Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 9:15 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: markizy
PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:38 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Ja rozumiem wzburzenie naprawdę, ale nie popadajmy w skrajności :-D Nie mówimy tu o wzorze na donicach czy kolorze kwiatów, ale o stałych elementach montowanych na balkonach.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:40 pm 
Awatar użytkownika

Okna też są twoje ale jeśli chciałbyś je wymienić na jakieś inne (np drewniane)musisz miec zgodę i możesz jej nie dostać jesli ich specyfika będzie odbiegała od ogolnej koncepcji bloku.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:43 pm 
Awatar użytkownika

O właśnie.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:43 pm 
Awatar użytkownika

Piotr Wróblewski pisze:
Tak przy okazji, to w kwestii praw do montaży anteny satelitarnej polecam lekturę:
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/ ... 1591pl.pdf

Cytuj:
Jednakże ani wolność wypowiedzi, ani zasada swobodnego przepływu usług nie może
być traktowana jako prawo absolutne. Indywidualne prawo do montażu anteny
satelitarnej, które wchodzi w zakres wolności wypowiedzi, powinno być stosowane z
poszanowaniem pewnych warunków informowania i uzgadniania, właściwych w
szczególności dla bloków wielorodzinnych i powinno być analizowane w odniesieniu do
każdego przypadku osobno.
Z pewnością nie można utrudniać montażu anteny satelitarnej ani poprzez zbyt
kosztowne warunki instalacji i użytkowania, co spowodowałoby ograniczenie
przysługującej każdemu możliwości odbioru wszystkich programów, które wybierze, ani
tym bardziej poprzez ogólny zakaz lub nieuzasadnioną odmowę czy sprzeciw np. z
przyczyn estetycznych lub technologicznych.

Jesli dostaniesz pozwolenie na zamontowanie anteny na dachu to wystarczy czy w dalszym ciagu bedzie to ograniczanie?

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:46 pm 
Awatar użytkownika

Mi sie anteny kojarza z czyms takim:
Obrazek

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:47 pm 

orson - masz koszmary senne :?: :o

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:50 pm 
Awatar użytkownika

orson pisze:
Piotr Wróblewski pisze:
Tak przy okazji, to w kwestii praw do montaży anteny satelitarnej polecam lekturę:

Cytuj:

Na parlament europejski i petycje posłów niemieckich nie powoływałbym się raczej. W Niemczech nie dostaniesz zgody na budowę domu jeśli nie będzie łudząco podobny do domu, który już postawił sąsiad.
8)

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:52 pm 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:
orson - masz koszmary senne :?: :o

Nie ale osiedle podoba mi sie duzo bardziej bez anten i markiz w krzykliwych kolorach.

Moze sie naraze ale podoba mi sie tez bardziej bez zwisajacego za oknem prania.

A o konkretnych kwiatkach juz bylo gdzie indziej ;)

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 1:55 pm 
Awatar użytkownika

jelonek pisze:
orson pisze:
Piotr Wróblewski pisze:

Cytuj:

Na parlament europejski i petycje posłów niemieckich nie powoływałbym się raczej. W Niemczech nie dostaniesz zgody na budowę domu jeśli nie będzie łudząco podobny do domu, który już postawił sąsiad.
8)

Jak widac tu, Rada Miejska Wroclawia tez ma to gdzies.
§ 9

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:10 pm 

Madziarra pisze:
Ja rozumiem wzburzenie naprawdę, ale nie popadajmy w skrajności :-D Nie mówimy tu o wzorze na donicach czy kolorze kwiatów, ale o stałych elementach montowanych na balkonach.

Jakie tam wzburzenie, bez przesady. Po prostu pewne tezy, które padają w tym wątku nie mają oparcia w prawie. Jeśli zdecyduję się na markizy, to je po prostu zainstaluję. Będą ładne i profesjonalnie zainstalowane we wnęce mojego balkonu.

PS. A przykład donic wcale nie jest taki zły, są one bardzo duże i masywne, podobnie jak płotki, które ludzie są instalują są de facto elementami stałymi, czy tu też wymagana jest zgoda zarządu?

