Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 10:15 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: podłogi
PostZamieszczono: pn cze 13, 2005 5:07 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Witam,

Możecie polecic jakies firmy od podłóg ? Najlepiej tacy co handlują panelami i montują, bo wtedy jest niższy VAT z tego co mi wiadomo...

Tytuł: Podłoga
PostZamieszczono: wt cze 14, 2005 7:56 am 
Awatar użytkownika

Mogę polecić to co reklamuje Archicom w swoich ulotkach. Goliszek centrum podłogi ja byłem bardzo zadowolony, może nie są najtansi, ale dobrze montują i maja dobre podłogi (zarówno panele, jak i deski panelowe i parkiety) :D

Tytuł:
PostZamieszczono: wt cze 14, 2005 8:04 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

A co kładłeś jeśli można spytac. Czy te klasy paneli AC maja faktycznie przełożenie na trwałośc i wytrzymałośc, czy to raczej chwyt marketingowy ? Może ktoś siędzący głębiej w temacie coś podpowie... Jakich firm producentów paneli unikac ?

Tytuł:
PostZamieszczono: wt cze 14, 2005 9:03 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Polecam Bel-pol. Dobre panele. Nie wiem czy tez montują, ale na pewno sprzedają panele ;-)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt cze 14, 2005 11:35 pm 
Awatar użytkownika

Musisz przemyslec co chcesz miec, generalnie sa 2 rodzaje podlog - "plywajace" i klejone.
Plywajace to panele nie przyklejane do podloza, ale kladzione na specjalna pianke. Zalety to w zaleznosci od paneli latwosc montazu i jego szybkosc. Wady (wg mnie) to dziwny poglos przy chodzeniu i czasem estetyka (w zaleznosci od jakosci paneli i ich polozenia).
Podlogi klejone to jak sama nazwa wskazuje podlogi przyklejane do podloza. Moga to byc panele (tylko te, ktore mozna przyklejac - nie ma ich zbyt wiele) jak i parkiet. Zalety to lepsze wyciszenie. Wady: polozenie jest bardziej klopotliwe i czasochlonne.
Poniewaz jestesmy wlasnie po rozpoznaniu rynkowym podlog :wink: to od razu mowie: wbrew pozorom czesto okazuje sie, ze polozenie parkietu razem ze wszystkim (materialy i robocizna) wychodzi taniej niz np. polozenie tzw. deski barlineckiej lub innej lepszej podlogi w ksztalcie deski (panela).
Paneli tez jest kilka rodzajow, wiec to juz co komu pasuje (moga byc z naturalna okleina drewniana, deski sa sklejone w calosci z 3 warstw drewna, itd.).
Ja osobiscie jestem przekonany do parkietu - w naszym przypadku klepka wysokosci 16mm wystarczy w zupelnosci. Jesli zostanie dobrze zrobiony to starczy na lata.
Aha, zaleznosci od grubosci podlogi wez pod uwage, ze na laczeniu z plytkami moze powstac prog. Zeby go uniknac trzeba wylac dodatkowa warstwe wylewki. Standardowa wysokosc parkietu to jak pisalem 16mm, deski barlineckiej plus pianki to okolo 19mm, cienszych paneli i pianki jakies 10mm.

Uffff.... :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 8:39 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Ok, dzieki za info

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 7:17 pm 
Awatar użytkownika

Poza tym i tak zaleca sie kleic mimo wszystko do podloza panele drewniane (tzw. deska barlinecka - ktora tylko wtedy daje cien szansy, ze bedzie mozna ja rzeczywiscie wycyklinowac kiedys tam).

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 8:24 pm 
Awatar użytkownika

Magda pisze:
Poza tym i tak zaleca sie kleic mimo wszystko do podloza panele drewniane (tzw. deska barlinecka - ktora tylko wtedy daje cien szansy, ze bedzie mozna ja rzeczywiscie wycyklinowac kiedys tam).

Tak, tylko problem w tym, ze nie wszystkie deski sa do tego przystosowane. Trzeba sie dobrze dopytac.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 8:55 pm 
Awatar użytkownika

Dlatego najlepszy jest parkiet :D

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 9:04 pm 
Awatar użytkownika

Magda pisze:

:taktak2:

a jak kupisz taki gotowy (duo-parkiet), to tylko przyklejasz i...po robocie :-D

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 9:47 pm 
Awatar użytkownika

Magda pisze:

Dlatego
Jacek pisze:
Ja osobiscie jestem przekonany do parkietu
:wink: :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 10:00 pm 

Magda pisze:

deska barlinecka ro zwyczajny panel z dodatkową cienką warstwą drewnianą. I nie kalkuluje się za cenę któą kosztuje. Poza tym jest to coś co wygląda jak panel i kosztuje niewiele mniej niż parkiet

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 10:17 pm 
Awatar użytkownika

