Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest ndz sty 05, 2025 2:46 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Re:
PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 2:49 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
orson pisze:
Nigdzie nie napisalem, ze brak drzew jest lepszy od barierki energochlonnej.

koneser pisze:
Klon pisze:
koneser pisze:
Nadal nie rozumiem dlaczego brak drzew ma byc lepszą ochroną niż barierki energochlonne.

ale przecież tak chyba nikt nie pisał

Wiec dlaczego domagasz sie wycinania klonów a nie stawiania barierek?

Mam wrazenie ze wszystko juz zostało napisane.
orson pisze:
Punkt ostatni. Po kiego grzyba dyskutujesz z osoba nierozsadna?

Osoby rozsadne myślą tak jak ja :P ;)

PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 7:07 pm 

Mieszkaniec osiedla: Nie
orson pisze:
Koti pisze:
przeczytaj co wyżej napisał Wiesiek, a podkreśliła Mira hedonisto.
A żeby nie porównywać do ludzi to dodam, że nowo budowana faza, a także faza gdzie mieszkasz zasłania mi ładne widoki. Żeby sobie zrobić lepiej chętnie bym je wyburzył.

Wybiorczo podchodzisz do widokow.
Nie przeczytalem zadnego komentarza dotyczacego tego, ze na miejscu twojego bloku byl kiedys las.
Ja chce wyciac drzewo, zeby ktos sie na nim nie rozbil
Ty chcesz wyburzyc pol osiedla i mieszkania ludziom bo widok ci sie nie podoba. Czyli znow sprowadzanie do absurdu.
Moja faza byla przed twoja, bylo patrzec zanim zamieszkales.

hedonizm
rz. mnż I, D. -u, blm 1. filoz. ‘doktryna etyczna uznająca przyjemność (rozkosz) i unikanie przykrości za najistotniejszą wartość, jedyny cel życia’ 2. ‘postawa życiowa charakteryzująca się dążeniem do osiągania przyjemności i unikania przykrości’

Wyciecie drzew to hedonizm?
A czym w takim razie jest wozenie dupska autem?

tak jak ty wybiórczo odnosisz się do naszych argumentów i wybiórczo wymyślasz scenki rodzajowe z czarnym charakterm drzewem. Też ci tak samo głupią podam:
na drodze w górach stoi drzewo metr od drogi. Za nim jest kilkudziesięciometrowe urwisko. Nie ma barierek jak na wielu takich drogach. Jedziesz przepisowo dospsowując prędkość do warunków. Wyskakuje na ciebie auto. Wolisz wjechać w drzewo, czy spaść kilkadziesiąt metrów w dół? Tylko proszę uwolnij się od fobii drzewnej i wyobraź sobie że nie zawsze "drzewo zabija w kontakcie z sobą". No i założyłem też (choć się z tym nie zgadzam), że w tysięcznym ułamku sekundy jako jeden z nielicznych przemyślisz sprawę i dokonasz dobrego dla siebie wyboru.

ps1. pisząc o hedonizmie maiłem na myśli Twój zwrot "robienia sobie lepiej". NIe wiedziałem że będziesz grzebać po wikipedii :P
ps2. dla Ciebie może jazda autem to hedonizm, dla mnie wstrętna wymuszona czynność. Wyjeździłem już swoje
ps3. dlaczego nie odniesiesz się do tego co napisał Wiesiek?

PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 9:04 pm 
Awatar użytkownika

Koti pisze:
orson pisze:
Koti pisze:
przeczytaj co wyżej napisał Wiesiek, a podkreśliła Mira hedonisto.
A żeby nie porównywać do ludzi to dodam, że nowo budowana faza, a także faza gdzie mieszkasz zasłania mi ładne widoki. Żeby sobie zrobić lepiej chętnie bym je wyburzył.

Wybiorczo podchodzisz do widokow.
Nie przeczytalem zadnego komentarza dotyczacego tego, ze na miejscu twojego bloku byl kiedys las.
Ja chce wyciac drzewo, zeby ktos sie na nim nie rozbil
Ty chcesz wyburzyc pol osiedla i mieszkania ludziom bo widok ci sie nie podoba. Czyli znow sprowadzanie do absurdu.
Moja faza byla przed twoja, bylo patrzec zanim zamieszkales.

hedonizm
rz. mnż I, D. -u, blm 1. filoz. ‘doktryna etyczna uznająca przyjemność (rozkosz) i unikanie przykrości za najistotniejszą wartość, jedyny cel życia’ 2. ‘postawa życiowa charakteryzująca się dążeniem do osiągania przyjemności i unikania przykrości’

Wyciecie drzew to hedonizm?
A czym w takim razie jest wozenie dupska autem?

