Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 2:10 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 9:56 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
orson pisze:
Pawel pisze:
Nie chciałbym być monotematyczny, ale polecam macintoshe ze sklepu apple'a...

Darmo daja?

To ja poprosze 3.
Albo moze 4. Mojemu brytanowi podaruje. :D

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 10:10 am 
Awatar użytkownika

Mac maciem (też bym chciała, ale to nie teraz :), ale z całym sercem mogę polecić sklep Age.
Wiem, że drogo. Ale nigdy do tej pory nie mialam z nimi problemu, jeśli chodzi o jakiekolwiek sprawy.
Jak oddaję dysk do serwisu, to dostaję nowszy ;)
Jak oddaję kartę graficzną, to dają zastępczą.
Jak zdarzylo mi się nie sprawdzić przy odbiorze z magazynu, czy wiatrak na procka jest do AMD (a byl do intela) i przez montaż ukruszyłam procesor - wymienili (i wiatrak i procesor).

Inna kwestia jest taka, że zazwyczaj jak tam idziemy z yaco, to robimy spore zakupy ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 12:47 pm 

SARR pisze:
orson pisze:
Pawel pisze:
Nie chciałbym być monotematyczny, ale polecam macintoshe ze sklepu apple'a...

Darmo daja?

To ja poprosze 3.
Albo moze 4. Mojemu brytanowi podaruje. :D

Ależ bierz ile chcesz.

Z tym, że nigdzie nie mówiłem, że darmo dają. Ja raczej w kontekście tezy: lepiej zapłacić więcej i mieć porządny sprzęt.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 1:32 pm 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:

Ależ bierz ile chcesz.

Z tym, że nigdzie nie mówiłem, że darmo dają. Ja raczej w kontekście tezy: lepiej zapłacić więcej i mieć porządny sprzęt.

Tak sie rozmarzylem. Oczywiscie mac... solidniejsza firma, bardzie fachowy sprzet od PCta, tylko moim zdaniem ciut za drogi, jak zauwazasz.
No i fakt ze malo popularny ... chociaz to czasem atut.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 1:36 pm 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
[...]Oczywiscie mac... solidniejsza firma, bardzie fachowy sprzet od PCta[...]

A co niby ma takiego bardziej fachowego?

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 2:02 pm 
Awatar użytkownika

jc pisze:
A co niby ma takiego bardziej fachowego?

Przede wszystkim mac to nie "skladak". Roznice widac od razu jak porownasz przykladowo PCta Dell'a lub IBM'a z komputerem z Age, Proline, czy Arestu. Sprzet (komponenty) wielokrotnie sprawdzony w roznych konfiguracjach z roznym oprogramowaniem, ba niektore komponenty produkowane specjalnie pod dany model ... itd. Po drugie oprogramowanie. Jest naprawde nieslychanie proste i latwe w obsludze ... przykladowo nie potrzebujesz bibliotek i calego milona innych plikow do uruchomienia np. arkusza kalkulacyjnego. Masz doslownie jeden plik. Uruchamiasz dziala. Atutem jest tez malo znane oprogramowanie, na ktore nie ma tak duzo wirusow i innych takich robakow jak pod Winde.
Wada jest oprocz ceny, fakt ze jest jednak wolniejszy od PCta. Otwarta architektura PCta powoduje wieksza konkurencje producentow, ale tez pogon za gigahercami ktora powoduje z kolei awaryjnosc i niekompatybilnosc czasem.
Aha i mac sie nie szczypie ... wymyslili nowa architekture wpakowali to do nowgeo kompa z nowym systemem i wiekszosc starszych aplikacji nie chodzi.
No i na gieldzie raczej nie kupisz pirackiego sofu na maca (chociaz ostatnio slyszalem ze juz tak). Ale nie oszukujmy sie jak kogos stac na maca stac go na, wcale nie tani, soft do niego.

To tyle malego wykladu.

Od razu spiesze dodac ze nie jestem specem od Macow. Mialem okazje sie kilkoma pobawic i pogadac z uzytkownikami. Stad mam te informacje.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 2:34 pm 
Awatar użytkownika

No przecież Dell czy IBM to też PCty. I zastanawia mnie tylko to, że skoro Mac taki jest cool to dlaczego Apple chce wypuścić (czy też już wypuściła, nie wiem) Maca zbudowanego na Intelu? Jak dla mnie nie będzie się on niczym różnił od takiego Della czy HP. No poza wzornictwem, bo to ma Apple zajebiste. A co do składaków to jak się kupuje tanie komponenty to później nie ma co się dziwić, że coś nie działa.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 2:51 pm 
Awatar użytkownika

jc pisze:
No przecież Dell czy IBM to też PCty. I zastanawia mnie tylko to, że skoro Mac taki jest cool to dlaczego Apple chce wypuścić (czy też już wypuściła, nie wiem) Maca zbudowanego na Intelu? Jak dla mnie nie będzie się on niczym różnił od takiego Della czy HP. No poza wzornictwem, bo to ma Apple zajebiste. A co do składaków to jak się kupuje tanie komponenty to później nie ma co się dziwić, że coś nie działa.