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:15 pm 
Awatar użytkownika

Elewacja nie nalezy do ciebie. Nawet ta we wnece.
"Ładność" jest wzgledna.

Czy jest na sali Zarząd?
Ktorykolwiek.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:25 pm 

orson pisze:
"Ładność" jest wzgledna.

Czy jest na sali Zarząd?
Ktorykolwiek.

Chyba jednak należy, jest objęta gwarancją i rękojmią.
Co może zarząd jest dokładnie opisane w cytowanej UWL.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:27 pm 
Awatar użytkownika

Piotr Wróblewski pisze:
orson pisze:
"Ładność" jest wzgledna.

Czy jest na sali Zarząd?
Ktorykolwiek.

Chyba jednak należy, jest objęta gwarancją i rękojmią.
Co może zarząd jest dokładnie opisane w cytowanej UWL.

Chyba czy na pewno? A jesli nalezy to jaki jej obszar? I czy mozesz bez zadnych ceregieli zrobic ja na rozowo?

Czy moze jednak do ciebie nalezy tylko lokal?

No i czy mowisz o elewacji tylko we wnece czy tej po drugiej stronie sciany twojego mieszkania?

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:33 pm 

orson pisze:
Chyba czy na pewno? A jesli nalezy to jaki jej obszar? I czy mozesz bez zadnych ceregieli zrobic ja na rozowo?

Oczywiście, że nie (byłoby to złamanie projektu).
Tak jak z samochodem, jest mój, mogę nim jeździć niemal wszędzie (byle po drogach i zgodnie z przepisami).
Cała ta dyskusja jest o tym, czy zarząd może zabronić instalacji markizy, anteny itp. Moim zdaniem nie może, chyba, że nastąpi jawne pogwałcenie projektu lub narażenie innych na niebezpieczeństwo. A żaden projekt budynku nie określa reguł montażu parasoli, markiz czy innych elementów wyposażenia.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:36 pm 
Awatar użytkownika

Piotr Wróblewski pisze:
orson pisze:

Oczywiście, że nie (byłoby to złamanie projektu).
Tak jak z samochodem, jest mój, mogę nim jeździć niemal wszędzie (byle po drogach i zgodnie z przepisami).
Cała ta dyskusja jest o tym, czy zarząd może zabronić instalacji markizy, anteny itp. Moim zdaniem nie może, chyba, że nastąpi jawne pogwałcenie projektu lub narażenie innych na niebezpieczeństwo. A żaden projekt budynku nie określa reguł montażu parasoli, markiz czy innych elementów wyposażenia.

Nie okresla tez instalacji, przepraszam za ekstremalny przyklad, zapaskudzonej muszli klozetowej.
Co do tematu dyskusji jak najbardziej sie zgadzam.
Chodzi o to czy kazdy moze sobie powiesic co mu sie tam podoba. Bo dlaczego markiza czy antena satelitarna mialyby byc uprzywilejowane?

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:49 pm 

Markiza, antena, wielkie donice, baseniki dla dzieci, namioty na tarasie nie są uprzywilejowane.
Po prostu balkon i taras są przeznaczone do pewnego przyjętego zakresu użytkowania i budując taras czy balkon nie należy się zdziwić, że zostanie on wykorzystany w pewien określony sposób.
Wydaje mi sie, że prawo celowo nie reguluje taki rzeczy, bo straciłoby na uniwersalności.
Zresztą patrząc na obecne balkony i tarasy nie widać na nich jakichś katastrofalnych rozwiązań.
Owszem są miejsca, gdzie ktoś zamiast do barierki balkonu przykręcił antenę do elewacji i to mi się osobiście nie podoba, kłopot w tym, że nawet wówczas, jedyna realna kara to utrata gwarancji/rękojmi i ew. kara z OC, gdy sąsiada zaleje i zostanie udowodnione (proces cywilny), że było to z powodu konkretnej instalacji.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 2:59 pm 
Awatar użytkownika

