Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn kwie 21, 2025 4:48 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 9:21 am 

Hm, potrzebuję zakupić laptopa a zupełnie się na tym nie znam :oops: może ktoś doradzi jaki sprzęt tego rodzaju warto kupić i gdzie we Wrocławiu? w cenie do ok. 3 tys. PLN brutto. Potrzebuję korzystać z Worda, Excela, Power Pointa, poczty elektronicznej i internetu, z możliwością odtworzenia filmu i muzyki... i jeszcze żeby w miarę lekki był, solidny i "bezawaryjny"... :roll: aha i raczej nowy, nie - używany, czas pracy na bateriach min. 2,5 godz.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 9:54 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
tak laicko odpowiem ci, ze to czego szukasz kosztuje okolo 5-6 tys.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 10:08 am 
Awatar użytkownika

tymon pisze:
tak laicko odpowiem ci, ze to czego szukasz kosztuje okolo 5-6 tys.

Pod warunkiem ze danka chce oryginalnego office... :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 10:26 am 

to i tak lepsza odpowiedź niż ...."takie rzeczy to tylko w erze..." oczywiście, że chcę oryginalnego offica. 5-6 tys.? - to za dużo, muszę znaleźć coś dobrego za 3, max. 4 tys. zł brutto
no, ale w końcu - w jaki sprzęt warto zainwestować ?

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 10:41 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Bedzie bardzo trudno.
Na przykladzie.
Aristo jedna z tanszych marek, ktora mozna polecac. Nie jest to rewelacja, ale na pewno nie ostatni zlom. Najtanszy obecnie model z minimalnym wyposazeniem to
http://www.aristo.pl/konfig.php?s-ktm=w ... _SM34&d=12
Czyli 2300 brutto.
Word, Excel i caly Office bedzie na tym ladnie hulac. Tak samo sprawy internetowe. Z filmem i muzyka (eufemistycznie mowiac) tez sobie poradzi.
Jezeli chodzi o lekkosc to niestety jest to juz maly klocuszek, solidnosc ... hmmm produkowany w Chinach :(, bezawaryjnosc ... produkowany w Chinach :(. Czas pracy na bateriach tez zalezny od tego co robisz ... moze i 2h wytrzyma, ale nie wiecej bo bateria ma mala pojemnosc.

Do tego system i office ... czyli dodatkowo 400 brutto (XP Home), i kolejne 400 brutto (Office 2003 Standard dla Nauczycieli, Uczniow i Studentow - Word, Excel, Outlook i PowerPoint).
Czyli za samo oprogramowanie trzeba dac 800 zlociszy. Do tego bardzo podstawowy laptok w wersji min 2300.
Mniej niz 3200 (po jakims upuscie) nie wyjdzie.

A dodam jeszcze ze w tym modelu az sie prosi o wiecej ramu i hdd. Czyli kolejne ok 400.

Aha osobiscie wybralbym cos bardziej markowego, co za tym idzie lzejszego, wytrzymalszego, wydajniejszego, cichszego, etc, ect ... ale drozszego.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł: laptop
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 11:18 am 

Danka
Laptop ma byc wypasiony,tani,lekki,solidny i bezawaryjny???
eeeeeeeeeeee
Takie rzeczy to tylko w Erze :)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 11:23 am 

SARR pisze:
Aha osobiscie wybralbym cos bardziej markowego, co za tym idzie lzejszego, wytrzymalszego, wydajniejszego, cichszego, etc, ect ... ale drozszego.

no dobrze, ale co konkretnie?

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 11:33 am 

http://www.apple.pl
... 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 11:47 am 
Awatar użytkownika

Mam Asusa ... model niestety juz nie produkowany. I zlego slowa nie pozwole na niego powiedziec. Z akutalnej oferty moze ktorys z tych:
http://www.aristo.pl/towar.php?s-ktm=ww ... %20A3&d=12
Sa to oczywiscie najtansze modele, ale jednak juz z wyzszej markowej polki.

Wogole poogladaj sobie strone http://www.aristo.pl. To wroclawska firma. Oprocz tego ze sa "producentem" notebookow Aristo, dystrybuuja wlasnie Asusa.

