Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn sty 06, 2025 5:24 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn lut 13, 2006 3:02 pm 

Czy ma ktoś namiar na mechanika samochodowego (chodzi o domki na Jagodnie) - potrzebuję telefon/dokładny adres.
Ponoć gość jest w miarę dobry.
Mam do roboty hamulce (odpowietrzenie), a w perspektywie remont/wymianę silnika+skrzyni biegów.
Jeżeli możecie polecić kogoś dobrego do takich zadań to prosze o sugestie.
thx.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 13, 2006 11:34 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
A napisz jaki masz samochód

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 13, 2006 11:57 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
skąd wiesz że są zapowietrzone? kiedy wymieniałeś ostatnio płyn i na jaki? czy dolewałeś po wymianie coś? co? masz z tyłu tarcze czy bębny?

ja sam odpowietrzałem swoje hamulce, tzn jeden ktoś musi naciskać na pedał a ja majstruję kluczami :) bębnów nigdy nie odpowietrzałem ale pewnie też to na tej samej zasadzie działa więc jeśli masz ochotę to jutro możemy się po 16:00 umówić i zrobimy.

wiem że jeden mechanik jest zaraz za stacją LPG a drugi parę metrów dalej ale nie mam pojęcia o jakości ich usług.

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 14, 2006 11:31 am 
Awatar użytkownika

mój ulubiony mechanik, u którego naprawiam auta już kilka lat i dużo lepiej sobie radzi niż np serwis bmw :x jest na Nasypowej. Ceny całkiem rozsądne tylko trzeba się wcześniej umówić. Zresztą wystarczy się tam przejechać i zobaczyć jakie kolejki

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 14, 2006 1:21 pm 

Ja moge polecić AutoSpec
ul. Terenowa 42 (po drugiej stronie chemii)
373-01-17
667-787-808

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 14, 2006 6:50 pm 

Millka pisze:
mój ulubiony mechanik, u którego naprawiam auta już kilka lat i dużo lepiej sobie radzi niż np serwis bmw Mad jest na Nasypowej

Millka mówisz o serwisie aut japońskich na nasypowej? jeśli tak to mam parę słów...

pojechałem tam na ustawienie zbieżności, zapłonu i wyregulowanie obrotów i ogólne sprawdzenie auta. musiałem iść do pracy więc zostawiłem furę. na drugi dzień przyjechałem, zapłaciłem i wróciłem do domu. oczywiście zapewniono mnie że wszystko gra i buczy. w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka "check engine" co oznacza że coś jest nie tak. sprawdziłem sam kody błędów i wyszło że mam uwalone obie sondy lambda i EGR (zawór recyrkulacji spalin). aby ustawić zapłon i obroty należy wejść w tryb diagnostyczny czyli podpiąć auto pod komputer (można też domowym sposobem zwierając odpowiednie piny w kostce). wróciłem do nich i pytam czy sprawdzili błędy bo mi świeci check engine. odpowiedź: "nie bo nie mamy oprogramowania do PROBE". pytam więc jak ustawili zapłon i obroty odpowiedź: "tak żeby było dobrze". oczywiście nie było dobrze bo obroty mi się zawieszały na 1100 i nie chciały zejść niżej a czasem auto gasło bez powodu. powiedziałem im że mogli drucik wsadzić i połączyć piny na co usłyszałem: "tu jest serwis a nie garaż dziadka i drucikami nic nie robimy". powiedzieli też że łaskawie mogą mi sprawdzić błędy za tydzień bo będą mieli sprzęt. ciekawe po co jak ja już wiedziałem wszystko... okazało się że zapłon miałem ustawiony na 16 stopni a nie na 10 jak powinno być a obroty jak pisałem

druga sprawa: skrzynia biegów. myślę sobie "na regulacjach może się nie znają ale wyjąć jedną skrzynię i włożyć drugą to chyba nie problem". myliłem się... facet, a dokładnie taki mały grubasek Mirek wkręcił nie tą śrubę w nie to miejsce co trzeba. śruba była o ok 1cm za długa w stosunku do otworu gdzie znajdował się gwint. w efekcie oderwał mi kawałek mocowania skrzyni i powstała dziura. olej wyciekł momentalnie, a dyferencjał się zatarł zanim wróciłem do domu (3km). oczywiście się nie przyznali i twierdzili że tak już było tylko co za debil zakłada dziurawą skrzynię biegów ja się pytam? dziura była tak wielka że nie sposób jej przegapić, tym bardziej że przeciez przy nalewaniu oleju przez korek wszystko wylatywało drugą stronąObrazek

więcej do niech już nie pojechałem ale to nie koniec...