Piotr Wróblewski pisze:
Markiza, antena, wielkie donice, baseniki dla dzieci, namioty na tarasie nie są uprzywilejowane.
Po prostu balkon i taras są przeznaczone do pewnego przyjętego zakresu użytkowania i budując taras czy balkon nie należy się zdziwić, że zostanie on wykorzystany w pewien określony sposób.
Wydaje mi sie, że prawo celowo nie reguluje taki rzeczy, bo straciłoby na uniwersalności.
Zresztą patrząc na obecne balkony i tarasy nie widać na nich jakichś katastrofalnych rozwiązań.
Owszem są miejsca, gdzie ktoś zamiast do barierki balkonu przykręcił antenę do elewacji i to mi się osobiście nie podoba, kłopot w tym, że nawet wówczas, jedyna realna kara to utrata gwarancji/rękojmi i ew. kara z OC, gdy sąsiada zaleje i zostanie udowodnione (proces cywilny), że było to z powodu konkretnej instalacji.

A jaki to jest "przyjety zakres uzytkowania"? No i przyjety gdzie? I przez kogo?
Skoro w projekcie nie ma markiz to moze projektant przyjal zakres uzytkowania bez markiz.
Ja moge uwierzyc, ze ty postawisz taka markize, ktora zupelnie nie bedzie psuc wygladu budynku, moze nawet go poprawi.
Ale obok ciebie moze zamieszkac ktos kto postawi sobie cos co bedzie estetyczna masakra. Z drugiej strony twojego balkonu ktos inny zrobi to samo, tyko w innym kolorze.
Czy mozna im tego zakazac?
A jesli chodzi o estetyke anten to dla mnie bez roznicy czy wisza na barierce czy na elewacji.

Tak sobie tu mozemy dywagowac i teoretyzowac ale ja czekam az sie jakis doswiadczony Zarzad wypowie.
Bo on zarzadza czescia wspolna.
A czesc wspolna, zgodnie z trescia tego co wkleiles to: Art.3. p.2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Teraz pewnie trzeba bedzie poszukac definicji uzytkowania.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 3:14 pm 

Sposób użytkowania balkonu jest przyjęty zwyczajowo - tradycja i kultura osobista.

Ale wracają do definicji:

Do części wspólnej zalicza się w szczególności: fundamenty, mury konstrukcyjne, dachy, kominy, wspólne strychy, klatki schodowe, korytarze, centralne ogrzewanie, wodociągi, kanalizację, instalacje elektryczne i inne.

--> Nie jest zatem częścią wspólną fragment elewacji na terenie tarasu i balkonu natomiast jest nią mur, który ona okrywa.

--> Zalecane jest, aby w celu uniknięcia sporów i nieporozumień, każda wspólnota określiła w drodze uchwały granice nieruchomości wspólnej.

W kwestii uprawnień wspólnoty:

W zakres zarządzania nieruchomością wchodzi podejmowanie wszelkich decyzji i dokonywaniu wszelkich czynności zmierzających do utrzymania nieruchomości w stanie niepogorszonym, zgodnie z jej przeznaczenie, jak również do uzasadnionego inwestowania w tę nieruchomość.

--> Zatem jeśli ktoś zechce zainstalować wiszący sedes na ścianie, to na pewno można to łatwo zakwestionować na ww. podstawie.

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 3:25 pm 
Awatar użytkownika

Piotr Wróblewski pisze:
Sposób użytkowania balkonu jest przyjęty zwyczajowo - tradycja i kultura osobista.

Ale wracają do definicji:

Do części wspólnej zalicza się w szczególności: ....

Moi rodzice nie mieli markizy i dalej nie maja - to mozemy podciagnac pod kulture osobista.
Czy markiza istnieje w polskiej tradycji to ja nie wiem. Wiem, ze osiedle stanelo bez markiz.
Skad jest twoj tekst?

PostZamieszczono: czw lip 26, 2007 3:31 pm 

Te teksty są z googla, np.:
http://www.bielany.waw.pl/index.php?opt ... Itemid=244
Ale jak widać po zawartości, są pouczające, pokazują kłopoty interpretacyjne.
Jeśli coś jest niejasne (np. te granice nieruchomości wspólnej itp.) to warto się zebrać i uchwałami uregulować pewien obszar i dopiero wtedy stanie się on prawem - wspólnota może bowiem stanowić prawo w ramach głosowania.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.