Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 5:48 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Okucia meblowe
PostZamieszczono: śr wrz 13, 2006 12:55 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Nie macie jakiegos namiaru na sklep, w ktorym jest duzy asortyment srub, polaczen, itp. rzeczy do mebli?
Z gory mowie, ze Castorama, Obi, Liroy (lerła merlę :wink: ) i inne odpadaja - nie ma tam poszukiwanego laczenia... :?

Tytuł:
PostZamieszczono: śr wrz 13, 2006 1:24 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Wiem, że jest taki sklep (a może hurtownia) na Ślężnej nie byłam, ale to gdzieś za Impelem. Życzę powodzenia :) !

Tytuł:
PostZamieszczono: śr wrz 13, 2006 2:50 pm 
Awatar użytkownika

"Marko" na Weigla. Jest super 8)
http://www.marko-akcesoria.hm.pl/

Można kupować na firmę (wtedy jest taniej), można prywatnie - wtedy dobijają jakąś marżę, ale nadal jest atrakcyjnie (a wybór mają przeogromny - sprowadzają towar też na zamówienie, bo np. nie mają całego katalogu Hetticha na stanie). Kupuje u nich chyba większość tzw. studiów mebli kuchennych ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr wrz 13, 2006 9:03 pm 
Awatar użytkownika

Kleo pisze:
"Marko" na Weigla.

Oooo... Chyba cos takiego bedzie dobre :ok:
Rosna szanse na moja szafe :wink:

A moze jeszcze ktos wie gdzie mozna kupic plyty meblowe dociete na wymiar i np. z oklejonymi brzegami (na zyczenie)?
Zwykle kupowalem w Castoramie, ale... :wink:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr wrz 13, 2006 9:47 pm 
Awatar użytkownika

Zależy, ile potrzebujesz tej płyty. Tzn. czy chcesz kupować materiał całopłytowo, czy nie. Jeśli punkt a) - polecam Meblostyl na Gospodarskiej (zaraz obok jest Alpo, gdzie można kupić m.in. blaty kuchenne) lub Spec-haus na Sikorskiego. Może być też Meblobud na Krzywoustego, oni pracują na Eggerze, a nie Kronopolu (jak pozostali). Jeśli punkt b) - to np. stolarz obok domaru (tam, gdzie jest postój taksówek bagażowych) lub w podwórku na Robotniczej - kurczę, zapomniałam, jak się nazywa, wiem, jak dojechać. W tym drugim miejscu można też np. zamówić samo oklejenie płyt przyciętych gdzie indziej.

Zalety firm z punktu a) - dobrze tną i oklejają. Wada - trzeba kupić całą płytę.
Jeśli chcesz tylko kawałek, to może wyjść taniej punkt b) - ale ten stolarz jest taki sobie, a konkretnie jego maszyny (np. trzeba mu powiedzieć, która część np. półki jest frontowa - bo druga krawędź wychodzi lekko postrzępiona ;) No chyba, że to komuś nie przeszkadza).

Tytuł:
PostZamieszczono: czw wrz 14, 2006 12:00 am 
Awatar użytkownika

Tak jak wspomnialem, wczesniej po prostu kupowalem wyciete czesci w Castoramie, okleina osobno, zelazko i do dziela... :wink:
Musze rozrysowac sobie elementy, jak sie okaze ze nie podpasuje ulozenie (kierunek slojow) i wyjdzie, ze bede musial kupic 2-3 duze plyty, to pewnie znowu zastosuje wariant "Castoramowy" :)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw wrz 14, 2006 10:11 am 
Awatar użytkownika

W miejscach typu Meblostyl, Meblobud itp. mają program do rozkroju płyt ;)

Przypomniało mi się jeszcze, że w Marko mają system alfa sevroll (jak rozumiem - szafa wnękowa z drzwiami przesuwnymi? ;) ), w Meblobudzie podobny, ale chyba coś innego (oni nie pracują chyba wcale na hettichu, tylko blumie) - w każdym razie ja u nich zamawiałam już gotową szafę, bo co prawda rozrysować szafę na formatki umiem, ale skręcić już nie, i mieli np. prowadnice na pełną wysokość naszych mieszkań (a nie 2,6m, jak to jest standardowo).
Aha, w meblobudzie i meblostylu oklejają pvc 2mm i 1mm, jak jest u innych - nie pamiętam szczerze mówiąc.

Jeśli mogę coś podpowiedzieć odnośnie do rozrysowywania płyty - ważne jest ułożenie słojów jedynie drzwi, widocznych boków i frontów szuflad - całej reszty i tak nie widać ;)

Podsumowując - polecam okucia kupić w marko, a ciąć i oklejać albo w meblostylu (kronopol), albo w meblobudzie (egger).

Tytuł:
PostZamieszczono: czw wrz 14, 2006 10:57 am 
Awatar użytkownika

No wlasnie nie bedzie to szafa wnekowa, tylko "wolnostojaca", wiec widoczny bedzie przod i boki.

Przede wszystkim musze znalezc laczenia, a potem bede kombinowal z reszta. A przy okazji - czy takie wyciecie i oklejenie plyt to robia na poczekaniu?

Tytuł:
PostZamieszczono: czw wrz 14, 2006 1:52 pm 
Awatar użytkownika

Pojedyczną formatkę pewnie wytną i okleją u stolarza "majster sam" (czy jak on się nazywa) - tego na Braniborskiej - na poczekaniu. Większe zamówienia trzeba zamawiać, czas realizacji różny (do kilku dni).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.