Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 12:41 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: śr cze 22, 2005 6:29 pm 

Mieszkaniec osiedla: Nie
Może ktoś prowadzący firmę ma ochotę na takie? przez rok za darmo konto dla firm- polecam się- pracuję w nowej placówce BPH i mamy promocję. Jeśli chodzi o szczegóły i inne możliwości ofertowe zapraszam na priv.

PostZamieszczono: śr cze 22, 2005 6:38 pm 
Awatar użytkownika

Mug pisze:
Może ktoś prowadzący firmę ma ochotę na takie? przez rok za darmo konto dla firm- polecam się- pracuję w nowej placówce BPH i mamy promocję. Jeśli chodzi o szczegóły i inne możliwości ofertowe zapraszam na priv.

za darmo - jak długo ? i jakie są inne bonusy ?

Ja mam w mBanku, też za darmo ...

PostZamieszczono: śr cze 22, 2005 8:37 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Mug pisze:

a kredyty mieszkaniowe to tez Twoja specjalnosc?

PostZamieszczono: śr cze 22, 2005 9:13 pm 
Awatar użytkownika

Marcin pisze:

Pewnie na rok, podobnie jak zwykłe konta

W sumie ten bank nie jest zły (mam tam kredyt mieszkaniowy - obsługa bardzo miła i kompetentna, polecam), ale ... dostęp do konta przez internet jest zabezpieczony dwoma "sztywnymi" hasłami. Ktoś pozna te hasła i może przelać całą kase w dowolne miejsce. Nie ma tokenów czy haseł jednorazowych. Jak dla mnie jest to poważna wada.

PostZamieszczono: śr cze 22, 2005 9:56 pm 

Wojtek pisze:
Marcin pisze:

Pewnie na rok, podobnie jak zwykłe konta

W sumie ten bank nie jest zły (mam tam kredyt mieszkaniowy - obsługa bardzo miła i kompetentna, polecam), ale ... dostęp do konta przez internet jest zabezpieczony dwoma "sztywnymi" hasłami. Ktoś pozna te hasła i może przelać całą kase w dowolne miejsce. Nie ma tokenów czy haseł jednorazowych. Jak dla mnie jest to poważna wada.

niedawno był phishing w BPH na 1mln zł. Takie super zabezpieczenia.
Ale mB też się da zrobić ;-)

Poza tym to promocja. A w mB darmo jest "statutowe" - przynajmniej na razie :-)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 1:03 am 

Sorki, nie było mnie trochę i nie widziałam dyskusji;)
Już mówię- konto jest za darmo przez rok- zatem nie zawsze:)
W ramach pakietu podstawowego jest otwarcie i prowadzenie rachunku, wydanie darmowej karty do konta, dostęp do tel i netu, WAP, SMS, ponadto można ubiegać się o tzw szybkie kredyty dla firm- szybkie decyzje kredytowe i generalnie bez zabezpieczeń- jedynie oświadczenie o poddaniu się egzekucji, aż do 50 tys pln. Takze dla nowych firm, tutaj tylko do 5 000 pln limit jest bez jakiś większych zabezpieczeń- tylko weksel in blanco.
Ponadto są specjalne pakiety tzw branżowe Medyk, Prawnik I Tax ze specjalnymi ofertami.
Potem są opłaty z tabeli opłat i prowizji. W zależności od osiąganych przychodów oraz rodzaju prowadzonej działalności ( 15 pln, 39,95 pln i 59,95 pln np)
Kredyty mieszkaniowe też są oczywiście załątwiane w naszej placówce. Placówka jest nowa, na Jedności Narodowej, naprzeciw Browaru i dlatego na start dostała bardzo ciekawe promocje- włąśnie te darmowe konta firmowe i osobiste, darmowe karty kredytowe, niższe ( lub wręcz zerowe) marże za udzielenie kredytu hipotecznego czy przeniesienie takiego kredytu. Właśnie sama taki kredyt przenoszę do nas. Mam bardzo miłą koleżankę od tego tematu. Ja zajmuję sie firmami:) I w ogóle nie będę moze obiektywna, ale uważam, ze bank ma naparwdę ciekawą ofertę, a w połaczeniu ze specjalnymi ofertami warto zajrzeć do nas. zapraszam.
Jeśli chodzi o "sztywne" hasła do netu- hm, nie jest to prawdą.
Klient ma swój identyfikator- jest to numer z kartoteki klienta i dostaje pakiet startowy z hasłem- loguje się najlepiej przy doradcy w oddziale, ZMIENIA hasło na swoje własne i ile razy ma ochotę je zmienić to zawsze może. Hasło musi spełniać odpowiednie wymogi ( min 10 znaków, min 1 mała, 1 duża litera i 1 cyfra, nie więcej niż 2 takie same znaki obok siebie), poza tym to nie koniec zabezpieczeń- każdy klient, który chce zrealizować jakiś przelew musi mieć aktywny klucz do podpisywania przelewów. Klucz jest generowany pzrez klienta i aktywowany przez doradcę. Klient moze pzrechowywać klucz w repozytorium banku ( na certyfikowanych serwerach), na swoim prywatnym dysku, czy na dyskietce. Moze mieć aktywną dowolną ilość kluczy. Sam ustalasz hasło do klucza (nazwa klucza jest widoczna dla ciebie), hasło oczywiście nie i nie może być takie samo jak do logowania się.
Jeżeli więc masz swój klucz zdefiniowany np na dyskietce, to musisz przejść całą procedurę od logowania z wymyślonym przez ciebie hasłem, po fizyczne posiadanie dyskietki, podanie hasła do tego klucza, by przelew poszedł do realizacji.
Do tego masz możliwość skorzystania z klawiatury wyświetlanej na monitorze więc nie ma możliwości podejrzenia kombinacji użytych przez ciebie klawiszy. A jeśli chodzi o klientów, którym próbowano włamać się do kont, to był oczywiście cały program na ten temat w tv i co? jak zwykle okazało się, ze osoby nie zachowują podstawowych zasad bezpieczeństwa. Chodziło o przypadki gdy klient miał np wszystkie hasła takie same w dodatku ogólnie widoczne po zalogowaniu, bo jednocześnie nazwali sobie tak klucz, logował się w podejrzanych miejscach typu kawiarenki.
No i wyszło mi marketingowo- a prosiłam na priv...Ale zostałam przez kolegów sprowokowana, to macie;)
pozdrawiam
ps- nowi klienci dostają jeszcze vouchery do kina i wrzucają kupony do urny w oddziale bo moze wygrają aparat cyfrowy:D naprawdę się cieszę, ze pracuję w firmie, która ma $ na marketing:)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 6:52 am 
Awatar użytkownika

Mug pisze:
Jeżeli więc masz swój klucz zdefiniowany np na dyskietce, to musisz przejść całą procedurę od logowania z wymyślonym przez ciebie hasłem, po fizyczne posiadanie dyskietki, podanie hasła do tego klucza, by przelew poszedł do realizacji.

Ja się tam na bankach kompletnie nie znam, pewnie Wojtek się wypowie jak już wstanie, ale te dyskietki, to już kurcze reliktowe urządzenie, a jak nie to pewnie niedługo się nim stanie. W naszym kompie stacji dysków nie ma, w pracy nigdzie nie ma, zresztą chulać po rachunku z kompa, z którego każdy ściąga różne rzeczy , to pewnie nie jest bezpieczne.
A na CD można?
Generalnie to dużo zachodu z tymi zabezpieczeniami, w porównaniu z np tokenem.
Tak się pytam, bo czasem rozważamy przeniesienie konta, zwłaszcza że Wasza karta kredytowa ma fajnych partnerów :D

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 7:40 am 

Kasiula pisze:
Mug pisze:

Ja się tam na bankach kompletnie nie znam, pewnie Wojtek się wypowie jak już wstanie, ale te dyskietki, to już kurcze reliktowe urządzenie, a jak nie to pewnie niedługo się nim stanie. W naszym kompie stacji dysków nie ma, w pracy nigdzie nie ma, zresztą chulać po rachunku z kompa, z którego każdy ściąga różne rzeczy , to pewnie nie jest bezpieczne.
A na CD można?
Generalnie to dużo zachodu z tymi zabezpieczeniami, w porównaniu z np tokenem.
Tak się pytam, bo czasem rozważamy przeniesienie konta, zwłaszcza że Wasza karta kredytowa ma fajnych partnerów :D

Ale nie musisz konta zakładać, żeby wziąć kartę. :)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 11:03 am 
Awatar użytkownika

Mug pisze:
Jeśli chodzi o "sztywne" hasła do netu- hm, nie jest to prawdą.
Klient ma swój identyfikator- jest to numer z kartoteki klienta i dostaje pakiet startowy z hasłem- loguje się najlepiej przy doradcy w oddziale, ZMIENIA hasło na swoje własne i ile razy ma ochotę je zmienić to zawsze może. Hasło musi spełniać odpowiednie wymogi ( min 10 znaków, min 1 mała, 1 duża litera i 1 cyfra, nie więcej niż 2 takie same znaki obok siebie), poza tym to nie koniec zabezpieczeń- każdy klient, który chce zrealizować jakiś przelew musi mieć aktywny klucz do podpisywania przelewów. Klucz jest generowany pzrez klienta i aktywowany przez doradcę. Klient moze pzrechowywać klucz w repozytorium banku ( na certyfikowanych serwerach), na swoim prywatnym dysku, czy na dyskietce. Moze mieć aktywną dowolną ilość kluczy. Sam ustalasz hasło do klucza (nazwa klucza jest widoczna dla ciebie), hasło oczywiście nie i nie może być takie samo jak do logowania się.
Do tego masz możliwość skorzystania z klawiatury wyświetlanej na monitorze więc nie ma możliwości podejrzenia kombinacji użytych przez ciebie klawiszy. A jeśli chodzi o klientów, którym próbowano włamać się do kont, to był oczywiście cały program na ten temat w tv i co? jak zwykle okazało się, ze osoby nie zachowują podstawowych zasad bezpieczeństwa. Chodziło o przypadki gdy klient miał np wszystkie hasła takie same w dodatku ogólnie widoczne po zalogowaniu, bo jednocześnie nazwali sobie tak klucz, logował się w podejrzanych miejscach typu kawiarenki.

Przez określenie "sztywne" nie miałem na myśli, że nie można zmienić tych haseł. Wiem że można, wiem że mogę mieć kilka kluczy do podpisywania np przelewów. Ale nie zmienia to jednak faktu, że aby wykonać dowolny przelew (nie tylko na zdefiniowane rachunki) musisz podać "tylko" 2 różne hasła (jeżeli klucz jest przechowywany na serwerze banku, co jest wygodne).
Wielość zdefiniowanych kluczy to niewielka pociecha - brakuje elementu zmiennego hasła dla każdej operacji (np. hasła jednorazowego, sms-kodu, wskazania tokena)
Można zapisać klucz na dyskietce, ale szczerze powiedziawszy nie chce mi się chodzić z dyskietką, a przelewy wykonuje z różnych miejsc.
Klawiatura ekranowa jest jakąś tam ochroną, ale w moim odczuciu nie poprawia znacząco bezpieczeństwa.

Ja jestem zwolennikiem haseł jednorazowych (są takie i wygodne), ale i tak nie podoba mi się np. w multibanku, że przy wykonywaniu przelewów zdefiniowanych nie podaje sie hasła jednorazowego.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 11:06 am 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:

Wiem, ale i tak konto już mamy :)
A czwarta karta kredytowa na razie nam nie jest potrzebna, choć liczba zniżek na kartach bph jest niezła :)

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 11:21 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Wojtek pisze:
Ja jestem zwolennikiem haseł jednorazowych (są takie i wygodne), ale i tak nie podoba mi się np. w multibanku, że przy wykonywaniu przelewów zdefiniowanych nie podaje sie hasła jednorazowego.

No ale powiedz jaki jest sens w wklepyewaniu hasła jednorazowego do przelewu zdefiniowanego. Myślisz że jakiś haker-figlarz może przelać ci całą kase np. do telekomunikacji tudzież opłacić ci prąd na 20 lat ??

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 11:59 am 
Awatar użytkownika

Hyoscyamus pisze:
Wojtek pisze:

No ale powiedz jaki jest sens w wklepyewaniu hasła jednorazowego do przelewu zdefiniowanego. Myślisz że jakiś haker-figlarz może przelać ci całą kase np. do telekomunikacji tudzież opłacić ci prąd na 20 lat ??

No właśnie wolałbym czegoś takiego uniknąć. Nie będzie mógł przelać kasy na swoje konto, to zrobi mi na złość i np. przeleje kase do tepsy. Z braku kasy nie zrealizuje sie przelew na np. kredyt mieszkaniowy, bedą niepotrzebne opóźnienia, odsetki karne, etc.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 6:09 pm 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:

No wiem :D

A przeniesienie konta rozważamy z innych powodów.

Ale KK z TOPRem, tudzież z wrocławską Kliniką Hematologgi i Onkologii Dziecięcej to naprawdę dobry pomysł.

Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 23, 2005 10:59 pm 

a do tego na kartach kredytowych są pakiety ubezpieczeń i to bez żadnych dodatkowych opłat.i z tego co wiem, są rozważane karty typu karta galeria mokotów w Warszawie- także dla Wrocławia, ze zniżkami w całej sieci sklepów

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.