Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 12:20 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 1:56 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
jeszcze jedno zasadnicze pytanie, jaka kasa ?

Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 7:15 pm 
Awatar użytkownika

Xena_z_Xsary pisze:
ma zastapic mi stacjonarny i miec wifi, pcimcie, wbudowany faksmodem, byc niezawieszalny (;) ma byc lekki! moze miec matryce np.12'' dysk duzy, procek szybki, standardy typu wejscia/wyjscia, DVD/CDRW, 512pamieci.
i mam sie nie chciec go pozbyc za miesiac.
najchlonniejsze programy jakich uzywam to robomat, CADowskie, Offis-y' (ale w tym acces) ms project, grafiki (adobe, freehand, corele)
mala matryca bo i tak wyprowadzam to na lcd.

Mała matryca -> wysoka cena, nawet dwa razy od zwykłego. Do tego jeśli używa się zewnętrznego monitora i klawiatury + programy typu AutoCad to lepiej zostać przy stacjonarnym. Notebooki mają wolniejsze procesory (przy tej samej prędkości). Nawet jak kupi się coś maksymalnego (Pentium IV) to i tak nie będzie to tak szybki komputer jak stacjonarny za 30% tej ceny.
Matryca 12'' i szybki procesor też nie pasują do siebie. Nie byłoby miejsca na rozpraszanie ciepła z procesora. Najszybsze z nich nie przekraczają 2GHz.

Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 8:51 pm 

Mieszkaniec osiedla: Nie
5000?
4000?patrze w http://www.hp.pl i widze że to niski pułap;)

Hmm z tym prockiem i matryca 12 masz wiele racji.

Hmm

A teraz pytanie dodatkowe w wątku o laptopach. A czy ktos z Was uzywał może Nokia Communicator 9300 lub MDA III?

Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 10:19 pm 
Awatar użytkownika

Xena_z_Xsary pisze:
A teraz pytanie dodatkowe w wątku o laptopach. A czy ktos z Was uzywał może Nokia Communicator 9300 lub MDA III?

Kolega ma Nokie 9500 i miałem okazję pomacać. Wyyypas :!: . Patrząc po specyfikacji to 9300 to takie okrojone 9500 więc też powinno być fajowe.

Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 10:47 pm 
Awatar użytkownika

Xena_z_Xsary pisze:
5000?
4000?patrze w http://www.hp.pl i widze że to niski pułap;)

Hmm z tym prockiem i matryca 12 masz wiele racji.

Hmm

Nokia to urządzenie z poprzedniego wieku. Cwierć kilo wagi, malutki ekran, mało pamięci.
MDA III może być ale to zależy do czego :). Trzeba pamiętać, że ten Windows, Excel i Word są tylko pustymi nazwami, nic nie mają wspólnego z prawdziwymi programi Microsofta.

Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 11:13 pm 

wm2810 pisze:
Trzeba pamiętać, że ten Windows, Excel i Word są tylko pustymi nazwami, nic nie mają wspólnego z prawdziwymi programi Microsofta.

To chyba dobrze, nie?

;-)

Tytuł:
PostZamieszczono: sob maja 07, 2005 11:54 pm 
Awatar użytkownika

wm2810 pisze:

Nokia to urządzenie z poprzedniego wieku. Cwierć kilo wagi, malutki ekran, mało pamięci.

No pozwolę sobie się nie zgodzić. Nokia jest lżejsza od ustrojstwa Ery a ekran chociaż mniejszy ma zdecydowanie lepszą rozdzielczość. A oprogramowanie na obydwu urządzeniach jest podobne. A osobiście to wolałbym zestaw zwykła komórka + jakiś fajny palmtop (najlepiej z tych nowych z wyświetlaczem VGA i pełnym wypasem :) )

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz maja 08, 2005 11:27 pm 

Poza tym Nokia 9300 nie jest aż taka duża.
A jaki to jest FAJNY palmtop?

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz maja 08, 2005 11:38 pm 
Awatar użytkownika

Właśnie, 9300 jest chyba wielkości 6310 czyli co prawda do najmniejszych nie należy ale ja np. wolę trochę większe komórki, lepiej się w dłoni trzyma niż te maleństwa. A ten smartphone Ery jest szeroki dość. Fajny palmtop to tak jak napisałem w nawiasie: ekran VGA + WLAN, Bluetooth, i co tam jeszcze można mieć w takim urządzeniu. Np. Dell Axim X50v albo HP iPAQ hx4700, są też inne, to tylko przykłady.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 1:07 am 
Awatar użytkownika

jc pisze:
Np. Dell Axim X50v albo HP iPAQ hx4700, są też inne, to tylko przykłady.

