Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 9:44 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 12:47 am 

powinienem szybko złożyć wniosek o kredyt i mam chwilę wachania: najniższe oprocentowanie oferuje Raiffeisen (2.45%), nie liczą sobie prowizji za kredyt (to mnie właśnie dziwi), weksel tani, tylko ubezpieczenie kredytu jest dość wysokie; ogólnie wygląda oferta "cacy"

czy ktoś ma negatywne doświadczenia z nimi :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 12:55 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Nie ma ofert cacy... 8)
Spytaj sie kogos zaufanego z branzy bankowej np. w Expanderze...calkowity koszt uzyskania kredytu (wszystko co placisz, aby ci rozpatrzyli wniosek, udzielili, wypłacili i utrzymywali ciągłość spłat + oczywiście skumulowane raty kapitałowe) wahają się między ofertami polskich banków gdzieś tak w granicach 3%... :o
Tzw. specjalisci uwazaja, iz w decyzji wybrania konkretnej oferty argumenty racjonalne to 10%, emocjonalne to 90% :wink:
Kochani, my po prostu mamy taki fajny Oligopol na rynku bankowym w Polsce...tak naprawde banki roznia sie kolorami logo i nazwami w reklamach... :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 12:57 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
jesli mogę - to polecam jednak Open Finance , mozna wynegocjowac zdecydowanie lepsze warunki.

Pewna blondyna moderatorka
trzyma porządek naszego forka ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:03 am 
Awatar użytkownika

obserwator pisze:
jesli mogę - to polecam jednak Open Finance , mozna wynegocjowac zdecydowanie lepsze warunki.

no tak...ale dlaczego mozna wynegocjować ??, bo banki mają takie "górki" marży na swych kredytach, ze mają z czego schodzić...znajomy menedżer z banku - bede lojalny i nie podam jaki :twisted: - mowi, iz na kredytach konsumpcyjnych mają realne oprocentowanie................................................................................................................................ponad 180% :evil:

A swoja droga Open Finance są rzeczywiscie OK, są fajni...mili i nieźle wyglądają :) - to jest te 90% argumentów wyboru emocjonalnych...

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:10 am 
Awatar użytkownika

wiesz co Franz , miałam okazje rozmawiac w jedny i drugim. i zawsze jest tak, że wybierasz tego posrednika , który zaproponuje ci mniejsza lichwę. A to nie ma nic wspólnego z byciem miłym i nieźle wyglądającym.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:12 am 
Awatar użytkownika

no własnie - jak piszesz - lichwa!! :wink: , no to wybiera sie "fajniejszą" lichwe..dlatego tak duzo sie szkoli sprzedawcow uslug kredytowych w banków z obsługi klienta, umiejętnosci interpersonalnych..i takich tak...

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:16 am 
Awatar użytkownika

heh, dzisiaj na wykładzie z prawa koles mowil, ze od lutego wchodzi jakas ustawa, dzieki ktorej banki nie beda mogly zarabiac wiecej niz jakiś procent o wiele mniejszy, niz jest obecnie :) upadną wtedy providenty itd. (pozyczkowo, kredytowe dziadostwa, które nabijały procenty miesieczne, dzieki czemu mozna bylo zaplacic 150% kwoty kredytu, pozyczki po niedoczytaniu umowy :o )

Czyli kredyty, pozyczki ogolnie stanieją, ale banki muszą sobie gdzieś to odbić ... Gdzie? na ubezpieczeniu kredytów/pozyczek :) Gdybyś miał czas to moze warto by było poczekać, ale sprawa jak widze jest priorytetowa :shock: Polecam GE Capital :P <bo mój tatuś zajmuje sie posrednictwem finansowym i z nimi wspolpracuje [reklama]>

Jeśli coś źle napisalem to nie reagujcie na ten post.. napisalem, co uslyszalem dzisiaj na wykladzie :evil:

Ostatnio zmieniony śr gru 21, 2005 1:18 am przez woody, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:16 am 
Awatar użytkownika

Temat wrzutek socjotechnicznych jest bogaty w mechanizmy i sposoby uwiedzenia.

Sposobem jest zestawienie ofert, z wyczuleniem na opłaty "ukryte".

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:25 am 

no własnie śpieszy mi się, chcę przed świętami złożyć wniosek

ponawiam pytanie: czy ktoś ma negatywne doświadczenia z Raiffeisen?

