Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 10:22 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 8:12 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Colos pisze:
A to ja jeszcze zapytam bo nie znam się na tym zupełnie i też zastanawiam się miedzy parkietem a deska panelowa. Podobno do położenia parkietu potrzebne jest dość suche podłoże, słyszałem ze w nowych budynkach należało by poczekać z położeniem parkietu co najmniej jeden sezon grzewczy czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje.

Wilgotnosc podloza pod parkiet nie moze byc wieksza niz 2%. Po polozeniu parkietu powinno sie go pozostawic bez lakierowania na okolo 3-4 tygodnie (w tym czasie parkiet sie uklada, dopasowuje do mikroklimatu mieszkania). Potem ew. szczeliny sie uzupelnia i lakeruje. Tak wiec z tym sezonem grzewczym to nie jest konieczne.
Zasada jest taka, ze najpierw powinno sie wykonac wszystkie prace mokre, czyli te, ktore wprowadzaja pod jakas postacia wode (plytki, tynki, itp.), a dopiero na koncu parkiet.

Magda pisze:
Jacku, konczylam, ale w Poznaniu :lol:

Aha, to ja juz tlumacze moje niedyskretne pytanie :wink: : jestes podobna do mojej znajomej, ktora wlasnie na AE studiowala. Tylko we Wrocku... :D No i imie to samo... :)

Magda pisze:
Bylam dzis pytac sie w sklepie z parkietami na Wyszynskiego - polozenie+cyklinowanie+olej lub lakier (jedna cena) 90 PLN netto, z cala chemia i wszystkim. Chemia droga - zadnych Domaluxow.
I albo faktura na 7% vat, albo netto=brutto ;)

No to nie tak zle. Ja znalazlem poki co tylko wyzsze ceny - okolo 100-110zl/m2 netto. Mozliwe rabaty, ale watpie, zeby do 90zl doszly :wink:
Kwestia jest zasadnicza - jak z fachowoscia? Bo jesli parkiet ma odlazic po pol roku to.... :shock:

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 8:58 pm 
Awatar użytkownika

Facet zrobil na mnie wrazenie raczej OK, zreszta oni zajmuja sie tylko parkietami, wiec chyba sie juz zdazyli nauczyc tego jednego ;)
Gorzej, ze zaczal mnie (znowu) namawiac na olej (nie lakier - polmat czy mat). I mam dylemat znowu :hmm:

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 9:11 pm 
Awatar użytkownika

Olej ma swoje zalety, chociaz ja chyba wybiore lakier.
Troche szkoda, ze przyciemnia drewno (lakier), ale moze jakos przezyje :wink:
A poza tym wydaje mi sie, ze latwiej go odnowic w razie rysy czy cos.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 9:22 pm 
Awatar użytkownika

no latwiej odnowic olej, jak bedzie zarysowany lakier, to tylko cyklinowanie moze pomoc.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 9:34 pm 
Awatar użytkownika

Ale olej wnika w glab drewna, wiec jak uszkodzisz podloge to wlasnie drewno. A lakier tworzy warstwe na drewnie i mniejsze rysy (czyli te najczesciej wystepujace) robia sie wylacznie w nim. Pewnie da sie go jakos odnowic. Poza tym nawet gdyby trzeba bylo cyklinowac, to mozna zdjac praktycznie tylko warstwe lakieru, nie ruszajac drewna.
A olej to chyba trzeba raz na rok (lub dwa razy na rok) odnawiac (myc jakims roztworem?) jesli dobrze pamietam?

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 9:48 pm 
Awatar użytkownika

No wlasnie :D Co kilka lat (podobno co 2) trzeba te podloge olejowac (co jest oczywiscie znacznie tansze od cyklinowania, ale i tak).
A lakieru chyba jednak nie da sie inaczej odnowic niz przez cyklinowanie - a to juz jest powazna sprawa i nikt tego nie robi co kilka lat.

Podloge olejowana latwiej uszkodzic, ale zawsze mozesz ja miejscowo zaolejowac i nie bedzie sladu widac. Lakier uszkodzic trudniej (chyba, ze szpilka albo innym kobiecym obuwiem ;), ale nie jestes w stanie potem zamaskowac uszkodzenia poza wlasnie cyklinowaniem.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 9:54 pm 
Awatar użytkownika

No to nie wiem, musze sie dopytac co do naprawy lakieru (ja sugeruje sie lakierem na samochodzie :wink: ). Co do oleju - jakos nie jestem przekonany. W szpilkach i tak nikogo nie wpuszcze do pokoju wiec :wink:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 17, 2005 9:07 pm 
Awatar użytkownika

ee no my tez raczej lakier polozymy ;) Ale sie lamie :cry:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 17, 2005 9:40 pm 
Awatar użytkownika

Znaczy czym sie lamiesz? :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 17, 2005 10:24 pm 
Awatar użytkownika

No czy jednak nie olej ;) Jak to pan w sklepie powiedzial obrazowo: lakier to plastikowy worek zalozony na glowe i przywiazany - i parkiet nie oddycha.
Olej bardziej ekologiczny, lepszy dla buku, ktory mamy, ew. w razie usterek - latwiej go naprawic.
Ale prawdziwa przyczyna jest inna: jestem leniwa i nie chce mi sie parkietu olejowac co jakis czas :hmm: :D

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 17, 2005 10:49 pm 
Awatar użytkownika

Magda pisze:
lakier to plastikowy worek zalozony na glowe i przywiazany - i parkiet nie oddycha.

