Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw sty 02, 2025 7:16 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt mar 13, 2009 7:35 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
No i jesli SOKIK uzna zapis za niewazny to znaczy ze mBanda nie miala prawa zmieniac mi oprocentowania - a wiec nadplaciłem kredyt. I niech mnie zmusza do podpisania jakiegos aneksu.
W optymalnej wersji bede miał stałe oprocentowanie 2,45 niezalezne od Liboru. Oczywiscie o wszystkim zadecyduje sąd i to w kilku postaciach wiec wszystko moze sie przydarzyć :|

PostZamieszczono: pt mar 13, 2009 10:40 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
No i się mylisz. Uznanie zapisu za nieważny daje tobie prawo do rozwiązania umowy, a nie samo z siebie ją rozwiązuje. Ale możesz łudzić się dalej. Widziały gały co brały, trzeba było się wtedy zastanawiać, a nie płakać po szkodzie. Ja nadal twierdzę, że podpisywanie takiej umowy jest nieporozumieniem, ale wina leży po stronie kredytobiorcy. No i co do wyroku, nie byłbym taki pewien.

http://olgierd.bblog.pl/strona,11.html

PostZamieszczono: sob mar 14, 2009 9:27 am 
Awatar użytkownika

Wybreccio pisze:
No i się mylisz. Uznanie zapisu za nieważny daje tobie prawo do rozwiązania umowy, a nie samo z siebie ją rozwiązuje. Ale możesz łudzić się dalej. Widziały gały co brały, trzeba było się wtedy zastanawiać, a nie płakać po szkodzie. Ja nadal twierdzę, że podpisywanie takiej umowy jest nieporozumieniem, ale wina leży po stronie kredytobiorcy. No i co do wyroku, nie byłbym taki pewien.

http://olgierd.bblog.pl/strona,11.html" target="_blank

Zasada widziały oczy ... sprawdza sie w przypadku małżenstwa a nie stosunków klient - przędsiębiorca, gdzie z zasady klient jest stroną słabszą - a wiec chronioną przez prawo.
Gdybyś w skutek niepoczytalności podpisał umowę w której zrzekałbyś się wolności to taka umowa byłaby w sposob oczywisty niewazna niezależnie czy jestes poczytalny czy nie i czy znasz prawo czy nie. Tak samo jest w naszym przypadku. Nie moze byc tak że zeby podpisać umowe kredytowa - trzeba znać prawo bankowe. Mam prawo miec zaufanie do sprzedawcy ze zna sie na tym co robi.
Na szczęście to nie ty (ani zaden bloger) bedziesz decydował co jest zgodne z prawem a co nie i nie ciebie musze przekonać. Swoją drogą sporą część swoich sąsiadów nazwałeś płaczliwymi idiotami - gratuluję!

PostZamieszczono: sob mar 14, 2009 4:12 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

koneser pisze:
Gdybyś w skutek niepoczytalności podpisał umowę w której zrzekałbyś się wolności to taka umowa byłaby w sposob oczywisty niewazna niezależnie czy jestes poczytalny czy nie.

Jakiś okropny bełkot, raz tak, raz nie.

koneser pisze:
Mam prawo miec zaufanie do sprzedawcy ze zna sie na tym co robi.

twoje zaufanie, twoje pieniądze :)

koneser pisze:
sporą część swoich sąsiadów nazwałeś płaczliwymi idiotami - gratuluję!

Nie musisz mi gratulować zwrotów, które nie są mojego autorstwa.

Co do przekonywania, nie musisz tego robić. Nie interesuje mnie twoja marża i życzę ci, żebyś miał nawet 0%. Podałem ci link do wypowiedzi prawnika, żebyś zobaczył, że twoje oczekiwania wcale takie oczywiste nie są.

PostZamieszczono: sob mar 14, 2009 11:48 pm 
Awatar użytkownika

Wybreccio pisze:
koneser pisze:
Gdybyś w skutek niepoczytalności podpisał umowę w której zrzekałbyś się wolności to taka umowa byłaby w sposob oczywisty niewazna niezależnie czy jestes poczytalny czy nie.

Zmienie to zdanie tak żebys zrozumiał
koneser pisze:
Gdybys podpisał umowę w której zrzekałbyś się wolności to taka umowa byłaby w sposob oczywisty niewazna niezależnie czy jestes poczytalny czy nie.

