Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pt gru 27, 2024 11:37 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob cze 28, 2008 7:46 am 
Awatar użytkownika

Mam pytanie dotyczące konkursów organizowanych na podstawie Ustawy o zamówieniach publicznych. Czy organizator może, na dzień przed ostatecznym upływem terminu rejestracji do konkursu, znacząco rozszerzyć zakres prac (i zmienić formę prezentacji)? W dodatku uczyniono to po serii pytań jednego z potencjalnych uczestników, co nasuwa podejrzenie, że to on zdołał (we włąsnym interesie) przekonac organizatora do zmiany. Z góry dziękuję za pomoc.

PostZamieszczono: pn cze 30, 2008 9:52 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo ważne jest jeszcze to by znać treśc Regulaminu podmiotu organizującego ten konkurs, bo to właśnie on często to reguluje. Bardzo często można znaleźć go na stronie internetowej tego podmiotu. Może jeszcze tutaj cos znajdziesz : http://finanse-publiczne.pl/materialy/k ... le_pzp.pdf
Pozdrawiam :)

PostZamieszczono: pn cze 30, 2008 10:59 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Madziarra pisze:
Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo ważne jest jeszcze to by znać treśc Regulaminu podmiotu organizującego ten konkurs, bo to właśnie on często to reguluje. Bardzo często można znaleźć go na stronie internetowej tego podmiotu. Może jeszcze tutaj cos znajdziesz : http://finanse-publiczne.pl/materialy/k ... le_pzp.pdf
Pozdrawiam :)

O ile dobrze zrozumialem Lukasz powoluje sie na UZP czyli wiadomo ze pracuje w firmie panstwowej, wiec poza biblia pod tytulem UoZP nie ma raczej innej wykladni odnosnie zamowien. Chociaz z firma Lukasza to tak do konca nie jestem tego pewny ;).

Lukaszu nie siedze w tej ustawie od ok 4,5 lat, ale wczesniej w takim przypadku przedluzalo sie termin skladania ofert jednoczesnie przesylajac do wszystkich ktorzy wczesniej pobrali SIWZ informacje o zmianach. W zaleznosci od zamowienia przedluzalo sie termin skladania ofert o conajmniej tydzien od dnia wyslania informacji o zmianach.

Wiem tez ze Ustawa sie ostatnio zmieniala i np. teraz dopuszcza sie umieszczanie SIWZ na stronie WWW, gdzie mozna ja pobrac nie koniecznie za wiedza publikujacego Specyfikacje, co za tym idzie Zamawiajacy nie wie do kogo przeslac poprawki w SIWZ. I przyznam ze nie wiem jak to sie teraz zalatwia.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

PostZamieszczono: pn cze 30, 2008 11:15 am 
Awatar użytkownika

Hmmm.... ja to widzę troszkę inaczej, ale cóż nikt nie powiedział, że dobrze :-D

PostZamieszczono: pn cze 30, 2008 2:52 pm 
Awatar użytkownika

Dzięki, w tej konkretnej sytuacji jestem oferentem, nie organizatorem, a zmiana zakresu prac objętcyh konkursem bardzo mi utrudnia sprawę, zastanawiam sie, czy można złożyć protest.

PostZamieszczono: pn cze 30, 2008 3:51 pm 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Łukasz Kamiński pisze:
Dzięki, w tej konkretnej sytuacji jestem oferentem, nie organizatorem, a zmiana zakresu prac objętcyh konkursem bardzo mi utrudnia sprawę, zastanawiam sie, czy można złożyć protest.

Protest mozesz zlozyc zawsze - najwyzej zostanie odrzucony. Ale IMHO w tym wypadku Zamawiajacy ma prawo do tego.

Ale moze jakas osiedlowa papuga w temacie bedzie miala wiecej do powiedzenia. Moje doswiadczenia z UoZP doprowadzaja do jednego wniosku - zawsze jest jakis sposob na inny sposob.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

PostZamieszczono: pn cze 30, 2008 10:06 pm 

Łukasz Kamiński pisze:

U siebie w firmie na bieżąco prowadzę wszelkie postępowania o zamówienia publiczne. W jakim trybie jest to postępowanie? Jesli to jest dialog konkurencyjny (np. sam nie wie, jakie rozwiązanie lub produkt są dla niego najlepsze, np. kampanie reklamowe) to Zamawiający najpierw zbiera informacje od różnych Wykonawców, a następnie zaprasza ich do dialogu. Może przewidziec nawet nagrodę "za podsunięcie pomysłu". Wtedy dopiero kształtują się warunki przetargu. Jesli jest to tryb przetargu nieograniczonego to nie wolno zmieniac warunków postępowania (oceny ofert, SIWZ), jedynie ustosunkowywac się do zadawanych pytan. Ale też mi trochę smierdzi... Jeśli potrzebujesz pomocy i chcesz pokazac papiery i te odp., ewentualnie podaj adres strony z SIWZ (każda sprawa jest indywidualna) to chętnie pomogę. Proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam
Gabcia

PostZamieszczono: wt lip 01, 2008 9:28 am 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
Protest mozesz zlozyc zawsze - najwyzej zostanie odrzucony. Ale IMHO w tym wypadku Zamawiajacy ma prawo do tego.
Moje doswiadczenia z UoZP doprowadzaja do jednego wniosku - zawsze jest jakis sposob na inny sposob.

I tu trudno się nie zgodzić :-D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.