Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 9:26 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: ndz gru 04, 2005 12:58 am 

Mam pytanie do doświadczonych. Czy różnica jest taka jak np. między olejem Mobil na Orlen :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz gru 04, 2005 6:48 pm 

Raczej jak między Mobil a TEDEX. Polopiryna jest po prostu tańsza.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz gru 04, 2005 9:29 pm 

Ostatnio kupowałem krople do nosa w aptece i prosiłem żeby sprzedający coś dobrego zaproponował. Wskazanie padło na otrivin chociaż oponowałem, że jest to xylomethazolin, a ten nie jest dla mnie bardzo skuteczny. Pan mi na to odpowiedział , że otrivin jest lepszy od polskich odpowiedników. Ale czy na pewno :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz gru 04, 2005 9:40 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
kaktus1 pisze:
Ostatnio kupowałem krople do nosa w aptece i prosiłem żeby sprzedający coś dobrego zaproponował. Wskazanie padło na otrivin chociaż oponowałem, że jest to xylomethazolin, a ten nie jest dla mnie bardzo skuteczny. Pan mi na to odpowiedział , że otrivin jest lepszy od polskich odpowiedników. Ale czy na pewno :?:

TAK!!!!! z całą odpowiedzialnością... dla moich dzieci i rodzinki jest najlepszy!

Tytuł:
PostZamieszczono: pn gru 05, 2005 11:36 am 
Awatar użytkownika

No to sie wypowiem jako expert... bo chyba tak moge o sobie mówić :oops:

Różnica między polopiryną a aspiryną.. zalezy jaką ??

Są dwie polopiryny - polopiryna i bardziej popularna - polopiryna S.

Aspiryna zawiera 500 mg kwasu acetylosalicylowego i jest niejako odpowiednikiem Polopiryny (choć nie do końca bo polopiryna jest powlekana otoczka dojelitową i nie wolno jej rozpuszczać w wodzie ani rozkruszać przed podaniem). Jednak najczęściej kupując w aptece polopiryne kupujemy tą z końcówką S (95% przypadków) i ta zawiera 300 mg kw. acetylosalic. wraz z węglanem wapnia. Jak widać ta ma mniejszą dawkę komponentu p/gorączkowego i wapno (czasem też stosowane przy przeziębieniu) które także ma za zadanie ochronę zółądka przed kwasowym odczynem leku (teoretycznie, bo w praktyce gówno to daje :wink: ) co niby ma być alternatywa dla wrzodowców.

No... to mam nadzieje ze jasno wytłumaczyłem róznice w działaniu.

Jest jeszcze druga strona medalu, a mianowicie producent. Jeden Bayer - renomowana i potężna firma farmaceutyczna, oraz polska Polpharma. No cóż ja jako że pracowałem tu i ówdzie jako farmaceuta, osobiści omijałbym polskie firmy dużym łukiem... dlaczego ?? Nie pytajcie. Uwierzcie na słowo.

Generalnie - kupujcie leki oryginalne nawet jeśli są 4 razy droższe. Bo niestety w tym biznesie jet tak że za ceną idzie jakość i to czasem nawet nie wprost proporcjonalnie :)

Żeby nie zostac posądzony o jakies tu działanie wywrotowe napisze tylko że nie mam apteki - więc nie w moim interesie jest namawianie was do wydawania dużych pieniędzy za leki, oraz nie pracuje w zadnej z zachodnich firm farmaceutycznych wiec nie naciągam was na to zeby zwiększyć bayerowi czy glaxo sprzedaży 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn gru 05, 2005 11:47 am 
Awatar użytkownika

kaktus1 pisze:
Wskazanie padło na otrivin chociaż oponowałem, że jest to xylomethazolin, a ten nie jest dla mnie bardzo skuteczny. Pan mi na to odpowiedział , że otrivin jest lepszy od polskich odpowiedników. Ale czy na pewno :?:

Wierz mi ze ten sam xylometazolin z Novartisa (Otrivin) i z Polfy (Xylometazolin) mogą mieć diametralnie różne działanie. Duzy wpływ ma ty tez postać leku (krople vs. aerozol) Otrivin jest w aerozolu co powoduje ze dociera wszędzie tam gdzie powiniem w odpowiednich dawkach wywierajac duzo mniej działań niepożadanych. Xylometazolin najcześciej kupowany w kroplach jest dużo gorszą postacią leku...

No i oczywiście dochodzi do tego producent (patrz post wyżej)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn gru 05, 2005 3:38 pm 

Wielkie Ci dzięki. :ave: Przynajmniej po tej lekturze będę wchodził do apteki na pewniaka :-D

Pozdrawiam
Kaktus

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.