Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 7:16 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: markizy
PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 1:04 pm 

Mieszkaniec osiedla: Nie
orson pisze:
I kazdy chodzi inaczej ubrany.

My tu o elewacji rozmawialismy i czy mozna sobie na niej cokolwiek montowac wg wlasnego uznania.
Wyszlo na to, ze chyba nie mozna.

I podpadaja pewnie pod to dziury w scianach dla klimatyzacji oraz rolety antywlamaniowe.

dobra dobra. NIe udawaj głupiego. Nie chodziło ci przecież o elewację, bo pisałeś o antenach, że nie ważne czy na elewacji czy na balkonie.

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 1:08 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
osator pisze:
Płotek, czy antena montowana do balustrady balkonu rzeczywiście nie naruszają i nie modyfikują konstrukcji budynku, natomiast markiza montowana do ścian i owszem.

?
Przecież aby przymocować antenę do balustrady wierciłem dziury, jest to ingerencja w konstrukcję, bo balkon jest częścią budynku (mam balkon z cegieł, nie metalowy).
A jakoś administrator nie widział przeciwwskazań do montażu, nie było też wymogu "zezwolenia budowlanego".

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 1:19 pm 
Członek Zarządu Wspólnoty CPR Lato

Piotr Wróblewski pisze:
osator pisze:
Płotek, czy antena montowana do balustrady balkonu rzeczywiście nie naruszają i nie modyfikują konstrukcji budynku, natomiast markiza montowana do ścian i owszem.

?
Przecież aby przymocować antenę do balustrady wierciłem dziury, jest to ingerencja w konstrukcję, bo balkon jest częścią budynku (mam balkon z cegieł, nie metalowy).
A jakoś administrator nie widział przeciwwskazań do montażu, nie było też wymogu "zezwolenia budowlanego".

Ale gdzie te dziury? W balustradzie? Bo jak tak to jak się ma balustrada (i dziura w niej) do ściany?

A jak dziura była wiercona w ścianie to jest ona nielegalna (ale chodzi to bardziej o zniszczenie elewacji i ewentualne z tym związane problemy, za które ewentualnie moża ponosić koszty właścicel mieszkania).

Jeżeli natomiast do elewacji jest przymocowywana antena - to zupełnie inny problem. Z markizami chodzi o to, że mają swój odpowiedni ciężar i nieumiejętnie zamontowane mogą grozić zerwaniem, nie tylko markizy, ale i fragmentów elewacji (czy nawet ściany).

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 1:30 pm 

osator pisze:
Z markizami chodzi o to, że mają swój odpowiedni ciężar i nieumiejętnie zamontowane mogą grozić zerwaniem, nie tylko markizy, ale i fragmentów elewacji (czy nawet ściany).

W moi przypadku nie planowałem montować bezpośrednio na elewacji, tylko we wnęce, która jest jakby stworzona do tego celu - ukrycia kasety z markizą (markiza oczywiście zwijana i demontowalna). Gdybym chciał to zrobić, w co na razie wątpię (ostatnia znana mi cena to ok. 2000zł co mnie nieco odstrasza) to i tak planowałem sprawdzić warunki montażu "u producenta" bloku, podobnie zresztą, jak to robiłem z anteną. Montaż markizy do części natynkowej zewnętrznej już widziałem na naszym osiedlu, ale szczerze mówiąc ja bym się na to nie odważył, przecież pod tynkiem jest chyba z kilkanaście centymetrów styropianu i to nie ma prawa być stabilne.

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 1:57 pm 
Awatar użytkownika

Koti pisze:
orson pisze:

My tu o elewacji rozmawialismy i czy mozna sobie na niej cokolwiek montowac wg wlasnego uznania.

I podpadaja pewnie pod to dziury w scianach dla klimatyzacji oraz rolety antywlamaniowe.

dobra dobra. NIe udawaj głupiego. Nie chodziło ci przecież o elewację, bo pisałeś o antenach, że nie ważne czy na elewacji czy na balkonie.

Pisalem ale co?

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 2:18 pm 

orson pisze:
Koti pisze:
orson pisze:

Pisalem ale co?

co ale co?

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 2:25 pm 
Członek Zarządu Wspólnoty CPR Lato

Piotr Wróblewski pisze:
osator pisze:
Z markizami chodzi o to, że mają swój odpowiedni ciężar i nieumiejętnie zamontowane mogą grozić zerwaniem, nie tylko markizy, ale i fragmentów elewacji (czy nawet ściany).

