Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest sob gru 28, 2024 4:01 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 2:27 am 

Mieszkaniec osiedla: Tak
Od kilku dni zmagam się z ruterem bezprzewodowym Linksys WRT120N, niestety nie chce się dogadać z moim laptopem (Toshiba M70A). Oczywiście chętnie zapłacę za skuteczną usługę skonfigurowania tego połączenia. Jak dotąd nie pomogły wysiłki:
- moje
- serwisanta z CPR
- osoby z forum Cisco Linksys.

Żeby nie zanudzać, dalsze szczegóły podam bezpośrednio osobie zainteresowanej pomocą.

Tel. 728811461

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 12:21 pm 

Witam!
Podaję link do forum rtv; http:www.elektroda.pl/rtvforum/topic1520936.html
Może coś się uda wywalczyć?!

Pozdrawiam.

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 12:46 pm 

Dziękuję!

Niestety, to co tam jest opisane to przeszedłem na samym początku drogi i zrobiłem już nawet dużo więcej:

1. Próbowałem dostosować ustawienia karty sieciowej w komputerze.
2. Próbowałem dostosować ustawienia rutera, próbując różnych konfiguracji (np. standard Mixed lub Mixed BG, lub tylko B itd.)
3. Próbowałem zrobić tak jak mi podano na tym forum http://forums.linksysbycisco.com/linksy ... 75#M166975

4. Próbowałem całkowicie odbezpieczyć sieć, aby przekonać się czy szyfrowanie nie jest problemem.

I ciągle nic. Mój komputer pracuje w standardach B i G, a ten ruter w B, G i N. Nie powinno być więc problemu. Coraz bardziej mnie to zastanawia, co też może być przyczyną...

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 12:56 pm 
Awatar użytkownika

Z innym sprzetem router wspolpracuje?

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 2:39 pm 

Wygląda na to, że tak. Serwisant z CPR nawiązał połączenie swoim telefonem. Właśnie dlatego myślę, że problem może leżeć po stronie mojego kompa, ale nie mam pojęcia jaki, bo nieraz łączyłem się z różnymi sieciami bezprzewodowymi, zawsze bez problemu. Mam zamiar przetestować jak to wygląda teraz na jakiejś innej sieci. Mam możliwość sprawdzić to tylko u mnie w firmie, ale dopiero za kilka dni, bo admin jest na urlopie i nikt nie zna klucza :-) :? Więc niestety muszę poczekać. Mam nadzieję, że nie okaże się, że mam kartę sieciową do wymiany...

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 2:50 pm 

Witam raz jeszcze!

Właśnie problem z kartą często jest podnoszony przez osoby z podobnym problemem.

Pozdrawiam.

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 4:17 pm 

Skontaktowałem się z polskim serwisem telefonicznym Linksys. Doradzili mi instalację nowego firmaware'u, który został wypuszczony właśnie z powodu problemów z kartami Intel 2200 BG taką jak moja. No i na razie nie pomaga. Jeszcze próbuję różnych zaklęć, miękkich i twardych resetów - zobaczymy.

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 4:35 pm 

Udało się!

Może się komuś przyda, więc podam co zrobiłem:

1. Ze strony producenta pobrałem najnowszy firmware.
2. Wykonałem upgrade firmware'u przy pomocy panelu administracyjnego.
3. Wykonałem twardy reset przyciskiem reset na ruterze przy włączonym zasilaniu.
4. Skonfigurowałem ponownie ruter logując się do panelu administracyjnego (szczegóły ustawień mogę podać zainteresowanym właścicielom rutera linksys, tel. 728811461)
5. Wywołałem połączenie - bingo!!!

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 4:52 pm 

Hej,

Tak na marginesie:
Problem pewnie leżał pomiędzy firmware'm routera i systemem operacyjnym (implementacja stosu TCP/IP).
Miałem podobny z routerem D-Link'a i Windowsem Vistą. Pomógł upgrade FW na routerze.

Pozdrawiam

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 5:39 pm 

Właśnie tak :) Zgodnie z tym co napisałem powyżej.

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 9:47 pm 
Awatar użytkownika

Oprogramowanie Linksysów nie jest najlepsze i tak samo kiepska jest ich współpraca z sprzętem innych producentów. Dopiero po którymś uaktualnieniu firmware jako tako zaczynają działać (w moim przypadku trzecim).
Ma nieprzyjemność używania ich topowego modelu (i to w ilości ok. 10szt. tak więc to nie jest jeden nieudany egzemplarz) i do dzisiaj nie włączyłem na nich N.

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 10:26 pm 

No proszę, a ja jak tylko zobaczyłem napis Cisco, to się nie wahałem, bo w końcu ta firma słynie z ruterów. Chyba nie zawzze warto lecieć na markę. :nie:

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 11:29 pm 
Awatar użytkownika

No niestety to tylko napis. Linksys to praktycznie odrębna firma której właścicielem jest teraz Cisco.
Znajomy który zajmuje się serwisem tego typu urządzeń poleca TP-Linki. Linksysy odradza, Dlink może być ale ma słabe zasilacze, które lubią się palić.
A ogólnie to w Polsce jest słaby wybór takich urządzeń. Kilka firm i raczej wszystkie kiepskie....

