Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest śr gru 25, 2024 6:22 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt paź 11, 2011 10:02 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Witam
Wiecie może szanowni forumowicze co to się buduje przy buforowej ???
"Osiedle Mała Toskania" nigdzie tego w necie znaleźć nie mogę.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:53 am 
Awatar użytkownika

coś co na pewno nie ułatwi wyjazdu w kierunku miasta :lol:

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 11:51 am 
Awatar użytkownika

"Mała Toskania" :lol:
"Kolejne parę bloków przy Buforowej" prawdopodobnie lepiej odzwierciedli końcowy efekt.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 11:57 am 

orson pisze:
"Kolejne parę bloków przy Buforowej" prawdopodobnie lepiej odzwierciedli końcowy efekt.

Opierasz się na czymś czy po prostu chciałeś cokolwiek napisać ?

Są tu osoby potencjalnie zainteresowane (np ja) więc pytam gdzie znalazłeś informacje że bloki lepiej opisują sytuacje.

Ja nie jestem w stanie znaleźć żadnego info o tej inwestycji na tą chwilę.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 2:07 pm 
Awatar użytkownika

no ale Orson prawdę napisał, chyba nie spodziewasz się że to będą pałacyki albo lepianki z gliny? :lol: nasze osiedle to też parę bloków przy buforowej ostatecznie

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 2:11 pm 

Polecam śledzić stronę:
http://www.wroclaw.murapol.pl/mieszkania.html

trochę już we Wrocławiu wybudowali ... z różnymi skutkami (ostatnio było o nich głośno na targach mieszkaniowych i na stronach lokalnej prasy ale wygląda to na odosobniony przypadek)
Ogólnie bloki wybudowane przez Murapol widziałem i prezentują się (z zewnątrz) nieźle na tle konkurencji jak będzie w przypadku tej inwestycji czas pokaże :)

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 5:10 pm 
Awatar użytkownika

lukaszl pisze:
orson pisze:

Opierasz się na czymś czy po prostu chciałeś cokolwiek napisać ?

PaulaN już ci odpowiedziała.
A ja opieram się na tym

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 5:16 pm 

PaulaN pisze:
no ale Orson prawdę napisał, chyba nie spodziewasz się że to będą pałacyki albo lepianki z gliny? :lol: nasze osiedle to też parę bloków przy buforowej ostatecznie

Chodzi mi o to czy będzie to osiedle alla nasze (blokowisko w pełnym tego słowa znaczeniu bez parkingów) czy może cos bardziej kameralnego jak te niskie budynki co buduje za nami incepti czy jak oni się nazywają.

A z linka Orsona domniemam, iż mamy szansę na bardzo ładną toskańską zabudowę...

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 5:54 pm 
Awatar użytkownika

czy posiadanie lub brak parkingu jest wyznacznikiem blokowiska tudzież kameralności?

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 7:22 pm 
Awatar użytkownika

Nie spodziewałbym się by developer wyszedł poza wymuszoną przepisami liczbę miejsc parkingowych, ale może się mylę. Tak samo w temacie zabudowy, też się niczego poza blokami nie spodziewam. I tak samo mogę się mylić.
Ale Toskania? Ciekaw jestem gdzie jest granica tej twórczości. I nie mam nic do developera. Sprzedaje to co ludzie kupują. A ci zdaje się jakoś chętniej kupują mieszkanie w "Rezydencji ...", "Apartamentach..." (o powierzchni 40m2) , "Zatoce..." niż w bloku przy ulicy Buforowej.

p.s.
Spojrzałem raz jeszcze na zdjęcia i wiem co te nowe bloki mogą mieć wspólnego z Toskanią. Uliczki. A dokładniej odległości pomiędzy budynkami;)

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:07 pm 

PaulaN pisze:
czy posiadanie lub brak parkingu jest wyznacznikiem blokowiska tudzież kameralności?

Absolutnie. Dlatego napisałem blokowisko bez parkingów a nie blokowisko BO bez parkingów.

Na starszych blokowiskach (Gaj, Muchobór etc) jest znacznie więcej miejsc do parkowania.

Dla mnie blokowisko to kilkanaście bloków koło siebie, z wąskimi uliczkami. Również w środku pola. Choć w sumie blokowisko zazwyczaj ma infrastrukturę komunikacyjną (tramwaj, kilka autobusów) i usługi. W sumie to sam już nie wiem czy CPR to blokowisko czy jeszcze gorzej ;)

