Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 6:39 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: markizy
PostZamieszczono: pt kwie 04, 2008 10:27 am 

Mieszkaniec osiedla: Tak
Taki fajny był wątek, robi się ciepło i byłby na czasie, może go nieco ożywimy :)?

PostZamieszczono: pt kwie 04, 2008 9:02 pm 
Awatar użytkownika

A proszę bardzo - zewnętrzne rolety takie jak na parterze - czy też muszę mieć zgodę czyjąś na piętrach wyższych? 8)

PostZamieszczono: ndz kwie 06, 2008 12:13 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Musisz mieć zgodę Orsona :)

PostZamieszczono: wt cze 03, 2008 12:42 pm 

prosze o info, ile to kosztuje i czy mozna to zalozyc?
(nie mam sily czytac 7 stron)

PostZamieszczono: wt cze 28, 2011 11:02 pm 
Awatar użytkownika

Juz po temacie ale opowiem.

W okolicach czerwcaubiegłego roku wyslałam pismo do archicomu z prośbą o wyrażenie zgody na montaż markizy.
Po upływie rocznej korespondencji odpowiedzi na zadawane pytania, rysunków , schematów i innych otrzymujemy to :
"...jestem po rozmowie z projektantem budynku przy ul.Wagnera 27-35. Przedstawiłem mu otrzymane materiały, ale są dla niego zdecydowanie niewystarczające, potrzebuje jeszcze nastepujących danych:
ilość punktów mocowania markizy do ściany budynku
rysunek techniczny detalu mocującego markizę do ściany budynku
przedstawienie sposobu wykonania izolacji termicznej ściany po usunięciu istniejącego ocieplenia
przedstawienie sposobu wykonania izolacji wodnej po naruszeniu ciągłości tynku
rysunek z wymiarami rozmieszczenia punktów mocujących na elewacji (szczególnego uwzględnienia wymaga fakt, czy markiza ma być montowana do ściany wypełniającej, czy do stropu między kondygnacjami - materiałem z jakiego zbudowane są ściany jest cegła porotherm)
wymiary całkowite rozłożonej markizy
wymiary całkowite złożonej markizy
kartę katalogową producenta (dtr)
masę całej markizy
ustaloną ostatecznie kolorostykę konstrukcji
ustalony sposób napędu rolety - w przypadku elektrycznej projekt podłączenia zasilania

Firma, która zajmowała sie sprawa grzecznie odpowiedziała.
Archicom odpisuje, że jeszcze potrzebują kolej wizualizacji - otrzymują.
Dzwonie i proszę o przyspieszenie sprawy bo trwa to ponad rok,. a kolejne 6 tygodni to zamówienie pokrycia i montaż. Myślałam, że wystartowanie z tematem rok wcześniej będzie ok.Proszę pana architekta Muchę ( czy jakos tak) aby poprosił szefową o podpis tłumacząc całą sprawę. Mówi , że za ok 4 dni prawdopodobnie bedzie załatwione. Dzwonię za 8 dni ponownie a pan mowi ze szefowa wyjechala na urlop. Tłumacze, że go przeciez poprosiłam a on mi na to , że nie będzie biegał za szefową z jednym papierkiem.

I tyle mam z markizy. Zrezygnowała, bo to nie ma sensu.
To tak w temaci markiz.

Pewna blondyna moderatorka
trzyma porządek naszego forka ;)

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 11:23 am 
Awatar użytkownika

Łatwiej byłoby załatwić pozwolenie na zamianę renesansowego pałacyka w wielopiętrowy nowoczesny garaż 8) (niestety bez markiz)

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 11:56 am 
Awatar użytkownika

A co by było gdybyś nie pytała Archicomu tylko sama zamontowała markizy, co pójdą przepraszam do sądu?
A co z klimą? Nie mozna postawić sobie na balkonie czego się chce, to mój balkon i nikt mi nie będzie mówił czy ma tam stać rower czy jednostka od klimy, nie dajmy się zwariować i ubezwłasnowolnić we własnych mieszkaniach... Może bambusowe osłony na balkonach też trzeba zdjąć i może kwiatki też, bo Archicom nakazuje. Nikt przeciez sam sobie krzywdy nie zrobi i nie zniszczy czegoś za co słono zapłacił, jesli coś montuje to chce żeby było ładnie i profesjonalnie, nie wywali przeciez dziury żeby mu woda do domu leciała, chyba że się mylę... Pozdrawiam :)

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 12:55 pm 

Agnieszka,
przejdź się po osiedlu i zobacz ile jest markiz...

