Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest wt gru 24, 2024 6:40 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob mar 17, 2012 10:41 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Witam
Ktoś może używa ?
Jakie doznania ? Przede wszystkim głośnościowe
Z góry dzięki

PostZamieszczono: ndz mar 18, 2012 1:41 pm 

trochę droga ale za to jedna z najcichszych i najoszczędniejszych jeśli chodzi o wodę. trzeba sobie przeliczyć czy ten niemalże 1000zł więcej się zwróci... jeśli chodzi o wybór zmywarki to dodam jeszcze, że warto się zastanowić nad jej wielkością. jeśli masz dużą rodzinę i często gotujesz to warto mieć większą, ale jeśli jest odwrotnie to lepiej kupić małą bo duża będzie się zapełniać 2-3 razy w tygodniu i zawsze będzie ci brakowało kubków/talerzy/łyżek... do tego resztki jedzenia będą zasychać na brudnych naczyniach i bedziesz musiał/a włączać programy z wcześniejszym namaczaniem a to już strata wody i prądu więc jednak lepiej kupić małą i tańszą zmywarkę bo na jedno wyjdzie. pomijając kwestie oszczędności i głośności to jaką byś nie kupił/a to będziesz zadowolony/a - zmywarka to dobra rzecz :)

PostZamieszczono: ndz mar 18, 2012 10:45 pm 
Awatar użytkownika

Właśnie o cichość i oszczędność się rozchodzi :) Cichość dlatego, że mam kuchnie otwartą na salon i zastanawiam się czy 43 db czy 45 czy 47 i czy w ogóle ta różnica będzie słyszalna. Wyczytałem gdzieś, że 3 db to około dwa razy głośniej... Oszczędność - tego chyba nie trzeba tłumaczyć.

PostZamieszczono: ndz mar 18, 2012 11:04 pm 

moja ma 48 i jakoś specjalnie mi nie przeszkadza a też mam kuchnię w pokoju

PostZamieszczono: ndz mar 18, 2012 11:24 pm 
Awatar użytkownika

swego czasu jak się orientowałem w zmywarkach, każdy mi odradzał sugerowanie się decybelami, ponieważ każda firma mierzy je w inny sposób. Wybrałem Elektroluksa i jestem bardzo zadowolony. Ładnie domywa, dobre ułożenie wnętrza i jest faktycznie niegłośna. A co do wielkości to przy 3 osobach u mnie w domu nie wyobrażam sobie małej zmywarki. 60cm ładuje się ok. półtora dnia bez garnków. do małej jak dla mnie nie da się prawie nic zmieścić!!!

PostZamieszczono: pn mar 19, 2012 1:10 am 

a miałeś kiedyś małą że tak twierdzisz?

PostZamieszczono: pn mar 19, 2012 10:17 pm 
Awatar użytkownika

krasik77 pisze:
swego czasu jak się orientowałem w zmywarkach, każdy mi odradzał sugerowanie się decybelami, ponieważ każda firma mierzy je w inny sposób. Wybrałem Elektroluksa i jestem bardzo zadowolony. Ładnie domywa, dobre ułożenie wnętrza i jest faktycznie niegłośna. A co do wielkości to przy 3 osobach u mnie w domu nie wyobrażam sobie małej zmywarki. 60cm ładuje się ok. półtora dnia bez garnków. do małej jak dla mnie nie da się prawie nic zmieścić!!!

jaki masz model ???

PostZamieszczono: wt mar 20, 2012 10:08 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Ja mam małą (45cm) niestety tak wyszło, i uważam że już przy 3-4 os rodzinie to pomyłka, jak jest miejsce to wstawiać 60cm i będzie spokój.
Co do zużycia wody to radzę uważać, bo to jest jak z głośnością, każdy mierzy po swojemu, do mierzenia klasy oszczędności zmywarka ma specjalny program z założeniem odpowiedniego zapełnienia zmywarki i zabrudzenia naczyń itp... nie zawsze da się cokolwiek porządnie umyć potem na tym programie. Najlepiej dopaść instrukcje obsługi i na jej podstawie porównać zużycie wody i prądu na konkretnych programach, najlepiej tych do najbardziej zabrudzonych naczyń.

PS: Również mamy elektroluxa, ale jakiś leciwy już model, bez bajerów, jedna gała i przycisk, żadnych wyświetlaczy i kontrolek że czegoś za mało... W pierwszym roku gwarancji 2 razy był serwis, skończyło się na wymianie programatora (nie był dostępny od ręki) i potem spokój, działa już 7 lat bez żadnych awarii :)

PostZamieszczono: śr mar 21, 2012 10:42 pm 
Awatar użytkownika

dzięki Kartrait

Zastanawiam się czy warto ładować kasę w "db" ;)
Jeśli chodzi o rozmiar to u mnie już zadecydowano --> 60 cm ;)
Kwestia poboru prądu i wody to dla mnie rzecz drugorzędna

PostZamieszczono: ndz mar 25, 2012 10:18 am 
Awatar użytkownika

Też mam Electroluxa model ESF45012 S od kilku lat i daję radę, bezawaryjnie, myje dobrze, nie bawię się w płukanie naczyń przed włożeniem do zmywarki itd. jak niektórzy i jest OK.
Wiesz, najbardziej to ona hałasuje na szybkim programie jak szybko myje i dużo płuka wodą, ale to raczej szum przelewanej wody niż hałas jest... coś na kształ SZU SZU SZU itd :lol: - zresztą będzie trochę ciszej, jak ją dasz miedzy szafki, a nie tak jak ja mam, na końcu, że jeden bok jest odkryty 8)

PostZamieszczono: wt maja 29, 2012 10:32 pm 

Witam,
nie wiem na ile temat jeszcze aktualny, ale ja posiadam model ESL 68070R i jestem bardzo zadowolony - to moja najlepsza "zabawka" w kuchni :)
Jest przede wszystkim bardzo cicha. Duży plus za światło LED w środku podczas otwierania - bardzo przydatny gadżet...
Jakość zmywania bez zastrzeżeń, ale pod warunkiem stosowania niemieckich tabletek :) Po tych kupowanych w polskich sklepach, niestety, ale pozostają czasami smugi...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.