Ważne jest do czego ma to służyć. VGA jest fajna ale wymaga masę czasu i umiejętności by coś z niej wyciągnąć. Nie jest prawie wcale wspomagana przez ten cały mini Windows. Standardowo rozdzielczość nie będzie większa niż w zwykłym PDA tylko obraz będzie ładniejszy. I nie bardzo można nawet pooglądać Internet ze względu na małą rozdzielczość i kiepską przeglądarkę.
Bym powiedział, że poza typowym zastosowaniem jako terminarz, kalendarz i itp. to jest zabawka dla "hackerów".

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 1:44 am 
Awatar użytkownika

wm2810 pisze:
Ważne jest do czego ma to służyć. VGA jest fajna ale wymaga masę czasu i umiejętności by coś z niej wyciągnąć. Nie jest prawie wcale wspomagana przez ten cały mini Windows. Standardowo rozdzielczość nie będzie większa niż w zwykłym PDA tylko obraz będzie ładniejszy. I nie bardzo można nawet pooglądać Internet ze względu na małą rozdzielczość i kiepską przeglądarkę.

To fakt, Małymiekki dał ciała z obsługą VGA. Co do wymaganych czasu i umiejętności to nie będę się wypowiadał, bo nie miałem takiego ustrojstwa i jedynie czytałem, że trza coś co się SE_VGA zwie zainstalować co daje prawdziwe VGA.
wm2810 pisze:
Bym powiedział, że poza typowym zastosowaniem jako terminarz, kalendarz i itp. to jest zabawka dla "hackerów".

No a do czego by miało jeszcze służyć? PDFy można poczytać, słownik zainstalować, maila wysłać, nawet pograć można :-) Trudno oczekiwać od takiego urządzenia niewiadomo jakiej funkcjonalności przecież. Laptopa raczej nie zastąpi :wink:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 8:09 am 

A ja nie wiem o czym Wy do mnie rozmawiacie...

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 8:09 am 

Witam
Dzieki za odpowiedzi.
Wlasnie prezentacje pdf lub ppt
Reszte zostawie sobie jednak na stancjonarny

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 11:49 am 
Awatar użytkownika

Xena_z_Xsary pisze:
Witam
Dzieki za odpowiedzi.
Wlasnie prezentacje pdf lub ppt
Reszte zostawie sobie jednak na stancjonarny

Ale pamiętaj, że ten ekranik jednak za duży nie jest. Najlepiej osobiście najpierw zobaczyć jak np. PDF wygląda i czy się go dobrze czyta.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 3:30 pm 

jc tak, ale ja to sobie tak wykombinowałam, że zrzucę z tego czegoś na projektor. Muszę teraz tylko sprawdzić jak się do ustrojstwa tego podłaczyć (po usb?)
Nie wiem więc czy taka rozdzielczosc wystarcyz na projektor - to tez oczywiscie zalezyod projektora, ale mam na mysli taki na 2500Lumenów (jak to się odmienia...)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 7:02 pm 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o podłączenie do projektora to wyczytałem, że trzeba dokupić dodatkowy kabalek. Na pewno można do Della dokupić a co do innych firm to nie wiem (pewnie nie są gorsi). Co do rozdzielczości to oszołamiająca nie jest i raczej rewelacji na projektorze nie należy się spodziewać. Najlepiej podłącz komputer do projektora, ustaw rozdzielczość 640x480 i zobacz jak wygląda obraz i czy Ci odpowiada. A lumeny nie mają z rozdzielczością niz wspólnego, jest to jednostka określająca jasność. Im więcej tym jaśniejszy obraz i pomieszczenie może być mniej zaciemnione.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn maja 09, 2005 7:12 pm 
Awatar użytkownika

Xena_z_Xsary pisze:
jc tak, ale ja to sobie tak wykombinowałam, że zrzucę z tego czegoś na projektor. Muszę teraz tylko sprawdzić jak się do ustrojstwa tego podłaczyć (po usb?)
Nie wiem więc czy taka rozdzielczosc wystarcyz na projektor - to tez oczywiscie zalezyod projektora, ale mam na mysli taki na 2500Lumenów (jak to się odmienia...)

Można podłączyć: Toshibę 800 i Della Axima. W Toshiba chodzi na 800x600 ale podobno tylko prezentacje Powerpointa na specjalnym driverze. W Dellu kabelek kosztuje ok. 16$ i ma się VGA.
Tylko nie bardzo wiem po co :). Takie urządzonko kosztuje prawie tyle co tani laptop.
No i klawiaturę + mysz można podłaczyć, z tych dwóch, w Toshibie by tylko on ma odpowiednie USB.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt maja 10, 2005 2:33 pm 

:D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.