Jagodno
http://forum.vivaldiego.wroclaw.pl/

sos beszamelowy
http://forum.vivaldiego.wroclaw.pl/viewtopic.php?f=2&t=1517
Strona 1 z 2

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 1:58 am ]
Tytuł:  sos beszamelowy

Mam pytanie, czy ktoś wie może gdzie w najbliższym otoczeniu do jutra dostanę sos beszamelowy? Kolacyję musze urządzić, wszystko mam do canelloni, kurde, tylko nie sosa. W Epi nie było, chociaż taki z niego snobistyczny sklep. :?
SOS BESZAMELOWY WANTED !!!

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 2:00 am ]
Tytuł: 

Za ewentualnie powstałe błędy w pisowni wszystkich czytających przepraszmy !!!

Autor:  Iwona [ pt mar 18, 2005 2:47 am ]
Tytuł: 

Naprawde chcesz go kupić??????? :o

Sos beszamelowy:
Pól kostki masła rozpuszczamy w garnuszku wsypujemy tyle mąki, żeby zrobiła się zasmażka. Dajemy 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy. Nie rumienimy!
Wlewamy 1 litr zimnego mleka cały czas mieszajac trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając do momentu az sos zgęstnieje. Wtedy doprawiamy ok pół łyżeczki gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy i odstawiamy.

Autor:  Bikert [ pt mar 18, 2005 3:59 am ]
Tytuł: 

Iwona pisze:
Naprawde chcesz go kupić??????? :o

Sos beszamelowy:
Pól kostki masła rozpuszczamy w garnuszku wsypujemy tyle mąki, żeby zrobiła się zasmażka. Dajemy 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy. Nie rumienimy!
Wlewamy 1 litr zimnego mleka cały czas mieszajac trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając do momentu az sos zgęstnieje. Wtedy doprawiamy ok pół łyżeczki gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy i odstawiamy.

Jest jeszcze łatwiejsza wersja. Najłatwiejszy beszamel to mąka rozrobiona w maśle (zasmażka). Następnie dolewamy mleka i mieszamy do zgęstnienia. Przyprawy dowolne jak kto woli i gotowe 8)

Autor:  tymon [ pt mar 18, 2005 5:04 am ]
Tytuł: 

zapytaj u pana w warzywniaku-sklepiku kolonialnym.

on ma rozne takie wikwintne rzeczy dla francuskich pieskow :ozorek:

Autor:  Kasiula [ pt mar 18, 2005 10:26 am ]
Tytuł: 

A sprawdzałaś w Epi wśród sosów Knorra?

Choć zdecydowanie lepszy jest oczywiście własnej roboty

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 10:46 am ]
Tytuł: 

Sprawdzałam w Epi, nie ma.
Muszę przyznać, że Iwona mi zaimponowała.
Spróbować, nie spróbować ?

Zobaczę, dzięki !

Autor:  Iwona [ pt mar 18, 2005 11:11 am ]
Tytuł: 

Zrób, zrób!!! to jest 10 minut! tylko trzeba mieszac czesto bo przywiera do dna :? :roll: Ja mieszam prawie non stop a palnik nastawiam na maxa ;) :-D

Krzysztof Marschal- to zupełnie tak samo jak ja napisałam, tylko ja troszke dłużej opisalam :wink: . Moim zdaniem gałka w sosie beszamelowym musi być. A ziele i listek dodaja fajniejszego smaku. Sól i pieprz to przeciez do wszystkiego sie daje ;)
Inne przyprawy dodaje sie do innych dodatków do canneloni czy lasagne ;)

Powodzenia Sandrina !

Autor:  Staszek Kamiński [ pt mar 18, 2005 12:28 pm ]
Tytuł: 

a o której jest kolacja?

:zarcie:

:wink:

Autor:  hawk20 [ pt mar 18, 2005 12:59 pm ]
Tytuł: 

Sos zrobiony własnoręcznie jest zdecydowanie lepszy od gotowego! Robię podobnie jak Iwona, ale daję mniej masła, a na koniec dodaję jeszcze żółtko :-D
Przepisy są też w "Kuchni Polskiej"
Powodzenia

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 1:17 pm ]
Tytuł: 

A co Stasiu głodny bidulek, czy już ślinka cieknie na myśl o pysznym sosiku ? Już kilka razy widziałam Cię na forum z przygotowanym nożem i widelcem :-D

Autor:  Staszek Kamiński [ pt mar 18, 2005 1:19 pm ]
Tytuł: 

zawsze jestem przygotowany :)

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 1:43 pm ]
Tytuł: 

Z cyklu "nie znasz dnia ani godziny" ? 8)

Autor:  Krzysiek [ pt mar 18, 2005 4:22 pm ]
Tytuł: 

Staszek Kamiński pisze:
a o której jest kolacja?

:zarcie:

:wink:


Ot, głodny osiołek się nawet znalazł. :D

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 5:52 pm ]
Tytuł: 

Normalnie nie uwierzycie :D
UDAŁO SIĘ !
Już nigdy nie będę kupować sosu !

Dzięki !

Autor:  raf [ pt mar 18, 2005 6:01 pm ]
Tytuł: 

:jupi: :jeee:

(oby tylko goście przeżyli :P )

Autor:  joskai [ pt mar 18, 2005 6:14 pm ]
Tytuł: 

wystarczy dla całego osiedla?? 8)

(ogłoszenia z serii gotuje są na forum ryzykowne, bo kiedyś ustawi ci się kolejka pod klatką. Tymon wyjechał. Jeden wiecznie głodny mniej :wink: )

Autor:  Sandrina [ pt mar 18, 2005 6:33 pm ]
Tytuł: 

Wiesz Rafjusie, wolałabym żeby przeżyli, bo to m.in. mój ojciec rodzony.
Wyszłabym na rodzicobójczynę. :roll:

Autor:  Iwona [ sob mar 19, 2005 12:13 am ]
Tytuł: 

Sandrina pisze:
Normalnie nie uwierzycie :D
UDAŁO SIĘ !
Już nigdy nie będę kupować sosu !

Dzięki !


:ok:

Autor:  ZaTo [ pt mar 25, 2005 5:27 pm ]
Tytuł: 

kurde, tak sobie czytam ten wątek i myślę, że może ja bym zrobił. Sposób robienia opisany przez Iwonę wydaje się nawet mi banalnie prosty,
ale mam niemądre pytanie:

do czego ten sos :?:

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/