Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 1:27 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:05 am 

Rzucam na forum zapytanie, bo dotarły do mnie dwie różne opinie w tej kwestii.

Czy aby odpisać odsetki od kredytu od podstawy opadatkowania trzeba mieć już podpisany akt notrarialny własności nieruchomości (mieszkania)? Czy wystarczy coś innego (umowa przedwstępna w formie aktu, względnie jakiś inny dokument)?

pzdrw
PK

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:10 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Ja dostałem info z US że trzeba mieć akt.... i kóniec :!:

Fuck to już drugi rok jak sobie nie odpiszę :?

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:11 am 

hyoscyamus pisze:
Ja dostałem info z US że trzeba mieć akt.... io kóniec :!:

Fuck to już drugi rok jak sobie nie odpiszę :?

Ale zato potem od początku można - też tak słyszałem (w tej wersji z aktem właśnie :) )

pzdrw
PK

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:11 am 
Awatar użytkownika

No tak ale to dopiero za rok... :(

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:27 am 
Awatar użytkownika

Paweł, słuchaj się Aśki to mądra dziewczynka 8) (przeciwieństwa się przyciągają)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:32 am 

Marcin Zatorski pisze:
Paweł, słuchaj się Aśki to mądra dziewczynka 8)

Ależ słucham. Tylko koti mi pisze, że jednak nie jest tak, to wolę się upewnić :) Bo jeśli jednak mogę sobie odpisać, to odpisałbym - nie ukrywam ;)

Cytuj:
(przeciwieństwa się przyciągają)

No popatrz, popatrz, prawie uwierzyłem w samokrytykę.

A swoją drogą - rasowy z Ciebie prawnik. Wszystko ważne drobnym druczkiem...

;)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 11:39 am 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:
A swoją drogą - rasowy z Ciebie prawnik. Wszystko ważne drobnym druczkiem...

tego jak zmienić czcionkę na najmniejszą uczą na pierwszym roku 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 1:16 pm 

wg mojej wiedzy wystarczy protokół odbioru mieszkania- niektórzy sąsiedzi na tej podstawie odliczyli odsetki

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 1:19 pm 

Lesław Dobrzyński pisze:
wg mojej wiedzy wystarczy protokół odbioru mieszkania- niektórzy sąsiedzi na tej podstawie odliczyli odsetki

Wierzę, że niektórzy tak zrobili - pytanie, czy zgodnie z prawem... a przynajmniej z wykładnią lokalnego US.

pzdrw
PK

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 2:42 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Ja dzwoniłem do US Psie Pole i pani mi wyjaśniła, że jeżeli mieszkanie jest zakupione u Dawelopera i akt notarialny był podpisany dopiero w tym roku to odsetki od kredytu można sobie odpisać w przyszłym roku i to wszystkie, nawet te z 2003 roku. Protokół odbioru wystarczy jak się kupuje mieszkanie od spółdzielni.

:-)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 2:50 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Dokładnie tak jest, jak w tym roku się nie odpisze odsetek, to można to zrobić za rok w całości 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 3:27 pm 

Warunki odliczania od podstawy opodatkowania wydatków poniesionych na spłatę odsetek od kredytu mieszkaniowego.

Pismo PB5/MC-033-299-1889/02 Podsekretarza Stanu z 1.08.2002 r. do izb i urzędów skarbowych oraz urzędów kontroli skarbowej

Mając na celu jednolite stosowanie przepisów prawa podatkowego przez organy podatkowe oraz organy kontroli skarbowej, na podstawie art. 14 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) wyjaśniam, co następuje:
Począwszy od 1 stycznia 2002 r., stosownie do postanowień art. 26b ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) - zwanej dalej "ustawą" - od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1, odlicza się, z zastrzeżeniem ust. 2-4, faktycznie poniesione w roku podatkowym wydatki na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi na sfinansowanie inwestycji mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych, związanej z:
1) budową budynku mieszkalnego, albo
2) wniesieniem wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni mieszkaniowej na nabycie prawa do nowo budowanego budynku mieszkalnego albo lokalu mieszkalnego w takim budynku, albo
3) zakupem nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej, albo
4) nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstanie samodzielne mieszkanie spełniające wymagania określone w przepisach prawa budowlanego.
Podstawowym warunkiem uprawniającym do skorzystania z przedmiotowego odliczenia jest zakończenie inwestycji przed upływem trzech lat. Bowiem jak stanowi przepis art. 26b ust. 2 pkt 4 ustawy, odliczenie, o którym mowa w ust. 1 tego artykułu, stosuje się, jeżeli: inwestycja wymieniona w ust. 1 została zakończona przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym uzyskano pozwolenie na budowę w rozumieniu prawa budowlanego, a zakończenie inwestycji nastąpiło nie wcześniej niż w 2002 r. Przy czym zakończenie inwestycji musi być potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku, oraz:
1) w przypadku wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni mieszkaniowej - umową o spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego albo umową o ustanowieniu odrębnej własności lokalu mieszkalnego, których jedną ze stron jest podatnik, albo umową o przeniesieniu na podatnika własności domu jednorodzinnego,
2)w przypadku inwestycji zakupu nowo wybudowanego budynku (lokalu) mieszkalnego - umową, w formie aktu notarialnego, o przeniesieniu na podatnika własności budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 17, 2005 3:38 pm 

Darek pisze:
2)w przypadku inwestycji zakupu nowo wybudowanego budynku (lokalu) mieszkalnego - umową, w formie aktu notarialnego, o przeniesieniu na podatnika własności budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.