tak jak ty wybiórczo odnosisz się do naszych argumentów i wybiórczo wymyślasz scenki rodzajowe z czarnym charakterm drzewem. Też ci tak samo głupią podam:
na drodze w górach stoi drzewo metr od drogi. Za nim jest kilkudziesięciometrowe urwisko. Nie ma barierek jak na wielu takich drogach. Jedziesz przepisowo dospsowując prędkość do warunków. Wyskakuje na ciebie auto. Wolisz wjechać w drzewo, czy spaść kilkadziesiąt metrów w dół? Tylko proszę uwolnij się od fobii drzewnej i wyobraź sobie że nie zawsze "drzewo zabija w kontakcie z sobą". No i założyłem też (choć się z tym nie zgadzam), że w tysięcznym ułamku sekundy jako jeden z nielicznych przemyślisz sprawę i dokonasz dobrego dla siebie wyboru.

ps1. pisząc o hedonizmie maiłem na myśli Twój zwrot "robienia sobie lepiej". NIe wiedziałem że będziesz grzebać po wikipedii :P
ps2. dla Ciebie może jazda autem to hedonizm, dla mnie wstrętna wymuszona czynność. Wyjeździłem już swoje
ps3. dlaczego nie odniesiesz się do tego co napisał Wiesiek?

Moje wybiorczo wymyslone scenki rodzajowe to ja na wlasne oczy widzialem i Klon ci tez opowiedzial.
O urwisku i ratujacym zycie drzewie nie slyszalem. Przy znanych mi urwiskach zawsze byly solidne bariery.
Nie mam fobii drzewnej. Ty sie uwolnij od swojej fobii i wyobraz sobie, ze wyciecie paru drzew nie spowoduje konca swiata.
Nie chodzi mi o wybor, tylko slepy los. Lecisz poza droge i trafiasz w drzewo lub 3 ... 4 metry wolnej przestrzeni.
Co do ps1: Skopiowalem (niech bedzie, ze z wikipedii) bysmy mieli pewnosc, ze piszemy o tym samym. Wiec jak? Hedonista czy nie?
Co do ps2: "Na miasto" tez jestes zmuszony jechac autem? Ciepla woda? Kolce na golebie?
Co do ps3: Wiesiek pisal o szerszym asfalcie a nie odsunietych drzewach.

Tytuł: Re: Buforowa
PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 9:34 pm 

łeeee tam, luz
peace brada

PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 9:44 pm 
Awatar użytkownika

Tak myslalem, ze te kolce cie wykoncza. 8)

PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 9:57 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

orson pisze:

A Kot miał na myśli odniesienie się do tego....
wm pisze:
Jeżeli problemem jest nie przestrzeganie przepisów to go się nie rozwiąże ułatwiając ludziom ich łamanie. Teraz jadą 100 gdzie jest 50, jak będzie łatwiej to będą jechać 140.

Doskonale to widać na terenach pagórkowatych gdzie są poszerzone drogi np. na północy kraju. Ludzie tam wyprzedzają na trzeciego nawet na podjeździe do szczytu pagórka bo wiedzą, że zawsze mogą zepchnąć innych na pobocze.
Tam gdzie nie ma poboczy np. w górach raczej nikt na takie wyprzedzanie się nie odważy...

PostZamieszczono: czw maja 24, 2007 11:12 pm 
Awatar użytkownika

Wybra pisze:
orson pisze:

wm pisze:
Jeżeli problemem jest nie przestrzeganie przepisów to go się nie rozwiąże ułatwiając ludziom ich łamanie. Teraz jadą 100 gdzie jest 50, jak będzie łatwiej to będą jechać 140.

Doskonale to widać na terenach pagórkowatych gdzie są poszerzone drogi np. na północy kraju. Ludzie tam wyprzedzają na trzeciego nawet na podjeździe do szczytu pagórka bo wiedzą, że zawsze mogą zepchnąć innych na pobocze.
Tam gdzie nie ma poboczy np. w górach raczej nikt na takie wyprzedzanie się nie odważy...

No ... szerszy asfalt.

PostZamieszczono: pt maja 25, 2007 8:14 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

orson pisze:
Wybra pisze:
orson pisze:

wm pisze:

No ... szerszy asfalt.

Bez komentarza, żeby Cię nie urazić.

PostZamieszczono: pt maja 25, 2007 2:17 pm 
Awatar użytkownika

Nie jestem pewien czy wyciecie drzew ulatwi lamanie przepisow.
Zwalniasz jak widzisz drzewa przy drodze?

No i mozesz komentowac ... ja sie nie obraze.
Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz gdy ci powiem bys dokladniej cytowal, to nie bedzie podobnych nieporozumien.

PostZamieszczono: pt maja 25, 2007 2:31 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Przed wjazdem do mojego rodzinnego miasta jest przepiekna kilkusetmetrowa aleja lipowa zasadzona dawno przed wojna przez niemieckich tambylców. Drzewa rosna tuz przy drodze. Zawsze tam zwalniam. I nie tylko tam, ale ogolnie w takich miejscach. I nigdy do glowy mi nie przyszlo, gdy tamtedy jechalem, zeby przycisnac pedal gazu, miec 100 km/h na liczniku i narzekac, ze te drzewa sa niewyciete.

