Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 10:05 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pisemko z banku
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 8:25 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
dostałem z banku info (mam kredyt of kors) w którym każą mi przesłać dowód ubezpieczenia mieszkania od pożaru i takich tam innych. jest jedno w tym liście czego nie rozumiem... mianowicie:

"Prosimy o przesłanie na adres Banku ww. dokumentów (na początku wymienili jakie dokumenty chcą) oraz pozostałych wymaganych Umową o kredyt, które potwierdzą zakończenie przedmiotowej inwestycji, czyli:
- aktu notarialnego przeniesienia własności kredytowanej nieruchomości na rzecz kredytobiorcy
- wniosku o założenie księgi wieczystej dla kredytowanej nieruchomości oraz wniosku o wpisanie hipoteki na rzecz banku
- pozwolenia na użytkowanie lub zawiadomienia o nie zgłoszeniu sprzeciwu odnośnie rozpoczęcia użytkowania przedmiotowej nieruchomości, wydane przez właściwy organ nadzoru architektoniczno-budowlanego
- dokumentu stwioerdzającego dokonanie ostatecznej płatności dla inwestora zastępczego

W PRZYPADKU SPEłNIENIA KTóREGOKOLWIEK Z POWYżSZYCH WARUNKóW, PROSIMY UWAżAć WYMóG DOSłANIA TYCH DOKUMENTóW ZA NIEBYłY"

nie mam aktu ani księgi i żadnych pozwoleń nigdzie sobie nie załatwiałem. czy to znaczy że muszę ubezpieczyć chałupę? najchętniej spotkałbym się z kimś kto mi to wyjaśni bo dla mnie to czarna magia...

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 8:47 pm 

Musisz ubezpieczyc mieszkanie jesli tak masz zapisane w umowie kredytowej.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 8:56 pm 
Awatar użytkownika

A propos, o jaki bank chodzi. Bo np. mBank ma w miare dobrą orientację co do zaawansowania budowy, stanu prawnego Jagodno II i nie pisaliby (obym się mylił) o dostarczenie im jakiś dodatkowych tomów papierów :!:

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 9:14 pm 
Awatar użytkownika

Kazinsky pisze:
A propos, o jaki bank chodzi. Bo np. mBank ma w miare dobrą orientację co do zaawansowania budowy, stanu prawnego Jagodno II i nie pisaliby (obym się mylił) o dostarczenie im jakiś dodatkowych tomów papierów :!:

Na rozsądek banku w takich sprawach nie ma co liczyć, jeśli zapisane w umowie to ma być dostarczone i koniec...

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 08, 2006 12:44 am 

właśnie mBank mi to przysłał

najbardziej zastanawia mnie ostatni punkt
Cytuj:
- dokumentu stwioerdzającego dokonanie ostatecznej płatności dla inwestora zastępczego

kto to jest inwestor zastępczy? skąd mogę wiedzieć czy już została dokonana ta "ostateczna płatność"?

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 08, 2006 1:03 am 
Awatar użytkownika

pimpo pisze:

Cytuj:

kto to jest inwestor zastępczy? skąd mogę wiedzieć czy już została dokonana ta "ostateczna płatność"?

pozdrawiam

Wg mnie chodzi tutaj o podwykonawcę, a dokładniej wg noweli odpowiedniej ustawy, czy inwestor zapłacił podwykonacy (-com) pieniądze. Bo wcześniej zdarzało się , że inwestor płacił pieniądze głównemu wykonawcy a ten korzystał z usług wielu podwykonawców i robił ich w konia , nie płacac im. Z tymże takie żadanie ze strony banku jest logiczne w przypadku gdyby np. Pimpo był inwestorem OCPR (a chyba nie jest?!). Jest tu troche gmatwaniny. Ale na koniec i tak bym zadzwonił do banku aby się upewnić o co chodzi.
Chyba, że Ktoś rozwiązał podobny temat na własnej skórze.
Wyłączam się już :hej:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 08, 2006 1:31 am 
Awatar użytkownika

pimpo pisze:

Cytuj:

pozdrawiam

W Archicomie pewnie wystawią odpowiednie zaświadczenie...

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 09, 2006 12:41 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Kazinsky, to chyba troche za daleko posuniete wnioski :wink:
Jakby bank mial jeszcze sie martwic o podwykonawcow to juz wogole byloby fajnie (klopoty przy 99% inwestycji).
Inwestorem jest ten, kto za mieszkanie placi - czyli my.
Inwestor zastepczy to ten, kto to mieszkanie dla nas (inwestora) buduje. Czyli deweloper (u nas - Archicom). Banku nie obchodzi kto fizycznie stawia cegielki :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.