Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest wt gru 24, 2024 6:44 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 9:03 am 

Mieszkaniec osiedla: Tak
orson pisze:
Postawić 50 na prostej w lesie i golić.

gdzie tak masz?

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 9:36 am 
Awatar użytkownika

Tam gdzie mandat dostałem. Nie pamiętam miejsca. Gdzieś powmiędzy Wawą a Wrocławiem.

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 9:50 am 

orson pisze:
lukaszl pisze:
Generalnie nie ma dla mnie znaczenia czy jesteś szoferem czy kierowcą dorożki, jak jeżdzisz więcej niż ograniczenia to jesteś dla mnie zagrożeniem.

Jest jeszcze kwestia sensowności danego ograniczenia.

lukaszl pisze:
Nie uważacie, że to całkiem niezły pomysł w tym Człuchowie. Wiedzą że ludzie mają w dupie ograniczenia i bezpieczeństwo więc robią na tym kasę :)
Pewnie trochę chodników już za to wybudowali i może dokupili radary :)

Taaaaa... takie współczesne zbujowanie. Postawić 50 na prostej w lesie i golić.

Orson, ale ja nigdzie nie napisałem że wszystkie radary są postawione sensownie. Natomiast zawsze stoją w rejonie ograniczeń.

Problem jest inny - że my, polscy kierowcy zawsze wiemy lepiej że to bez sensu i że możemy zapierd....

Masz pewność że w tym środku lasu nie jest akurat trasa przechodzenia żab i miejsce jest faktycznie niebezpieczne ?
Masz pewność że obok nie mieszka powalony gajowy co biegnie za dzikiem na oślep przez drogę ?

Oczywiście nie masz. Ale i tak wiemy lepiej że to bez sensu.

Co do zbÓjowania to bym się nie zgodził. bo gdyby zbój stawiał znak że zbÓjuje to pewnie nikt by tam nie polazł.
A nasza mentalność jest taka że znak jest jak byk, a ludzie i tak wiedzą lepiej i zap.... na ograniczeniu jakkolwiek sensowne ono jest.

Takie prawo - nie przestrzegasz, jesteś golony, na własne życzenie. Ale nie piszmy że to straszna rzecz że wdokówki przysłali :)

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 9:59 am 

orson pisze:
Tam gdzie mandat dostałem. Nie pamiętam miejsca. Gdzieś powmiędzy Wawą a Wrocławiem.

dobrze że doprecyzowałeś, tam faktyczne prowadzi prosta droga przez puszcze i bory...

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 10:45 am 
Awatar użytkownika

lukaszl pisze:

Orson, ale ja nigdzie nie napisałem że wszystkie radary są postawione sensownie. Natomiast zawsze stoją w rejonie ograniczeń.

Napisałeś, że ktoś, kto łamie ograniczenia jest dla ciebie zagrożeniem i do tego się odniosłem.
Autostrada polska i niemiecka. Na polskiej max to 140, na niemieckiej brak ograniczenia. I teraz na polskiej, jadąc 170 jestem, dla ciebie zagrożeniem, a jadąc z podobną prędkością po podobnej niemieckiej już nie.

Co do Polaków i ich podobno wrodzonych predyspozycji do olewania ograniczeń, to ja osobiście mam takie przekonanie, że jak nie trzeba będzie tracić paru godzin na przejechanie parudziesięciu kilometrów, to ludziom ciśnienie spadnie i ostatnich 10 km na bocznej drodze nie będą pokonywać tak jak teraz pokonują. Podejrzewam również, że gdyby Niemców wpuścić na nasze drogi to jeździliby podobnie do nas. Przez krótki okres czasu potrzebny do wybudowanie dróg.

Zbój, zbój, zbój, zbój, zbój, zbój ... zbój.

Ostatnio zmieniony wt maja 22, 2012 10:48 am przez orson, łącznie zmieniany 2 razy

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 10:47 am 
Awatar użytkownika

meteo_ pisze:
orson pisze:

dobrze że doprecyzowałeś, tam faktyczne prowadzi prosta droga przez puszcze i bory...

Przecież ci napisałem, że nie pamiętam miejsca. Większej czcionki mam użyć?

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 11:04 am 

orson pisze:
lukaszl pisze:

Co do Polaków i ich podobno wrodzonych predyspozycji do olewania ograniczeń, to ja osobiście mam takie przekonanie, że jak nie trzeba będzie tracić paru godzin na przejechanie parudziesięciu kilometrów, to ludziom ciśnienie spadnie i ostatnich 10 km na bocznej drodze nie będą pokonywać tak jak teraz pokonują. Podejrzewam również, że gdyby Niemców wpuścić na nasze drogi to jeździliby podobnie do nas. Przez krótki okres czasu potrzebny do wybudowanie dróg.

Zbój, zbój, zbój, zbój, zbój, zbój ... zbój.

Pewnie masz racje, ale jak to się ma do zdziwienia że się dostało mandat po przekroszeniu prędkości o 11 i silenia sie na złośliwości z tego powodu ?

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 11:10 am 

orson pisze:

nie pisz dużymi, przypomnij sobie to miejsce skoro o nim piszesz.

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 11:23 am 
Awatar użytkownika

meteo_ pisze:
orson pisze:

nie pisz dużymi, przypomnij sobie to miejsce skoro o nim piszesz.

