Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 4:00 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: radny z jagodna
PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 10:55 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
[zaznaczam, ze to ogloszenie grzecznosciowe]

rozmawialem wczoraj z januszem bohajczukiem, obecnym radnym osiedla ze starego jagodna. zamierza wystartowac w wyborach do rady miasta. pytal o o mozliwosc ewentualnego poparcia go przez mieszkancow cpr.

zaproponowalem mu spotkanie z zarzadem naszego osiedla i panem bartoszem.
stare jagodno i my mamy wspolne cele - tak z grubsza wymienilem kanalizacje, w przyszlosci sciezke rowerowa wzdluz buforowej, sygnalizacje swietlna przy naszym przystanku i boisko na przyszlym terenie szkoly.
trzy z tych problemow sa wspolne dla mieszkancow calego jagodna, wiec jest sznasa na zgodne dzialanie

WAZNE: po rozmowie z tomkiem gielda wiem, ze na starym jagodnie czesc mieszkancow jest przeciwna kanalizacji, bo teraz maja dziurawe szmaba i w zwiazku z tym b rzadko odwiedza ich szambiarka :)

powiedzialem tez januszowi, ze po takim spotkaniu z zarzadem naszego osiedla i zarzadca - jesli sie porozumiemy przede wszystkim co do kwestii szamba (poznamy jego opinie na temat kanalizacji), to chyba bedzie mogl liczyc na nasza przychylnosc.

wielkim plusem bylby po prostu nasz - jagodzinski radny w radzie miasta. wszystkie nasze pisma i skargi do zdiku, prezydenta, mpwik mialyby dodatkowe wsparcie na szczeblu rady miejskiej.

janusza znam ze wspolpracy w radzie osiedla jagodna i wg, mnie (to prywatna opinia) jest w porzadku.
od razu zastrzegl, ze interesuja go wylacznie lokalne problemy a nie wielka polityka. bedzie startowal jako kandydat niezrzeszony.

co o tym myslicie?
zapraszam do dyskusji

PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 2:18 pm 

tymon pisze:
kanalizacje, w przyszlosci sciezke rowerowa wzdluz buforowej, sygnalizacje swietlna przy naszym przystanku i boisko na przyszlym terenie szkoly.
trzy z tych problemow sa wspolne dla mieszkancow calego jagodna, wiec jest sznasa na zgodne dzialanie

teraz maja dziurawe szmaba i w zwiazku z tym b rzadko odwiedza ich szambiarka :)

widze tu pewien konflikt interesow w mikroskali tych sasiadujacych osiedli, jak Kandydat zamierza to rozwiazac?

Tytuł:
PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 2:25 pm 
Awatar użytkownika

no dlatego zaproponowalem mu rozmowe z naszym zarzadem i ustalenie, za ktora opcja sie opowiada.

z tego co wiem, to on ma normalne szmabo, normalnei je wywozi itp. on tam mieszka od kilku-kilkunastu lat.

ci z dziurawymi szmabami poniemieckimi to osoby, ktore zamieskzaly tam po wojnie.

Tytuł:
PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 2:32 pm 

tymon pisze:
ma normalne szmabo, normalnei je wywozi itp

moje szambo swiadczy o mnie :)
Czy to w uproszczeniu znaczy, ze na starym Jagodnie mieszkaja ludzie typu repatrianci (szamba dziurawe) i krotkomieszkajacy postepowi wlasciciele normalnych szamb?

A pomysl spotkania z naszym zarzadem jest przedni, niech walczy o nasze glosy!! :)

Tytuł:
PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 2:36 pm 
Awatar użytkownika

to takie uproszczenie :) chodzilo mi o "pokolenie dziadkow"- niezmiennie niezmieniajacych pogladow.
50 lat mieli szmabo "oszczedne" i bylo dobrze. po co zmeiniac. po co ta unia, po co te dotacje

a poza tym to ja moge dac nr tel do janusza i niech sie sam broni :P

PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 3:27 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
tymon pisze:
wielkim plusem bylby po prostu nasz - jagodzinski radny w radzie miasta. wszystkie nasze pisma i skargi do zdiku, prezydenta, mpwik mialyby dodatkowe wsparcie na szczeblu rady miejskiej.

idea słuszna

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 11:41 am 

a może ktoś z "nowego Jagodna" też chce kandydować, byłby zespól radnych?

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 1:43 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

No tylko pytanie czy jak się tak rozdrobnimy to nie okaże się, że nie dostał się do Rady ani jeden ani drugi...

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 1:48 pm 
Awatar użytkownika

ja w ogole sie zastanawiam, czy nie jestesmy za malym osiedlem, zeby naszych glosow starczylo na przepchniecie naszego kandydata.

poza tym nie mam doswiadczenia jak we wro wyglada frekwencja w wyb samorzadowych. a od tego tez wiele zalezy.

ale gra jest chyba warta swieczki.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 1:56 pm 
Awatar użytkownika

poza tym pewnie ponad polowa nie jest tu nawet zameldowana, wiec o kandydacie to sobie moze na forum pogadac :)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 2:49 pm 
Awatar użytkownika

Spójrzmy jednak na to z tej strony, że ta druga połowa zameldowana tu jest, a to daje jakąś liczbę głosów... Byćmoże chociażby dla tej połowy gra jest warta świeczki, gdyż w związku z zameldowaniem ta sprawa dotyczy ich bardziej. Inna rzecz, że jeśli ktoś przewiduje starać się o zameldowanie tutaj, to chyba ważne, aby mieć swojego reprezentanta w radzie miasta - ot tak na przyszłość...

