Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 4:40 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 10:00 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Przyjmijny teoretyczne rozważanie, istnieje potrzeba ogrzania pomieszczenia o pow. ok. 30m2. Z tego co wiem to do dyspozycji są dwa popularne sposoby ogrzania (odpada piec węglowy, naftowy zibro kamin, piec kumulacyjny) grzejnikiem konwekcyjnym lub olejowym.
W markecie odradzono mi kupno grzejnika konwektorowego bo ma duże zużycie energi 1:1 ile pobierze od razu odda, a polecono grzejnik olejowy, który nagrzeje zawarty w grzejniku olej i ciepło będzie oddawane z opóżnieniem.>> osobiście nie przekonuje mnie ta teoria, ale widocznie nie znam się.
No i mam dylemat co wybrać. Ceny tych grzejników są w porównywalnej cenie. Myślę, że musi być jakaś zasadnicza róznica miedzy nimi.
Czy dokonywaliście kiedyś takich wyborów... .

PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 10:22 pm 
Awatar użytkownika

Kaz van der Wroc pisze:

W markecie odradzono mi kupno grzejnika konwektorowego bo ma duże zużycie energi 1:1 ile pobierze od razu odda, a polecono grzejnik olejowy, który nagrzeje zawarty w grzejniku olej i ciepło będzie oddawane z opóżnieniem.>> osobiście nie przekonuje mnie ta teoria, ale widocznie nie znam się.

Hm, na grzejnikach się nie znam ale to co Ci w sklepie powiedzieli faktycznie brzmi bzdurnie. Jeśli coś oddaje ciepło z opóźnieniem to nie znaczy, że zużywa energii mniej.
Chyba bardziej chodzi tutaj o sprawność takiego urządzenia -> wydajność. Kiedyś się bawiłem w liczenie jaki czajnik elektryczny lepszy. Mama mówiła mi jak pewnie intuicyjnie większość ludzi, że ten, który zużywa mniej energii. Ale przecież żeby zagotować wodę trzeba dostarczyć jej ciepła. Im mniej tej energii tym ciepło dostarczane jest dłużej. Im dłużej tym woda też przekazuje energię do otoczenia i w rzeczywistości lepiej wychodzi czajnik, który gotuje tą wodę w jaknajkrótszym czasie. Więc taki, który pracu ciągnie więcej w jednostce czasu.

http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa ... =2175,5412
I zgadzam się z tym bo tutaj nie ma gdzie za bardzo być strat energii. Różnica pewnie jest w sposobie przekazywania ciepła a nie jego generowaniu.

PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 10:27 pm 
Awatar użytkownika

howx pisze:
Hm, na grzejnikach się nie znam ale to co Ci w sklepie powiedzieli faktycznie brzmi bzdurnie. Jeśli coś oddaje ciepło z opóźnieniem to nie znaczy, że zużywa energii mniej.

Tak właśnie jest. Oba zużywają tyle samo prądu i tak samo grzeją. Olejowy jest bezpieczniejszy. Ponieważ oddaje ciepło z opóźnieniem, można go wyłączyć z prądu i iść spać. Nie trzeba się zastanawiać czy będzie zwarcie w grzejniku i będziemy mieli dodatkowe ciepło z palącej się chałupy :)

PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 10:42 pm 
Awatar użytkownika

wm pisze:
howx pisze:

Tak właśnie jest. Oba zużywają tyle samo prądu i tak samo grzeją. Olejowy jest bezpieczniejszy. Ponieważ oddaje ciepło z opóźnieniem, można go wyłączyć z prądu i iść spać. Nie trzeba się zastanawiać czy będzie zwarcie w grzejniku i będziemy mieli dodatkowe ciepło z palącej się chałupy :)
:lol: :lol: :lol: :oops:

HOWX- Dzięki za adres:
http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa ... 2175,10002

>>>Ciekawy jest ten przelicznik powierzchnia/moc grzejników.. i wszystko jasne,..Jak dobrać moc grzejników?

Zdecydowałam się na ogrzewanie elektryczne. Mam jednak problem z dobraniem grzejników, a raczej z dobraniem ich mocy. Jaką moc powinien mieć grzejnik konwekcyjny, żeby dobrze ogrzać pomieszczenie o pow. 36 m2, wysokości 3,3 m znajdujące się w starej kamienicy (szczelne okna, grube mury)?
Witam! W zasadzie można przyjąć przelicznik 100 W/m2 plus 35% nadwyżki za niestandardową wysokość. W tym wypadku należy jednak zakupić urządzenia o mocy całkowitej 4,8 kW.
Pozdrawiam! Arkadiusz Kaliszczuk, ELEKTRA mailto:akaliszczuk@elektra.pl

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 10:58 pm 
Awatar użytkownika

Ja kiedyś ogrzewałem 43m grzejnikiem 2kW i temperatura sięgała do 26 stopni jak na zewnątrz było poniżej zera. Ale mieszkanie było bardzo dobrze izolowane. 4kW to byłby ideal na taką powierzchnię.
Jeżeli da się więcej to nic nie szkodzi, wcale więcej prądu nie pójdzie na ogrzewanie (przy tej samej temperaturze ustawionej na regulatorze). Większa moc to dobra rzecz, mieszkanie szybciej dochodzi do właściwej temperatury...

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 11:01 pm 
Awatar użytkownika

No tak tylko gdzie kupić taki grzejnik 3KW i większy jak dookoła wszystko do max 2 KW?

Ewentualnie 2 grzejniki po 2 KW .

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 15, 2006 11:18 pm 
Awatar użytkownika

W googlu jak się wyszuka "grzejniki elektryczne" to pojawia się kilka sklepów z nimi. Mają 2 i 3kW.
Trzeba tylko pamiętać, że bezpiecznik 10A to ok. jeden grzejnik 2kW+3 żarówki 100W. Więcej nie wytrzyma.
Bezpiecznik 15A to grzejnik 3kW + 4 żarówki (albo pół żelazka :) ).
W starych mieszkaniach może być problem, często instalacja jest za słaba na takie luksusy..

Tytuł:
PostZamieszczono: sob wrz 16, 2006 10:07 am 
Awatar użytkownika

To fakt z tymi bezpiecznikami ważna sprawa no i jeszcze stan instalacji w ścianach bo chodzi o stare budownictwo.

Dzięki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.