Co, jak sądzę, ostatecznie wyjaśnia sprawę.

Dzięki Darek :-)

pzdrw
PK

Tytuł: nie do konca
PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 1:14 am 

nieprawda jest wymaganie zakonczenia inwestycji przed uplywem trzech lat - nie dotyczy to mieszkan kupowanych od podmiotow wyspecjalizowanych jak np. developer. jest to nowelizacja z jesieni ub.r. natomiast konieczne jest posiadanie aktu notarialnego - jest to oficjalne stanowisko US Krzyki i Min. Finansow. odliczenie nastepuje w pierwszym zeznaniu za rok, w ktorym przeniesiono wlasnosc aktem notarialnym, przy czym odliczeniu podlegaja wszystkie odsetki zaplacone do konca tego roku pod warunkiem, ze : a) max. kwota kredytu od ktorej liczy sie odsetki to 189 tys pln b) starczy nam podatku na odliczenie calosci ;)

PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 8:22 am 
Awatar użytkownika

paweld pisze:
nieprawda jest wymaganie zakonczenia inwestycji przed uplywem trzech lat - nie dotyczy to mieszkan kupowanych od podmiotow wyspecjalizowanych jak np. developer. jest to nowelizacja z jesieni ub.r. natomiast konieczne jest posiadanie aktu notarialnego - jest to oficjalne stanowisko US Krzyki i Min. Finansow. odliczenie nastepuje w pierwszym zeznaniu za rok, w ktorym przeniesiono wlasnosc aktem notarialnym, przy czym odliczeniu podlegaja wszystkie odsetki zaplacone do konca tego roku pod warunkiem, ze : a) max. kwota kredytu od ktorej liczy sie odsetki to 189 tys pln b) starczy nam podatku na odliczenie calosci ;)

....eee to znaczy że nie będę mógł odpisać sobie odsetek za rok 2003 ???? Bo nie zrozumiałem :)

Cytuj:
Dzien dobry. Z checia poznam innych mieszkancow osiedla.

A to zapraszamy na grilla, który mam nadzieje niedługo się odbędzie biorąc pod uwagę wiosenne ocieplenie.

PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 10:21 am 

Jeżeli podpisałeś akt notarialny w 2004 to spokojnie możesz odliczyć odsetki za 2003 i 2004 rok, z tym że nie mogą to być odsetki od kredytu większego niż 189.000 zł.

PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 10:32 am 

paweld pisze:
nieprawda jest wymaganie zakonczenia inwestycji przed uplywem trzech lat - nie dotyczy to mieszkan kupowanych od podmiotow wyspecjalizowanych jak np. developer. jest to nowelizacja z jesieni ub.r. natomiast konieczne jest posiadanie aktu notarialnego - jest to oficjalne stanowisko US Krzyki i Min. Finansow. odliczenie nastepuje w pierwszym zeznaniu za rok, w ktorym przeniesiono wlasnosc aktem notarialnym, przy czym odliczeniu podlegaja wszystkie odsetki zaplacone do konca tego roku pod warunkiem, ze : a) max. kwota kredytu od ktorej liczy sie odsetki to 189 tys pln b) starczy nam podatku na odliczenie calosci

Tekst jest z okresu przed nowelizacją, która skreśliła warunek zakończenia inwestycji w okresie trzech lat, w wątku chodziło o kwestię formy aktu notarialnego, jako wwarunku koniecznego do nabycia prawa do ulgi odsetkowej :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 10:42 am 
Awatar użytkownika

No dobra, a jak jeszcze aktu nie mam (będę miał za parę m-cy), a odsetki zacząłem spłacać w 2003 r. to będę je mógł sobie odpisać (te za 2003) w następnym zeznaniu podatkowym tj. za rok 2005 w roku 2006 :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 12:43 pm 

Dokładnie tak, w rozliczeniu za 2005 możesz odpisać całość zapłaconych odsetek, a więc za 2003, 2004, 2005. Jest też możliwość, że odsetki zapłacone przed rokiem zakończenia inwestycji (podpisania aktu notarialnego) mogą być rozliczone w roku podatkowym bezpośrednio następującym po roku, w którym po raz pierwszy odlicza się odsetki.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 18, 2005 12:45 pm 

Darek pisze:
Dokładnie tak, w rozliczeniu za 2005 możesz odpisać całość zapłaconych odsetek, a więc za 2003, 2004, 2005. Jest też możliwość, że odsetki zapłacone przed rokiem zakończenia inwestycji (podpisania aktu notarialnego) mogą być rozliczone w roku podatkowym bezpośrednio następującym po roku, w którym po raz pierwszy odlicza się odsetki.

No to teraz pojechałeś - wyższy poziom wtajemniczenia misteryjnego jest wymagany, żeby to pojąć. Ale po rozpisaniu na symbole logiki klasycznej i teorii mnogości - poniał ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.