Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest wt gru 24, 2024 4:47 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 2:03 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
szukam kogos, kto ma o tym pojecie i zrobi fachowo, bo jak patrze na ilosc faktur za farby i klej, to chyba poczekam do konca kwietnia...

kru blondi
:oops:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 2:06 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Faktury jak faktury, ale mnie teraz zastanawia CO konkretnie można odliczyć a co nie, też jesteśmy na tym etapie właśnie, a przydało by to się zrobić raz dwa i szybko pieniążki ze zwrotu dostać... ;)
Ktoś dysponuje jakąś rzetelną lista rzyczy które można odliczyć :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 2:09 pm 

jest b. ogolna lista tych rzeczy, mam wypiske z Rzepy, moge poszukac, jak chcesz
dlatego wolalabym zeby ktos to zrobil za mnie :roll:
poza tym, widzialam tu jakis fachowcow od ksiegowosci, ktorzy sie ujawnili :)
zeby bylo smieszniej, to ja mam dzialalnosc....

kru antibuchalter

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 2:10 pm 
Awatar użytkownika

http://www.pit.pl/ulga-remontowa/

Pewna blondyna moderatorka
trzyma porządek naszego forka ;)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 2:14 pm 

nie jestem sama...

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 73141.html

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 2:27 pm 
Awatar użytkownika

Do rozliczenia się od 2-ch lat korzystaliśmy z programu ze strony http://www.ips-infor.com.pl
Ta bardzo ogólna lista właśnie mnie denerwuje :( Coś bardziej szczegłowego poszukuje, czy np. armature sanitarną można odliczyć ? Gdzieś czytałem że można odliczyć brodzik a wanne już nie, paranoja :evil:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 5:25 pm 

kartrait pisze:
Coś bardziej szczegłowego poszukuje, czy np. armature sanitarną można odliczyć ? Gdzieś czytałem że można odliczyć brodzik a wanne już nie, paranoja :evil:

Oczywiście można odliczyć i wannę i brodzik. http://www.pit.pl/pages/i/1047.php

Generalnie istnieje zasada że mozna odliczyć wszystko co na trwałe jest związane z lokalem, czyli np. armaturę, lustro wbudowane w kafelki, szafy wnękowe, zlewozmywak w kuchni wraz z szafką itp.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 5:37 pm 
Awatar użytkownika

ale, ale.... :ysz: jak - z tego co pamietam to byla interpretacja pani z US Fabryczna - jak sie kupuje nowe mieszkanie no to nie bazardzo!! mozna skorzystac z ulgi remontowej???? bo remont dotyczy odnowienia i odswiezenia istniejacej juz substancji mieszkaniowej..hm....no chyba ze cus sie zmienilo, albo ta pani z US jest nie teges.. :?

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 5:50 pm 

Franz pisze:
ale, ale.... :ysz: jak - z tego co pamietam to byla interpretacja pani z US Fabryczna - jak sie kupuje nowe mieszkanie no to nie bazardzo!! mozna skorzystac z ulgi remontowej???? bo remont dotyczy odnowienia i odswiezenia istniejacej juz substancji mieszkaniowej..hm....no chyba ze cus sie zmienilo, albo ta pani z US jest nie teges.. :?

Kiedyś tak było, interpretacja prawna była taka, że nie można remontować nowego mieszkania. Jednakże chyba od dwóch lat zmieniono rozporządzenie i jest to ulga na remont i modernizację lokalu mieszkalnego i jak najbardziej można odliczać wydatki poniesione w związku z "modernizacją" nowego lokalu

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 5:52 pm 
Awatar użytkownika

no chyba, ze tak...i w sumie by sie zgadzalo bo ja walczylem za 2004...ale zawsze warto tych monsterów w US zapytac.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 5:54 pm 
Awatar użytkownika

Franz pisze:

To ja gdzies pozniej czytalem opinie ministerstwa i ulga remontowa przyslugiwala.
A na zdrowy rozum to kazde mieszkanie bylo kiedys nowe. A w ustawie chyba nie ma napisane od kiedy mieszkanie sie nadaje do remontu.

