Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 5:20 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 8:09 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Przymierzam się do zakupu sprzętu audio/video i zaczynają mnie dręczyć pytania. Ma to być sprzęt przede wszystkim do audio, ale czasami będę chciał obejrzeć jakieś DVD. O ile wybór amplitunera na podstawie odsłuchu) pozostawiam na dzień zakupu, o tyle za DVD zaczynam się rozglądać już teraz.
Wczoraj zainteresowałem się nagrywarkami Panasonica (wolałbym pozostać przy tej marce) i zauważyłem, że wszystkie mają wbudowany tuner TV.

A teraz pytanie: Czy ten tuner dekoduje dzwięk stereo NICAM :?:

Pan w MediaMarket wybałuszył oczy i zrobił grymas a'la znak zapytania, gdy usłyszał to pytanie. Co prawda deklarował chęć sprawdzenia tego w dokumentacji, ale przyniesiona przez niego polska wersja była wątpliwej jakości :lol:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 8:04 pm 

ja mam zestaw kina Yamachy i bardzo sobie chwale
polecam

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 8:24 pm 
Awatar użytkownika

Nie wykluczam amplitunera Yamahy, ale DVD zostaje Panasonic'a :D

PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 9:13 pm 

Kup sobie może od razu coś, co odtwarza DivX i polskie napisy.
Ja mam LG DVX9900, z softem FallenAngel, sprzęt co prawda z dolnej półki, ale za ok. 300zł (allegro) bardzo funkcjonalny, ma piękne i wyraźne polskie napisy na filmach DivX, oczywiscie zwykłe płytki DVD odtwarza też idealnie.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 9:16 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
ja tak na chlopski rozum moge powiedziec, ze wydaje mi sie, ze jesli urzadzenie radzi sobie z DTSem itp. to nie powinno miec problemu ze zwyklym stereo NICAM :roll:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 10:52 pm 
Awatar użytkownika

Pieszy pisze:

Kiedy kupowałem wzmacniacz to w podanym przedziale zaproponowano mi Yamahe i Pionka. Yamaha nie podobała mi się wcale, miała jakieś takie metaliczne brzmienie. Oczywiście to kwestia gustu i trzeba samemu posłuchać. A co do Panasonica to co się tak uparłeś? Na pewnym forum czytałem zaciekłą dyskusję na temat Panasonica i innych nagrywarek. Padały głosy, że nagrywarki Panasonica dają jakieś takie nienaturalne kolory. Ale znowu to kwestia gustu.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 11:06 pm 
Awatar użytkownika

Tomek ale masz ładną fotkę. Chyba sobie ją druknę 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 11:07 pm 
Awatar użytkownika

:hahaha:

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 11:16 pm 
Awatar użytkownika

jc pisze:
Pieszy pisze:

Kiedy kupowałem wzmacniacz to w podanym przedziale zaproponowano mi Yamahe i Pionka. Yamaha nie podobała mi się wcale, miała jakieś takie metaliczne brzmienie. Oczywiście to kwestia gustu i trzeba samemu posłuchać. A co do Panasonica to co się tak uparłeś? Na pewnym forum czytałem zaciekłą dyskusję na temat Panasonica i innych nagrywarek. Padały głosy, że nagrywarki Panasonica dają jakieś takie nienaturalne kolory. Ale znowu to kwestia gustu.
No właśnie, wszystko jest zbyt subiektywne, żeby pytać o radę innych. Wzmacniacze Yamahy bardzo dobrze grają z moimi kolumnami - punktem odniesienia jest Harman/Cardon i nie produkowany już Technics. H/C nie zagrał źle, a o Technics’ie lepiej nie mówić.
Co do DVD Panasonica, to spotkałem się z całkowicie odmiennymi opiniami. Podobno są jednymi z lepszych. Jakieś tam doświadczenia mam, bo kilku znajomych ma ten sprzęt. W sumie, może niepotrzebnie upieram się aż tak mocno. Na 100% wiem jedynie to, że nie chcę DVD Yamahy - czasy oczekiwania na reakcję tego sprzętu doprowadzają mnie do szału.

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 11:18 pm 
Awatar użytkownika

Bikert pisze:
Jak chcesz, to Ci podeślę kilka lepszych :D . Nie wiem tylko, co na to Asia :?

Tytuł:
PostZamieszczono: śr sie 10, 2005 11:49 pm 
Awatar użytkownika

Pieszy pisze:
Bikert pisze:
Jak chcesz, to Ci podeślę kilka lepszych :D . Nie wiem tylko, co na to Asia :?

