Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 9:28 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:52 am 

Tylko te rankingi nie uwzględniają że ktoś może lubić od czasu do czasu
zapodać sobie coś w divixie z napisami i wtedy lepiej mieć soft robiony przez jakiegoś zapaleńca np. Gufiak do Pioneer DV-470 lub DV-575 http://pioneer.razorpoint.pl/
Wystarczy kupić sobie nowość pioneera 585 i trzeba czekać na kolejnego zapaleńca bo Gufiak nie będzie robił do niego poprawek.
Inni goście robią soft do yamahy i oni planują wsparcie nowych modeli
http://www.itepe.net/

PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:08 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
jc pisze:
Co do tego, że wyświetlacz czy diody wprowadzają jakieś zakłócenia to dla mnie to jest taka propoaganda audiofilska trochę. Jak komponenty będą dobrej jakości i dobrze poskładane, to nie za bardzo wierzę, że obecność wspomnianego wyświetlacza będzie robić jakąś różnicę.
Propaganda propagandą a są tacy, którzy na podstawie odsłuchu potrafią odróżnić od siebie 2 różne interkonekty cyfrowe :o .
jc pisze:
A w ogóle to przyjmując takie audiofilskie podejście, to trzeba by mieć dużo kasy i mieć osobny zestaw do kina domowego i osobny do muzyki. :)
True, true :cry: :oops:

jakub pisze:
Tylko te rankingi nie uwzględniają że ktoś może lubić od czasu do czasu
zapodać sobie coś w divixie z napisami i wtedy lepiej mieć soft robiony przez jakiegoś zapaleńca np. Gufiak do Pioneer DV-470 lub DV-575 http://pioneer.razorpoint.pl/
Wystarczy kupić sobie nowość pioneera 585 i trzeba czekać na kolejnego zapaleńca bo Gufiak nie będzie robił do niego poprawek.
Inni goście robią soft do yamahy i oni planują wsparcie nowych modeli
http://www.itepe.net/
No właśnie, czy istnieje taki soft dla odtwarzaczy Panasonica :?:

HHmmmm, byłem dzisiaj w sklepie na pl. 1 Maja - sprzedawca słusznie zapewne zauważył, że mogę sobie obiecywać, a i tak (jak większość) nigdy nie dokupię pozostałych głośników kina domowego i zostanę z wybajerzonym sprzętem używanym do zwykłego Stereo. Zachwalał zestaw CD+Wzmacniacz Cambridge Audio. Mam o czym myśleć :?

PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:47 pm 
Awatar użytkownika

Pieszy pisze:
Propaganda propagandą a są tacy, którzy na podstawie odsłuchu potrafią odróżnić od siebie 2 różne interkonekty cyfrowe :o .

:hmm: Szczerze mówiąc to chyba nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Myślę oczywiście o interkonektach tej samej klasy, bo w to, że można badziewny od dobrego odróżnić to wierzę. Swoją drogą to nie wiem czy takim ludziom zazdrościć czy współczuć. Z jednej strony pewnie mają bogatsze doznania odsłuchowe a z drugiej muszą wydać kupę kasy na sprzęt, żeby być zadowolonym z jakości dźwięku.

PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 1:43 am 
Awatar użytkownika

jc pisze:
Pieszy pisze:

:hmm: Szczerze mówiąc to chyba nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Myślę oczywiście o interkonektach tej samej klasy, bo w to, że można badziewny od dobrego odróżnić to wierzę.

Tylko, że tu chodzi o cyfrowe złącza, to chyba tylko po przerwach w muzyce na słabo kontaktującym złączu...
Ludzka zdolność do samooszukiwania jest nieskończona. Kiedyś słyszałem autentyczną opowieść elektronika o nowym wzmacniaczu który stworzył, o klasę lepszym od poprzedniego. Postawił go razem z innym sprzętem, podłączył do prądu i przyniósł swoją ulubioną płytę. Przez dłuszy czas rozkoszował się nowym głebokim brzmieniem dzwięku.
I wtedy dopiero przypomniał sobie, że wcale nie przerzucił kabli ze starego wzmacniacza i wszystko idzie właśnie przez niego...

PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 9:12 am 

Pieszy pisze:
No właśnie, czy istnieje taki soft dla odtwarzaczy Panasonica :?:

Może istenieje....ja o nim nie słyszałem.
Aby coś szukać trzeba znać model bo panasonic ma kilka modeli DVD....
Zawsze można do zestawu Cambridge Audio wzmacniacz + CD dokupić w Tesco dedykowany do divix super odtwarzacz do divixów - DVD-007 Emperor 2. Towar prosto od Chińskich braci z oprogramowaniem robionym w Polsce (ponoć przez 3 programistów) w rewelacyjnej cenie poniżej 300zł.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 9:58 am 
Awatar użytkownika

A może po prostu komputer podłączyć?

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 10:11 am 

jc pisze:

To faktycznie najlepsze rozwiązanie :D

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 11:14 am 
Awatar użytkownika

jakub pisze:
jc pisze:

To faktycznie najlepsze rozwiązanie :D
Trzeba mieć DVD na pokładzie :( a ja nie mam.

PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 11:22 am 
Awatar użytkownika

wm pisze:
Tylko, że tu chodzi o cyfrowe złącza, to chyba tylko po przerwach w muzyce na słabo kontaktującym złączu...
...
No właśnie nie. Nie tylko potrafią je od siebie odróżnić, ale jeszcze twierdzą, że każdy z tych kabli ma inne brzmienie :o :lol: . Jak dla mnie ciąg zer i jedynej to ciąg zer i jedynek - nie może być tu mowy o "lepszym brzmieniu trąbki" lub "gorszej budowie sceny muzycznej".
Niestety moja wiedza to jedno a fakt umiejętności odróżniania (może zgadywania? ) kabli cyfrowych to drugie.

PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 11:57 am 
Awatar użytkownika

Pieszy pisze:
wm pisze:
...
No właśnie nie. Nie tylko potrafią je od siebie odróżnić, ale jeszcze twierdzą, że każdy z tych kabli ma inne brzmienie :o :lol: . Jak dla mnie ciąg zer i jedynej to ciąg zer i jedynek - nie może być tu mowy o "lepszym brzmieniu trąbki" lub "gorszej budowie sceny muzycznej".
Niestety moja wiedza to jedno a fakt umiejętności odróżniania (może zgadywania? ) kabli cyfrowych to drugie.

Audifilizm to religia + bewzględni oszuści którzy sprzedadzą wszystko za dobre pieniądze.
Np. lakier którym można pomalować głośniki, obudowy, kable a nawet elementy elektroniczne który rewelacyjnie poprawia dźwięk (tylko 60$ za malutką buteleczkę):

http://www.referenceaudiomods.com/Merch ... y_Code=C37

oczywiście zawsze znajdą się tacy co potwierdzą, że działa:

http://www.tnt-audio.com/accessories/c37_e.html

lub drewniane pokrętła na wzmacniacz (tylko 485$) które niezwykle poprawiają brzmienie:

http://www.referenceaudiomods.com/Merch ... =NOB_C37_C

Oczywiście nie ma co wspominać o wzmacniaczach na 1 lampie za 50tyś.$.... :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 12:56 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

A ja slyszalem o specjalnych plynach do plukania uszu i o poradach odnosnie odpowiedniego ubioru na odsluch.

Kiedys tez mialem problem z audio. Chcialem kupic glosniki do amplitunera Pioneera. Nie wiedzialem czy stereo czy kino domowe bo Pioneer juz stal w domu podlaczony do kompa.
Bylem w sklepie na 1-maja i slyszalem jak gra wzmacniacz lampowy na glosnikach B&W. Niesamowite wrazenia, mimo, ze sluchalismy kiepskiej plyty audio nagranej z mp3. Pan mi takze polecal Cambridge Audio - to tak na poczatek.
Generalnie ciezko z mojego doswiadczenia polaczyc stereo i kino ale o tym juz ktos wczesniej pisal. Podobno Harman Kardon daje sobie z tym rade najlepiej bo ma bardzo dobre stereo a oprocz tego systemy kina domowego.

Najsmieszniejsze jest to ze audiofile maja wypasiony sprzet za niesamowite pieniadze i kilka naprawde porzadnie nagranych plyt, ktore moga sobie posluchac, bo czym lepszy sprzet tym brutalniej obnarza jakosc dzwieku ;) Dlatego ja sprzedalem Pioneera i kupilem sobie zestaw Creativa do komputera.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 1:15 pm 
Awatar użytkownika

pieczara pisze:
Bylem w sklepie na 1-maja i slyszalem jak gra wzmacniacz lampowy na glosnikach B&W. Niesamowite wrazenia, mimo, ze sluchalismy kiepskiej plyty audio nagranej z mp3.

Ogólnie lampowiec ma parametry nieporównywalnie gorsze od współczesnego sprzętu. Ale same super parametry to nie wszystko. Wydaję się, że jego główną zaletą jest upiększanie dźwięku tak jak to jest robione na niektórych reklamach TV z kolorami, wszystko jest prześlicznie kolorowe ale nieprawdziwe...

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 1:22 pm 
Awatar użytkownika

pieczara pisze:
Pan mi takze polecal Cambridge Audio - to tak na poczatek.

To moze świadczyć, że to dobry sprzęt lub sklepy mają wypasioną prowizję od sprzedaży CA. :)

pieczara pisze:

Dlatego ja sprzedalem Pioneera i kupilem sobie zestaw Creativa do komputera.

I to jest zdrowe podejście. Jak nie słychać różnicy to po co przepłacać :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 2:00 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Czyli ze sprzetem audio tak jak z proszkami do prania ;)

PostZamieszczono: śr sie 17, 2005 2:01 pm 
wm pisze:
Ludzka zdolność do samooszukiwania jest nieskończona. Kiedyś słyszałem autentyczną opowieść elektronika o nowym wzmacniaczu który stworzył, o klasę lepszym od poprzedniego. Postawił go razem z innym sprzętem, podłączył do prądu i przyniósł swoją ulubioną płytę. Przez dłuszy czas rozkoszował się nowym głebokim brzmieniem dzwięku.
I wtedy dopiero przypomniał sobie, że wcale nie przerzucił kabli ze starego wzmacniacza i wszystko idzie właśnie przez niego...

:-D dobra i pouczajaca historia

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz sie 28, 2005 9:45 am 

jakub pisze:

Coś jakby drgneło w sprawie 585 http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=16 ... 2d0f35b73b
Trzeba poczekać aż ktoś zrobi test firmware 585 na swoim 380.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz sie 28, 2005 9:08 pm 
Awatar użytkownika

No tak, gdybym siebie nie znał to....

Gadałem, pisałem, pytałem o sprzęt audio i w końcu kupiłem...
silnik: viewtopic.php?t=525&start=464

Funiass - dzięki Tobie i innym za pomoc. Zakup przekładam na przyszły rok.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.