Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn kwie 21, 2025 1:54 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt sie 08, 2006 9:23 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Co robić aby korzystać z GPS i mając "tylko" palmtopa ale za to z BT?
Nie wiem dlaczego cały czas byłem przekonany, że za możliwośc korzystania z GPS należy płacić np. w formie rachunku za komórkę. Ostatnio wytłumaczono mi, że tak nie jest :oops: i temat ten wydaje mi się bardzo ciekawy.
Tak więc co mi jest potrzebne do tego aby na przykład za niewielkie pieniądze (korzystna relacja cena/wydajność) bo fajerwerków to ja nie potrzebuję, móc zaistalować w aucie.
Z góry dzięki :)

Ostatnio zmieniony śr sie 09, 2006 2:17 pm przez Kaz van der Wroc, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 08, 2006 9:29 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Tzn tak, brak Bluetooth nie oznacza wcale braku GPSa. Np mój palm nie ma BT, a ma GPSa.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 08, 2006 9:54 pm 
Awatar użytkownika

tak jest. do tego późniejsze korzystanie z gps jest zupełnie darmowe. musisz jedynie kupić palmtopa i mapki (ew. je sobie 'załatwić' ;-) )

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 08, 2006 10:00 pm 
Awatar użytkownika

GPS można włożyć do pda jeśli ma odpowiednie gniazdo do włożenia modułu GPS.
Można podłączyć przez USB jeśli oba urządzienia mają USB w sobie (pda zwykle wymaga przejściówki).
Można go podłączyć przez kabel szeregowy jeśli tylko GPS i pda na to pozwala. Nie muszą mieć gniazd jak w prawdziwych komputerach, taki kabel ma najróżniejsze końcówki a i tak nazywa się szeregowy..
Odpowiedni wybór kabli jest np. tu:

http://www.pc-mobile.net/pdaserial.htm

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 08, 2006 10:01 pm 
Awatar użytkownika

Tomaszg i Klon-
to co mówicie brzmi bardzo....tajemniczo. A coś więcej może. Bo palmtopa mam i ... :)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 08, 2006 10:33 pm 
Awatar użytkownika

Może napisz najpierw jaki to palmtop ;-)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 6:52 am 
Awatar użytkownika

No normalnie musisz sobie zakupić do tego palmtopa moduł GPS (łączony przez odpowiednie gniazdo - jak pisał wm) i mapki. Np to http://www.allegro.pl/item117920284_gps ... mocja.html

Chyba ze moduł GPS masz już w palmtopa wbudowany... to wtedy porzebujesz tylko mapki - odpalasz je i jezdzisz - proste jak kij od szczotki.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 7:42 am 
Awatar użytkownika

Ciekawa oferta na allegro, jeżeli chodzi cenę, bo płacenie ok. 1000 zł za zestaw GPS+mapa to jednak za dużo. Na parametrach technicznych się nie znam.
Ja posiadam pda Dell Axim x30 viewtopic.php?t=4924 i stąd jest pytanie o możliwość podlączenia zestawu GPS. Jakie modele GPS są optymalne w relacji cena/wydajność.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 7:58 am 
Awatar użytkownika

Klon pisze:
tak jest. do tego późniejsze korzystanie z gps jest zupełnie darmowe. musisz jedynie kupić palmtopa i mapki (ew. je sobie 'załatwić' ;-) )

.....a tak na marginesie to jak można 'załatwić' mapki... :kreciol:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 8:45 am 
Awatar użytkownika

Kaz van der Wroc pisze:
Ja posiadam pda Dell Axim x30

Z całym szacunkiem ale ten Dell ma BT w sobie. :) BT jest najlepsze i nie warto używać nic innego...

z jego opisu:

Wireless connectivity: IrDA, Bluetooth, IEEE 802.11b

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 12:42 pm 
Awatar użytkownika

Oj z mapkami na palmtopy to nie jest tak prosto jak na PC, bo tam programy działają chyba pod odpowiedni system operacyjny czy procek (sam nie wiem).... osobiście sam jestem ciekawy jak można to skombinować.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 12:52 pm 
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
No normalnie musisz sobie zakupić do tego palmtopa moduł GPS (łączony przez odpowiednie gniazdo - jak pisał wm) i mapki. Np to http://www.allegro.pl/item117920284_gps ... mocja.html

Chyba ze moduł GPS masz już w palmtopa wbudowany... to wtedy porzebujesz tylko mapki - odpalasz je i jezdzisz - proste jak kij od szczotki.

Ten model GPS jest tylko do laptopa i z pda nie będzie działał> taka jest odpowiedź sprzedającego na allegro. :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 12:55 pm 
Awatar użytkownika

wm pisze:
Kaz van der Wroc pisze:
Ja posiadam pda Dell Axim x30

Z całym szacunkiem ale ten Dell ma BT w sobie. :) BT jest najlepsze i nie warto używać nic innego...

z jego opisu:

Wireless connectivity: IrDA, Bluetooth, IEEE 802.11b

Tak to prawda, BT oczywiście jest w Aximie x30>> mój błąd :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 12:57 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Na Winde jest TomTom, AutoMapa, IGO (nietestowane)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 2:03 pm 
Awatar użytkownika

Otrzymalem od firmy z Krakowa taką oferte pod mojego pda...i bądź tu mądry :-) , co wybrac i "czemu" tak drogo :oops:

W odpowiedzi na pana Pytanie przesyłam propozycje nawigacji na PDA DELL AXIM x30.
1. Oprogramowanie.
a. TomTom Navigator 5 - oprogramowanie zawiera bardzo szczegolowe mapy Europy Zachodniej w tym Polske i Czechy - cena 799 zlotych brutto,
b. Destinator 6 - oprogramowanie zawiera bardzo szczegolowe mapy Europy Zachodniej i Czech oraz drogowe mapy panstw Europy Wschodniej w tym Polski - cena 619 zlotych brutto.