E chyba jednak zmieniłem zdanie i już mi się tak bardzo nie podoba :lol:

PostZamieszczono: czw sie 11, 2005 6:31 pm 
Awatar użytkownika

Pieszy pisze:
Przymierzam się do zakupu sprzętu audio/video i zaczynają mnie dręczyć pytania. Ma to być sprzęt przede wszystkim do audio, ale czasami będę chciał obejrzeć jakieś DVD. O ile wybór amplitunera na podstawie odsłuchu) pozostawiam na dzień zakupu, o tyle za DVD zaczynam się rozglądać już teraz.
Wczoraj zainteresowałem się nagrywarkami Panasonica (wolałbym pozostać przy tej marce) i zauważyłem, że wszystkie mają wbudowany tuner TV.

A teraz pytanie: Czy ten tuner dekoduje dzwięk stereo NICAM :?:

Pan w MediaMarket wybałuszył oczy i zrobił grymas a'la znak zapytania, gdy usłyszał to pytanie. Co prawda deklarował chęć sprawdzenia tego w dokumentacji, ale przyniesiona przez niego polska wersja była wątpliwej jakości :lol:

Hello!
Tak się składa, że pracuję w tym sklepie, który wymieniłeś. :) Tuner dekoduje stereo NICAM. Jeżeli masz czas przyjechać do mnie do pracy w przyszłym tygodniu to jestem w stanie Ci dobrze doradzić, jeżeli nastawiasz się na Audio a DVD to jako dodatek to nie polecma nagrywarek DVD ( oczywiście są modele, które "dają radę" we wszystki, ale również odpowiednio kosztują) Wracam do pracy od wtorku to zapraszam. Pracuję w Media na Bielanach

Tytuł:
PostZamieszczono: czw sie 11, 2005 11:15 pm 
Awatar użytkownika

Kurcze, lepiej nie mogłem trafić :roll: . Pojawię się na początku przyszłego miesiąca. Dam Ci znać odpowiednio wcześniej.

PostZamieszczono: pt sie 12, 2005 12:13 pm 
Awatar użytkownika

funiass pisze:
Hello!
[...]jeżeli nastawiasz się na Audio a DVD to jako dodatek to nie polecma nagrywarek DVD [...]

A tak z ciekawości spytam dlaczego?

PostZamieszczono: pt sie 12, 2005 8:20 pm 
Awatar użytkownika

jc pisze:
funiass pisze:
Hello!
[...]jeżeli nastawiasz się na Audio a DVD to jako dodatek to nie polecma nagrywarek DVD [...]

Bo jak coś jest dobre do wszystkiego, to tak naprawdę jest do niczego.
Najbardziej wypasione (czytaj: najlepsze i najdroższe) zestawy audio to:
1. CD - tylko CD. Ma najczęściej 4 przyciski: PLAY, STOP, PREVIOUS, NEXT. Brak wyświetlaczy itp. Kosztuje tyle co samochód 8)
2. Wzmacniacz -tylko wzmacniacz. wszystko co można w nich ustawić to żródło dźwięku i poziom głośności. Czasami posiadają regulację basów i sopranów. Kosztuje tyle co samochód 8)

Wszystko to w myśl jednej zasady. Minimalna ilość elektroniki na drodze sygnału - przecież nawet wyświetlacz ciekłokrystaliczny generuje jakieś zakłócenia. W sprzęcie, o którym rozmawiamy w tym wątku, jest wszystko na raz. Odtwarzacz CD, DVD, DivX, Mpeg i inne cuda-wianki. Do tego nagrywa obraz, ma HDD, tuner TV z stereo NICAM a podczas pracy wygląda tak (wyświetlacz i diody), jakby miał za chwilę wystartować w kosmos. Ładnie to wszystko wygląda, ale gra średnio a kosztuje mniej niż 2 tyś. - Made in Tajwan. Wszystko to kosztem jakości. Dowodów nie trzeba szukać w bardzo dobrym sprzęcie – wystarczy porównać głośniki Panasonica, czy Sony (Made In Tajwan) z kosztującymi tyle samo głośnikami np. DALI. Różnicę usłyszy każdy - skośnooka masówka kontra dobre komponenty + dokładne (Duńskie) wykonanie.

P.S. Takiego sprzętu nie dostaniesz w MediaM. czy u Zubera.

PostZamieszczono: pt sie 12, 2005 10:26 pm 

Pieszy pisze:

http://www.audioholics.com/showcase/sys ... /index.php

PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:00 am 
Awatar użytkownika

Pieszy pisze:
jc pisze:
funiass pisze:
Hello!

Bo jak coś jest dobre do wszystkiego, to tak naprawdę jest do niczego.
Najbardziej wypasione (czytaj: najlepsze i najdroższe) zestawy audio to:
1. CD - tylko CD. Ma najczęściej 4 przyciski: PLAY, STOP, PREVIOUS, NEXT. Brak wyświetlaczy itp. Kosztuje tyle co samochód 8)
2. Wzmacniacz -tylko wzmacniacz. wszystko co można w nich ustawić to żródło dźwięku i poziom głośności. Czasami posiadają regulację basów i sopranów. Kosztuje tyle co samochód 8)

Wszystko to w myśl jednej zasady. Minimalna ilość elektroniki na drodze sygnału - przecież nawet wyświetlacz ciekłokrystaliczny generuje jakieś zakłócenia. W sprzęcie, o którym rozmawiamy w tym wątku, jest wszystko na raz. Odtwarzacz CD, DVD, DivX, Mpeg i inne cuda-wianki. Do tego nagrywa obraz, ma HDD, tuner TV z stereo NICAM a podczas pracy wygląda tak (wyświetlacz i diody), jakby miał za chwilę wystartować w kosmos. Ładnie to wszystko wygląda, ale gra średnio a kosztuje mniej niż 2 tyś. - Made in Tajwan. Wszystko to kosztem jakości. Dowodów nie trzeba szukać w bardzo dobrym sprzęcie – wystarczy porównać głośniki Panasonica, czy Sony (Made In Tajwan) z kosztującymi tyle samo głośnikami np. DALI. Różnicę usłyszy każdy - skośnooka masówka kontra dobre komponenty + dokładne (Duńskie) wykonanie.

A szampon 2w1? :P A serio to to, że dedykowany odtwarzacz CD (zwłaszcza taki z górnej półki) jest lepszy do odtwarzania CD jest dla mnie oczywiste. Chodzi mi o to, że niby dlaczego nagrywarka DVD ma być gorsza w odtwarzaniu CD niż odtwarzacz DVD (mówimy o urządzeniach tej samej klasy)? Co do tego, że wyświetlacz czy diody wprowadzają jakieś zakłócenia to dla mnie to jest taka propoaganda audiofilska trochę. Jak komponenty będą dobrej jakości i dobrze poskładane, to nie za bardzo wierzę, że obecność wspomnianego wyświetlacza będzie robić jakąś różnicę. A w ogóle to przyjmując takie audiofilskie podejście, to trzeba by mieć dużo kasy i mieć osobny zestaw do kina domowego i osobny do muzyki. :)
P.S. Co do kolumn DALI to się absolutnie zgodzę, grają zajefajnie :muzyka:

PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:01 am 
Awatar użytkownika

jakub pisze:
Pieszy pisze:

No jak dla mnie to trochę bez sensu, że proponują tylko jeden komponent w danym przedziale cenowym.

PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:29 am 

jc pisze:
jakub pisze:
Pieszy pisze:

No jak dla mnie to trochę bez sensu, że proponują tylko jeden komponent w danym przedziale cenowym.

Są inne propozycje trzeba zjechać poniżej opisu.
np.

Universal DVD Player: Samsung DVD-HD950 info
Street Price: $200 [Price It Online]

While you won't be using this universal player to play SACD and DVD-Audio with the YSP-1, this unit is simply an excellent value for those with a DVI or HDMI video connection. The Samsung will scale the native 480p DVD source material to 1080i, 720p, or even 768p depending upon your display needs. If DVD-Audio/SACD playback is a requirement, look for all alternative receiver/speaker picks.
Useful Features

* DVD-Audio/Video, SACD, DVD-R/RW, SVCD, CD, CD-R/RW, Video CD
* Optical and coaxial digital outputs for Dolby Digital/DTS/PCM
* HDMI output for 480p/720p/768p/1080i (includes HDMI and DVI cable)

* Video DAC 54MHz/10-bit
* Analogue 6-channel audio outputs
* Audio DAC 192kHz/24-bit
* 16.9" W x 2.3" H x 9.8" D
* Warranty: 1 year parts & labor

Alternates: Oppo DVD-Audio/Video Player ($250) info

Tytuł:
PostZamieszczono: wt sie 16, 2005 11:35 am 
Awatar użytkownika

Fakt, przeoczyłem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.