PostZamieszczono: pt maja 25, 2007 2:38 pm 
Awatar użytkownika

Wybra pisze:
Przed wjazdem do mojego rodzinnego miasta jest przepiekna kilkusetmetrowa aleja lipowa zasadzona dawno przed wojna przez niemieckich tambylców. Drzewa rosna tuz przy drodze. Zawsze tam zwalniam. I nie tylko tam, ale ogolnie w takich miejscach. I nigdy do glowy mi nie przyszlo, gdy tamtedy jechalem, zeby przycisnac pedal gazu, miec 100 km/h na liczniku i narzekac, ze te drzewa sa niewyciete.

OK, ladne, cenne itd, ok. Ograniczenie do 40, ok.
Ale sa miejsca gdzie trzeba to wyrznac i koniec.
Jesli co chwile sa niebezpieczne miejsca, ograniczenie itp to ludzie zaczynaja jezdzic tak jak jezdza. Maja wszystko w D. bo 200km jada 4h.

PostZamieszczono: pt maja 25, 2007 4:36 pm 
Awatar użytkownika

orson pisze:
trzeba to wyrznąć i koniec.

Nie zaglądałem tu w ogóle i nie wiem o co chodzi, ale zawsze się zastanawiałem dlaczego orson tak się tu uaktywnił.

Teraz rozumiem 8)

PostZamieszczono: pt maja 25, 2007 10:46 pm 
Awatar użytkownika

Marcin Zatorski pisze:
orson pisze:
trzeba to wyrznąć i koniec.

Nie zaglądałem tu w ogóle i nie wiem o co chodzi, ale zawsze się zastanawiałem dlaczego orson tak się tu uaktywnił.

Teraz rozumiem 8)

a bo chlopak mądrze prawi ;)

Jadac ostatnio do Juraty widzialem pieknie zrobiona droge, poszerzoną a obok niej grube drzewa wycięte w pień.
Podobno wszedł przepis unijny, że drzewa nie mogą być zasadzone bliżej niż 7 metrów od drogi.

PostZamieszczono: sob maja 26, 2007 12:04 am 

No, jak PRZEPIS UNIJNY i to WSZEDŁ...

to już nie ma argumentu przeciw...

PostZamieszczono: sob maja 26, 2007 12:57 am 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Prawie 2 tys. drzew zostanie wykarczowanych z poboczy dróg krajowych, przebiegających przez Sieradz i jego okolice. Z sąsiedztwa dróg Piotrkowa Trybunalskiego zniknie 300 drzew, a kolejnych 200 - z okolic Poddębic. W regionie łódzkim właśnie zaczęła się jesienna wycinka. Drogowcy tłumaczą, że robią to dla bezpieczeństwa kierowców i powołują się na prawo unijne, według którego drzewo musi być oddalone od jezdni co najmniej o 7 metrów.

http://www.drzewapolski.pl/News/lodzkie_drzewa.html

;)

PostZamieszczono: sob maja 26, 2007 9:48 am 
Awatar użytkownika

W polsce jak ktos chce zrobic cos glupiego to mowi ze "przepisy unijne". Wedle co większych specjalistów po wejsciu do uni bigos miał być zakazany :lol:

PostZamieszczono: sob maja 26, 2007 11:19 am 
Awatar użytkownika

Nie sądzę by to było cos głupiego, zwykle można polegać na rozsądku ludzi więc to był raczej szwagier decydenta który ma firmę zajmującą się wycinką drzew :)

Cokolwiek to dziwne, że jak się wyszuka "co najmniej o 7 metrów" w googlu to pojawia się tylko ten tekst i praktycznie nic więcej. Tak jakby temat nie istniał zupełnie.

Tym bardziej, że w kraju w którym praktycznie nie działa sądownictwo i policja (przynajmniej dla zwykłych ludzi) a drogi są takie jak każdy widzi, zamiłowanie do wypełniania mało znanych dyrektyw unii (prawdziwych czy nie) i to na głębokiej prowincji brzmi co najmniej śmiesznie...

PostZamieszczono: ndz maja 27, 2007 1:02 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

orson pisze:
Wybra pisze:

OK, ladne, cenne itd, ok. Ograniczenie do 40, ok.
Ale sa miejsca gdzie trzeba to wyrznac i koniec.
Jesli co chwile sa niebezpieczne miejsca, ograniczenie itp to ludzie zaczynaja jezdzic tak jak jezdza. Maja wszystko w D. bo 200km jada 4h.

Panie Drwal,
polecam obejrzeć "Rozmowy przy wycinaniu lasu" S. Tyma.

PostZamieszczono: ndz maja 27, 2007 4:13 pm 
Awatar użytkownika

Wybra pisze:

Panie Drwal,

Rozumiem, ze to taka dygresja.
Ogladalem dawno temu. Jak masz, to chetnie sobie przypomne.

PostZamieszczono: ndz maja 27, 2007 4:29 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

orson pisze:
Wybra pisze:

Panie Drwal,

Rozumiem, ze to taka dygresja.
Ogladalem dawno temu. Jak masz, to chetnie sobie przypomne.

Tak. Mam. Chętnie Ci pożyczę, żebyś mógl spojrzeć na świat przez różowe okulary i pozbyć się drewnofobii :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.