Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest ndz gru 22, 2024 7:41 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 1:16 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 30, 2004 4:16 pm
Posty: 6643
Mieszkaniec osiedla: Tak
Krzysztof Marschal pisze:
Trojka pisze:
gorenje ma i te zalete (oprocz wyzej wspomnianych) ze pozwala bardzo precyzyjnie ustawić temperature w piekarniku (w amice - przynajmniej niektorych typach, tych za okolo 2 tys., pokrętlo jest tak skonstruowane, ze da sie to ustwic tylko w przyblizeniu)

A jaka jest różnica pomiędzy temp. 200 stopni gorenie i 190-210 amiki :?: Spali się ciasto :?: :wink:

Chlopie, jak sie dziecko do piekarnika na dwie zdrowaski wsadza to nie moze byc takich odchylek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 1:17 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob mar 27, 2004 1:43 pm
Posty: 2876
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Mieszkaniec osiedla: Nie
No tak. Coś w tym musi jednak być. Jak napiszą 201 stopni to inaczej być nie może :lol:

_________________
http://www.c20xe.org


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 1:19 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 30, 2004 4:16 pm
Posty: 6643
Mieszkaniec osiedla: Tak
No i termosonda ma tu tez zastosowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 1:59 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz lip 18, 2004 10:42 pm
Posty: 875
Lokalizacja: 46
Do dziecka, prawda :?: :lol:

Termosondę mam, ale jej nigdy nie używałam. Prawdę mówiąc wolę rękaw do pieczenia, bo mięsko piecze się super, nie wysycha, no i nie chlapie sosem dookoła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 2:23 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 30, 2004 4:16 pm
Posty: 6643
Mieszkaniec osiedla: Tak
Rekaw do pieczenia?
A co to?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 8:55 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz lip 18, 2004 10:42 pm
Posty: 875
Lokalizacja: 46
Taka folia jak rulon, wkładasz tam mięcho, zawiązujesz z obu stron i do piekarnika- robią je wszystkie firmy typu Paclan, Jan Niezbędny, te od woreczków foliowych, folii aluminiowych...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 11:09 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 26, 2004 11:22 pm
Posty: 2424
Mieszkaniec osiedla: Nie
a to ono sie nie robi wtedy taki hmm.. duszone? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lis 12, 2004 6:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw maja 06, 2004 12:47 pm
Posty: 2275
Mieszkaniec osiedla: Tak
to prawda, jak się dziecko do piekarnika na dwie zdrowaśki wkłada to dokladna temperatura jest dośc ważna :D

ale... nie wiem, jak Ty orson, ale ja lubie wiedziec, czy rozgrzewam piecyk do tempearury 180 czy 200 st. (w niektorych amikach to pokretło jest tak zrobione, że możesz sie tylko domyślać, czy to juz 200 czy jeszcze 170...)
a w gorenje nie ma wątpliwości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: AGA w Kuchni
PostZamieszczono: ndz lis 14, 2004 12:10 pm 
Offline

Rejestracja: sob lis 06, 2004 9:57 am
Posty: 2
Jeżeli wybierasz sprzęt do kuchni to warto zastanowić się jakich funkcji potrzebujesz. Płyta indukcyjna jest super i jeżeli masz na nią kasę to kup. Różnica w cenie to ponad 1000,- PLN ale warto bo jest; oszczędna ,nagrzewa się do zadanej temp.dwa razy szybciej niż standardowa,
bezpieczna temp. na powierzchni jest niższa i nie można się opażyć poniważ tak naprawdę to nagrzewa się zawartość garnka od niego dno od dna pow.płyty. Jak widzisz straty energii też są minimalne więc dodatkowy koszt zakupu szybko się zwróci. Są na rynku płyty posiadające dwa pola indukcyjne i dwa normalne np. Fagor,Teka.Rzeczywiście tylko dwie firmy w Europie produkuja w specjalnej technologi szkło witroceramiczne używane do płyt ale cała reszta np. grzałki,elektroniczne moduły sterujące itp to produkty innch firm i te najczęściej ulegają uszkodzeniu.