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 1:28 am 
Awatar użytkownika

Co do GE we Wrocku to .....ech...miałem tam przez 4 lata kredyt i było suuuper!! zwlaszcza jak pracowala tam pani Gosia Litwinienko (zadna reklama, nie mam z nia nic wspolnego!! :) - po prostu !!!! obsluga na poziomie miedzygalaktycznym!!! no miodzio!!!!
ale....wlasnie jak kupowalismy mieszkanie na Jagodnie chcielismy powtorzyc manewr i znowu u nich wziasc nowy, drugi kredyt. Ze niby my tacy juz stali, dobrzy i lojalni klienci.... :cry: :cry: :cry:
Trafilismy na takiego goscia :evil: ......nie pamietam jak sie nazywa, ale widok jego przerazonych oczu zapamietam do konca zycia jak żona chciała mu..krzesłem w pysk dać przy 10 innych osobach... :o ...tak nas potratkował....meliniarz i fajansiarz...
W czym rzecz.....dalej sie bede upierał, iz poziom obsługi i delikatna manipulacja to podstawa wyboru banku i kredytu!!

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 3:37 am 

ha! dzięki za rady, do zobaczenia późną zimą (mam nadzieję)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 4:18 am 
Awatar użytkownika

osobiscie odradzalbym korzystanie z posrednikow typu Open Finance czy tez Expander,
po pierwsze dlatego, ze sa to posrednicy ktorzy musza zarobic, wyniki tych firm sa doskonale co swiadczy o wysokich marzach placonych im przez banki, a bankom te pieniadze daja kredytobiorcy - zazwyczaj przejawia sie to w wyzszych niz w bankach (gdzie mozna negocjowac) prowizjach wstepnych, posrednik zawsze bedzie mowil ze te prowizje sa sztywne (nie bez powodu byli pracownicy Expandera, po zorientowaniu sie ile kasy mozna wydoic z klientow, wzieli sie z niego wyniesli i zalozyli Open Finance)

po drugie rozne banki daja rozne prowizje posrednikom, a oni kieruja klientow tam gdzie maja najwyzsze prowizje, wiec nie ma co liczyc ze napewno poleca Ci najlepsza oferte

po trzecie posrednicy finansowi za wszelka cene beda starali Ci sie wcisnac uslugi komplementarne opowiadajac bajki o tym, ze nie mozesz zyc majac kredyt bez lokowania pieniedzy na czarna godzine ubezpieczenia siebie swoich spadkobiercow i spadkobiercow spadkobiercow, swoich kotow psow, extra karta kredytowa dla Twojej swinki morskiej, fundusz emerytalny dla chomika i tak dalej, napewno sulyszysz, ze maja dla Ciebie najlepsza oferte ale wylacznie w Mega Hiper Pakiecie

po czarte majac Twoje dane w bazie do konca zycia beda Cie nekac wszelkimi uslugami finansoymi, wlacznie z tym, ze za rok do Ciebie zadzwonia i powiedza, zmien ten kredyt chlopie, on jest do bani, teraz sa lepsze oferty, przygotowalismy ja specjalnie dla Ciebie! tylko zaplac nam nowa prowizje

po piate dluzszy czas rozpatrywania wniosku, posrednik musi wszystkie papiery nosic do banku, to trwa a jak cos sie wydluza to on za to nie odpowiada tylko zwali wine na bank

co do pobierania stowy za pswiecony Ci czas, jesli nic u nich nie kupisz, bo przeciez nikt za darmo z Toba nie bedzie gadal, to sie juz nie bede dalej wypowiadal

Franz co do GE to Goska Litwinienko to rzeczywiscie super dziewczyna, niestety ten bank jest strasznie nierowny ze swoja oferta i oblsuga klienta,
jako ze reprezentuje go jeden z wiekszych kapitalow swiatowych, to jak wojkowi w Ameryce przyjdzie pomysl ze ma zrobic 100 tys kredytow w Polsce to obniza radykalnie marze, stac go na to, ale miewaja tez pomysly ze czas na tym zarobic i w taryfie nastepuja kosmiczne zmiany marz i prowizji,
nierownosc obslugi klienta wynika z tego, ze juz dwa razy podebrano im we Wroclawiu caly personel (w koncu GE to swiatowy lider ksztalcenia pracownikow, wiec ty Franz jako rekruter co lowi, wiesz najlepiej jaki to smakowity kasek)