Zgadza sie Dell i IBM to PCty ... tak przeciez napisalem ... ale to tak zwane firmowe PCty. Zwykly skladak w Age, czy Prolinie, nie bedzie tak sprawdzony nigdy jak te firmowe PCty. Nie mowiac juz o zapleczu technicznym (update, drivery, helpdesk itp.) No i oczywiscie komponenty z ktorych zbudowane sa markowe PCty niby te same, ale jednak firma podpisujaca sie pod takim kompem wyjatkowo dba zeby nie byly awaryjne i wyjatkowo zgrane z reszta podzespolow.
Oba kompy (skladak i firmowy) bazuja na architekturze IBM ktora kiedys ta firma udostepnila wszystkim pozwalajac modyfikowac unowoczesniac upgradeowac itd, ale z kilkoma warunkami. Jednym z nich jest pewne wypracowanie standardow ktore powoduja ze mozesz karte AGP wlozyc do slotu AGP. Kolejnym jest tez tzw. kompatybilnosc wstecz ... co znaczy ze wiekszosc starych programow powinno sie uruchomic na nowych maszynach ... faktycznie to roznie z tym bywa, ale w teorii winno dzialac.
Apple w pewnym momencie byl w tym samym miejscu co IBM, ale oni nie udostepnili swojej architektury innym i stali sie firma jaka sie stali.

A odpowiedz dlaczego Apple sie przmierza do Intela ... prosta - pieniadze. Nawet w Stanach gdzie maki sa chyba najpopularniejsze stosunek pctow do makow jest mniej wiecej 9:1. Dla porownania w polsce to chyba 99:1. W Apple w koncu pomysleli i stwierdzili ze moga jeszcze zarobic na komputerach na platformie Intela z logo Apple (i ich super design'em).

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 3:07 pm 
Awatar użytkownika

Nie żebym się czepiał ale napisałeś:
Cytuj:

A potem napisałeś:
Cytuj:
Zgadza sie Dell i IBM to PCty[...]

Ja wiem, że większość ludzi jak się mówi PCty to ma na myśli składaki ale dla mnie PC to właśnie architektura (czyli także Dell, IBM, HP,...) i w tym momencie twierdzenie, że Mac jest lepszy jest według mnie bezpodstawne. To tak tylko dla ścisłości tylko :-) A co do losów MacIntela to to jest całkiem fajny artykuł: http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1827485,00.asp

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 4:30 pm 

Cholera - nie mogę teraz poczytać, bo się spieszę. Ale jeśli chodzi o cenę, to schodzą w dół. Mac Mini to wydatek nieco powyżej 2kg zł. Nie jest fajerwerek, ale jeśli ma się urządzenia peryferyjne po piecu (monitor, klawiaturę i mychę - koniecznie usb), to spokojnie będzie działał. Jest malutki, cichy. Ja bym go widział np. w roli małego domowego serwerka, do niewygórowanych celów (strona www, trochę poskładanych plików itp.).

Poza tym weź pod uwagę, że za "dużą" cenę dostaje praktycznie wsio - zwykle łącznie z mikrofonem i głośnikami, o dobrej jakości monitorze, klawiaturze i myszy nie wspominam.

Co do prędkości: ja nie mam giga wymagań, więc może dlatego nie zauważyłem. Poza tym przechodzą (niestety) na intela :( więc coś się pewnie zmieni (czy na lepsze :?: )

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 6:22 pm 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Aha i na koniec wazna uwaga, pamietaj ze oszczedny 2 razy traci ... warto dolozyc pare zlociszy za lepszy monitor, dysk, karte, niz pozniej narzekac i kupowac tuz po gwarancji nowy. Po prostu nie stac nas na tanie rzeczy.

No karta graficzna Winfasta za 1250 PLN chyba nie była oszczędnością, r ownież płyta główna ASUSA za 600 PLN :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 6:39 pm 
Awatar użytkownika

jc pisze:
Nie żebym się czepiał ale napisałeś:
Cytuj:

A potem napisałeś:
Cytuj:
Zgadza sie Dell i IBM to PCty[...]

No i dokladnie tak jest ... mac (moze lepiej Mac, zeby bylo jasniej) to wg mnie bardziej specjalizowny, solidniejszy, trwalszy, ..., sprzet od PCta ... Mac to rodzaj architektury i PCet tez, oczywisnie rozne od siebie. Chodzilo mi o rozne architektury, nie firmy.
Dell, IBM, HP to typowi przedstawiciele architektury PC.
A maca robi glownie Apple.
Nie bardzo rozumiem gdzie popelnilem jakas niescislosc.

jc pisze:
Ja wiem, że większość ludzi jak się mówi PCty to ma na myśli składaki ale dla mnie PC to właśnie architektura (czyli także Dell, IBM, HP,...) i w tym momencie twierdzenie, że Mac jest lepszy jest według mnie bezpodstawne.

