Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 9:43 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 3:34 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Czy mogę liczyć na podpowiedzi Znawców w tym temacie? :) Zależy mi na zgrabnej, niedużej i niedrogiej w exploatacji.

Może jest coś takiego jak kombinacja drukarki i skanera? Nie wiem :oops:
Może ktoś pracuje w tej branży i pomogłby mi sfinalizować zakup- bp lajkonik jestem w tym zakresie :( ?
Z gory dziękuję :-)
A stara moja drukarka? Może kiedyś nakręcą z nią film 8) :lol:

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 3:48 pm 
Awatar użytkownika

mam na sprzedaz lexmarka z 615. za pół ceny

Obrazek

nie bede ukrywal, ze najwieksza zaleta tej drukarki jest jej zgrabnosc. poza tym drukuje poprawnie. zadnych fajerwerkow
ponizej opis i cena ze sklepu proline.
chcialbym za nia połowe kwoty.
(nie mam pojemnikow na tusz! ale mogę w ciągu tyg. dostarczyć)

proline:
Zaprojektowana, aby w krótkim czasie dostarczać wysokiej jakości wydruki Łatwa w obsłudze drukarka atramentowa, korzystająca z technologii Accu-Feed-rozwiązania eliminującego zacinanie się papieru. Elegancka obudowa sprawia, że drukarka Z615 doskonale prezentuje się w każdym wnętrzu.

technologia druku termiczna atramentowa
druk Photo Tak
maks. rozmiar nośnika A4
maks. szybkość druku mono 14 str./min
maks. szybkość druku w kolorze 8 str./min
rozdzielczość w pionie mono 240 dpi
rozdzielczość w poziomie mono 1200 dpi
rozdzielczość w pionie kolor 4800 dpi
rozdzielczość w poziomie kolor 1200 dpi
ilość pojemników z tuszem 2 szt
złącze LPT Nie
złącze USB Tak
pojemność podajnika papieru 100 arkusze
szerokość 498 mm
głębokość 194 mm
wysokość 255 mm

Cena brutto: 139,00 zł

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 4:08 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Co do drukarki to kwestia jest taka, co i ile tego chcesz drukować.
Ja jakiś czas temu szukałem drukarki dla siebie.

Generalnie jeśli chcesz drukować dużo tekstu czarno białego to dobrym wyborem jest drukarka laserowa. Jest to większy wydatek ale docelowo koszt druku jednej kartki A4 jest najtańszy.

Na urządzeniach wielofunkcyjnych wyposażonych w skaner, fax itp sie nie znam więc się nie wypowiadam.

W moim przekoaniu wśród małych drukarek to zastanowiłbym się nad CANONEM, HP, ew. EPSON. Czyli male drukarki atramentowe.
Chyba, że kupisz Lexmarka od Tymona, możesz z nim pogadać o eksploatacji i powodach dlaczego sprzedaję tą drukarkę ;)

Wybór modelu to kwestia kasy jaką chce się wydać.
Wiem, że HP ma ostatnio bardzo małe i dosyć drogie pojemniki z atramentami.
Cen i opisów można szukać tu:

http://www.age.pl - mają trochę wyższe ceny ale nigdy nie było u nich problemu z serwisem, wymiana itp. czego nie można powiedzieć o "tanich' sklepach
http://www.arest.pl - tani sklep w okolicy Oławskiej
http://www.proline.com.pl - jak wyżej ale na ul. Biskupia 10a (róg Wita Stwosza)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 4:15 pm 
Awatar użytkownika

Funkcjonalność jest dla mnie ważniejsza od ceny. Bo faktycznie najwięcej procentowo będę potrzebowała na drukowanie tekstu /np. artykuł w Wordzie/. Ale też tabele synoptyczne -więc grafika, która też potrzebna będzie córce do szkoły.
Miałam do tej pory laserowego Panasonica - prawie dekada używania- ale świetnie się spisywała ta drukarka.
Ideałem byłoby dla mnie połączenie ze skanerem. Nie wiem jednak jaki to wydatek.
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 5:05 pm 
Awatar użytkownika

e to moja raczej wymieka. to taka podstawowa atramentowka

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 5:55 pm 

Ja sobie niedawno sprawiłem użądzenie wielofunkcyjne hp 1315
nie ma go na wykazie tu: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 61583.html
ale 1310 jest praktycznie to samo. mogę Ci wskazać sklep blisko rynku, gdzie cena tego urządzenia to nieco ponad 370 zł. Mianowicie tu: http://www.trex.com.pl/ (jest taniej niż w supermarketach, to gwarantuję).