W moi przypadku nie planowałem montować bezpośrednio na elewacji, tylko we wnęce, która jest jakby stworzona do tego celu - ukrycia kasety z markizą (markiza oczywiście zwijana i demontowalna). Gdybym chciał to zrobić, w co na razie wątpię (ostatnia znana mi cena to ok. 2000zł co mnie nieco odstrasza) to i tak planowałem sprawdzić warunki montażu "u producenta" bloku, podobnie zresztą, jak to robiłem z anteną. Montaż markizy do części natynkowej zewnętrznej już widziałem na naszym osiedlu, ale szczerze mówiąc ja bym się na to nie odważył, przecież pod tynkiem jest chyba z kilkanaście centymetrów styropianu i to nie ma prawa być stabilne.

Ale to i tak nie źle, bo na EFach jest tylko poroterm i w sumie z trzymaniem się każedej markizy byłby problem (jak się dowiadywałem można się pokusić o przewiercenie na wylot i ześrubowanie od strony mieszkania, a na to później tynk....)

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 2:30 pm 
Awatar użytkownika

Koti pisze:
orson pisze:
Koti pisze:
orson pisze:

Pisalem ale co?

co ale co?

Co pisalem na temat tych anten?
Pomoge ci. Pisalem, ze mi sie nie podobaja.

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 3:06 pm 

orson pisze:
Koti pisze:
orson pisze:
Koti pisze:
orson pisze:

Pisalem ale co?

co ale co?

Co pisalem na temat tych anten?
Pomoge ci. Pisalem, ze mi sie nie podobaja.

że nie powinno ich być w ogóle, nigdzie, nawet na balkonie. Teraz piszesz że chodzi o montowanie do elewacji.

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 11:21 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

a ja chce markize :D w stonowanych kolorach elewacji ... zostane za to spalona na stosie ?

agencja reklamowa

PostZamieszczono: pt lip 27, 2007 11:53 pm 

TiGRa pisze:
a ja chce markize :D w stonowanych kolorach elewacji ... zostane za to spalona na stosie ?

za samo chcenie nikt Cię nie spali :D

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 12:08 am 
Awatar użytkownika

Orson, ja ci współczuje ( tego snu o antenach 8)
jeśli chodzi o te paskudne kwiaty - miałeś racje.
Natomiast markizy i anteny....no cóż. antenę mam i szczęśliwa nie jestem z tego powodu. Uważam , ze powinny byc wszystkie na dachu.
Markizy powinno sie na jakim zebraniu okreslic w jakim obrebie wachlarza kolorystycznego powinno sie poruszac i koniec. Wiadomo, ze jedni lubią kwiatki drudzy ciapki ale sa kolory ponadczasowe i jest duze prawdopodobienstwo, ze wiekszosci sie spodobaja.A jak nie to nie zamontuja.
koniec

Pewna blondyna moderatorka
trzyma porządek naszego forka ;)

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 1:16 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

ja zamontuje nawet jak sie komus kolor elewacji bez zadnych kwiatow i ciapek nie spodoba :) chyba, ze predzej sie z tego osiedla nakazow, zakazow i docinek wyprowadze.

agencja reklamowa

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 1:16 pm 
Awatar użytkownika

akurat ja i tigrak ( oraz osoby mieszkajace na ostatnim pietrze) mamy kłopot, poniewaz nasze balkony wyłączone sa z uzytkowania podczas deszczu i mocnego słonca. I w naszym przypadku taka markiza jest niezbedna.

Pewna blondyna moderatorka
trzyma porządek naszego forka ;)

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 1:41 pm 
Awatar użytkownika

zapraszam do siebie w czasie deszczu badz upalu.
mieszkanie narozne na ostatnim pietrze cale od zachodu.
brak markizy w tym przypadku na balkonie to po prostu blad w sztuce.
to tak jakby zrobic samochod bez blotnikow nad kolami, taczke bez kola, albo zaliczke dla AMD na "Lecie" bez StopPtaka
:cfaniak:

na nowej fazie budujacej sie przy E1 juz widac, ze Archi odrobil lekcje bo ostatnie pietro ma zadaszenie..

franz rain&wind housetester

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 3:41 pm 
Awatar użytkownika

Koti pisze:
że nie powinno ich być w ogóle, nigdzie, nawet na balkonie. Teraz piszesz że chodzi o montowanie do elewacji.

Cytat mi daj.
"Nie powinno" to jeszcze nie zakaz.