2. Odbiorniki GPS
a. Altina GGM308H - odbiornik GPS typu mouse, chipset Sirfstar II, 12 satelit, czulosc -145 dBm (-175 dBw) - cena 249 zlotych brutto,
b. Altina GGM309R - odbiornik GPS typu mouse, chipset Sirfstar III, 20 satelit, czulosc -160 dBm (-190 dBw) - cena 249 zlotych brutto,
c. Altina GBT708 - odbiornik GPS typu bluetooth, chipset Sirfstar II, 12 satelit, czulosc -145 dBm (-175 dBw) - cena 399 zlotych brutto,
d. Altina GBT709 - odbiornik GPS typu bluetooth, chipset Sirfstar III, 20 satelit, czulosc -160 dBm (-190 dBw) - cena 449 zlotych brutto,
e. 4Active BT-77 - odbiornik GPS typu bluetooth, chipset Nemerix, 16 satelit, czulosc -152 dBm (-182 dBw) - cena 349 zlotych brutto.
UWAGA! W zestawie z odbiornikiem bluetooth jest dostarczana ladowarka samochodowa i sieciowa dla odbiornika. W przypadku odbiornikow typu mouse konieczny jest zakup kabla polaczeniowego typu Y (GPS-palmtop-gniazdo zapalniczki samochodowej).

3. Uchwyt uniwersalny szczekowy z roznymi ramionami - ceny i opisy http://www.4active.pl

4. Karta SD.
W przypadku zakupu TomTom Navigator 5 lub Destinator 6, konieczna jest minimalnie karta SD 512MB. Wszystkie mapy Europy to 2GB.

5. Ladowarka samochodowa.
W przypadku zakupu odbiornika GPS typu mouse ladowarka samochodowa jest w komplecie. W przypadku zakupu odbiornika typu bluetooth, konieczny jest zakup dodatkowej ladowarki samochowodej do palmtopa - cena 69 zlotych brutto.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 2:23 pm 
Awatar użytkownika

Chipset Sirfstar III jest w porządku, nie taki rewalacyjny jak go opisują w różnych testach ale do nawigacji samochodowej w sam raz.

Z tych wymienionych nalepszy będzie: Altina GBT709 wg. testów nie ma z nim problemów.
Trochę drogi, tańszy będzie http://www.laptopy.pl/go/_info/?id=4559 , wypróbowany nie sprawia kłopotów nawet pracując bezposierednio leżąc na pełnym słońcu. Jedyna wada niezbyt przemyślane miganie światełek.
Do tego potrzebujemy rzepa by przymocować go jak najbilżej szyby i móc łatwo zdejmować i chować.
Programy dostarczą pewnie znajomi piraci osiedlowi lub ulubiony program p2p.
NIc więcej nie jest potrzebne :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 09, 2006 3:15 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
Oj z mapkami na palmtopy to nie jest tak prosto jak na PC, bo tam programy działają chyba pod odpowiedni system operacyjny czy procek (sam nie wiem).... osobiście sam jestem ciekawy jak można to skombinować.

Nie ma dużego problemu, serio :)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw sie 10, 2006 8:15 am 
Awatar użytkownika

No to ja nie wiem jak szukać :oops:

Potrzebuję mapy chorwacji

Tytuł:
PostZamieszczono: czw sie 10, 2006 8:49 am 
Awatar użytkownika

wm pisze:
Chipset Sirfstar III jest w porządku, nie taki rewalacyjny jak go opisują w różnych testach ale do nawigacji samochodowej w sam raz.

Z tych wymienionych nalepszy będzie: Altina GBT709 wg. testów nie ma z nim problemów.
Trochę drogi, tańszy będzie http://www.laptopy.pl/go/_info/?id=4559 , wypróbowany nie sprawia kłopotów nawet pracując bezposierednio leżąc na pełnym słońcu. Jedyna wada niezbyt przemyślane miganie światełek.
Do tego potrzebujemy rzepa by przymocować go jak najbilżej szyby i móc łatwo zdejmować i chować.
Programy dostarczą pewnie znajomi piraci osiedlowi lub ulubiony program p2p.
NIc więcej nie jest potrzebne :)

Wm a co byś powiedział o tym modelu (zestawie) :)

Do palmtopa jest obecnie dostepny zestaw za 299 zlotych brutto z odbiornikiem GPS GBT708 i oprogramowaniem Destinator 3 (mapa drogowa Europy Zachodniej - bez szczegolowych planow miast, tylko glowne ulice, nie zawiera Polski i Czech).

Tytuł:
PostZamieszczono: czw sie 10, 2006 10:02 am 
Awatar użytkownika

Jest tutaj opisany: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=9654 i wygląda, że nie ma z nim problemów. Jedyna różnica to mniejsza czułość od nowszych modeli ale dla nawigacji samochodowej wystarczy. A mniejsza ilość kanałów nie ma znaczenia...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.