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:13 pm 
Awatar użytkownika

najlepiej to chyba jednak mieć domek i to nie na osiedlu "pod wezwaniem" konkretnego developera, czyli własną ziemię. Jakoś nie wierzę zeby ta toskania miała coś takiego czego u nas nie będzie ;)

tak btw
Z definicji blokowisko to forma urbanistyczna, skupiająca budynki mieszkalne lub domki wielorodzinne, zamieszkałe łącznie przez kilkanaście tysięcy ludzi. Jego cechami są przytłoczenie zieleni miejskiej i towarzyszaca temui monotonia krajobrazu. W Polsce sztandarową postać blokowiska tworzy osiedle zaprojektowane przez budowniczych PRL-u, z zastosowaniem nieśmiertelnego betonu.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:17 pm 

orson pisze:
Nie spodziewałbym się by developer wyszedł poza wymuszoną przepisami liczbę miejsc parkingowych, ale może się mylę. Tak samo w temacie zabudowy, też się niczego poza blokami nie spodziewam. I tak samo mogę się mylić.
Ale Toskania? Ciekaw jestem gdzie jest granica tej twórczości. I nie mam nic do developera. Sprzedaje to co ludzie kupują. A ci zdaje się jakoś chętniej kupują mieszkanie w "Rezydencji ...", "Apartamentach..." (o powierzchni 40m2) , "Zatoce..." niż w bloku przy ulicy Buforowej.

p.s.
Spojrzałem raz jeszcze na zdjęcia i wiem co te nowe bloki mogą mieć wspólnego z Toskanią. Uliczki. A dokładniej odległości pomiędzy budynkami;)

A widzisz - a osiedla obok nas (szeregi dwu mieszkaniowe) i w stronę ronda (szeregi). Jednak nie tylko bloki powstają.
Czytałem gdzieś ostatnio że na działce koło Jagodna miało powstać osiedle domów ze sporymi działkami. Jak znajdę link to wstawię. Może to ta Toskania.
Właśnie wydaje mi się, że w dobie mieszkań 4pok za ponad 500k + garaż to już jest sporo chętnych reflektujących na dołożenie i zakup domu / szeregu.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:20 pm 

PaulaN pisze:
najlepiej to chyba jednak mieć domek i to nie na osiedlu "pod wezwaniem" konkretnego developera, czyli własną ziemię. Jakoś nie wierzę zeby ta toskania miała coś takiego czego u nas nie będzie ;)

tak btw
Z definicji blokowisko to forma urbanistyczna, skupiająca budynki mieszkalne lub domki wielorodzinne, zamieszkałe łącznie przez kilkanaście tysięcy ludzi. Jego cechami są przytłoczenie zieleni miejskiej i towarzyszaca temui monotonia krajobrazu. W Polsce sztandarową postać blokowiska tworzy osiedle zaprojektowane przez budowniczych PRL-u, z zastosowaniem nieśmiertelnego betonu.

No to można dodać do budowniczych PRL Wrobis na zlecenie Archicomu :) Spełniamy ilość ludzi chyba (?) przytłoczenie zieleni (do kwadratu) i monotonia krajobrazu :)

A co do działki Paula to 100% zgody, niestety ceny działek pod / we Wro są jakie są...

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:24 pm 
Awatar użytkownika

PaulaN pisze:
blokowisko to forma urbanistyczna, skupiająca budynki mieszkalne lub domki wielorodzinne, zamieszkałe łącznie przez kilkanaście tysięcy ludzi

to my się nie łapiemy :roll: to czym jesteśmy :lol:

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 8:47 pm 

"Mala Toskania" pewnie bedzie sie miala do duzej, jak wroclawskie Park Avenue do nowojorkiej "Parkowej/Czwartej Alei"....
Zauwazylem ostatnio billboard tego "tworu" na miescie i postanowilem sprawdzic co to

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 9:05 pm 
Awatar użytkownika

Ania :) pisze:
PaulaN pisze:
blokowisko to forma urbanistyczna, skupiająca budynki mieszkalne lub domki wielorodzinne, zamieszkałe łącznie przez kilkanaście tysięcy ludzi

to my się nie łapiemy :roll: to czym jesteśmy :lol:

osiedlem bloków, po prostu :) tak zwana niska zabudowa.

lukaszl, jakies osiedle domków chyba powstaje przed Jagodnem jadąc od strony ronda, po naszej stronie, ale nie jestem pewna czy do domki zwykłe, czy szeregówki, w każdym razie cos mi mignęło po drodze.

Mi się marzy duza działka w Bieszczadach 8) niestety niewykonalne.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 9:53 pm 
Awatar użytkownika

Czemu niewykonalne? Kupić się chyba da.

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 10:13 pm 
Awatar użytkownika

jasne że się da (w ogóle) ale z mojej perspektywy to nie jest wykonalne, przynajmniej na razie. Jakbym miała wolne finanse to już dawno bym miała taką działkę :)

PostZamieszczono: śr paź 12, 2011 10:23 pm 
Awatar użytkownika

A ile tam może to kosztować? W dziczy takiej. W sumie to jak dobrze się zakręcić to może i bez kupowania da się coś na dziko postawić ;) Kto by tam łaził i sprawdzał? ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.