mój kolega z klubu pojechał tam swoim PROBE na wymianę pompy paliwa. przyjechał, wrzucili auto na podnośnik i wymienili - wszystko szybko i nawet nie drogo. zadowolony wracając do domu zatankował do pełna. strasznie śmierdziało w aucie benzyną ale przecież tankował więc to nie takie dziwne, chocia zapach był intensywny. na drugi dzień pojechał do pracy i znów zaczęło śmierdzieć a gdy się zatrzymał zobaczył po pewnym czasie kolorową kałużę pod autem - ciekła benzyna! dupki nie dali uszczelki to raz a dwa nawet nie oczyścili z błota i innych syfów okolic pompy przez co była krzywo przymocowana i paliwo się w czasie jazdy wydostawało z baku...

jeszcze inna historia: drugi klubowiocz zostawił im swoje auto bo "coś" mu stukało w zawieszeniu. wymienili końcówki drążka, łączniki stabilizatorów, wszystkie gumki sworznie... zostawił tam ponad :!: TYSIĄC :!: złotych ale stukało dalej i to jeszcze gorzej. co się okazało: wymienili sworznie o 1mm za małe i powstał przez to niesamowity luz. gum na drążku wcale nie wymienili, chociaz tak powiedzieli i kolega za to zapłacił. wystarczyło wymienić tylko te gumy na samym początku i razem z robocizną nie powinno to kosztować więcej niż 100zł

oczywiście żaden z nas nie wiedział wcześniej o przygodach jakie tam się przytrafiają ale odkąd się zgadaliśmy żaden PROBE (przynajmniej klubowy) tam się już nie pojawił

pozdrawiam

Ostatnio zmieniony wt lut 14, 2006 9:38 pm przez gracz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 14, 2006 9:28 pm 
Awatar użytkownika

millka pisze:
mój ulubiony mechanik, u którego naprawiam auta już kilka lat i dużo lepiej sobie radzi niż np serwis bmw :x jest na Nasypowej. Ceny całkiem rozsądne tylko trzeba się wcześniej umówić. Zresztą wystarczy się tam przejechać i zobaczyć jakie kolejki

no nieźle :)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 14, 2006 11:16 pm 

ul. Jagodzińska 12a
najlepiej zgłaszać się do Tomka - czyli do mnie :-D tel. 503 740 221

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 15, 2006 11:25 am 
Awatar użytkownika

Pimpo szczerze mówiąc jestem w szoku :o ja juz tam auta 7 lat naprawiam i absolutnie nigdy nic sie nie działo. Fakt,że zawsze naprawia Krzysiek a nie Mirek. Nie dziwię się,że już nie chcesz tam wracać. Ale to chyba tak jest,że każdy warsztat ma zwolenników i przeciwników. Np znany i lubiany elektryk z Gerberowej załatwił mi Leona na pół roku i jeszcze wymienił niepotrzebne części za 2tys :x a polecają go na różnych forach itp.Chociaż przeglądu w stacji marki S. na Karkonoskiej nie przebije chyba nikt :lol:

A tak przy okazji-zwiedziałam wszystkie warsztaty elektroników, auto traciło nagle moc, a że miało silnik 1,8T to dla połowy fachowców stanowiło zagadkę... diagnoza z Gerberowej-do wymiany komputer-2,5tys tylko.Szukałam ogłoszen w gazecie, dzwonię do jednego faceta a on mi mówi że pod Wrocławiem jest jeden z najlepszych el. Naprawił auto w 2 dni za 50zł. Jakby komuś był potrzebny to jest w Pietrzykowicach ul.Wrocławska /kier.Kąty Wrocławskie

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 15, 2006 11:42 am 

Takie rzeczy wynikają z tego, że warsztat jest warsztatem, ale istotne jest też, który z pracowników w tym warsztacie dane auto robi.

