Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 5:50 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 10:35 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Witam
Wpadliśmy z żoną na pomysł aby zmienić funkcje pomieszczeń w naszym nowym mieszkaniu. Chcemy w dużym pokoju urządzić sobie pokój z aneksem kuchennym, a w kuchni sypialnie.
A. wypiął się na nas i nie chce nam tego zrobić (mimo iż chcemy zapłacić), więc musimy sami :( Czy ktoś z Was robił podobne machloje i mógłby służyć radą? Może znacie fachowców którzy wiedzą jak to zrobić zgodnie ze sztuką. Zapewnić odpowiednią wentylację, odpływy itd.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 10:40 am 

ja wyburzalam tylko sciane, wiec to zadne szalenstwo

zacznijcie od tego, ze musicie uzyskac
zgode A. na papierze na jakakolwiek zmiane,
albo przynajmniej zlozyc taki wniosek i miec na to potwierdzenie, do tego trzeba przedlozyc projekt takiej zmiany. w moim przypadku to byl rzut mieszkania z zaznaczeniem, ktora sciana ma byc wyburzona, zadne tam szczegolowe opisy tech.
zajmuje im to srednio 2 tyg., zeby powiedziec "TAK"

powodzenia!

PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 10:48 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
koneser pisze:
A. wypiął się na nas i nie chce nam tego zrobić (mimo iż chcemy zapłacić)

A dziwisz się?
Z tego co pamiętam każdy kupujący do pewnego etapu budowy ma możliwość wnoszenia poprawek do projektu mieszkania. Włącznie z takimi zamianami. Jeżeli przyszło wam to do głowy teraz, gdy C3 jest bliski oddania, to rzeczą normalną jest, że developer, który mieszkania buduje, a nie remontuje/urządza, nie chce się tego podjąć.

PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 10:53 am 
Awatar użytkownika

Wybra pisze:
koneser pisze:
A. wypiął się na nas i nie chce nam tego zrobić (mimo iż chcemy zapłacić)

A dziwisz się?
Z tego co pamiętam każdy kupujący do pewnego etapu budowy ma możliwość wnoszenia poprawek do projektu mieszkania. Włącznie z takimi zamianami. Jeżeli przyszło wam to do głowy teraz, gdy C3 jest bliski oddania, to rzeczą normalną jest, że developer, który mieszkania buduje, a nie remontuje/urządza, nie chce się tego podjąć.

Nie każdy kupujący. Ja nie miałem. Trochę się dziwie bo to dla nich pestka, ale nie o A. jest to wątek.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 11:04 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Fakt. Nie każdy. Taka możliwość jest do pewnego etapu budowy budynku. Jeżeli kupujesz mieszkanie po tym terminie, to takiej możliwości już nie masz. A czy to pestka, czy nie? Postaw się w ich sytuacji, gdyby każdy kupujący tuz przed oddaniem budynku zgłaszał różne swoje propozycje, to ekipa, która ma budować następny blok, zajmowała by się wykańczaniem mieszkań.
Jak już będziesz robił zmiany, to zadbaj, aby mieć zgodę Archicomu, bo później możesz mieć kłopoty z gwarancją/rękojmią.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 11:10 am 
Awatar użytkownika

A. zajmuje się również wykańczaniem mieszkań. Nawet robili mi wstępną wycenę, więc nie jest to problem. Przecież to nie A. robi tylko podwykonawcy.
Cytuj:
Postaw się w ich sytuacji, gdyby każdy kupujący tuz przed oddaniem budynku zgłaszał różne swoje propozycje

To by mieli zarobek ekstra. :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 11:18 am 
Awatar użytkownika

koneser pisze:
A. zajmuje się również wykańczaniem mieszkań. Nawet robili mi wstępną wycenę, więc nie jest to problem. Przecież to nie A. robi tylko podwykonawcy.
Cytuj:
Postaw się w ich sytuacji, gdyby każdy kupujący tuz przed oddaniem budynku zgłaszał różne swoje propozycje

To by mieli zarobek ekstra. :)

chyba nie mają potrzeby rzucać się na każdą złotówkę, :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 11:38 am 
Z tego co wiem, a nie wiem na pewno, instalacje wodna robi sie przez wszystkie pietra w jednym pionie. Bedziesz musial przenosic ja do innego pomieszczenia lub na inna sciane, mozesz miec z tym niemaly problem. O ile realizacja bedzie w ogole mozliwa.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 12:01 pm 
Awatar użytkownika

Mira pisze:
Z tego co wiem, a nie wiem na pewno, instalacje wodna robi sie przez wszystkie pietra w jednym pionie. Bedziesz musial przenosic ja do innego pomieszczenia lub na inna sciane, mozesz miec z tym niemaly problem. O ile realizacja bedzie w ogole mozliwa.

Chyba wiekszym problemem jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji i spadków w odpływach.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 12:10 pm 
Awatar użytkownika

Jeśli kuchnia( gdzie ma być sypialnia) graniczy przez ścianę z pokojem (gdzie ma być aneks kuchenny) to sprawa wydaje sie niezbyt skomplikowana. Jesli natoniast są to pokoje położone po skosie względem siebie i do tego dzieli je jeszcze przedpokój to może być lipa. Z ciekawości możesz określić mniej więcej jaki masz rozkład pomieszczeń w mieszkaniu ??

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 12:21 pm 
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
Jeśli kuchnia( gdzie ma być sypialnia) graniczy przez ścianę z pokojem (gdzie ma być aneks kuchenny) to sprawa wydaje sie niezbyt skomplikowana. Jesli natoniast są to pokoje położone po skosie względem siebie i do tego dzieli je jeszcze przedpokój to może być lipa. Z ciekawości możesz określić mniej więcej jaki masz rozkład pomieszczeń w mieszkaniu ??

Kuchnia rozdziela pokoje (2 szt.) Niestety piony są na ścianie przeciwleglej do sciany rozdzielajacej kuchnie i duzy pokój , wiec trzebaby rurami objechac kuchnie dookoła.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 12:57 pm 
Członek Zarządu Wspólnoty CPR Wiosna
Awatar użytkownika

Tematy techniczne to jedna sprawa.
Druga strona medalu to sprawy formalne. A mianowice pozwolenie na budowę i na użytkowanie. I tutaj jest problem. Archicom uzyskał pozwolenie na budowę z określonym projektem. Póki trwa budowa bez wielkich problemów można dokonywać zmian, które wprowadza się do projektu powykonawczego. Przypuszczam, że taki projekt jest już zamknięty i Archicom wystąpił o odpowiednie odbiory w celu uzyskania pozwolenia na użytkowanie.
Zmiany, które chcesz wprowadzić, prowadzą m.in. do zmiany projektu powykonawczego, pozwolenia na użytkowanie, itp.
Pewnie dla tego Archcicom nie wyraził zgody.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 1:24 pm 
Awatar użytkownika

A znacie kogoś (architekta, budowlańca) kto może stwierdzić: da się czy nie da się? Bo jak by się dało to sobie poczekamy, az A. się od nas odstosunkuje :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 4:11 pm 
Awatar użytkownika

...a mi zamienili funkcje, ale ja śledziłam zmiany od pierwszej koparki

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lip 14, 2006 10:43 pm 

pamietaj, ze do takich pomieszczen jak kuchnia, lazienka potrzbeujesz nie tylko pionu wentylacyjnego ale rowniez przylaczy. O ile woda mozesz sobie pozawijac po domu o tyle kanalizą średnio jest to łatwe, choć nie niemożliwe.Jak chcesz to przeslij rzut mieszkania,moze cos pmoge
pzdrw

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.