Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 10:19 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 23, 2006 9:39 pm 
Awatar użytkownika

Franz pisze:
ok :wink:
ale i tak wole live ogladac niz nawet w 61445:4578 :)

Hehe to się wie :)

Obrazek

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 23, 2006 9:43 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Franz pisze:
ale mecze to chyba lepiej w 4:3 ogladac niz 16:9...
a ten filtr grzebieniowy to brzmi dziwnie...jakos z ubojem kurczat mi sie kojarzy :)

Większość takich filtrów w tanich odbiornikach raczej pogarsza jakość obrazu (ale polepsza możliwości reklamowe :) ). Jeżeli fitr taki jest opisany zaklęciami: "2D dynamic" lub "3D" to jest dobrze i drogo....

Ogólnie takie coś zwiększa rozdzielczość poziomą i robi lepsze kolory. Przy tanim filtrze także: zmniejsza pionową rozdzielczość i powoduje pływające kropki na ekranie przy kontrastujących kolorach.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 23, 2006 10:58 pm 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

To ja przekaze info od mojego kolegi (pracuje na dziale RTV).
Mowil tak ze te 100Hz to w Polsce nic innego jak chwyt marketingowy. Przy kablowkach i zwyklych antenach naziemnych to nawet nie wskazane bo podobno pogarsza obraz. W najlepszym razie nic nie daje.
Powiedzial mi tez ciekawe info odnosnie SONY czy innych markowych producentow z gornej polki. Mowil ze za cene telewizora takiej wlasnie marki mozna miec o wiekszej przekatnej z dodatkami ... filtr, pip, tuner i inne takie, a jakosciowo roznicy nie bedzie. Polecal Panasonica, Philipsa i ostatnio LG. Pytalem go 2 razy o to LG, ale potwierdzil ze mieli z tego malo zwrotow.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 23, 2006 11:48 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Marcin, tan twój faworyt waży 43 kg :o

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 12:12 am 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Mowil tak ze te 100Hz to w Polsce nic innego jak chwyt marketingowy. Przy kablowkach i zwyklych antenach naziemnych to nawet nie wskazane bo podobno pogarsza obraz. zwrotow.

A to troche dziwne zdanie. Na dziale RTV jak stoi obok siebie TV 100 Hz i 50 Hz to zawsze udaje mi sie rozpoznac ten 100 Hz. an 50 efekt migotania jest bardzo bolesny , na 100 zanika. Ja sie bede upieral ze to wazne kryterium przy wyborze TV CRT.

Obrazek

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 12:30 am 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Przy kablowkach i zwyklych antenach naziemnych to nawet nie wskazane bo podobno pogarsza obraz...

a jak ma sie Cyfre?? :wink:
dzieki!

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 12:48 am 
Awatar użytkownika

Franz pisze:
a jak ma sie Cyfre?? :wink:
dzieki!

To się ogląda ligę angielską, hiszpańską , włoską i polską oczywiście :twisted:

Obrazek

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 12:53 am 
Awatar użytkownika

Te ww. parametry sa oczywiście przydatne. Generalnie nie ma co się zbytnio napalać na nowy telewizor kineslopowy, bo większość z nich ma porównywalny standard (Sony, Philips, LG, Samsung, Nokia, Normende itp.) i robione raczej na jedne kopyto (a może raczej kopytko). Chodzi o to aby kupic TV na przetrwanie?-! tych kilku lat, np. za 5 lat taki telewizor LCD jak na allegro może kosztować 1000zł w samoobsługowym a 32" ok. 2000 zł http://www.allegro.pl/item87632388__now ... _bcm_.html

Myślę, że warto przeczekać ten okres. :o

Ps. 100Hz w naszych realiach praktycznie przydatne do odsłuchu i oglądu filmów DVD> oczywiscie wprowadzenia przesyłu sygnału TV cyfrowego (juz trwaja testy) ale jest to kwestia kilku dobrych lat. Ja zwróciłbym uwagę na standard stereo, w Polsce obowiązuje Nicam, ale kupując używane z importu np. z Anglii gdzie obowiązuje inny, nie posuchamy sobie zanadto. Chyba, że jest auto i mozliwość wyboru systemu stereo jak jest to w przypadku obrazu (Pal- Secam-NTSC). Także dostępność podstawowych funkcji na telewizorze, np. na górnej części obudowy> funkcje typu zmiana kanału, głośność, przejście TV- video oraz gniazda we/wy audio/video (juz raczej standard) bardzo pomagaja w życiu. Wg mnie podstawowym elementem TV jest kineskop- i tu bym sugerował dokonać dobrego wyboru- popytac w kilku punktach!>> kiedyś to było Sony- kineskopy nie do zdarcia, nie mówię juz o Sony Black Trinitron- to już klasyka! Jak jest obecnie nie mam pojęcia, pojawili się nowi gracze np. z Korei. :)

Ostatnio zmieniony pt lut 24, 2006 10:51 am przez Kaz van der Wroc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 1:52 am 
Awatar użytkownika

rav pisze:
SARR pisze:
Mowil tak ze te 100Hz to w Polsce nic innego jak chwyt marketingowy. Przy kablowkach i zwyklych antenach naziemnych to nawet nie wskazane bo podobno pogarsza obraz. zwrotow.