Piekarnik do zabudowy powinien moim zdaniem posiadać termoobieg (wentylator i grzałkę kołową ) czyli nawiew goracego powietrza do komorz pieczenia ,
elektroniczny regulator temp.,
grill dwustrefowy
emalię łatwoczyszczącą lub panele katalityczne ułatwiające czyscenie
pyroliza to funkcja wypalania resztek tłuszczu w temp. 500 stopni C i ja osobiście nie polecam tego rozwiązania szczególnie w przypadku tańszych mebli np. z MDF
Co do 22 i 7 % VAT to według mnie od 01.05.2004 roku obowiązuje jedna stawka 22%.:idea:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw lis 18, 2004 6:16 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lis 18, 2004 12:21 am
Posty: 22
Lokalizacja: A3(jeszcze troszke)
płyta indukcyjna- niby fajna rzecz, ale droga, i potrzebne są specjalne garnki, które też rzekomo nie są tanie
ja osobiście polecan firme Electrolux(co do płyty)
piekarnik
panele katalityczne to lipa-po dwóch latach użytkowania do wymiany, Amica posiada takie dwie płyty, jakiś czas temu jadna kosztowała 100zł, a co z modelami gdzie nie można wymienić płyt, moim zdaniem zbędne
emalia łatwoczyszcząca-chwyt market. każdy pierkarnik posiada


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 04, 2005 12:26 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sty 05, 2005 4:01 am
Posty: 43
Lokalizacja: E1-20
"płyta indukcyjna- niby fajna rzecz, ale droga, i potrzebne są specjalne garnki, które też rzekomo nie są tanie
ja osobiście polecan firme Electrolux(co do płyty)"


Nie słuchajcie opini nikogo kto nie ma w domu ( lub przynajmniej nie byl na porzadnym pokazie)...


płyta indukcyjna - naprawde zajebista rzecz, ale droga...

a co do garnkow...e tam specjalne...wlasnie potrzebne sa zwykle, najlepiej sie sprawdzaja Emalia S.A. :) są tanie, ciche tylko "design" maja trudnoakceptowalny...tak tak to nie pomyłka...garnki z wielowarstowym dnem szczegolnie na zimno czasem "graja" na indukcji;)
Napewno jak na razie nie dzialaja Tefal Ingenio i chyba Zeptery, odpada tez niestety wiekszosc dosc tanich i calkiem dobrych aluminiowych patelni Tefal-a :( (robia specjalne ale ok 140PLN sztuka) A tak na poważnie, to komplet sensownych garnkow(8szt.) to ok 350 PLN, komplet patelni(3szt.) ok 150 PLN...jak kogos stac na indukcje to mysle ze te kwoty nie przerazaja. Chyba ze ktos wysypal 3000 PLN na jakies czarodziejskie Zeptery...wtedy faktycznie jest problem :)

A co do samej płyty...woda w rondelku (ok 1L) sie zagotowuje na polu 1500W(to najmniejsze) tak samo szybko jak w czajniku 2200W z płaska grzalka (znaczy ponizej 60 sek )....po zdjeciu tegoż garnka praktycznie pola można dotknać...( na zwykłej ceramicznej przy 500 C skorka napewno zostanie na plycie :D )...nic sie nie ma prawa zapalic ani przypalic na plycie...reaguje rownie szybko jak gaz ( znaczy nie trzeba odstawiac mleka jak zaczyna kipiec, wystarczy wylaczyc albo zmniejszyc a nawet jak wykipi to conajwyzej lekko zaschnie )...nie wspomnie o chyba 18 stopniach regulacji mocy... moja żona ocenia ze czas przygotowywania obiadu skraca sie conajmniej o 1/3 (gotowanie ziemniakow ok. 20 min).
Jedyny mankament to niestety cena :(
Mnie osobiscie przekonala wizja nagrzanych do 500-600 stopni pol, ktore poza tzw. wskaznikem ciepla pozostalego praktycznie niczym nie zdradzaja ze nadal "zjadaja" skore... i ogledziny palca kolegi ktory niechacy musnal niedawno wylaczone pole.... :(

