Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest wt gru 24, 2024 6:59 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw mar 16, 2006 11:41 pm 
Awatar użytkownika

Czy ktoś u nas korzysta z tekiego rozwiązania jak Telefon Voice over IP
tzn. ma telefon który jest bezpośrednio wpięty do gniazdka internetowego (lub do adaptera).
Chodzi mi o model i o informacje gdzie można wykupic taki abonament.

Nie chodzi mi o telefony podłączne do komutera! :roll:

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 16, 2006 11:51 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
Kiedyś szukałem takich rzeczy i można je znaleźć na Allegro.

Ja jednak postanowiłem sobie kupić takie cacko http://www.voip.sklep.pl/index.php?k=19&p=71 i pod to podpiąć sobie normalny telefon :), a przy okazji internecik bezprzewodowy

Są tam też same bramki VoIP.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 16, 2006 11:56 pm 
Awatar użytkownika

a u kogo masz wykupioną usługę

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 2:18 am 
Awatar użytkownika

w tpsa wyglada to tak:
http://www.tp.pl/prt/pl/dla_domu/intern ... ivebox_tp/

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 8:54 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Marek_W pisze:
Kiedyś szukałem takich rzeczy i można je znaleźć na Allegro.

Ja jednak postanowiłem sobie kupić takie cacko http://www.voip.sklep.pl/index.php?k=19&p=71 i pod to podpiąć sobie normalny telefon :), a przy okazji internecik bezprzewodowy

Są tam też same bramki VoIP.

Zastanawiam sie wlasnie nad podobna skrzyneczka ... mozesz cos wiecej powiedziec ... jak sie sprawuje, czy jest alternatywny soft do tego (jak WRT54G), jaka jest jakosc rozmow ...

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 11:41 am 

plorenc pisze:
a u kogo masz wykupioną usługę

Usługę mam wykupioną w Newfone :-D http://www.newfone.pl
Jest to po prostu Dialog. Zaletą tej usługi jest to, że nic nie musisz płacić miesięcznie, działa to troszkę na zasadzie komórek na kartę. Rejstrujesz się dostajesz numer no i masz do wykupienia doładowania konto i np. za 20 zł przedłużasz rozmowy wychodzące o 3 miesiąc, a przychodzące o 6 miesięcy.
Ja jestem bardzo zadowolony z tego, zero abonamentu a dzwonię bez problemu. :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 11:46 am 

SARR pisze:
Zastanawiam sie wlasnie nad podobna skrzyneczka ... mozesz cos wiecej powiedziec ... jak sie sprawuje, czy jest alternatywny soft do tego (jak WRT54G), jaka jest jakosc rozmow ...

Ja się do tego dopiero przymierzam :?
Mój kolega to ma i jest bardzo zadowolony, jakość rozmów jest bardzo dobra i jest bardzo zadowolony. Nie wiem jak tam jest z soft-em.
Jednak dla mnie jest to urządzonko, które ma wszystko co potrzeba no i jest w przyzwoitej cenie.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 12:56 pm 
Awatar użytkownika

Podstawa , to nie korzystać z P2P przy rozmowach. Mamy doś niski upload i może być problem. Z downloadem nie ma żadnego kłopotu.

Obrazek

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 12:59 pm 
Awatar użytkownika

rav pisze:
Podstawa , to nie korzystać z P2P przy rozmowach. Mamy doś niski upload i może być problem. Z downloadem nie ma żadnego kłopotu.

Albo w p2p ustawić limit uploadu np. 128 a nie jechać bez przerwy na uploadzie 1mbit/sec ku uciesze neostradowców :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 1:04 pm 
Awatar użytkownika

Mam ustawione 20 KB/s, to chyba nie jest jakiś dramat ?

Obrazek

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 1:13 pm 
Awatar użytkownika

rav pisze:
Mam ustawione 20 KB/s, to chyba nie jest jakiś dramat ?

W tej chwili "najlepszy" upload ma zawodnik z 3.2mbit/sec, następny jest z 1.6mbit/sec więc raczej dziwne byłoby jakby 20kB przeszkadzało....

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 1:26 pm 
Awatar użytkownika

A nie mozna jakiegos automata zrobic, ktory w momencie rozmow przez telefon przycinalby upload do wspomnianego 20KB/s.
Pewnie i tak wszystko zalezy od skrzyneczki i od softu na niej ... :?

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 1:47 pm 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
A nie mozna jakiegos automata zrobic, ktory w momencie rozmow przez telefon przycinalby upload do wspomnianego 20KB/s.