pzdrw
PK

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 6:08 pm 
Awatar użytkownika

Pawle - dosyć ciekawie to wygląda - zwłaszcza wielofunkcyjność, dodatkowo gdy posiada się cyfrowy aparat. Czy drogo wychodzi uzupełnianie pigmentu?
Bardzo dziękuję za podanie linków i ofert :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2005 8:17 pm 

Empatia pisze:
Pawle - dosyć ciekawie to wygląda - zwłaszcza wielofunkcyjność, dodatkowo gdy posiada się cyfrowy aparat. Czy drogo wychodzi uzupełnianie pigmentu?
Bardzo dziękuję za podanie linków i ofert :)

Tego akurat jeszcze nie wiem, bo drukuję na tyle niewiele i mam ją od tak niedawna, że jeszcze nie wymieniałem atramentu. Ale jednak jest to atramentówka, więc jej serwisowanie nie jest tanie. To urządzenie jest dobre żeby mieć wiele rzeczy w jednym, ale dla kogoś, kto nie pracuje na tym bez przerwy (tzn. nie drukuje na okrągło - bo skanowanie to nie problem oczywiście ;) ). Fakty są takie, że w atramentówkach wymiana 2 - 3 razy wkładów wyrównuje cenę drukarki. W tym wypadku może nieco więcej, bo to nieco droższe było.

pzdrw
PK

Tytuł:
PostZamieszczono: sob wrz 10, 2005 12:04 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Ale zawsze można napełniać ze strzykawki i wtedy jest dużo taniej 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 26, 2006 11:56 pm 
Awatar użytkownika

Pamiętam takiego posta wm o taniej drukarce laserowej ale nie mogę go teraz znaleźć.

Chcę kupić drukarkę laserową, tym razem do domu więc dość tanią, i jak zawsze liczę na pomoc w wyborze doświadczonych w tym temacie osób. Zależy mi przede wszystkim by mogła być obsługiwana zdalnie (no dobra, przede wszystkim ma być ładna, ale tez obsługiwana zdalnie ;)). Ktoś coś konkretnego zaproponuje :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 12:07 am 
Awatar użytkownika

Może:

http://brother.pl/ , dalej trzeba nacisnąć po lewej "urządzenia MFC" (jakiś idiota robił tą stronę, nie pozwala w prosty sposób podać linka)

Najdroższe z tych urządzeń MFC-7820N kosztuje ok. 1000zł netto i sprawuje się doskonale. 7010 to ok. 700zł brutto. Jedno z tych atramentowych urządzeń można kupić za ok. 450 zł brutto.
Serwis jest w Warszawie ale nie ma z nimi kłopotów.

7820N można obsługiwać z drugiego końca świata przez http://www...

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 12:13 am 
Awatar użytkownika

Link jest: http://brother.pl/main.php?go=mfc7820n

podobnoż może posiadać na życzenie bezprzewodową kartę sieciową, ale tego nie używałem, standardowo ma zwykłą kartę sieciową...

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 8:05 am 
Awatar użytkownika

:)

Przejdę się dziś na Łaciarską, tam gdzie je sprzedają. Dzięki za informacje. Choć zastanawiam się czy jak kupię takie urządzenie wielofunkcyjne to nie kosztem samej drukarki, tzn. mając wszystko w jednym urządzeniu nie będą to urządzenia gorszej jakości niż gdyby była to sama drukarka za podobne pieniądze.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 8:49 am 
Awatar użytkownika

Byłaby tańsza. To jest zwykła drukarka + skaner, karta sieciowa i modem. Elektronika do karty sieciowej i modem jest teraz bardzo tania, pewnie z 30zł razem. Skaner pewnie dodaje ze 100zł.
Także ten najdroższy model nie jest drukarką GDI, nie trzeba instalować sterowników, wystarczy w komputerze podać ją jako HP LaserJet 6 i już działa.
We Wrocławiu raczej nigdzie jej się nie zobaczy, ostatnio były problemy z dostawami i trzeba było czekać tydzień, dwa na towar...