Powiem szczerze, ze mi wlasnie najbardziej podoba sie gladka powierzchnia parkietu polakierowanego. Mam okazje taki ogladac i moim zdaniem jest super :)

Magda pisze:
Ale prawdziwa przyczyna jest inna: jestem leniwa i nie chce mi sie parkietu olejowac co jakis czas :hmm: :D

Eee tam leniwa. Praktyczna :wink: :D

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 17, 2005 10:57 pm 
Awatar użytkownika

Dziekuje :D Tez to sobie powtarzam ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: sob cze 18, 2005 5:34 pm 

Jacek pisze:
Zasada jest taka, ze najpierw powinno sie wykonac wszystkie prace mokre, czyli te, ktore wprowadzaja pod jakas postacia wode (plytki, tynki, itp.), a dopiero na koncu parkiet.

A co sądzisz o malowaniu ścian, też przed parkietem?
Ja mam doświadczenie z farbami gotowymi typu Dulux once, one są bardzo gęste, trudno jednak ocenić jak dużo wprowadzają wilgoci do "atmosfery".

Tytuł:
PostZamieszczono: sob cze 18, 2005 10:56 pm 
Awatar użytkownika

Pytalam sie w kilku sklepach z farbami (i na forum Muratora) - przede wszystkim nie zaleca sie farb jednokrotnego malowania do nowych scian (niemalowanych) - i tak trzeba w praktyce malowac dwukrotnie :lol:

Przy malowaniu dwukrotnym - najpierw malujemy raz, potem cyklinujemy i lakierujemy/olejujemy parkiet, a na samym koncu drugie malowanie (nawet przy maszynach bezpylowych zawsze jest ryzyko wybrudzenia scian - czy to od maszyny, czy robotnik sie oprze o sciane, czy butem dotknie itp.). To z kolei informacja ze sklepow parkieciarskich i chyba sie tego bedziemy trzymac.
Parkiet po przyklejeniu i tak lezy ok. 2 tygodni i oddaje wilgoc - parkieciarze przychodza z higrometrem i nie zaczna z dalszymi pracami, az nie bedzie ona w wymaganym przedziale (chyba 9-12%, jesli dobrze pamietam).

Mozna teoretycznie malowac po przyklejeniu parkietu, ale w praktyce opoznia to moment rozpoczecia lakierowania - wiec nic w ten sposob sie nie zyska.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz cze 19, 2005 2:34 pm 

Magda pisze:
Pytalam sie w kilku sklepach z farbami (i na forum Muratora) - przede wszystkim nie zaleca sie farb jednokrotnego malowania do nowych scian (niemalowanych) - i tak trzeba w praktyce malowac dwukrotnie :lol:

Nie wiem jak u Was oddają mieszkania, ale my odbieraliśmy pomalowane na biało. Dulux spokojnie dał się na to położyć i żadna praktyka nie wskazywała, że trzeba drugi raz go kłaść...

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz cze 19, 2005 2:43 pm 
Awatar użytkownika

Myśmy w sypialni musieli położyć ze 4 warstwy a i tak ciągle wychodziły pasy, które zostały, bo farba się skończyła :( ( dodam, że ściany były gruntowana a pasy wychodziły tylko w sypialni), widocznie farby Dekorala - Akrotix -do jednokrotnego malowania są do bani.
Przypomniało mi się jeszcze, że pasy wychodziły też na wszystkich sufitach, które ostatecznie musiały być malowane pistoletem :evil:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz cze 19, 2005 3:12 pm 
Awatar użytkownika

Pawel, Duluxem nie malowalam (w rzeczy samej - nawet nie wybralam jeszcze kolorow scian :D ), wiec tylko powtarzam opinie sprzedawcow. A w sumie oni maja najwiekszy interes, zeby wcisnac mi droga farbe ;)

Wg mnie chodzi o to malowanie na bialo - u nas w co najmniej 2 miejscach sciany sa tylko zagipsowane, nie malowane (oczywiscie do poprawki...). Jesli masz pewnosc, ze to biale to rzeczywiscie wszedzie farba, to OK. Ale jesli nie, to bedziesz poprawial malowanie kolorem ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 29, 2005 7:12 pm 
Awatar użytkownika

Help, ktoś w innym wątku podawał namiary na fachowców od parkietu, z numerem telefonu włącznie.
I nie mogę teraz tego postu odnaleźć - a pamiętam, że podana cena była bardzo ok :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 29, 2005 9:28 pm 

ale olej na podlodze naprawde fajnie wyglada. Oosbiscie chyba bym sie na olej skusila... :niepewny:

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lip 30, 2005 9:16 am 
Awatar użytkownika

ja tylko moge doradzic omijanie firmy "partex" i to szerokim lukiem. wlasnie robia podloge trzeci raz :x

tak na wszelki wypadek napisalem :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.