I każdemu przydzielić policjanta by nie przechodził na czerwonym świetle :)

Ogólnie przydzielanie dodatkowych warunków dla każdego komputera nie jest dobrym rozwiązaniem bo obciąża router a korzyści są niewielki. Możliwe, że wydzielimy voip zupełnie do innego kanału na routerze ale na razie są pewne wątpilwości co do stabilności oprogramowania które wyłapuje voip w transmisjach internetowych...

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 1:47 pm 

Kiedyś było już gdzieś o tym mowa. Chyba mozna by ustawić tak, żeby VoIP miały pierszeństwo, ale niech się wypowiedzą fachowcy :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 1:57 pm 
Awatar użytkownika

Marek_W pisze:
Kiedyś było już gdzieś o tym mowa. Chyba mozna by ustawić tak, żeby VoIP miały pierszeństwo, ale niech się wypowiedzą fachowcy :)

Nie ma z tym problemu, tylko zrobić to tak by jakiś "cfaniak" nie wykorzystał tego by mu p2p lepiej chodziło nie jest już proste...

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 2:05 pm 
Awatar użytkownika

wm pisze:
SARR pisze:

I każdemu przydzielić policjanta by nie przechodził na czerwonym świetle :)

Ogólnie przydzielanie dodatkowych warunków dla każdego komputera nie jest dobrym rozwiązaniem bo obciąża router a korzyści są niewielki. Możliwe, że wydzielimy voip zupełnie do innego kanału na routerze ale na razie są pewne wątpilwości co do stabilności oprogramowania które wyłapuje voip w transmisjach internetowych...

Nie za bardzo rozumiem odnosnie czego ten policjant, ale z tym obciazeniem routera to owszem, ale jak sie ma duza firmowa siec i kiepski router, a nie w przypadku 3 komputerow w domu (zapewne i tak nie jednoczesnie wlaczonych) z urzadzonkiem o calkiem niezlych mozliwosciach.
Zreszta wg. mnie priorytetowanie i kolejkowanie na routerze to akurat dobry nawyk i stosowany, z roznych powodow (np. p2p na koniec :twisted:).
Taki automat moglby byc dodatkowym uzupelnieniem polityki priorytetowania o ktorej mowi Marek_W (ramki VoIP z najwyzszym priorytetem).
Nie wiem jak jest ze stabilnoscia oprogramowania takiego WRT54GP2, ale jezeli jest zblizona do WRT54G to raczej nie ma powodow do wiekszych narzekan.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 2:10 pm 
Awatar użytkownika

wm pisze:
Marek_W pisze:

Nie ma z tym problemu, tylko zrobić to tak by jakiś "cfaniak" nie wykorzystał tego by mu p2p lepiej chodziło nie jest już proste...

Mysle ze niepotrzebnie zakladasz ze ten router bedzie pracowal w jakims niebzpiecznym pelnym cfaniakow srodowisku.
Wydaje mi sie ze nasze dywagacje dotycza raczej domowych rozwiazan i raczej nie przypuszczam ze ktos bedzie chcial sabotowac wlasna siec.

Oczywiscie sprawy sie maja inaczej w rozleglejszych sieciach, ale wtedy zatrudnia sie kogos ktory czuje temat i mysli jak by takim cfaniakom utrudnic zycie :lol: 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 2:30 pm 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Nie wiem jak jest ze stabilnoscia oprogramowania takiego WRT54GP2, ale jezeli jest zblizona do WRT54G to raczej nie ma powodow do wiekszych narzekan.

Jeżeli chodzi o domowe rozwiązania i mając routerek, to w większości jest funkcja priorytetów dla poszczególnych portów:

i to będzie dla SIP: UDP 5060, UDP 10000-20000
IAX2 (tlenofon): UDP 4569

trzeba tylko pamiętać, że za NAT mogą być problemy z voip...

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 17, 2006 2:30 pm 

SARR pisze:
Mysle ze niepotrzebnie zakladasz ze ten router bedzie pracowal w jakims niebzpiecznym pelnym cfaniakow srodowisku.
Wydaje mi sie ze nasze dywagacje dotycza raczej domowych rozwiazan i raczej nie przypuszczam ze ktos bedzie chcial sabotowac wlasna siec.

Mi się tez tak wydaje, że raczej nie będzie to wykorzystywane, poza tym chyba łatwo jest to wykryż bo VoIP generuje nie porównywalnie niższy ruch jak P2P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.