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 10:30 am 
Awatar użytkownika

Zdecydowanie nie polecam urządzenie wielofunkcyjnych (miałem doczynienia zarówno z hp jak i lexmarkiem) i mówiąc krótko po prostu się psuły. Na dodatek na lexmarka (wysiadła w nim lampa do skanera) w media markcie nie chceieli uznać mi gwarancji bo miałem napełniany kardridż (też moja głupota, że go tam zostawiłem)
Mam w domu aktualnie laserówkę hp 1000 (staroć), ale dla mnie bomba drukuje 3000 stron na jednym tonerze a nowa zasypka nowa kosztuje 20 zł. Mniej więcej po 4 razach trzeba kupić regrenerowany zestaw z bębnem i to jest koszt 120 zł. - ja naprawdę dużo drukuję
Przy doborze laserówki do domowego użytku nie polecałbym drukarek, które mają osobno bęben (np Konica - Minolta), albo pas transmisyjny (np Oki). Są dużo wyższe koszty eksploatacji (oczywiście, sprzedawcy twierdzą innaczej).
Kolorowych laserówek jeszcze się nie opłaca kupować do domu
Ta drukarka, którą sprzedaje Tymon jest całkiem fajna. Może nie ma super jakości, ale to solidny sprzęt.
Przy doborze atramentowej musisz się kierować cenami kardridży (czasami przewyższają jej cenę) i dostępnością zamienników. Dlatego polecam modele ugruntowane i popularne.
O napełnianiu nie wspominam, bo coć nie mogę wyobrazić sobie Empati ze strzykawą magenty i obłędem w oczach na widok całej łazeinki zapackanej w tym ustrojstwie. :D (Ale skoro już się na to zdecydujesz to nie kupuj Epsona bo tam w kardridżach są chipy, które zliczają ilość stron)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 10:34 am 
Awatar użytkownika

Jelonek - pigułą atramentową raczej nie zostanę - choć nabyłam kombajn.

A jedyna chwila gdy mam obłęd w oczkach i cała dygocę, to gdy na swej drodze życia spotykam....pająka :oops: :D

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 10:39 am 

ja po latach korzystania z atramentowki przeszlam na laser i w ogole nie ma o czym mowic... rewelacja!
wielofunkcyjne maja te zalete, ze masz kilka rzeczy w jednej, co jak wiadomo oszczedza troche miejsca w domu - ale ponoc jakosc tych sprzetow jest zazwyczaj gorsza, tak mowia. moim zdaniem lepiej miec niezawodna drukarke, ktora nie nawala w ostatnim momencie (wydruk sciag czy rozdzialu pracy mgr) niz przekombinowany kombinat. bo ile tego skanera ci trzeba?
a jak duzo to lepiej chyba miec jakis fachowy sprzet?

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 8:36 pm 
Awatar użytkownika

Kombajn laserowy zwykle wykorzystuje mechanizm od zwykłej drukarki laserowej i dlatego są tak samo niezawodne jak ona. Tak samo jakość wydruków jest identyczna.
Kombajn atramentowy nie może tak zrobić, ponieważ wymaga doczepienia dodatkowo mechanizmu skanera. Całość nie jest tak dobrze przetestowana i sprawdzona jak masowo produkowane mechanizmy do zwykłych atramentówek. I z tego samego powodu jest bardziej zawodny i jakość raczej będzie gorsza. Także, im więcej mechaniki tym większa zawodność. Laserowych kombajnów to nie dotyczy.

Oczywiście jak ktoś nie potrzebuje ksera i faksu to nie ma sensu kupować kombajnu. Polecam to co sam sprawdziłem, niestety zwykle kupuję laserówki dla firm gdzie ceny są 3000+ netto i nie mam doświadczenia z tanim sprzętem...

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 27, 2006 10:06 pm 
Awatar użytkownika

ale laserowy kombajn jest wielości lodówki :D i za 3000 tysiące to nowego i pożądnego raczej nie uświadczysz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.