A w sytuacji podbramkowej mozna powiedziec, ze mieszkanie bylo wykonczone ale pozniej byla parapetowka i trzeba bylo remontowac.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 5:58 pm 
Awatar użytkownika

no wlasnie..wydaje mi sie, ze nie wazne co ustawa czy inne rozporzadzenie stanowi..takie to jest w tym kraju porąbane prawo!!! chodzi mi o to, iz moze sie tak stac, ze W DANYM US ZINTERPRETUJA SOBIE JAK CHCA- dlatego zawsze radze sie u zrodla zapytac... :?

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 6:23 pm 

Na szczęście US Wrocław-Krzyki jest bardzo kompetentny i sprawny, więc nie będzie z tym problemów. Zwrot kasy przychodzi od 1 miesiąca do 1,5 miesiąca nawet gdy składa się w drugiej połowie kwietnia :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 6:27 pm 
Awatar użytkownika

A kuchenka elektryczna wolnostojąca ? :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 11:47 pm 

to jak, reflektuje ktos na banalne zrobienie mi PITa?
czy mam sama to zrozumiec?

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 20, 2006 11:59 pm 
Awatar użytkownika

Spróbuj sama - to naprawdę nie jest trudne :)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 21, 2006 1:20 am 

kartrait pisze:
A kuchenka elektryczna wolnostojąca ? :)

Niestety nie, urządzenia grzewcze do zabudowy tak. :-D

Tytuł:
PostZamieszczono: czw kwie 20, 2006 11:08 am 

wykopki z Rzeczpospolitej o szafach wnekowych (bez wneki ;) )

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... o_a_2.html

Nie musi być wnęki, żeby odliczyć wydatek

Wydatek na trwałą zabudowę ściany w mieszkaniu może być odliczony od podatku w ramach ulgi remontowej.

Orzeczenie takiej treści wydał 5 kwietnia dyrektor Izby Skarbowej w Lublinie - Ośrodek Zamiejscowy w Zamościu (sygn. ZP1/I-4117/I-1/06). W pytaniu podatniczki chodziło o możliwość odliczenia 19 proc. wydatków poniesionych w 2004 r. na wykonanie szafy zamontowanej w przedpokoju. Jej zdaniem miała do tego prawo, jako że szafa została wbudowana na stałe, a fakt, że nie we wnęce (co według urzędu skarbowego było niezbędne), nie ma znaczenia. Podatniczka wyjaśniała, że przez przeniesienie zostałaby zniszczona.

Wykaz robót zaliczanych do remontu i modernizacji lokalu mieszkalnego znajduje się w załączniku nr 2 do rozporządzenia ministra gospodarki przestrzennej i budownictwa z 21 grudnia 1996 r. Wynika z niego, że remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów wyposażenia lokalu, takich jak pawlacze, trwale umiejscowione szafy wnękowe, obudowa wanien, zlewozmywaków czy grzejników należy zaliczyć do remontu lub modernizacji lokalu mieszkalnego, o którym mówi art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy o PIT.

Dyrektor podkreślił, że katalog stanowiący punkty 1 - 7 załącznika nie jest zamknięty. Zawiera on jedynie przykładowe elementy trwałej zabudowy mieszkania czy domu.

Oceniając zatem, czy dany wydatek może być odliczony od podatku w postaci ulgi remontowej, należy przede wszystkim brać pod uwagę, czy poszczególne elementy zabudowy są na trwałe związane z lokalem, co wyklucza ich przemieszczanie bez uszkodzenia.

Nie ma przy tym znaczenia, czy np. szafa umieszczona jest we wnęce, czy zwyczajnie przystawiona do ściany.

Zdaniem dyrektora izby wydatki poniesione na szafy wnękowe trwale zamocowane do ścian, podłogi i sufitu spełniają warunki z art. 27a ust 1 pkt 1 ustawy o PIT. Podatniczka ma zatem prawo do skorzystania z ulgi remontowej.
Anna Grabowska

Tytuł:
PostZamieszczono: pt kwie 21, 2006 2:06 pm 

Polecam Biuro rachunkowe z naszego rejonu"skarbowego" tj Wroclaw Krzyki.Biuro sie miesci ul.Powst Sl 118 (Galeriowiec kolo Ronda)tel 784 40 77 lub 605 299 059 Pani Ryba.Koszt raptem 30PLN(PIT z ulgami itd).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.