Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 1:29 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: rezerwacja
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 3:31 am 

Witam Wszystkich Forumowiczów

Nie jestem jeszcze mieszkańcem osiedla, ale mam nadzieję że niedługo ten stan się zmieni :)
Przymierzamy się do zakupu mieszkanka w A3. Niestety nie mamy jeszcze załatwionych formalności kredytowych a tymczasem "nasze" mieszkanko może zostać sprzedane. W Arch dowiedzieliśmy się że rezerwacje można wykonać na 7 dni ale to dla nas zbyt krótko. Stąd moje pytanie: Cze ktoś z forumowiczów miał szansę zarezerwować mieszkanie na dłuższy okres?
Pozdrawiam serdecznie
Vespertilio

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 8:51 am 

Nie bardzo rozumiem - załatwiacie kredyt bez umowy przedwstępnej? A da się tak?
Bo jeśli macie umowę przedwstępną, to nikt Wam mieszkania nie podkupi... A już szczególnie jeśli macie umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego (polecam).

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 9:12 am 

Dziekuje za zainteresowanie
Nie, oczywiście jeszcze nie złożyliśmy wniosku o kredytowanie do banków, ale właśnie staramy się wybrać potencjalnych kandydatów oraz ustalić (czyli zasięgnąć opinii prawnika) jak zrobić, aby nie zapłacić za dużo państwu w zwiazku z darowizną. Nie wiemy jeszcze co jest bardziej opłacalne. Kupienie mieszkania przez rodziców a następnie zrobienie darowizny na rzecz dzieci ( w tym przypadku korzystamy ze zwolnienia z podatku, ale płacimy 2 razy opłaty notarialne) czy też od razu zakup przez nas (czyli młode pokolenie :-D ) i zapłacenie 7% darowizny. W związku z tym potrzebujemy troszkę czasu.
:)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 9:22 am 
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że można po 7 dniach przedłużyć rezerwację, ale chyba tylko, jeśli nie będzie innych chętnych.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 9:26 am 

Vespertilio pisze:
Dziekuje za zainteresowanie
Nie, oczywiście jeszcze nie złożyliśmy wniosku o kredytowanie do banków, ale właśnie staramy się wybrać potencjalnych kandydatów oraz ustalić (czyli zasięgnąć opinii prawnika) jak zrobić, aby nie zapłacić za dużo państwu w zwiazku z darowizną. Nie wiemy jeszcze co jest bardziej opłacalne. Kupienie mieszkania przez rodziców a następnie zrobienie darowizny na rzecz dzieci ( w tym przypadku korzystamy ze zwolnienia z podatku, ale płacimy 2 razy opłaty notarialne) czy też od razu zakup przez nas (czyli młode pokolenie :-D ) i zapłacenie 7% darowizny. W związku z tym potrzebujemy troszkę czasu.
:)

Rozumiem - more complicated ;)

W tym układzie nie mogę nic doradzić z własnego doświadczenia, bo nie musieliśmy A. trzymać w niepewności. Ale myślę, że jak będziecie naciskać, to Wam trochę potrzymają... Może się jedynie zdarzyć tak, że jak zgłosi się chętny na Wasze mieszkanie, to dostaniecie telefon z A. z ultimatum: albo bierzecie już, albo sprzedajemy komu innemu. Dopóki nikt zainteresowany się nie trafi będą Wam trzymać rezerwację :-)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 9:37 am 

Dzieki za odpowiedz. Mysle że to dopiero pierwsze z seri trudnych pytań, bo wszystko jeszcze przed nami
Pozdrowionka
:-)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 11:10 am 

Mieszkaniec osiedla: Tak
z tego co pamiętam, to można podpisać umowę z miesięcznym terminem płatności i umówić się, że jeśli nie uda się zdobyć do tego czasu kredytu, to zostanie ona rozwiązana za porozumieniem stron (bez straty żadnych pieniędzy)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 12:17 pm 

A to ciekawa opcja, bo we wzorze umowy jest informacja o 5% które należy wpłacić w ciągu 3 dni od podpisania umowy przedwstępnej i nic o możiwośći zwrotu tej kwoty. W związku z tym w najbliższym czasie odwiedze biuro Arch i bede pertraktował :klotnia: Być może jest to rozwiązanie naszej sytuacji
Pozdrowionka

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 12:23 pm 

to jest tylko wzór umowy. można zapisać, że 100% zostanie wpłacone w ciągu miesiąca, tylko koniecznie musi być zamieszczony zapis: "strony ustalają, że jeżeli kupujący do dnia... nie otrzyma pozytywnej decyzji banku o przyzaniu kredytu za zakup przedmiotu umowy, to może on odstąpić od niniejszej umowy bez konsekwencji finansowych". Cytat z mojej umowy.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 12:34 pm 

Rewelacja, to bardzo zmienia mój problem - postaram się dodac taki zapis i w tym momencie moge praktycznie podpisywać umowe z miejsca
Serdecznie dziekuje :roll: :roll:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 2:20 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Tak jeszcze w ramach dodatku: wniosek kredytowy bez umowy przedwstepnej mozna zlozyc np. w PKO BP.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt mar 22, 2005 2:32 am 

Mam jeszcze jedno pytanie:
Co Waszym zdaniem należy koniecznie doprecyzować w umowie sprzedaży? Czego ewidentnie brakuje? - interesuje mnie szczególnie sprawa opisu wykończenia, który jest delikatnie powiedziawszy lakoniczny.
Według mnie należałoby zmienić prawie całą umowę (chociaż jest to raczej nie wykonalne) - umowa jest straszliwie korzystana dla Arch a praktycznie nie chroni praw kupującego.
Jesli pisanie takich informacji na forum nie jest możliwe to prosze o odpowidzi na priv. mailto:lynx.lynx@vp.pl

Pozdrawiam sedrecznie
Przyszły sąsiad

Tytuł:
PostZamieszczono: wt mar 22, 2005 1:55 pm 

Staszek Kamiński pisze:
to jest tylko wzór umowy. można zapisać, że 100% zostanie wpłacone w ciągu miesiąca, tylko koniecznie musi być zamieszczony zapis: "strony ustalają, że jeżeli kupujący do dnia... nie otrzyma pozytywnej decyzji banku o przyzaniu kredytu za zakup przedmiotu umowy, to może on odstąpić od niniejszej umowy bez konsekwencji finansowych". Cytat z mojej umowy.

dokłądnie tak samo rozwiązałem swój problem - A. miał jeszcze prawo wskazać bank z którym współpracuje - chodziło o mutli bank

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.