Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 10:07 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt lut 03, 2006 7:17 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
od kilku lat kupowalam wode do picia Bonart, ale cos nie moge sie doprosic, zeby przyjezdzali tutaj na wies (albo sie mijamy z nimi)
nie chce dzwigac wody na III p., a to co mamy w kranie nie bardzo mi sie podoba.
jesli ktos juz korzysta z takiego nosiwody lub ma namiary na providera, ktory nie pogardzi jednym zleceniem wiecej, to uprzejmie prosze o takie.

pozdrawiam

kru

Tytuł: Bonart
PostZamieszczono: sob lut 04, 2006 10:11 pm 
Awatar użytkownika

moze jakby bylo wiecej chetnych...to by i tu przyjechali.... do mnie przywoza do pracy.
zapytam czy nie zajechali by tez tutaj...

czy jest jeszcze ktos chetny na wode Bonart?

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 04, 2006 11:05 pm 

Chętnych może być więcej :)

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 04, 2006 11:29 pm 
Awatar użytkownika

A ja tam mam filtr weglowy po zbóju. Choć to prawda samej kranówy jeszcze nie piłem>> Och te stare dobre czasy wystarczyła oranżada w proszku i kranówa, sok i kranówa, chciało sie pić ...i kranówa. Tęsknię za tym, tak bym bardzo chciał.. . :evil:

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 04, 2006 11:35 pm 

Może i te czasy wrócą. W końcu Odra coraz czystsza, a i Oławce też się poprawiło. Ale niestety świdomość już nie ta... 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 04, 2006 11:39 pm 
Awatar użytkownika

Z tą świadomością to masz rację. Ten kto wie więcej ma o wiele trudniej, czyż nie :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 04, 2006 11:50 pm 

Kazinsky pisze:
Z tą świadomością to masz rację. Ten kto wie więcej ma o wiele trudniej, czyż nie :?:

Of kors, ja zrezygnowałem z kranówy w 1997 roku po powodzi. Od tamtych wypadków kupuję baniaczki pana z kapelusikiem (Żywca) - przynajmniej do herbaty i kawy :)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 05, 2006 12:22 am 
Awatar użytkownika

A ja do espresso muszę mieć przefiltrowaną. Z z tego co wiem to woda z baniaków nie jest zalecana do gotowania?, bo wytrącają się składniki mineralne i szybko powstaje osad :)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 05, 2006 12:49 am 

Z tej wspomnianej wcześniej na pewno nie. Do gotowania nie nadaje si e np. woda z Carrefoura- faktycznie wytrąca się osad (węglanowy prawdopodobnie). To był dla mnie jedyny przypadek wody z baniaków, który reagował w niewłaściwy sposób natychmiastowo.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 05, 2006 6:59 pm 

w Bonarcie oni SĄ teoretycznie chetni do dowiezienia, tyle, ze jakos panu nie udalo sie przyjechac, (mial byc w czwartek 2 tyg. temu miedzy 10-11.00 czy cos takiego)

z drugiej strony nie zawsze się udaje mi się być w domu o takiej porze - tam, gdzie mieszkałam, też jeździli raz w tygodniu, ale 2 razy dziennie - i tam była jednak cywilizacja :)

myślę o konkurencji, ale ostatecznie może być zmasowane zamówienie do Bonartu (to jest kwota rzedu jakis 15 zł za 22l wniesione do chaty), jeśli ktoś też chce - tylko, czy dacie rade być w domu o 10.00 rano?!

Cytuj:
z tego co wiem to woda z baniaków nie jest zalecana do gotowania?, bo wytrącają się składniki mineralne i szybko powstaje osad

to do czego jest zalecana woda z baniakow??

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 05, 2006 7:37 pm 
Awatar użytkownika

kru pisze:
w Bonarcie oni SĄ teoretycznie chetni do dowiezienia, tyle, ze jakos panu nie udalo sie przyjechac, (mial byc w czwartek 2 tyg. temu miedzy 10-11.00 czy cos takiego)

z drugiej strony nie zawsze się udaje mi się być w domu o takiej porze - tam, gdzie mieszkałam, też jeździli raz w tygodniu, ale 2 razy dziennie - i tam była jednak cywilizacja :)

myślę o konkurencji, ale ostatecznie może być zmasowane zamówienie do Bonartu (to jest kwota rzedu jakis 15 zł za 22l wniesione do chaty), jeśli ktoś też chce - tylko, czy dacie rade być w domu o 10.00 rano?!

Cytuj:
z tego co wiem to woda z baniaków nie jest zalecana do gotowania?, bo wytrącają się składniki mineralne i szybko powstaje osad

to do czego jest zalecana woda z baniakow??

