Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 30, 2024 9:44 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw sie 23, 2007 9:44 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Bank (mBank) domaga się "odpisu z ksiegi wieczystej z prawomocnie wpisaną hipoteką na rzecz BRE Banku (oryginał)...", jak na razie otrzymałem z sądu jedynie "Zawiadomienia".
Pytanie czy ja muszę występować teraz w wnioskiem do sądu o ustanowienie hipoteki na rzecz banku czy też sąd w kolejnym etapie swoich czynności dokona tego na podstawie wcześniej złożonego wniosku?

ps. przeszukiwałem forum i tematy są rozdrobnione, prośba o pomoc, czy mam tam jechać czy też oczekiwać "spokojnie" na dokumenty z sądu
:)

PostZamieszczono: czw sie 23, 2007 10:28 pm 

Jeśli przy składaniu wniosku o wpis nie wnioskowałeś o wpis banku do hipoteki to potrzebny jest nowy wniosek i zmiany w KW, czyli wszystko od początu - mam nadzieje że nie pominałeś tego faktu.

Jeśli we wniosku wpisałeś bank to teraz potrzebny jest tylko odpis z Księgi W., pamiętaj tylko że od odpis jest prawomocny dopiero po uprawomocnieniu się wpisu czyli po 28 dniach od jego wykonania.

PostZamieszczono: czw sie 23, 2007 11:42 pm 
Awatar użytkownika

vitia pisze:
Jeśli przy składaniu wniosku o wpis nie wnioskowałeś o wpis banku do hipoteki to potrzebny jest nowy wniosek i zmiany w KW, czyli wszystko od początu - mam nadzieje że nie pominałeś tego faktu.

Jeśli we wniosku wpisałeś bank to teraz potrzebny jest tylko odpis z Księgi W., pamiętaj tylko że od odpis jest prawomocny dopiero po uprawomocnieniu się wpisu czyli po 28 dniach od jego wykonania.

Vitia--- dzięki za info

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 3:12 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Kaz van der Wroc pisze:
Bank (mBank) domaga się "odpisu z ksiegi wieczystej z prawomocnie wpisaną hipoteką na rzecz BRE Banku (oryginał)...", jak na razie otrzymałem z sądu jedynie "Zawiadomienia".
Pytanie czy ja muszę występować teraz w wnioskiem do sądu o ustanowienie hipoteki na rzecz banku czy też sąd w kolejnym etapie swoich czynności dokona tego na podstawie wcześniej złożonego wniosku?

ps. przeszukiwałem forum i tematy są rozdrobnione, prośba o pomoc, czy mam tam jechać czy też oczekiwać "spokojnie" na dokumenty z sądu

Kaz,
nie wiem jak Ty, ale ja złożyłem dwa wnioski - o założenie KW i wpis w niej hipoteki na rzecz banku. Dwa tygodnie temu dostałem zawiadomienie. Dla banku takie zawiadomienie nie jest wystarczające i potrzebny jest odpis, który uzyskujesz od ręki (20-30 minut) po zapłaceniu 30 złotych.

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 7:55 am 

Wybreccio pisze:
Dwa tygodnie temu dostałem zawiadomienie. Dla banku takie zawiadomienie nie jest wystarczające i potrzebny jest odpis, który uzyskujesz od ręki (20-30 minut) po zapłaceniu 30 złotych.

tylko trzeba właśnie pamiętać, żeby odczekać ze 3 tygodnie od momentu przyjścia zawiadomienia, aż wpis się uprawomocni

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 8:19 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Staszek Kamiński pisze:
Wybreccio pisze:
Dwa tygodnie temu dostałem zawiadomienie. Dla banku takie zawiadomienie nie jest wystarczające i potrzebny jest odpis, który uzyskujesz od ręki (20-30 minut) po zapłaceniu 30 złotych.

tylko trzeba właśnie pamiętać, żeby odczekać ze 3 tygodnie od momentu przyjścia zawiadomienia, aż wpis się uprawomocni

Pani przez telefon mowila o tygodniu ...

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 9:03 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
SARR pisze:
Staszek Kamiński pisze:
Wybreccio pisze:

Pani przez telefon mowila o tygodniu ...

Zawiadomienie otrzymałem w połowie sierpnia. W zawiadomieniu były daty z początku lipca, więc chyba już się uprawomocniło. Inna rzecz, że bank nie miał nic przeciwko.

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 10:25 am 
Awatar użytkownika

"wyrok" uprawomocni sie po 14 dniach :)

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 10:32 am 
Członek Zarządu Wspólnoty CPR Lato

Madziarra pisze:
"wyrok" uprawomocni sie po 14 dniach :)

po 14 dniach od daty otrzymania a nie daty na zawiadomieniu - i po to jest to pismo z potwierdzeniem odbioru.

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 10:48 am 

W pytaniach i odpowiedziach jednego z sadów znalazłem takie wyjaśnienie:
"Kiedy uprawomocnia się wpis do Księgi Wieczystej?
Wpis do Księgi Wieczystej uprawomocnia się w terminie: - 7 dni od daty doręczenia zawiadomienia - dotyczy wpisów dokonywanych przez Referendarza Sądowego; - 14 dni od daty doręczenia zawiadomienia - dotyczy wpisów dokonywanych przez Sędziego Sądu Rejonowego"

W moim przypadku było 7 dni.

PostZamieszczono: pt sie 24, 2007 10:50 am 

Termin uprawomocnienia wpisu podawany jest na zawiadomieniu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.