Mozna sie jeszcze zastanowic nad Acerem (lekko drozszy i czasem lepiej wyposazony jak Asus).
Jeszcze zobacz np. HP (Compaq), Fujistu-Siemens, lub juz zupelnie wypasione IBM czy Dell.

Ceny mozesz porownac na stronie http://www.notebooki.pl, ale poszukaj tez na stronach jakis lokalnych dystrybutorow. Mozna trafic na jakas promocje i kupic z duzym upustem.

Reasumujac z lepszych marek za jeszcze dosc skromne pieniadze Asus, Acer, ew. HP, lub F.-S.. Bo Dell i IBM to juz dosc drogie rozwiazania.

Aha pamietaj zeby czytac uwaznie specyfikacje ... pozornie duze roznice w cenie moga byc spowodowane brakiem np. oprogramowania, karty WLAN, czy innych drobiazgow.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 11:50 am 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:

Hyhy ... no tak ja juz mam PC-zboczenie ... ale Jabluszka niestety ciagle w porownianiu do PC sa znacznie drozsze.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 11:58 am 

SARR pisze:
Pawel pisze:

Hyhy ... no tak ja juz mam PC-zboczenie ... ale Jabluszka niestety ciagle w porownianiu do PC sa znacznie drozsze.

Porówna wyposażenie i policz, ile z takim wyposażeniem kosztowałby piec.
Zresztą - mówicie o notebookach w kwocie cirka 4k zł. MacBook 1.8GHz, 512Ram i 60GB dysku kosztuje 4,5k zł. W tym masz system, mikrofon, głośniki i kamerę w obudowie, świetny system, piękny wygląd i w porównaniu z piecami bezawaryjność niemalże niebiańską. Do tego dochodzi niestety zagrożenie czterema (słownie czterema) wirusami w ostatnim dziesięcioleciu odkrytymi.

A jak ktoś będzie się strasznie upierał, to sobie może nawet postawić windę na nim, choć nie wiem po co... (tu wirusów wykryto około 150 000)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 12:15 pm 
Awatar użytkownika

Eeeee ... Pawle nie przekonasz mnie.

Dojdzie nowy watek do odwiecznych utarczek miedzy Mac'iem i PC.

Zgadzam sie niezawodnosc, design, i inne takie. Ze swej strony dodam ze jak sie nie ma podstaw to latwiej sie nauczyc obslugiwac Mac'a.

Ale Pawle akurat ceny to slaby punkt Mac'a. Jakiekolwiek dodatkowe oprogramowanie kosztuje znacznie wiecej niz na PCta. A zawsze znajdzie sie cos nowego co chcialbys uzywac na swoim sprzecie. Wlasnie przez ta powszechnosc jest mnogosc softu na PC, a co za tym idzie konkrencja, czyli nizsze ceny. Poza tym niestety na swiecie jest znacznie wiecej Piecow (ostatnio slyszalem o 90% w stosunku do bodaj 5-6% Macow). Na osiedlu widac to doskonale. Jak sie czegos nie wie (a zawsze nadejdzie moment ze czegos nie potrafi sie ugryzc) to latwiej znalezc pomoc odnosnie PCtow.

Juz kiedys Ci mowilem ze mimo ze slabo znam Makowki to kibicuje im od dawna. Jednakze zdaje sobie sprawe ze w dzisiejszym swiecie jezeli chcesz sie liczyc musisz znac PCta i Winzgroze. Niestety.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 1:04 pm 

SARR pisze:
Dojdzie nowy watek do odwiecznych utarczek miedzy Mac'iem i PC.

no cóż, tego nie chciałabym, choć dyskusja na pewno pouczająca :)
poza tym - jeśli wybór jest większy niż 1 (słownie: jeden) to ja już mam kłopot, bo najzwyczajniej nie wiem co wybrać :? całe szczęście, że cena trochę mnie ogranicza... dziękuję za rady, posprawdzam, porównam i coś pewnie wybiorę...
[size=7]choć - prawdę mówiąc - wolałabym żeby ktoś mi doradził jeden konkretny typ[/size]