Łyk wody dla ochłody.
Sprawdziłem to, jak na baniaku jest nalepka z takim małym czajnikiem to można ją gotować.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 05, 2006 7:42 pm 

na moim baniaku z firmy, ktora wozi wode, ale jest nieslowna jest 6 kwadracikow:

1. rodzinka
2. szklanka wody (kozidrak?)
3. filizanka espresso (kazinsky?)
4. krajobraz gorski (kapiele?)
5. potrawa w misce (zupa?)
6. serce Mg (serce roscie...)

no wiec wszystko w porzo z tym gotowaniem (nr 2)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 05, 2006 11:06 pm 

Głównym czynnikiem, który decyduje o przydatności do gotowania jest zawartość składników mineralnych. Większość wód źródlanych ma niską ich zawartość i nie ma problemu z gotowaniem (poniżej 400, nawet 300), natomiast wody mineralne jak Staropolanka, Nałęczowianka etc. mają wysoką zawartość składników mineralnych i to głównie kamieniotwórczych związków Mg i Ca, stąd trzeba uważać przy urządzeniach typu ekspres do kawy. Gotować w czajniku można praktycznie każdą, z tym że lepsze są oczywście niskomineralizowane ze względu na brak wystrącających się farfocli.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 10:57 am 

dzieki Kaktus :)
to jak z ta woda, ktos chce na czwartek rano?
ja dam im szanse jeszcze raz

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 11:38 am 

Niestety poranne godziny dostaw w moim przypadku wykluczają możliwość korzystania z takich usług.

Acha... tak przy okazji jeszcze chciałem zapytać czy do tych baniaków potrzebny jest stojak z kranikami :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 1:00 pm 

Cytuj:
czy do tych baniaków potrzebny jest stojak z kranikami?

ja mam cos takiego, http://www.woda.bonart.com.pl/dystrybutor_4.htm

jest kilka rodzajow tych baniakow, zobacz sam.

kru wasserman

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 1:39 pm 

Czy w wariancie oszczędnościowym - baniaczek z kranikiem - wymieniany jest każdorazowo prezentowany na zdjęciu baniaczek w całości :?:

Na ww stronie piszą, że dostawy realizowane są do godz 21.00. :)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 1:47 pm 

nie wiem, czy Cie rozumiem, pytasz o ten moj baniak?

facet przychodzi, zabiera pusty, a zostawia pelny
(zazwyczaj przez domofon pytal czy w tym tygodniu biore, jak nie, to przychodzil w nastepnym, zeby nie dowiedziec sie pod drzwiami, ze jeszcze nie zuzylam tej wody z poprzedniego razu)
bierze gotowke i znika!
acha, na poczatku jest chyba jakas kaucja za pierwszy baniak - potem juz tylko wymieniasz

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 1:55 pm 

kru pisze:
nie wiem, czy Cie rozumiem, pytasz o ten moj baniak?

Tak, zbiornik 22 litry z kranikiem :)

Dzięki za info. Będę musiał sprawdzić jak wyglądają realne szanse dostaw po południu.

Pozdrawiam,
Kaktus

Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 07, 2006 3:59 pm 
Awatar użytkownika

kru pisze:
na moim baniaku z firmy, ktora wozi wode, ale jest nieslowna jest 6 kwadracikow:

1. rodzinka
2. szklanka wody (kozidrak?)
3. filizanka espresso (kazinsky?)
4. krajobraz gorski (kapiele?)
5. potrawa w misce (zupa?)
6. serce Mg (serce roscie...)

no wiec wszystko w porzo z tym gotowaniem (nr 2)

Ostatnio robiłem test wody kranówy bez filtra i puszczonej przez filtr węglowy*. Obie próbki badawcze w jednakowych miarkach, jednakowa ilość, w jednym miejscu (na parapecie) i oznaczone. Przez pierwsze 3-4 dni nie było żadnej róznicy czy śladów osadu na szkle. Potem wyraznie coraz więcej osadu pozostawało na ściankach w wodzie bez filtra. Organoleptycznie tych próbek nie badałem, bo prawie nic w szklankach nie zostało- odparowały. Ale w pełni (?) ufam, iz mój filtr zapewnia mi oczyszczona wodę i o poprawionych walorach smakowych.
Ps. Może by i sie przydał drugi filtr zmiekczający wodę albo i trzeci np. sznurkowy na nieco wieksze zanieczyszczenia fizyczne wody. Ale bez przesady. W pralce swoje robi proszek i dodatki typu Calgon, a w zmywarce jest sól i tabletki, która tę nasza średnio-twardą wodę (badałem testerem) trochę zmiekczaja.
* kupiony w firmie, wymieniany co +- 6 miesięcy, nie mylić z filterkiem węglowym nakranowym!
Także na razie woda z butli nie jest mi potrzebna. No chyba że będę chciał sobie wmówić, iż woda z butli firmy XYZ jest smaczniejsza, zdrowsza i ma mniej osadu niz moja przefiltrowana. Ale kto mnie do tego przekona 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.