Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 10:26 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt paź 22, 2013 9:05 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
Cześć,

Od jakiegoś czasu mam bardzo wolny internet w domu: http://www.speedtest.net/my-result/3050363201

Mam pakiet maksymalny. Czy ktoś z Was również ma taki problem?

PostZamieszczono: wt paź 22, 2013 9:49 pm 

moze to jakiś chwilowy problem,
u mnie niestety dzis jest to samo potwierdzam

PostZamieszczono: wt paź 22, 2013 10:04 pm 

Ja mam abonament 30tke, wyniki moze jak na CPRnet (przynajmniej w stosunku do tego, do czego nas przyzwyczaili) ponizej sredniej, ale tez nie takie najgorsze

http://www.speedtest.net/my-result/3050467857

PostZamieszczono: śr paź 23, 2013 3:13 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Witam.
Wydaje mi się, że 2 osoby z powyższych zdążyły się już skontaktować mailowo/telefonicznie, na wszelki wypadek poproszę jeszcze tutaj, żeby jeśli pomiary są przez router + bezprzewodowo - spróbować je wykonać z komputera podłączonego kablem bezpośrednio do gniazdka.
Niezależnie od tego, wczoraj miałem 2 telefony z budynków K, zdecydowaliśmy się jeszcze wczoraj zrekonfigurowac jedno z urządzeń, proszę o sygnał telefoniczny lub mailowy jeśli byłyby jeszcze problemy w tych lub innych budynkach ulicy Wagnera.

PostZamieszczono: śr paź 23, 2013 3:16 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Aha, uprzejmie proszę o zamieszczanie tego typu wątków w dziale "Sieć osiedlowa... " - w wątku odnośnie problemów z działaniem sieci, lub nowym - mamy tam podgląd i można szybciej zareagować, w innych działach taki wątek niknie pomiędzy ofertami sprzedaży szafy, oddania kotka lub wypożyczenia wiertarki ;)

PostZamieszczono: śr paź 23, 2013 10:13 pm 

Gizbern pisze:
Ja mam abonament 30tke, wyniki moze jak na CPRnet (przynajmniej w stosunku do tego, do czego nas przyzwyczaili) ponizej sredniej, ale tez nie takie najgorsze

http://www.speedtest.net/my-result/3050467857

w zasadzie to 30 już nie ma - zostaliśmy przerzuceni na 40 ;)
ja przed restartem router miałem podobny wynik jak Ty, po restarcie jest ok;)

http://www.speedtest.net/my-result/3052860252

PostZamieszczono: pt paź 25, 2013 11:51 pm 

u mnie jest tak, że czy robię to z kabla bezpośrednio czy przez router jest podobnie.

Router mam D-Link di-524, a maks co uzyskuje to: http://www.speedtest.net/my-result/3057521447

Ofertę mam 100 Mbps. Najgorsze jest to, że sprawdzam o różnych porach i cały czas tak jest. Dlatego wydaje mi się, że nie jest to spowodowane chwilowym obsiążeniem tylko jest jakiś problem.

PostZamieszczono: sob paź 26, 2013 6:17 pm 

Greg pisze:
u mnie jest tak, że czy robię to z kabla bezpośrednio czy przez router jest podobnie.

Router mam D-Link di-524, a maks co uzyskuje to: http://www.speedtest.net/my-result/3057521447

Ofertę mam 100 Mbps. Najgorsze jest to, że sprawdzam o różnych porach i cały czas tak jest. Dlatego wydaje mi się, że nie jest to spowodowane chwilowym obsiążeniem tylko jest jakiś problem.

To jest router 802.11g (czyt. max 54Mb/s teort. - w praktyce max 30Mb/s) - mogę zapytać po co Ci w takim wypadku taryfa 100Mbps skoro twój AP nie jest w stanie nawet tego w powietrze wypchać?

PostZamieszczono: sob paź 26, 2013 6:31 pm 

Bo może ma korzysta po kablu.

Sprawdź czy na innym komputerze też masz takie wyniki, żeby upewnić się że to po stronie cpru.

PostZamieszczono: pn paź 28, 2013 2:48 pm 

@topaz - to nie ma znaczenia w moim problemie. Gdyby było 30 Mbps to nie poruszałbym tematu :)

Na tabletach i telefonach przepustowość jest niska, ale to pewnie spowodowane jest kartą sieciową w tych urządzeniach więc luz. Chodzi o laptopa/y gdzie sprawdzałem na WiFi, kablu do routera i kablu "ze ściany". Rozumiem, że 100 Mbps bo pewnie sieć to setka(standard, nie przepustowość rzeczywista), ale 7 Mbps to trochę mało (czasami było poniżej 1 Mbps).