PostZamieszczono: pt lut 12, 2010 11:55 pm 

Coś wiem na temat zasilaczy D-Linków. Mam taki jeden ruterek kablowy, dobry, ale bez zasilacza, bo się spalił, a nie mam czasu poszukać nowego. I chyba mi się już nie chce, bezprzewodowo jest wygodniej :)

PostZamieszczono: sob lut 13, 2010 2:55 pm 
Awatar użytkownika

wm pisze:
A ogólnie to w Polsce jest słaby wybór takich urządzeń. Kilka firm i raczej wszystkie kiepskie....

A co "z poza Polski" mógłbyś polecić ?

PostZamieszczono: sob lut 13, 2010 8:43 pm 
Awatar użytkownika

A ja słyszałem same dobre opinie o linksys i muszę przyznać, że pracuję na 4 linksysach (każdy inny, różne lata produkcji, parametry, a jeden z wbudowanym modemem adsl) nigdy problemów nie było. Pewnie jest jedna dziwna konfiguracja, która nie działa, a tak też się zdarza, przez co przeszedłem z pro serwerami HP i błędem całej serii.

PostZamieszczono: pn lut 15, 2010 2:03 pm 
Awatar użytkownika

funiass pisze:
wm pisze:

A co "z poza Polski" mógłbyś polecić ?

Niestety brak danych :) Widziałem wiele opinii ale zwykle to były narzekania.
Innym problem może być to, że w różnych częściach świata producent może pod tą samą nazwą sprzedawać technicznie różniący się sprzęt.
Najrozsądniej kupić to samo co niedawno kupił sąsiad i nie ma problemu z urządzeniem.
Dobrze jeśli nie jest to absolutna nowość, trochę upłynie zanim producent poprawi błędy w jego oprogramowaniu :)

PostZamieszczono: pn lut 15, 2010 2:10 pm 
Awatar użytkownika

mkr pisze:
A ja słyszałem same dobre opinie o linksys i muszę przyznać, że pracuję na 4 linksysach (każdy inny, różne lata produkcji, parametry, a jeden z wbudowanym modemem adsl) nigdy problemów nie było. Pewnie jest jedna dziwna konfiguracja, która nie działa, a tak też się zdarza, przez co przeszedłem z pro serwerami HP i błędem całej serii.

Ja pisałem o WAP4400N, (N, trzy anteny, MIMO i zasilanie po kablu ethernetowym) który zwykle był używany jako otwarty AP.
Rozsądne zaczęły one działać po około roku, po trzeciej wersji biosa.
Ale do dzisiaj ich oprogramowanie i możliwości konfiguracji są mniejsze od najtańszego dlinka...

PostZamieszczono: pn lut 15, 2010 2:12 pm 

Dla informacji: mój ruter ciągle działa (sic!) :jeee:
Jednak 2 razy jak do tej pory zdarzyło mi się, że:
- internet najpierw zwolnił masakrycznie jakby ktoś obok zaczął ściągać 10 filmów naraz;
- następnie utraciłem połączenie na jakiś czas, co przy otwartych zdalnych połączeniach do serwerów w firmie jest mocno denerwujące.

Nie jestem w stanie jednoznacznie orzec, czy to była wina rutera czy CPR. Wstępnie zakładam, że jednak CPR, bo restart rutera (przez wyjęcie wtyczki na 10 s) nie pomógł, tak samo podłączenie się kablem do rutera. Jednak połączenie wróciło gdzieś po trzecim restarcie (pół godziny w plecy) i na ogół hula.

Ktoś wie o co tu może chodzić?

Przy okazji przetestowałem prędkość połączenia i uzyskałem wyniki między 58 kbps (sic!) a 462 kbps, a umowę mam na 1 mbps. Czy ktoś z Was reklamował prędkość łączy w CPR?

PostZamieszczono: pn lut 15, 2010 2:38 pm 
Awatar użytkownika

Nie zawsze reset pomaga. Jeśli urządzenie się przegrzewa to tak może być. Może być także jakiś problem z komputerem (chwilowy albo nie), wtedy router byłby niewinny.
Pokazać na czym polega problem, może tylko pomiar zrobiony innym komputerem bezpośrednio wpiętym do ściany.
Można też spróbować ściągnąć ten plik:

http://wm.pn/v.mpg

Ponieważ jest wewnątrz sieci, prędkość pobierania powinny wynieść minimum kilkanaście mbit/s. Mniejsza wskazuje raczej na problem z routerkiem lub komputerem.

58kbit to zdecydowanie za mało, takich prędkości nie ma prawa być nigdy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.