Deska barlinecka to jest panel w calosci z drewna. Tylko ze tego drewna sa 3 warstwy - dol i srodek z iglastego (tanszego), a wierzch z innych. Przekroj takiej deski to 3,5mm spod, 8mm warstwa srodkowa i 3,5mm wierzch. Do tego chemia plus 5 warstw lakieru. Akurat deske barlinecka (wg producenta) mozna przyklejac do podloza.
No i z ta cena to tez roznie bywa, bo po moich wyliczeniach wyszlo, ze podloga Baltic Floor (to samo co barlinek) kosztuje wiecej niz parkiet - oczywiscie wszystkie koszty, lacznie z robocizna.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 11:39 pm 
Awatar użytkownika

Bo Baltic Floor jest spoooro lepszy od Barlinka (podobno sam Barlinek jest najgorszym panelem drewnianym wsrod wszystkich marek).
Ale i ukladanie szybciej idzie.

My w kazdym razie kladziemy klasyczny parkiet, wiec w sprawie paneli nie pomoge.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 11:46 pm 
Awatar użytkownika

Magda, a kto Wam kladzie, jaka klepka (wymiary) i jakie drzewo?

Tytuł:
PostZamieszczono: śr cze 15, 2005 11:50 pm 
Awatar użytkownika

Mamy jakiegos ludzika z polecenia, ale chce 50 pln/m2 - wydaje mi sie bardzo duzo i wolalabym taniej;
klepke kupilismy jakies 3 miesiace temu, buk (niestety, nie stac nas na jesion), wymiarow niestety nie pamietam.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 12:07 am 
Awatar użytkownika

50zl/m2 to taka srednia cena moim zdaniem.

A tak troche OT: jesli to Ty jestes na zdjeciu przy poscie :wink: to przypadkiem nie konczylas AE?

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 6:46 am 
Awatar użytkownika

Jacek pisze:
50zl/m2 to taka srednia cena moim zdaniem.

A tak troche OT: jesli to Ty jestes na zdjeciu przy poscie :wink: to przypadkiem nie konczylas AE?

to nie zdjecie swiadczy o skonczeniu AE, zwroc uwage jak dziewczyna wszystko dobrze kalkuluje 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 6:09 pm 

Jacek pisze:
Musisz przemyslec co chcesz miec, generalnie sa 2 rodzaje podlog - "plywajace" i klejone.
Plywajace to panele nie przyklejane do podloza, ale kladzione na specjalna pianke. Zalety to w zaleznosci od paneli latwosc montazu i jego szybkosc. Wady (wg mnie) to dziwny poglos przy chodzeniu i czasem estetyka (w zaleznosci od jakosci paneli i ich polozenia).
Podlogi klejone to jak sama nazwa wskazuje podlogi przyklejane do podloza. Moga to byc panele (tylko te, ktore mozna przyklejac - nie ma ich zbyt wiele) jak i parkiet. Zalety to lepsze wyciszenie. Wady: polozenie jest bardziej klopotliwe i czasochlonne.
Poniewaz jestesmy wlasnie po rozpoznaniu rynkowym podlog :wink: to od razu mowie: wbrew pozorom czesto okazuje sie, ze polozenie parkietu razem ze wszystkim (materialy i robocizna) wychodzi taniej niz np. polozenie tzw. deski barlineckiej lub innej lepszej podlogi w ksztalcie deski (panela).
Paneli tez jest kilka rodzajow, wiec to juz co komu pasuje (moga byc z naturalna okleina drewniana, deski sa sklejone w calosci z 3 warstw drewna, itd.).
Ja osobiscie jestem przekonany do parkietu - w naszym przypadku klepka wysokosci 16mm wystarczy w zupelnosci. Jesli zostanie dobrze zrobiony to starczy na lata.
Aha, zaleznosci od grubosci podlogi wez pod uwage, ze na laczeniu z plytkami moze powstac prog. Zeby go uniknac trzeba wylac dodatkowa warstwe wylewki. Standardowa wysokosc parkietu to jak pisalem 16mm, deski barlineckiej plus pianki to okolo 19mm, cienszych paneli i pianki jakies 10mm.

Uffff.... :)

A to ja jeszcze zapytam bo nie znam się na tym zupełnie i też zastanawiam się miedzy parkietem a deska panelowa. Podobno do położenia parkietu potrzebne jest dość suche podłoże, słyszałem ze w nowych budynkach należało by poczekać z położeniem parkietu co najmniej jeden sezon grzewczy czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 16, 2005 6:56 pm 
Awatar użytkownika

Jacku, konczylam, ale w Poznaniu :lol:

Bylam dzis pytac sie w sklepie z parkietami na Wyszynskiego - polozenie+cyklinowanie+olej lub lakier (jedna cena) 90 PLN netto, z cala chemia i wszystkim. Chemia droga - zadnych Domaluxow.
I albo faktura na 7% vat, albo netto=brutto ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.