[size=7][size=9]na marginesie dodam, że narazie od ok. 2 lat korzystam służbowo z nootbooka aristo i jestem zadowolona [/size][/size]

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 1:10 pm 
Awatar użytkownika

Jezeli odpowiada Ci poziom i standard aristo to polecam Ci typ o ktorym wczesniej pisalem, ale z dodatkowym ramem (min 512MB) i wiekszym dyskiem co najmniej 80GB. Krotko i na temat. Na pewno nie bedzie gorszy od tego ktory posiadasz a i firma nie stoi w miejscu i dodala kilka nowinek. Powodzenia.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 2:28 pm 

OK - nie ciągnę tematu.
Z softem masz rację, że droższy, ale z dostępnością freeware'u nie jest tak źle, starczy poszukać na versiontracer albo tucows. Poza tym do standardowych zastosowań (maszyna do pisania, kalkulator, internet, GG) nie trzeba wiele takiego softu.

W kwestii problemów: owszem - na osiedlu trodno o radę, ale zawsze można zawitać na pl.comp.sys.macintosh i tam można się wiele dowiedzieć (a w prostszych sprawach ja jestem ;) )

Wreszcie: maki są na tyle dobrym sprzętem, że kupno używanego nie jest wielkim ryzykiem. Ja kupiłem sobie ostatnio starszej generacji Powerbooka G3 PISMO (fakt, że uznawanego za najlepszy w swojej klasie) dobrze rozbudowanego (mam nawet inet bezprzewodowo) i jestem baaardzo zadowolony.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 2:43 pm 
Awatar użytkownika

Danuto, w tym wątku zabrało głos co najmniej dwóch speców w tych sprawach ;) /Sarr’ss i Hyo – choć ten ostatni mało merytorycznie :? /

Ja specem w tej dziedzinie na pewno nie jestem. Za tę cenę to chyba nie pozostaje Ci nic innego jak pójść do MediaMarkt i wybrać pierwszy "markowy" jaki Ci się spodoba i tyle kosztuję.

Ja mam sprzęt dwa razy droższy i baterie wytrzymują góra 2h, nie jest lekki /3,5kg/ a słuchanie muzy na nim to zbrodnia /potrzebne są dodatkowe głośniki/.
Myślę, że do używania narzędzi biurowych, netu, GG każdy się tak samo sprawdzi.

Jak ja kupowałem łapka to było dla mnie ważne by móc korzystać z sieci w każdym miejscu bez kabli i … by miał klawiaturę numeryczną, dlatego mam 17”” ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 3:53 pm 

Jak sobie kupisz 17'', to na długo działające baterie nie licz.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 5:00 pm 
Awatar użytkownika

a ja polecam DELL'a i ASUS'a ... obecnie działam na tym drugim i bardzo sobie chwale... koszt niestety 5-7k ale masz spokojna glowe bo bezawaryjny i gwarancja 2 lata door-to-door.

Acer - niby dobry ale po roku podobno chodzi jak suszarka.

Toshiba - tez mialem i sobie chwale, bez awarii.

IBM - bardzo dobra marka tyle ze droga.

Odradzam Sony Vaio - znajomy w Anglii pracowal w serwisie sprzetu komputerowego... po kilka pudeł dziennie przywozili właśnie te laptopy.

Acha taka uwaga... odradzam srebrny kolor, bardzo czesto sie wyciera i laptop wyglada jak .... bleh - ZOBACZ!

Pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 6:11 pm 
Awatar użytkownika

Szym pisze:
Acha taka uwaga... odradzam srebrny kolor, bardzo czesto sie wyciera i laptop wyglada jak .... bleh - ZOBACZ!

Fakt, najlepszy jest pomarańczowy jak:

Obrazek

;)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 01, 2006 8:26 pm 
Awatar użytkownika

moja firma zakupiła ostatnio z 15 Toshib i we wszystkich poszły matryce do wymiany, jakaś trefna seria więc dla spokoju ducha może na razie sobie odpuść, (wymiana z wysyłką na koszt serwisu to zabawa na około 1,5 dnia o ile mają matryce na stanie)

Ja od killku lat intensywnie eksploatuje compaq-a evo i muszę przyznać że daje radę

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.