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 2:06 pm 
Awatar użytkownika

ja mam zamontowaną na balkonie siatkę, wystarczyła zgoda od pana Dulemby. Nikt więcej się nie czepiał.

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 2:12 pm 
Awatar użytkownika

Madziarra pisze:
...
Nikt przeciez sam sobie krzywdy nie zrobi i nie zniszczy czegoś za co słono zapłacił, jesli coś montuje to chce żeby było ładnie i profesjonalnie, nie wywali przeciez dziury żeby mu woda do domu leciała, chyba że się mylę... Pozdrawiam :)

A jak wywalisz taką, że jednak woda się będzie lała, to kto zapłaci za remont? No i "ładnie" to pojęcie subiektywne.
Niektórzy wygląd mają też zupełnie za nic. Żałuj, że nie widziałaś "cygańskiej" konstrukcji na jednym z balkonów B1.

Ostatnio zmieniony śr cze 29, 2011 2:30 pm przez orson, łącznie zmieniany 1 raz

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 2:13 pm 
Awatar użytkownika

PaulaN pisze:
ja mam zamontowaną na balkonie siatkę, wystarczyła zgoda od pana Dulemby. Nikt więcej się nie czepiał.

Jeśli wystarczyła zgoda od pana Dulemby, to prawdopodobnie w ogóle nie była potrzebna.

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 2:43 pm 
Awatar użytkownika

orson pisze:
Madziarra pisze:
...
Nikt przeciez sam sobie krzywdy nie zrobi i nie zniszczy czegoś za co słono zapłacił, jesli coś montuje to chce żeby było ładnie i profesjonalnie, nie wywali przeciez dziury żeby mu woda do domu leciała, chyba że się mylę... Pozdrawiam :)

A jak wywalisz taką, że jednak woda się będzie lała, to kto zapłaci za remont? No i "ładnie" to pojęcie subiektywne.
Niektórzy wygląd mają też zupełnie za nic. Żałuj, że nie widziałaś "cygańskiej" konstrukcji na jednym z balkonów B1.

Nie widziałam fakt i nie ja odpowiadam za ową sąsiadkę, odpowiadam za siebie. Jak iśc tym tropem to mozna by się uskarżać, że z kwiatków sąsiadki woda się leje strumieniami albo, że wiesza nie wykręcone pranie na balkonie. Duzo by wymieniac przykładów, wystarczy pomysleć i zrobić to po prostu DOBRZE. Dobrze to też pojęcie subiektywne - fakt. Trzeba tak podlewać kwiaty żeby po balkonie nie lała się woda i wykręcać pranie, podobnie można odprowadzic wodę z klimy żeby nie niszczyła elewacji (na marginesie: wydajnośc klimy w 50-60 metrowym mieszkaniu nie powoduje dużego skraplania). Co do estetyki, może masz złe doświadczenia z sąsiadką z B1 i stąd Twoje negatywne nastawienie, ale nie mierz ludzi jedną miara. Pozdrawiam

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 3:26 pm 
Awatar użytkownika

Ja mówię o firmie A, która odpowiada z tytułu rękojmi za budynek.
Jeśli ktoś nie zapyta i przewierci tynk oraz mur (bo zdaje się tak wygląda podłączenie klimatyzacji czy markizy), to odpowiada sam za ewentualne szkody.
Skoro ktoś zapytał firmę A, to A wydając zgodę prawdopodobnie bierze na siebie przynajmniej część odpowiedzialności za ewentualne szkody.
Dodatkowo jest jeszcze kwestia zgody właściciela budynku na przykręcenie czegokolwiek i dziurawienie ścian - to już chyba Wspólnota. A we Wspólnocie nie każdemu się musi twoja markiza podobać.

Tak "na gębę" to wszystko jest pięknie dopóki jest pięknie.