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 7:51 pm 
orson pisze:
Piotr Wróblewski pisze:
Tak przy okazji, to w kwestii praw do montaży anteny satelitarnej polecam lekturę:
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/ ... 1591pl.pdf

Cytuj:
Jednakże ani wolność wypowiedzi, ani zasada swobodnego przepływu usług nie może
być traktowana jako prawo absolutne. Indywidualne prawo do montażu anteny
satelitarnej, które wchodzi w zakres wolności wypowiedzi, powinno być stosowane z
poszanowaniem pewnych warunków informowania i uzgadniania, właściwych w
szczególności dla bloków wielorodzinnych i powinno być analizowane w odniesieniu do
każdego przypadku osobno.
Z pewnością nie można utrudniać montażu anteny satelitarnej ani poprzez zbyt
kosztowne warunki instalacji i użytkowania, co spowodowałoby ograniczenie
przysługującej każdemu możliwości odbioru wszystkich programów, które wybierze, ani
tym bardziej poprzez ogólny zakaz lub nieuzasadnioną odmowę czy sprzeciw np. z
przyczyn estetycznych lub technologicznych.

Jesli dostaniesz pozwolenie na zamontowanie anteny na dachu to wystarczy czy w dalszym ciagu bedzie to ograniczanie?

Na moim osiedlu anteny sat. wolno zakladac tylko obcokrajowcom, a ze tych jest niewielu, do tego unikaja konfliktow z sasiadami, anten prawie nie ma.

Co sie tyczy markiz, po tym jak znajda sie osoby, ktore wyraza chec ich zamontowania, omawia sie ta sprawe na zebraniu wlascicieli mieszkan. Zwykle dokonuje sie wtedy zbiorowego zakupu (co zaniza ich cene) tych samych markiz dla wszystkich chetnych.

Budynki, na ktorych zamontowane sa anteny i roznego rodzaju markizy wygladaja fatalnie. Z reguly taki stan rzeczy wskazuje na to, ze zamieszkuje je tzw. srodowiska aspoleczne. Przynajmniej na terenach, na ktorych przyszlo mi zyc.

PostZamieszczono: sob lip 28, 2007 9:56 pm 

orson pisze:
Koti pisze:

Cytat mi daj.

proszszz!

orson pisze:
A jesli chodzi o estetyke anten to dla mnie bez roznicy czy wisza na barierce czy na elewacji.

orson pisze:
Nie ale osiedle podoba mi sie duzo bardziej bez anten i markiz w krzykliwych kolorach.

w tym drugim przpadku chyba miałeś na myśli ogólnie anteny. Czy wykręcisz się, że chodziło o anteny w krzykliwych kolorach :D

PostZamieszczono: ndz lip 29, 2007 3:40 am 
Awatar użytkownika

Koti pisze:
orson pisze:
Koti pisze:

Cytat mi daj.

proszszz!

orson pisze:
A jesli chodzi o estetyke anten to dla mnie bez roznicy czy wisza na barierce czy na elewacji.

orson pisze:
Nie ale osiedle podoba mi sie duzo bardziej bez anten i markiz w krzykliwych kolorach.

w tym drugim przpadku chyba miałeś na myśli ogólnie anteny. Czy wykręcisz się, że chodziło o anteny w krzykliwych kolorach :D

Chodzilo mi o anteny ogolnie.
Gdzie tu widzisz "nie powinno"?

Mniejsza z tym.
Zeby byla jasnosc bo chyba mnie nie zrozumiales.
Anteny mi sie nie podobaja. Ani na elewacji ani na barierkach balkonowych. Co do barierek to zdaje sie nie mozna nikomu zakazac. Jesli chodzi o elewacje to, jak to juz tu zdaje sie wyszlo, jest to czesc wspolna i w zwiazku z tym nie mozna sobie w niej wiercic wedlug wlasnego widzimisie.

PostZamieszczono: wt lip 31, 2007 10:22 am 

Mira pisze:
Na moim osiedlu anteny sat. wolno zakladac tylko obcokrajowcom, a ze tych jest niewielu, do tego unikaja konfliktow z sasiadami, anten prawie nie ma.

Co sie tyczy markiz, po tym jak znajda sie osoby, ktore wyraza chec ich zamontowania, omawia sie ta sprawe na zebraniu wlascicieli mieszkan. Zwykle dokonuje sie wtedy zbiorowego zakupu (co zaniza ich cene) tych samych markiz dla wszystkich chetnych.

Budynki, na ktorych zamontowane sa anteny i roznego rodzaju markizy wygladaja fatalnie. Z reguly taki stan rzeczy wskazuje na to, ze zamieszkuje je tzw. srodowiska aspoleczne. Przynajmniej na terenach, na ktorych przyszlo mi zyc.

Z tymi obcokrajowcami to fajny przykład dyskryminacji (i przy okazji łamania prawa).
Mira, jak to jest, że znosisz mieszkanie na naszym osiedlu, gdzie wg Twojej oceny chyba z 1/4 mieszkańców osiedla może zostać zaklasyfikowana jako "element" (posiadacze anten, markiz, wielkich donic tarasowych, różnych modeli parasoli ogrodowych i innego podobngo sprzętu?). Nie boisz się chodzić na zakupy do Antonia?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.