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 2:53 pm 
Awatar użytkownika

jasne ze warto walczyc, moze sie okazac ze te pare glosow bedzie decydujacych :)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 3:00 pm 
Awatar użytkownika

styllovy pisze:
jasne ze warto walczyc, moze sie okazac ze te pare glosow bedzie decydujacych :)

I o to chodzi :!: O to chodzi :!: :oklaski:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 5:32 pm 
Awatar użytkownika

nie wiem czy sie nic nie zmieniło, ale do rady mandaty liczymy metoda donta. wiec jesli pan jest niezrzeszony to moze byc problem. Ale coz sprobowac mozemy, z tym, ze ja jednak wolałabym, zeby to był ktos od nas.

Pewna blondyna moderatorka
trzyma porządek naszego forka ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 5:41 pm 
Awatar użytkownika

mojego kandydata znacie :twisted:

PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 8:24 pm 
Awatar użytkownika

tymon pisze:
WAZNE: po rozmowie z tomkiem gielda wiem, ze na starym jagodnie czesc mieszkancow jest przeciwna kanalizacji, bo teraz maja dziurawe szmaba i w zwiazku z tym b rzadko odwiedza ich szambiarka :)

To nie do końca prawda. Z tego co wiem czynią się drobne zmiany w tym kierunku. Straż miejsca robi czasem kontrole i trzeba udowodnić, że wywoziło się szambo przez jakiś tam czas: przez pokazanie pokwitowań iluś tam z określonego okresu. Sam nie pamiętam jak to dokładnie było. Ale sens był dokładnie taki.

Myślę, że bardziej nie chciali by bo już raz stare jagodno przeżywało horror jak remontowali (w niektórych przypadkach dopiero budowali) drogi. Ludzie parkowali gdzie popadnie - oczywiśnie nie na swojej ulicy bo była rozkonapa. Jakieś ewakuacje Brzozowa zaliczyła - pan w koparce przeciął rurę. Na sygnałowej spore opóźnienia były - na środku długości +- był spory problem. Wody gruntowe są tam bardzo wysoko, dodatkowo jakieś małe ujęcie wody czy coś tam. W kazdym razie zrobili pokład zbrojony, zalili betonem i położyli kostkę. - niektórym to wszystko się bardzo nie podobało.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 8:43 pm 
Awatar użytkownika

Niemniej jednank i mieszkańcy starego Jagodna docenią posiadanie kanalizacji, zwłaszcza w obliczu zapowiadanej podwyżki cen odbioru ścieków przez MPWiK...
Może się mylę, ale przecież skoro oni także są klientami indywidualnymi dla MPWiK, to podwyżka dotyczy także ich, nooo chyba, że nowa cena im odpowiada...

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 8:56 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Piotrus pisze:
Niemniej jednank i mieszkańcy starego Jagodna docenią posiadanie kanalizacji, zwłaszcza w obliczu zapowiadanej podwyżki cen odbioru ścieków przez MPWiK...
Może się mylę, ale przecież skoro oni także są klientami indywidualnymi dla MPWiK, to podwyżka dotyczy także ich, nooo chyba, że nowa cena im odpowiada...

Zdecydowanie tak, oni będą jeszcze bardziej zaskoczeni, bo nie są związani żadnymi stałymi umowami z firmami ascenizacyjnymi, po prostu jak się szambo napełni to dzwonią do Szambojetów. I po prostu przy nastepnym telefonie każdy usłyszy, że cena mocno wzrosła...

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 8:57 pm 
Awatar użytkownika

to po prostu wiecej nie zadzwonia :twisted:

PostZamieszczono: ndz wrz 17, 2006 9:05 pm 
Awatar użytkownika

howx pisze:
tymon pisze:

To nie do końca prawda. Z tego co wiem czynią się drobne zmiany w tym kierunku. Straż miejsca robi czasem kontrole i trzeba udowodnić, że wywoziło się szambo przez jakiś tam czas: przez pokazanie pokwitowań iluś tam z określonego okresu. Sam nie pamiętam jak to dokładnie było. Ale sens był dokładnie taki.

Myślę, że bardziej nie chciali by bo już raz stare jagodno przeżywało horror jak remontowali (w niektórych przypadkach dopiero budowali) drogi. Ludzie parkowali gdzie popadnie - oczywiśnie nie na swojej ulicy bo była rozkonapa. Jakieś ewakuacje Brzozowa zaliczyła - pan w koparce przeciął rurę. Na sygnałowej spore opóźnienia były - na środku długości +- był spory problem. Wody gruntowe są tam bardzo wysoko, dodatkowo jakieś małe ujęcie wody czy coś tam. W kazdym razie zrobili pokład zbrojony, zalili betonem i położyli kostkę. - niektórym to wszystko się bardzo nie podobało.

te kontrole Straży z pracownikami Zarządu Gospodarki Odpadami TRWAJą już od kilku miesięcy, a dopiero sie rozkręcają. Stare Jagodno jest od dawna na ich czarnej liście.
Na szczęście opinia/chęci mieszkańców St. Jagodna nie za bardzo się liczą w przypadku planowanej (przesądzonej) budowy kanalizacji na Jagodnie.

A pan obecny Radny lepiej mógłby się pochwalić co zdziałał dla osiedla podczas obecnej kadencji a wtedy może będą chętni by go dalej popierać.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.