PostZamieszczono: pn paź 28, 2013 4:05 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Poproszę o telefon na numer infolinii, umówimy wizytę.

PostZamieszczono: pn paź 28, 2013 4:54 pm 

Greg pisze:
Rozumiem, że 100 Mbps bo pewnie sieć to setka(standard, nie przepustowość rzeczywista)

No właśnie nie. 100Mbps to przepustowość łącza w tym pakiecie a nie ograniczenie wynikające że sieć jest w Fast Ethernecie. Czyli jeśli sobie kupisz router .11n to tyle wyciągniesz.

PostZamieszczono: pn paź 28, 2013 6:06 pm 

Rozumiem, że 100 Mbps bo pewnie sieć to setka(standard, nie przepustowość rzeczywista) - to nie pytanie...

Cytuj:
No właśnie nie. 100Mbps to przepustowość łącza w tym pakiecie a nie ograniczenie wynikające że sieć jest w Fast Ethernecie. Czyli jeśli sobie kupisz router .11n to tyle wyciągniesz.

Jak na Fast Ethernecie (standardzie z tą topologią) wyciągniesz 100 Mbps to masz flache ode mnie :)

PostZamieszczono: pn paź 28, 2013 11:55 pm 

Greg pisze:
Rozumiem, że 100 Mbps bo pewnie sieć to setka(standard, nie przepustowość rzeczywista) - to nie pytanie...

Cytuj:

Jak na Fast Ethernecie (standardzie z tą topologią) wyciągniesz 100 Mbps to masz flache ode mnie :)

Chodzi mi o samą technologię (że nie Ethernet 10Mbps ani tym bardzie Gigabit Ethernet 1Gbps - w nawiązaniu do "bo pewni sieć to setka"). A nie o fizyczną realizację sieci na naszym osiedlu.. Poza tym chyba właśnie o te 100 Mbps w Fast Ethernecie chodzi, nie
Cytuj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_Ethernet
- i nie widzę przeszkód żeby 100Mbps na tym wyciągnąć.

Przy czym odbiegamy od tematu troszeczkę. CPRnet oferując pakiet 100Mbps nie wciska nam kitu o tym zę mają switche z portami 100Mpbs, tylko takie łącze od providera do gniazda w domu nam oferują - racja? Wiec jeśli ktoś płaci za 100Mbitowe łącza a ma AP 802.11g albo nie daj boże jeszcze jakiś zabytek 802.11b - max jakieś 30-40Mbps w rzeczywistości. To ja się pytam po co? :?

PostZamieszczono: wt paź 29, 2013 2:07 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

topaz pisze:
Greg pisze:

Cytuj:

Chodzi mi o samą technologię (że nie Ethernet 10Mbps ani tym bardzie Gigabit Ethernet 1Gbps - w nawiązaniu do "bo pewni sieć to setka"). A nie o fizyczną realizację sieci na naszym osiedlu.. Poza tym chyba właśnie o te 100 Mbps w Fast Ethernecie chodzi, nie
Cytuj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_Ethernet
- i nie widzę przeszkód żeby 100Mbps na tym wyciągnąć.

Przy czym odbiegamy od tematu troszeczkę. CPRnet oferując pakiet 100Mbps nie wciska nam kitu o tym zę mają switche z portami 100Mpbs, tylko takie łącze od providera do gniazda w domu nam oferują - racja? Wiec jeśli ktoś płaci za 100Mbitowe łącza a ma AP 802.11g albo nie daj boże jeszcze jakiś zabytek 802.11b - max jakieś 30-40Mbps w rzeczywistości. To ja się pytam po co? :?

Tak, oferta 100Mbit oczywiście dotyczy naszego umówienia się na łącze w świat, a nie technologii zastosowanej na osiedlu. Natomiast co racja to racja - routerki w technologii g powodują że uzyskanie takich prędkości jest bezprzewodowo niemożliwe.
Co do Fast Ethernet, to może sąsiadowi chodzi o to, że niemożliwym byłoby uzyskanie 100 Mbit jeśli wszystkie połączenia na osiedlu miałyby taka prędkość - bo przecież w kilku sąsiadów współdzielicie jednego switcha - natomiast z tego właśnie powodu połączenia pomiedzy budynkami itp są z prędkością 1 Gbit.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.