Ja też miałem taki ulubiony warsztat, byłem tam raz, drugi raz i wszystko było git, tanio i w ogóle. Jednakże trzeci i czwarty raz nie wspominam tak mile, ale jak się później okazało robił to inny mechanik, niż te pierwsze razy.

Warto więc oprócz warsztatu, sugerować też mechanika :)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 15, 2006 12:51 pm 

ja tam nie wiem który mechanik którym autem się zajmował ale wiem że Mirek skrzynię mi sfajdolił. podejrzewam że regulacjami zajmował się kto inny

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 15, 2006 8:09 pm 
Awatar użytkownika

pimpo pisze:
Millka mówisz o serwisie aut japońskich na nasypowej? jeśli tak to mam parę słów...

Ich popisowym numerem jest sprawdzanie ręką stanu amortyzatorów i wmawianie klientowi, że wymagają wymiany. Dwa razy tak próbowali mnie podejść (pierwszy raz 4 lata temu i -80tyś. km) i amortyzatory ciągle przechodzą badania techniczne na "zielono". Jak raz powiedziałem, że właśnie były badania zrobione i wszystko ok, to twierdzili, że te badania są do niczego :) . O tej ich metodzie nieraz pisano na wrocławskiej grupie dyskusyjnej.

Drugi przypadek miałem jak naprawiali mi silnik i nie potrafili sobie poradzić ze spadkiem mocy po ich naprawie. Proponowali wymianę a to wtryskiwaczy a to jakiś uszczelek, oczywiście na mój koszt. Specjalista na Złotnikach zrobił wszystko w godzinę, nic nie wymieniająć, dziwiąc się cokolwiek, że można być tak nieudolnym.
A o "umiejętnościach" ich elektryka nawet nie warto wspominać...

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 15, 2006 9:57 pm 
Awatar użytkownika

ojoj to mi się dostało :roll: ale ja na prawdę jestem zadowolona
WM co do elektryka się zgadzam

Tytuł:
PostZamieszczono: śr lut 15, 2006 10:50 pm 
Awatar użytkownika

Ja używam teraz czegoś co się nazywa Renomex http://adrenomex.ent.pl/ . Oprócz upiornej nazwy wyróżnia się tym, że jest mnóstwo miejsca do siedzenia, TV, gazety i pies do głaskania. Można więc przeczekać komfortowo naprawę.
Jeszcze nic nie naplątali i mają miłą cechę, że wcale im nie zależy na naprawianiu na siłę. Jak np. gość przychodzi i mówi, że trzeba robić skrzynię biegów radzą sprawdzić najpierw sprzęgło...

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 09, 2006 8:46 pm 
Awatar użytkownika

Ha Pimpo! byłam dzisiaj z autem u mechanika na Nasypowej i wiesz co...mówimy o dwóch różnych serwisach :D ten który ja polecam to AutoService troszkę wcześniej niż Serwis Aut Japońskich. Pech chciał,ze w obu pracuje Mirek 8)
no to teraz mogę ich ze spokojnym sercem polecić raz jeszcze, ufff....

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 09, 2006 9:11 pm 

bardzo się cieszę że to inny zakład :) w tym Twoim nigdy nie byłem i może kiedyś skorzystam jeśli nie będę miał już innej możliwości

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 10, 2006 5:48 pm 
Awatar użytkownika

Jak czytam Wasze wypowiedzi to utwierdzam się w przekonaniu, że jak chce się mieć coś zrobione dobrze, to najlepiej jest to zrobić samemu.
Oczywiście większość ludzi nie ma o mechanice pojęcia, ale to mniej więcej tak jak ja o medycynie czy programowaniu C++.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt mar 10, 2006 7:37 pm 

dlatego zamiast jechać na nasypową pojechałem do wałbrzycha ;)

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 29, 2006 6:30 pm 

Czy macie namiar na serwis zajmujący się profesjonalnie klimatyzacją? (przegląd, uzupełnienie) - słabo mi chłodzi i się pocę.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 29, 2006 8:10 pm 

klimy dobrze robią na opolskiej za czerwonym murem. jadąc od strony wrocławia po prawej stronie jest wielki szyld - nie sposób przegapić. jest tylko jedno pytanie: jaki masz czynnik? nie wiem czy tam mają stary (R12) teraz już się tylko R134a używa

pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.