A mnie sie jednak wydaje ze porownywanie tych architektur to troche szukanie dziury w calym. Pisalem ze dla mnie Mac to bardziej wydajna, stabilna, pewna, bezpieczna i niezawodna architektura, ale z powodu ceny, braku marketingu i pewnie tysiaca innych spraw malo popularna. Sam uzywam i pracuje glownie na PCtach i moze dlatego tak mnie fascynuja Maki. Mozna porownywac rozne aspekty i wg. mnie Mac bije PCta na glowe w kilku sprawach: design :D, nowoczesnosc (brak obciazen z przeszlosci ktore mocno hamuja PCty - m.in. dlatego jeszcze nie ma systemow 64 bitowych), wydajnosc poligraficzna (wiekszosc firm zajmujacych sie skladniem, drukiem uzywa do tego Makow), no i bezpieczenstwo o ktorym pisalem.
Oczywiscie PCet nie jest taki najgorszy bo dzieki jego ogolnodostepnosci i dzieki konkurencji mimo obciazen z przeszlosci (architektura x86, tryb chroniony, rzeczywisty, HMA, EMM386 i inne w zasadzie anachronizmy) jest w wielu aspektach lepszy ... wydajnosc ogolna, mnogosc aplikacji, skalowalnosc, mozliwosc adaptacji do roznych warunkow.
Szkoda tylko ze przez swoja dominujaca pozycje na rynku nie podpatruje u konkurencji lepszych rozwiazan.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 6:44 pm 

bozi pisze:
SARR pisze:
Aha i na koniec wazna uwaga, pamietaj ze oszczedny 2 razy traci ... warto dolozyc pare zlociszy za lepszy monitor, dysk, karte, niz pozniej narzekac i kupowac tuz po gwarancji nowy. Po prostu nie stac nas na tanie rzeczy.

No karta graficzna Winfasta za 1250 PLN chyba nie była oszczędnością, r ownież płyta główna ASUSA za 600 PLN :)

Może koncówki nie były pozłacane ? :o

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 6:47 pm 
Awatar użytkownika

bozi pisze:
SARR pisze:

Hehe nie wiedzialem co brales ... ale jezeli to kupiles to musiales miec pecha. Osobiscie wybieram plyty ASUSa bo uwazam je za bardzo trwale i niezawodne ... fakt zdarzaly im sie wpadki, ale na tle konkurencji wypadaja bardzo dobrze. A co do WinFasta ... nigdy nie bralem ... dla mnie to za drogi sprzet. Wolalem cos tanszego i moze dlatego nigdy nie bolala mnie tak strata ponad 1k pln. Ale fakt o WinFastach tez nie slyszalem nigdy zlego slowa. No moze poza ich cena. :wink:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 7:46 pm 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
ale jezeli to kupiles to musiales miec pecha. Osobiscie wybieram plyty ASUSa bo uwazam je za bardzo trwale i niezawodne ...

Asus był dobry raczej. Ja ma u niego wyniki następujące:

- na kilkadziesiąt płyt jednego gatunku 10% awarii przed upływem roku,

- kilkanaście sztuk innego typu: 100% z wadą fabryczną (samodzielnie potrafią się włączyć), do dzisiaj nie usunięte mimo, że wystarczyłoby zmienić bios.

- 2 szt. Asus S-presso : http://pl.asus.com/products4.aspx?l1=1& ... odelmenu=1
żaden nie potrafi wystartować jeśli nie ma podłaczonej klawiatury, co w tego typie sprzęcie jest śmieszne cokolwiek, odpowiedź z Asusa:

I'm sorry that S-presso can't support boot up the system without keyboard. Hope it will help! If you have any other problems, please don't hesitate to let me know. Let's discuss together. Thank you for using ASUS products and enjoying services!

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 8:12 pm 

A - jeszcze a'propos procy do Maka: ponoć IBM, który był producentem Power PC (do G5 włącznie) nie był w stanie zagwarantować wzrostu wydajności procesorów przy minimalizacji grzania, czy jakoś tak. W każdym razie zupełnie nieprzypadkiem nie ma (i nie będzie) ibooków i powerbooków na G5.

A mimo to jakoś żal mi będzie Maka oglądać z intelem :(

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 8:23 pm 
Awatar użytkownika

Tak właśnie piszą w tym artykule do którego dałem linka wyżej.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 8:40 pm 

Aha. Jeszcze nie przeczytałem. Fajnie mieć rację ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr paź 05, 2005 11:35 pm 
Awatar użytkownika

wm no moze nie mialem takiego przerobu z ASUSami jak Ty ... ale kiedys zaslyszawszy opinie o Asusach zaczalem kupowac i do tej pory (odpukac) sie nie nacialem.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw paź 06, 2005 9:58 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Tak jak pisał WM Asus był bardzo dobry kilka lat temu, w tej chwili wydaje mi się, że poszli na ilość i zatracili znacznie jakość.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.