Jechałem tamtędy jakieś 4 razy, mniej-więcej 3 lata temu. Nie przypomnę sobie i nie chcę jechać palcem po googlemaps by to miejsce odnaleźć.
Las (nie kilometrowy), żadnego domu, sznur samochodów jadący właśnie to 50, ja wyprzedzający, a na końcu lasu gdzie zaczynały się zabudowania pan z "suszarką".
Słuchaj, nie bez powodu wprowadzono zmiany w prawie, nakazujące gminom pięniądze z takich źródeł przeznaczać tylko i wyłącznie na poprawę bezpieczenstwa na drogach. Zrobiono to właśnie dlatego, że się zaczęło zbójowanie. Straż Miejska już też nie może montować radarów w koszach na śmieci.
Z drugiej strony, o ile się nie mylę, to teraz Straż Graniczna może "suszyć".

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 11:33 am 
Awatar użytkownika

lukaszl pisze:
Pewnie masz racje, ale jak to się ma do zdziwienia że się dostało mandat po przekroszeniu prędkości o 11 i silenia sie na złośliwości z tego powodu ?

Nie wiem, ja nie o tym.
Tak przy okazji ... przy tych prędkościach dokładność pomiaru wynosi +/- 3km/h.
Sam kiedyś na potrzeby dyskusji (zbyt wielkie słowo) ze Strażą Miejską w Sławie porozmaiwałem z producentem urządzenia, które mi zrobiło zdjęcie i odpowiedź dostałem taką:

Cytuj:
zgodnie z wymaganiami na mierniki radarowe określone w rozporządzeniu MG z dnia 7 listopada 2007 roku wynoszą:
+/- 3km/h dla prędkości do 100km/h,
+/- 3% dla prędkości do 100km/h.
W załączeniu treść rozporządzenia. Pana powinny zaiteresować paragrafy 23 i 24.

W takim razie udowodnić się da przekroczenie co najwyżej o 8km/h.

Ja sobie ze Strażą sobie popyskowałem, sprawa wylądowała w sądzie, sąd zasądził kwotę porównywalną z propozycją Straży, ale jaka satysfakcja, że się zbójom kasy nie dało.

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 11:39 am 

Nie pytałem o prawo ale o miejsce.
orson pisze:
a na końcu lasu gdzie zaczynały się zabudowania pan z "suszarką".

to zmienia postać rzeczy, niesądzisz?
a wspomniany odcinek znajduje się prawdoodobnie tuż przed bełchatowem (jadąc w stronę wawy), sam tam wyprzedzam "ile się da" pewnie gdyby nie suszarka to wyprzedzałbym aż do samych granic bełchatowa czyli jeszcze parę wiosek... podobnie jest w przeciwnym kierunku, każdy kto wyrwie z bełchatowa nadrabia "stracony czas" w tym lesie...
dalej uważasz, że tam stoją niesłusznie i janosikują?

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 11:46 am 
Awatar użytkownika

meteo_ pisze:
Nie pytałem o prawo ale o miejsce.
orson pisze:
a na końcu lasu gdzie zaczynały się zabudowania pan z "suszarką".

to zmienia postać rzeczy, niesądzisz?
a wspomniany odcinek znajduje się prawdoodobnie tuż przed bełchatowem (jadąc w stronę wawy), sam tam wyprzedzam "ile się da" pewnie gdyby nie suszarka to wyprzedzałbym aż do samych granic bełchatowa czyli jeszcze parę wiosek... podobnie jest w przeciwnym kierunku, każdy kto wyrwie z bełchatowa nadrabia "stracony czas" w tym lesie...
dalej uważasz, że tam stoją niesłusznie i janosikują?

Nie wiem czy to Bełchatów czy nie. Wiem, że nic nie było naokoło, tylko drzewa i wśród tych drzew mi zmierzyli prędkośc. Dla mnie to jest strzyżenie owiec.

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 12:54 pm 

Jak syty nie zrozumie głodnego, tak ci co jeżdzą mało albo lokalnie nie pojmą jak pod przykrywką poprawy bezpieczeństwa
model "strażnika prawa", który wyskakuje zza krzaka w szczerym polu utrudnia życie ludziom.

Ale po głebszej analizie zdałem sobie sprawę, że niewielu interesuje zmiana wstecznego myślenia czyli zgody na strzyżenie owiec.

PostZamieszczono: wt maja 22, 2012 12:57 pm 

Mieszkaniec osiedla: Nie
Wracając do tematu...:)
Człuchów miasteczko maleńkie, urokliwie położone,2 jeziorka, kilka ulic, zamek:)
w ciągu ostatnich 2 lat wybudował się fajny basenik,szkoła mistrzostwa sportowego powstaje, nie wiem czy to dzięki "hojności" kierowców, ale zaczyna to lepiej wyglądać.
Ludność raczej niezamożna, i niestety, odnoszę wrażenie,że spożycie trunków % na głowę,jest znacznie wyższe niż np. we Wrocku.
Zagadką jest dla mnie działalność 4 agencji reklamowych! <myśli>
w Legnicy są tylko 2!! I to całkiem fajnie sobie prosperują!
:)
Nie omijajcie tego miasteczka...cisza,czyste powietrze, zieleń i dość dobre jedzonko :)
a przepisy są aby je przestrzegać :P

Orson!! aleś ty wyrywny!!Normalnie drogowy zbój!!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.