Jezeli ktos powaznie sie zastanawia to proponuje zobaczyc w akcji, chocby i u mnie :oops:

P.S. Pewnie nie uwierzycie, ale ja nie utrzymuje sie ze sprzedazy plyt indukcyjnych, naprawde... :!:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 04, 2005 12:50 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lis 08, 2004 5:37 pm
Posty: 581
Lokalizacja: A1 32
Mieszkaniec osiedla: Tak
To może ty będziesz znał pytanie którym dręczyłem sprzedawców, a nigdy nie dostałem odpowiedzi.. Co z ludźmi którzy posiadają rozrusznik serca. Płyty te wydzielają chyba dość spore pole magnetyczne .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 04, 2005 1:30 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sty 05, 2005 4:01 am
Posty: 43
Lokalizacja: E1-20
gabrysix pisze:
To może ty będziesz znał pytanie którym dręczyłem sprzedawców, a nigdy nie dostałem odpowiedzi.. Co z ludźmi którzy posiadają rozrusznik serca. Płyty te wydzielają chyba dość spore pole magnetyczne .


W instrukcji do mojej plyty zabraniaja sie takim osobom ( i innym z wszelkim metalowymi implantami) zblizac na 30 cm...wiec raczej taka osoba nie bedzie mogla samodzielnie uzywac takiej plyty :(

Pole faktycznie jest spore a nawet bardzo spore (3000 W) ale przewaznie linie pola sa "zamkniete" garnkeim, ale co do rozrusznikow to kaza tez nie uzywac komorek w poblizu osob z nimi(max 1W) wiec mysle ze duzo jest dmuchania na zimne, ale jak chodzi o ludzkie zycie ostroznosci nigdy dosc....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 04, 2005 10:40 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sty 05, 2005 4:01 am
Posty: 43
Lokalizacja: E1-20
Trojka pisze:
to prawda, jak się dziecko do piekarnika na dwie zdrowaśki wkłada to dokladna temperatura jest dośc ważna :D

ale... nie wiem, jak Ty orson, ale ja lubie wiedziec, czy rozgrzewam piecyk do tempearury 180 czy 200 st. (w niektorych amikach to pokretło jest tak zrobione, że możesz sie tylko domyślać, czy to juz 200 czy jeszcze 170...)
a w gorenje nie ma wątpliwości


nio porzadna piekarnika to ma cyfrowy termometr i pokazuje w miare dokladnie i to np w zakresie od 30 do 300 stopni...no i zdrowaski
tez odmierza na cyferblacie ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 04, 2005 10:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sty 05, 2005 4:01 am
Posty: 43
Lokalizacja: E1-20
Iwa pisze:
sterowanie sensorowe jest całkiem wygodne, ale uważaj bo często zajmuje dużo miejsca, co sprawia, ze palniki są tak względem siebie usytuaowane, że garnki mogą sie nie mieścić w wyznaczonych im miejscach (mimo, ze wyglada wszytsko ok)

piekarnik do zabudowy ma generalnie ten mankament że jest mniejszy od wolnostojacego, co oznacza, ze nie włożysz zbyt duzej blaszki na ciasto (w naszym przypadku do 34 cm), zależy kto jakich używa


jezeli ktos kupuje piekarnik montowany w slupku to plyta i tak musi miec pokretla lub sensory...moich nie trzeba nawet dotykac wiec mozna wlaczac "brudnymi" placami :)

34 cm ??? na szerokosc ? jakis dziwny masz piekarnik...moj bedzie mial 41 cm x 41 cm x 31 cm ( szerokosc x glebokosc x wysokosc ) co wydaje sie realne przy 60 cm slupku...nie wspominajac o tym ze mozna piec dwie blaszki na raz wiec w czym problem ? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group