Jagodno http://forum.vivaldiego.wroclaw.pl/ |
|
sos beszamelowy http://forum.vivaldiego.wroclaw.pl/viewtopic.php?f=2&t=1517 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 1:58 am ] |
Tytuł: | sos beszamelowy |
Mam pytanie, czy ktoś wie może gdzie w najbliższym otoczeniu do jutra dostanę sos beszamelowy? Kolacyję musze urządzić, wszystko mam do canelloni, kurde, tylko nie sosa. W Epi nie było, chociaż taki z niego snobistyczny sklep. SOS BESZAMELOWY WANTED !!! |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 2:00 am ] |
Tytuł: | |
Za ewentualnie powstałe błędy w pisowni wszystkich czytających przepraszmy !!! |
Autor: | Iwona [ pt mar 18, 2005 2:47 am ] |
Tytuł: | |
Naprawde chcesz go kupić??????? Sos beszamelowy: Pól kostki masła rozpuszczamy w garnuszku wsypujemy tyle mąki, żeby zrobiła się zasmażka. Dajemy 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy. Nie rumienimy! Wlewamy 1 litr zimnego mleka cały czas mieszajac trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając do momentu az sos zgęstnieje. Wtedy doprawiamy ok pół łyżeczki gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy i odstawiamy. |
Autor: | Bikert [ pt mar 18, 2005 3:59 am ] |
Tytuł: | |
Iwona pisze: Naprawde chcesz go kupić???????
Sos beszamelowy: Pól kostki masła rozpuszczamy w garnuszku wsypujemy tyle mąki, żeby zrobiła się zasmażka. Dajemy 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy. Nie rumienimy! Wlewamy 1 litr zimnego mleka cały czas mieszajac trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając do momentu az sos zgęstnieje. Wtedy doprawiamy ok pół łyżeczki gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy i odstawiamy. Jest jeszcze łatwiejsza wersja. Najłatwiejszy beszamel to mąka rozrobiona w maśle (zasmażka). Następnie dolewamy mleka i mieszamy do zgęstnienia. Przyprawy dowolne jak kto woli i gotowe |
Autor: | tymon [ pt mar 18, 2005 5:04 am ] |
Tytuł: | |
zapytaj u pana w warzywniaku-sklepiku kolonialnym. on ma rozne takie wikwintne rzeczy dla francuskich pieskow |
Autor: | Kasiula [ pt mar 18, 2005 10:26 am ] |
Tytuł: | |
A sprawdzałaś w Epi wśród sosów Knorra? Choć zdecydowanie lepszy jest oczywiście własnej roboty |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 10:46 am ] |
Tytuł: | |
Sprawdzałam w Epi, nie ma. Muszę przyznać, że Iwona mi zaimponowała. Spróbować, nie spróbować ? Zobaczę, dzięki ! |
Autor: | Iwona [ pt mar 18, 2005 11:11 am ] |
Tytuł: | |
Zrób, zrób!!! to jest 10 minut! tylko trzeba mieszac czesto bo przywiera do dna Ja mieszam prawie non stop a palnik nastawiam na maxa Krzysztof Marschal- to zupełnie tak samo jak ja napisałam, tylko ja troszke dłużej opisalam . Moim zdaniem gałka w sosie beszamelowym musi być. A ziele i listek dodaja fajniejszego smaku. Sól i pieprz to przeciez do wszystkiego sie daje Inne przyprawy dodaje sie do innych dodatków do canneloni czy lasagne Powodzenia Sandrina ! |
Autor: | Staszek Kamiński [ pt mar 18, 2005 12:28 pm ] |
Tytuł: | |
a o której jest kolacja? |
Autor: | hawk20 [ pt mar 18, 2005 12:59 pm ] |
Tytuł: | |
Sos zrobiony własnoręcznie jest zdecydowanie lepszy od gotowego! Robię podobnie jak Iwona, ale daję mniej masła, a na koniec dodaję jeszcze żółtko Przepisy są też w "Kuchni Polskiej" Powodzenia |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 1:17 pm ] |
Tytuł: | |
A co Stasiu głodny bidulek, czy już ślinka cieknie na myśl o pysznym sosiku ? Już kilka razy widziałam Cię na forum z przygotowanym nożem i widelcem |
Autor: | Staszek Kamiński [ pt mar 18, 2005 1:19 pm ] |
Tytuł: | |
zawsze jestem przygotowany |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 1:43 pm ] |
Tytuł: | |
Z cyklu "nie znasz dnia ani godziny" ? |
Autor: | Krzysiek [ pt mar 18, 2005 4:22 pm ] |
Tytuł: | |
Staszek Kamiński pisze: a o której jest kolacja?
Ot, głodny osiołek się nawet znalazł. |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 5:52 pm ] |
Tytuł: | |
Normalnie nie uwierzycie UDAŁO SIĘ ! Już nigdy nie będę kupować sosu ! Dzięki ! |
Autor: | raf [ pt mar 18, 2005 6:01 pm ] |
Tytuł: | |
(oby tylko goście przeżyli ) |
Autor: | joskai [ pt mar 18, 2005 6:14 pm ] |
Tytuł: | |
wystarczy dla całego osiedla?? (ogłoszenia z serii gotuje są na forum ryzykowne, bo kiedyś ustawi ci się kolejka pod klatką. Tymon wyjechał. Jeden wiecznie głodny mniej ) |
Autor: | Sandrina [ pt mar 18, 2005 6:33 pm ] |
Tytuł: | |
Wiesz Rafjusie, wolałabym żeby przeżyli, bo to m.in. mój ojciec rodzony. Wyszłabym na rodzicobójczynę. |
Autor: | Iwona [ sob mar 19, 2005 12:13 am ] |
Tytuł: | |
Sandrina pisze: Normalnie nie uwierzycie
UDAŁO SIĘ ! Już nigdy nie będę kupować sosu ! Dzięki ! |
Autor: | ZaTo [ pt mar 25, 2005 5:27 pm ] |
Tytuł: | |
kurde, tak sobie czytam ten wątek i myślę, że może ja bym zrobił. Sposób robienia opisany przez Iwonę wydaje się nawet mi banalnie prosty, ale mam niemądre pytanie: do czego ten sos |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa UTC+2godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |