Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pt gru 27, 2024 11:32 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob lut 03, 2007 12:32 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Witam,
poszukuję osoby znającej sie na rzeczy, która pomogłaby mi zmodernizować komp. Dokupiłam twardy dysk i kontroler PCI 4xUSB (czy jak to się fachowo zwie;) i trochę nie bardzo jednak wiem jak to fachowo poinstalować. Zaczęłam coś tam czytać na ten temat w internecie, ale te wszystkie zworki i inne robaczki mnie przerastają:)
Będę dźwięczna:)
Miłka

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 04, 2007 9:50 pm 
Awatar użytkownika

Po pierwsze primo
1. Otworzyć pokrywe kompa :twisted:
2. Na płycie głównej zobaczysz takie podłużne wejścia, to jest złącze PCI

Obrazek

3. Wkładasz tam kartę z USB. Na złączu karty jest takie wyciecie które uniemożliwi włożenie karty na odwrót. Porty USB muszą byc widoczne z zewnątrz kompa (koło złącz monitora etc) ;)

Obrazek

4. Przykręcasz śrubeczke dociskając śledzia (ta podłużna błyszcząca blaszka z wypustką) do obudowy kompa

5. Włala zaintalowałaś pomyślnie USB, a po uruchomieniu systemu tenże powinien automatyczne zainstalować sobie kontroler.

Po drugie primo:

Z twardzielem będzie trudniej. Na początek powiedz czy ma to być twardziel tylko do przechowywania danych czy ma być postawiony na nim system operacyjny

Po trzecie primo podszedł bym osobiście ale zaniemogłem na Bronchitis acuta :zastrzyk:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 05, 2007 10:16 am 
Awatar użytkownika

Witam,
i tak po pierwsze;) to ładna ta karta PCI, która jest na obrazku, taka... taka... czerwona:) Typowo kobiece podejście, co? A już poważnie, z ta kartą to najmniejszy problem, gdybym miała ja sama instalować, ale gorzej z dyskiem. Na szczęście znaleźli sie panowie skłonni pomóc, tylko komp starawy i sprawa nie jest taka prosta.
Zdrówka życzę i pozdrawiam
Miłka

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 05, 2007 10:17 am 
Awatar użytkownika

A i jeszcze jedno, po wykonaniu tych wszystkich czynności, o których piszesz - komp jednak nie rozpoznał urządzenia.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 05, 2007 10:29 am 
Awatar użytkownika

USB trzeba czasami podlaczec kabelkiem do plyty.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 05, 2007 11:15 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

jagodzianka pisze:
A i jeszcze jedno, po wykonaniu tych wszystkich czynności, o których piszesz - komp jednak nie rozpoznał urządzenia.

A jaki masz system operacyjny? :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 05, 2007 1:32 pm 
Awatar użytkownika

Póki jeszcze jakiś był to był XP. teraz chwilowo (mam nadzieję) nie ma nic). Mam zamiar zainstalować tam 2000.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 05, 2007 8:36 pm 
Awatar użytkownika

koneser pisze:
USB trzeba czasami podlaczec kabelkiem do plyty.

Przeciez tem kabelek zastępuje własnie złącze PCI. Kabelkiem podłącza sie USB na śledziu bez złącza PCI.

Rozumiem ze z dyskiem już wszystko OK, co do USB to nie wiem... były z kartą PCI jakies stery ?? A moze to PCI ma USB 2.0 które nie pójdzie na starej płycie głównej ??

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 07, 2007 10:03 am 
Awatar użytkownika

Witam,
po dwóch dniach udało mi się (chwilowo) przywrócić kompa do życia. Ale od początku. Po wkręceniu mu dysku i włożeniu karty (tu dzięki za pomoc:) postanowiłam przeinstalować system, za radą chciałam tez zmienic Xp-ka na 2000, żeby staruszek szybciej chodził. W2000 nie poszedł, płyta była ok, ale instalacja co chwilę stawała w martwym punkcie na różnych etapach. Po 2-óch dniach bezskutecznego instalowania, wrzuciłam mu spowrotem XP-ka. Zero problemów z instalacją. Ale cieszenie było chwilowe.

1. Nie udało mi się zainstalować service packa 2, a kiedy w trakcie drugiej próby chciałam otworzyć stronkę netową, komp się zawiesił i od tej pory uruchamia sie tylko w trybie awaryjnym. Nie wiem co z tym zrobić!!! :?:

2. Bios rozpoznaje z nowego (250GB) dysku tylko 8GB, Windows przed reinstalacją rozpoznawał 128GB, po nowej instalacji widzi 8GB, ale pokazuje też, że prawie 50GB jest zajętych (nie wiem przez co, bo zawartości żadnej nie wykazuje). Z tym też nie wiem co zrobić!!! :?:

3. Karty PCI nadal nie rozpoznaje, sterowniki na płytce do niej są. Wg instrukcji do każdej wersji Windowsa, włącznie z XP, ale nie chcą sie zainstalować. Nie wiem o co chodzi z kabelkiem, o którym wcześniej ktoś pisał. I tu również jestem w kropce i nie wiem jak zrobić, żeby zadziałało!!! :?:

I need HELP! :(

Komp mi siadł, telewizor powoli pada, jak jeszcze radio mi sie spsuje - zacznę chyba sama spiewać, a wtedy biedne będzie Jagodno :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 07, 2007 12:35 pm 
Awatar użytkownika

No niech sie ktorys przejdzie.
Avatar sie nawet zmienil a wy nic.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 07, 2007 2:40 pm 
Awatar użytkownika

jagodzianka pisze:
1. Nie udało mi się zainstalować service packa 2, a kiedy w trakcie drugiej próby chciałam otworzyć stronkę netową, komp się zawiesił i od tej pory uruchamia sie tylko w trybie awaryjnym. Nie wiem co z tym zrobić!!! :?:

2. Bios rozpoznaje z nowego (250GB) dysku tylko 8GB, Windows przed reinstalacją rozpoznawał 128GB, po nowej instalacji widzi 8GB, ale pokazuje też, że prawie 50GB jest zajętych (nie wiem przez co, bo zawartości żadnej nie wykazuje). Z tym też nie wiem co zrobić!!! :?:

sp2 najlepiej odistalować (tak jak każdy inny program) i spróbować zainstalować go jeszcze raz.

W przypadku BIOS dobrze byłoby sprawdzić na stronie producenta płyty czy dla niej jest jakaś nowa wersja BIOS (zwykle jest i pozwala instalować większe dyski, takie jakie nie istniały kiedy plyta ta była projektowana)...

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 07, 2007 11:12 pm 
Awatar użytkownika

orson pisze:
No niech sie ktorys przejdzie.
Avatar sie nawet zmienil a wy nic.

Ja już wyzdrowiałem ;) W razie czego jutro po pracy tj. >17.00 jestem wolny, moge podejść i oblukać.

Co do dysku - jak pisał wiesiek - stara płyta nie będzie tak dużego dysku widzieć - w najgorszym przypadku (kiedy to jakiś nonane albo jakaś gorsza firma) trzeba bedzie wymienić płytę (bodo takich ściągnąc BIOS graniczy z cudem). Mogę zapytac o bliższe dane tego kompa np. jaki tam siedzi procek ?? Ewentualnie jeśli mozesz podejrzeć w jakimś programie (np. aida 32) co to za płyta - producent, model.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 08, 2007 10:03 am 
Awatar użytkownika

Co do dysku - jak pisał wiesiek - stara płyta nie będzie tak dużego dysku widzieć <--- domyślam się, że może tak być, dysk kupiłam taki jaki uważałam, że przyda mi sie kiedy już kupię nowego kompa, co nie wiadomo kiedy nastąpi. Dobrze będzie jak ten rozpozna chociaż połowę z niego, co przed reinstalacją systemu było możliwe.
Co do mojego kompa, to dane są tu:
http://podrasuj.idg.pl/user.asp?id=3035
Takie pokazał mi programik CPUZ, nie wiem na ile są prawdziwe, bo np. ramu (jak sie później okazało) mam 256 a nie 384.
Więcej nic nie umiem powiedzieć, bo komp, jak pisałam, nie uruchamia się, a ja go chwilowo nie ruszam, bo moje próby okazały sie daremne, a już jedna osoba zgłosiła chęć pomocy.
Wymieniać płyty nie chcę, bo to wiązałoby sie z wymianą wszystkich pdzespołów. Tam jest jeszcze pamięć SDRAM np. A ładować ileś tam kaski w takiego staruszka trochę mi sie nie opłaca.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 08, 2007 10:09 am 
Awatar użytkownika

A dysku nie trzeba czasem przestawic zworkami?

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 08, 2007 11:19 am 
Awatar użytkownika

Tego nowego? Nie wiem, nie znam sie na zworkach aż tak bardzo. A jak powinno być?

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 08, 2007 1:15 pm 
Awatar użytkownika

Jezeli dysk jest nowy a plyta stara to czasami trzeba przestawic dysk w tryb pracy zgodny z plyta.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 08, 2007 1:40 pm 
Awatar użytkownika

jagodzianka pisze:
Tego nowego? Nie wiem, nie znam sie na zworkach aż tak bardzo. A jak powinno być?

Najpierw bym spróbował jednak z bios-em. Uźycie zworek zwykle oznacza, że dysk będzie widziany jako o mniejszej pojemności.
Może jest książeczka do tej płyty albo na niej jest jej nazwa? To co jest podane na tej stronie nie pozwala na dokładną identyfikację. Nazwa prawdopodobnie będzie typu ATC-XXX.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 12, 2007 11:33 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Podsumowanie.
Posadzone W2K SP4 i dzieki temu widzi polowe 250GB dysku. Wiecej plyta nie pozwala. Nowszy system (PII 550MHz, 256MB SD RAM) to jednak rzeznia dla tego staruszka.
Biosu i wogole czegokolwiek innego brak - producent juz dawno chyba na Kajmanach siedzi i forse liczy a nie przejmuje sie supportem.
Karta PCI USB nie dziala bo jest w standardzie PCI 2.2, a chipset i440BX nie obsluguje wyzej jak 2.1. Przy zakupach do starszych blaszakow polecam pod rozwage ten parametr.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 12, 2007 11:38 am 
Awatar użytkownika

SARR pisze:
PII 550MHz, 256MB SD RAM) to jednak rzeznia dla tego staruszka.

E tam, narzekasz... ja posadziłem osobiście XP na PI 333 MHz, 256 RAM :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 12, 2007 11:45 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
SARR pisze:
PII 550MHz, 256MB SD RAM) to jednak rzeznia dla tego staruszka.

E tam, narzekasz... ja posadziłem osobiście XP na PI 333 MHz, 256 RAM :twisted:

Masz racje czepiam sie :wink:
Dac sie da, ale jak chcialbys pozniej jakas grafike rzezbic na takiej maszynce to trzeba by przy okazji jakies szachy dokupic zeby sie nie nudzilo przy rysowaniu. :)

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.