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 3:38 pm 
Awatar użytkownika

Nie muszą mi się też podobać za przeproszeniem galoty sąsiada i co mam iść kazać mu je zdjąć z balkonu, nie podoba mi się też bałagan na niektórych balkonach i to że farba z winy Wykonawcy/Archicomu złazi płatami, psuje to estetykę całego bloku i nikt nie poczuwa się do naprawy tego co spieprzył. Tak to sobie mozna pogadać, to działa w dwie strony z tą tylko różnicą, że ja zapłaciłam za fachowe i rzetelne wykonanie budynków przez Archicom, a oni za moje rolety/markizy/klimę płacić nie muszą. Żyjemy chyba w cywilizowanym i wolnym kraju, a ja np. w imię komfortu życia we własnym mieszkaniu nie zamierzam się do wszystkich dostosowywać, ale własny cel trzeba zrealizować tak żeby nikomu to nie przeszkadzało i nie godziło w niczyje mienie.

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 3:46 pm 
Awatar użytkownika

Obawiam się, że jeśli zapytasz A. o pozwolenie na wywiercenie dziury w ścianie i zamiast dokładnego planu podasz taką argumentację jaką podałaś, to zgody ci nie wydadzą.
Ja bym ci jej też nie dał.

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 4:43 pm 

orson pisze:
Ja mówię o firmie A, która odpowiada z tytułu rękojmi za budynek.
Jeśli ktoś nie zapyta i przewierci tynk oraz mur (bo zdaje się tak wygląda podłączenie klimatyzacji czy markizy), to odpowiada sam za ewentualne szkody.
Skoro ktoś zapytał firmę A, to A wydając zgodę prawdopodobnie bierze na siebie przynajmniej część odpowiedzialności za ewentualne szkody.

żadnej odpowiedzialności nie bierze. Odpowiedzialnośc za szkody ponosi inwestor/wykonawca.
orson pisze:
Dodatkowo jest jeszcze kwestia zgody właściciela budynku na przykręcenie czegokolwiek i dziurawienie ścian - to już chyba Wspólnota. A we Wspólnocie nie każdemu się musi twoja markiza podobać.

Czyli ma się pytać Zarządu, a ten wszystkich mieszkańców czy przypadkiem ktoś się znajdzie komu to się nie podoba???

PostZamieszczono: śr cze 29, 2011 6:49 pm 
Awatar użytkownika

Właściciela budynku, bądź jego reprezentanta władnego by dawać takie pozwolenie. Co do braku odpowiedzialności A może masz rację - nie wiem. Z jakiegoś powodu odpowiedź nie brzmiała "nie obchodzi nas to"

PostZamieszczono: czw cze 30, 2011 9:18 am 
Awatar użytkownika

orson pisze:
Obawiam się, że jeśli zapytasz A. o pozwolenie na wywiercenie dziury w ścianie i zamiast dokładnego planu podasz taką argumentację jaką podałaś, to zgody ci nie wydadzą.
Ja bym ci jej też nie dał.

I całe szczęście z Tobą o tym dyskutować nie muszę. Wynika z tego, że jeśli sąsiadka wiesza kwiatka na haczyku to powinna była przedtem spytać o to zarządcę budynku, może zgody by nie dostała tak? Dla Ciebie to było tylko wyjaśnienie kwestii co do estetyki, o której pisałeś, fachowcom pozostawiam argumentację techniczną. Pozdrawiam.

PostZamieszczono: czw cze 30, 2011 9:51 am 
Awatar użytkownika

Nie, nie wynika z tego kwiatek na balkonie. Chciałabyś by wynikał.
Haczyk prawdopodobnie wynika.

Dlaczego masz problem ze zrozumieniem prostej rzeczy? Budynek, a w szczególności jego elewacja nie należy do ciebie.

PostZamieszczono: czw cze 30, 2011 12:33 pm 
Awatar użytkownika

Naprawdę nie mam problemu ze zrozumieniem kwestii o której piszesz, bardziej nie rozumiem wrogiego nastawienia, gdy ktoś chce po prostu lepiej żyć. Nie chcę niczego niszczyć, bo najmniej zalezy mi na obniżeniu wartości czy estetyki budynku w którym mieszkam, wiem że różni są ludzie i pod tym kątem się z Tobą zgadzam, ale powtórzę...nie mierz ludzi jedna miarą. Sama od kliku miesięcy razem z naszym administratorem walczę z odpadającą farbą na balkonie właśnie dlatego, że nie znoszę "partyzantki" i mizernego obrazu osiedla na którym mieszkam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.