A to troche dziwne zdanie. Na dziale RTV jak stoi obok siebie TV 100 Hz i 50 Hz to zawsze udaje mi sie rozpoznac ten 100 Hz. an 50 efekt migotania jest bardzo bolesny , na 100 zanika. Ja sie bede upieral ze to wazne kryterium przy wyborze TV CRT.

Ogólnie facet ma rację. Obraz mniej miga przy 100Hz (ale trzeba pamiętać, że w sklepie oświetlnie jakie tam używają pogarsza zwykle efekt migotania) ale jeszcze jest druga zaleta 100Hz, tzn. polepszenie jakości obrazu.
Problem jest w tym, że przy 100Hz trzeba dostarczyć znacznie więcej informacji na kineskop telewizora. Można to zrobić tanio i nie zobaczyć żadnej poprawy jakości obrazu a nawet trochę ją pogorszyć.

Np. mój program do oglądania tv na komputerze posiada do wyboru 10 róznych algorytmów do realizacji takiej funkcji. Najbardziej zaawansowe analizują niemalże każdy pixel na ekranie i nieźle obciążają komputer. Oczywiście by to samo zrobić w TV trzeba go wyposażyć w szybki i drogi procesor...

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 7:56 am 
Awatar użytkownika

Warto żeby były ze 2 złącza EURO, no i obsługiwały RGB, ale to już chyba jest w standardzie ;) Również polece Panasonica, pewnie dlatego że sam mam od 2-ch lat i jestem zadowolony. (50Hz)
Co do 100Hz to słyszałem opinie że kiepski (czyt. lekko za tani) TV 100Hz ma w sumie obraz gorszy od porządnego 50Hz. Może tu jest ta kwestia procesora o której wspomina wm.
A wogóle to bardzo dobry okres na zakup kineskopowego telewizorka, ceny LCD poszły ostatnio na pysk, więc i kineskopowe staniały żeby jednak znalazły nabywców :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 8:43 am 
Awatar użytkownika

kartrait pisze:
Warto żeby były ze 2 złącza EURO, no i obsługiwały RGB, ale to już chyba jest w standardzie ;) Również polece Panasonica, pewnie dlatego że sam mam od 2-ch lat i jestem zadowolony. (50Hz)
Co do 100Hz to słyszałem opinie że kiepski (czyt. lekko za tani) TV 100Hz ma w sumie obraz gorszy od porządnego 50Hz. Może tu jest ta kwestia procesora o której wspomina wm.

Jeżeli mamy w podobnej cenie telewizor 50Hz i 100Hz to ogólnie 50Hz powinnien mieć lepszy obraz. Tak samo płaski a "niepłaski" i niepłaski będzie lepszy jakościowo. Producenci często wybierają półowiczne rozwiązania bo są tańsze, odpowiednia nalepka już jest a zwykły śmiertelnik nie zobaczy różnicy (przynajmniej w warunkach sklepowych). Tak działa kapitalizm... :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 9:14 am 
Awatar użytkownika

rav pisze:

Rav to Cie jeszcze uswiadomie w jednej sprawie ...
Jak kupujesz TV, nigdy nie ufaj temu co widzisz na wystwce w sklepie.
TV (drozszy, sprzedawca ma lepsza prowizje z niego, 100Hz :D, itd) ktory sprzedawca chce jak najszybciej pchnac jest podlaczany do cyfrowego zrodla sygnalu (np. eurozlaczem).
Obok ZAWSZE stoi dla porownania tanszy, z mniejsza iloscia HZ, bez filtra (itp.) ktory jest podlaczony do zwyklej anteny, analogowym zlaczem ktore jest czasami dodatkowo "podrasowane" (in minus oczywiscie).

Sa oczywiscie kombinacje ze drozszy jest przy gorszym zlaczu, a tanszy przy lepszym, ale wtedy np. chodzi o to zeby sie pozbyc staroci z magazynu, albo wiadomo jest ze za tydzien cena spadnie.