Co do Reiffeisen to nie bardzo mozna mowic o jakis dluzszych doswiadzceniach pozytywnych czy negatywnych jesli chodzi o obsluge po zaciagnieciu kredytu, to nowy gracz na rynku kredytow mieszkaniowych z ogromnymi aspiaracjami w tym zakresie, wiec narazie baaardzo, baaardzo sie stara i chetnie negocjuje wszystko (chyba najbardziej na rynku), ale dobrze Ci radze nie korzystaj z nich przez Ekspandera bo akurat Reiffeisen, dokladnie odlicza sobie to co mogly dac Tobie, a co bedzie musial dac Expanderowi, wiem ze mobilizujace w tym banku jest to jak masz konkurencyjna pozytywna decyzje kredytowa z innego banku, wtedy im ja pokazujesz a oni jesli tylko to mzoliwe straja sie ja przebic i zazwyczaj przebijaja, wiec zloz przynajmniej jeszcze jednen wniosek do innego banku

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 9:40 am 
Awatar użytkownika

ja akurat jestem zadowolona z pośrednictwa OF, pomijając fakt, że za zmianę kredytu nie zapłaciłam ani grosza, to okres kredytowania nie uległ zmianie a rata kredytu znmiejszyła sie o... no prawie połowe. Ubezpieczenie kredytu to i owszem ale w takiej same wysokości co poprzednio , ale to tylko i wyłacznie dlatego, że nie mam jeszcze tej ksiegi wieczystej - ale to osobna rozmowa.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:04 am 
Awatar użytkownika

Aga - rata kredytu spadla bo zapewne masz go w CHF, a od tego czasu mocno spady stopy oraz obnizyl sie kurs tej waluty,
nie bede Ci psul, chumoru informacja, ze wszelacy analitycy mowia ze okres obnizki stop dla CHF trwa druga dekade i niechybnie sie konczy i czas na odwrot sytuacji, a nasza ukochana partia rzadzaca zamierza oslabic zlotego o okolo 10-13 %,
miejmy nadzieje ze sie myla

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:04 am 
Awatar użytkownika

Aga - rata kredytu spadla bo zapewne masz go w CHF, a od tego czasu mocno spady stopy oraz obnizyl sie kurs tej waluty,
nie bede Ci psul, chumoru informacja, ze wszelacy analitycy mowia ze okres obnizki stop dla CHF trwa druga dekade i niechybnie sie konczy i czas na odwrot sytuacji, a nasza ukochana partia rzadzaca zamierza oslabic zlotego o okolo 10-13 %,
miejmy nadzieje ze sie myla

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:07 am 

Ostatnio w Szwajcarii podniesiono stopy procentowe o bodaj 100 punktów bazowych :(

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:08 am 
Awatar użytkownika

styllovy pisze:
nierownosc obslugi klienta wynika z tego, ze juz dwa razy podebrano im we Wroclawiu caly personel

a bo tak w GE traktują swoich ludzi nie mowiac o ich systemie motywowania, nie ma tam zadnej polityki personalnej...no to im wyciekają najlepsi...a swoja droga....post z 3:18??...cierpisz na bezsenność? :wink:
to moze wzialbys sie za odniesaznie przed bramą w tym czasie...bardziej pozyteczne, nie sadzisz? :-)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:28 am 
Awatar użytkownika

FRANZ pisze:
a bo tak w GE traktują swoich ludzi nie mowiac o ich systemie motywowania, nie ma tam zadnej polityki personalnej...no to im wyciekają najlepsi...

wolal bym poznac twoja opinie na ten temat, gdybys sam mial placic za swoja humanitarna polityke personalna

FRANZ pisze:
a swoja droga....post z 3:18??...cierpisz na bezsenność? :wink:

wczesniej nadrobilem zaleglosci, w tym czasie jak sie klules choinkami z Empatia :P

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:36 am 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:
Ostatnio w Szwajcarii podniesiono stopy procentowe o bodaj 100 punktów bazowych :(

Chcialbym by PLN mial takie stopy jak CHF.
http://www.ubs.com/1/e/ubs_ch/wealth_mg ... swiss.html

Tytuł:
PostZamieszczono: śr gru 21, 2005 10:40 am 
Awatar użytkownika

orson pisze:
Pawel pisze:

Chcialbym by PLN mial takie stopy jak CHF.
http://www.ubs.com/1/e/ubs_ch/wealth_mg ... swiss.html

najprawdopodobniej za 3-5 lat bedzie mial, niestety odbiedzie sie to z dwoch powodow:
nieznaczne obnizenie stop PLN
podwyzka stop CHF

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.