Wszystkie informacje od kolegi z RTV. :P :wink:

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 9:18 am 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Mowil tak ze te 100Hz to w Polsce nic innego jak chwyt marketingowy

No co Ty :? To czy jest 50 czy 100Hz od razu się zauważa :)

joskai pisze:
Marcin, tan twój faworyt waży 43 kg :o

Coraz mniej mam czasu (nie wiem co się dzieje :?) więc jak nie mogę iść na siłkę to se/sobie go dźwigam po mieszkaniu :P

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 9:21 am 
Awatar użytkownika

Marcin Zatorski pisze:

Jak juz pisalem ... zauwaza sie te roznice glownie w sklepie. Przy odpowiednio spreparowanym zrodle sygnalu. W domu zobaczysz roznice przy np. DVD, albo HDTV (ale to sam nie wiem kiedy :D ) :hahaha:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 10:29 am 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Marcin Zatorski pisze:

Jak juz pisalem ... zauwaza sie te roznice glownie w sklepie. Przy odpowiednio spreparowanym zrodle sygnalu. W domu zobaczysz roznice przy np. DVD, albo HDTV (ale to sam nie wiem kiedy :D ) :hahaha:

I tu sie nie zgodze... Z własnego doświadczenia - po kilku latach używania monitora ustawionego na 100Hz i pożniejszym przejściu na LCD oraz oglądaniu TV 100Hz jak przychodze do znajomych mających 50Hz nie mogę oglądac u nich TV. Migotanie widze od razu a do tego okropnie męczą mi sie oczy... Wg mnie to nie jest żadna ściema...

SARR ilu Hz TV oglądasz na co dzień ??

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 10:47 am 
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
I tu sie nie zgodze... Z własnego doświadczenia - po kilku latach używania monitora ustawionego na 100Hz i pożniejszym przejściu na LCD oraz oglądaniu TV 100Hz jak przychodze do znajomych mających 50Hz nie mogę oglądac u nich TV. Migotanie widze od razu a do tego okropnie męczą mi sie oczy... Wg mnie to nie jest żadna ściema...

SARR ilu Hz TV oglądasz na co dzień ??

Juz Ci mowie ... mam w domu 2 TV ... jeden jakis stary (nie wiem ile ma Hz) a drugi nowszy wlasnie 100Hz. Obraz jest lepszy oczywiscie na tym nowszym ale to z powodu wyeksploatowania kineskopu.
Ale niektore programy sa ewidentnie lepszej jakosci na starszym TV. Sygnal mam z kablowki wiec powinno byc to samo, ale wlasnie chodzi o to ze przy tych 100Hz obraz sie pogarsza ... takie lekkie sniezace paski sie robia.
Ale chcialem zwrocic uwage ze porownywaniu zwyklego TV z monitorem i/lub z LCD to troche nie bardzo. Mam obok siebie monitor i TV obraz na monitorze jest oczywiscie o niebo lepszy. Ale znowu podobnie jak ze 100Hz TV niektore programy (te same co w TV) snieza. Sygnal w monitorze mimo ze jest podawany analogowo (z kablowki) w tunerze jest digitalizowany i robi sie cacy.
Wszystko sie rozbija o sygnal. Im jest lepszy tym nowszy TV ladniej go obsluzy. Jak jest gorszy to starszy TV obsluzy go normalnie, a na nowszym bedzie znaczne pogorszenie sygnalu. Bedzie duzo gorszy niz na starszym TV.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 11:31 am 
Awatar użytkownika

No ja nie neguje ze jakośc obrazu między 50 a 100 Hz sie różni. Tylko to ze różnica w migotaniu między 50 i 100 jest widoczna gołym okiem jesli ktos od dłuższego czasu nie ogląda 50 Hz.
I to jest fakt. Co do jakości obrazu nie mam niestety porównania. Nie mam starego TV zeby zobaczyć czy nie będzie mi śnieżyło, bo niestety niektóre programy mi śnieżą.

A tak BTW to dlaczego przy obecnej technologii cokolwiek w ogóle śnieży ?? Dlaczego z naszej kablówki jest taki podły sygnał że setka nie moze sobie z nim poradzić... ale to już problem na inny topic

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 11:34 am 
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
A tak BTW to dlaczego przy obecnej technologii cokolwiek w ogóle śnieży ?? Dlaczego z naszej kablówki jest taki podły sygnał że setka nie moze sobie z nim poradzić... ale to już problem na inny topic

Moznaby zadac to pytanie GOLDI'emu ... :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 1:15 pm 
Awatar użytkownika

Jako ze mam serdeczne tego dość postanowiłem ze postawie własną satkę... wtedy przynajmniej bede wiedział ze jak mi śnieży to tylko i wyłącznie moja wina :D

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 24, 2006 1:21 pm 
Awatar użytkownika

Poza tym o ile sie orientuje sygnal z satki analogowym juz nie jest :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.