Nie ma znaczenia Twoja poczytalność czy też trzeźwosc umysłu. Wazne jest to ze taka umowa jest niezgoda z aktem wyższego rzędu - w tym przypadku z konstytucją. Umowa z bankiem nie moze łamać ustawy prawo bankowe, a tym przypadku łamie. Oczywiście że nic nie jest oczywistą oczywistością i ostatecznie bedzie decydował sąd (o czym też pisałem). Nie jest też tak że jesteśmy głupkami którzy nie wiedzą co podpisują. Dokładnie znałem treść umowy i wiedziałem na co sie decyduję. Gdyby bank nie zawiódł mojego zaufania nie byłoby kwestii. Ale zachowuje sie jak cwaniaczek z bazaru a nie jak instytucja zaufania publicznego - tak wiec na barykady ludu roboczy ;) ...

PostZamieszczono: ndz mar 15, 2009 2:08 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

koneser pisze:
Wybreccio pisze:
koneser pisze:

Zmienie to zdanie tak żebys zrozumiał
koneser pisze:
Gdybys podpisał umowę w której zrzekałbyś się wolności to taka umowa byłaby w sposob oczywisty niewazna niezależnie czy jestes poczytalny czy nie.

Nie ma znaczenia Twoja poczytalność czy też trzeźwosc umysłu. Wazne jest to ze taka umowa jest niezgoda z aktem wyższego rzędu - w tym przypadku z konstytucją. Umowa z bankiem nie moze łamać ustawy prawo bankowe, a tym przypadku łamie.

Możesz konkretnie napisać, które zapisy konstytucji i ustawy o prawie bankowym łamie?

PostZamieszczono: ndz mar 15, 2009 2:18 pm 
Awatar użytkownika

art. 76 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.)

PostZamieszczono: ndz mar 15, 2009 3:00 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Tyle, że warunki zmiany zostały określone w umowie, a kredytobiorcy zgodzili się, że decyzja o zmianie lub nie po wystąpieniu tych warunków należy do zarządu. Dlatego dziwi mnie, że ludzie coś takiego podpisywali i zgadzali się na łaskę bądź niełaskę innych.

PostZamieszczono: ndz mar 15, 2009 3:11 pm 
Awatar użytkownika

Wybreccio pisze:
Tyle, że warunki zmiany zostały określone w umowie, a kredytobiorcy zgodzili się, że decyzja o zmianie lub nie po wystąpieniu tych warunków należy do zarządu. Dlatego dziwi mnie, że ludzie coś takiego podpisywali i zgadzali się na łaskę bądź niełaskę innych.

No wlasnie nie zostały określone bo czymże sa 'zmiany parametrow rynku finansowego'? Jakie parametry i jak wplywają na oprocentowanie? Zapewniano mnie ze te parametry to Libor i stawki beda zmieniane wraz z nim. Tak tez sie działo zanim podpisalem umowe i dlugo potem.

PostZamieszczono: czw mar 26, 2009 3:33 pm 
Członek Zarządu Wspólnoty CPR Wiosna
Awatar użytkownika

UOKiK pozywa BRE Bank
(PAP, tm/26.03.2009, godz. 14:13)

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował w czwartek do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów pozew przeciwko BRE Bankowi. Urząd kwestionuje zawartą w umowach na kredyty hipoteczne klauzulę stanowiącą, że bank może zmienić niektóre warunki umowy.

Jak powiedziała w czwartek prezes UOKiK Małgorzata Krasnodębska- Tomkiel, BRE Bank kształtował wysokość oprocentowania kredytów hipotecznych w sposób nieprzewidywalny dla klientów.

"Konsumenci nie są w stanie przewidzieć, w jakiej sytuacji to oprocentowanie będzie rosło, jak również malało" - powiedziała.

Dodała, że pozew dotyczy także zapisów umów w których bank domaga się od klientów, aby informowali go o zmianach swojej sytuacji finansowej. "Uważamy, że jest to nieuprawnione" - podkreśliła.

Jak powiedziała, przygotowane są kolejne pozwy wobec banków, które skierowane zostaną do sądu jeszcze przed Wielkanocą.

PostZamieszczono: pt mar 27, 2009 1:00 am 

Krzysztof Sobera pisze:
(PAP, tm/26.03.2009, godz. 14:13)

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował w czwartek do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów pozew przeciwko BRE Bankowi. Urząd kwestionuje zawartą w umowach na kredyty hipoteczne klauzulę stanowiącą, że bank może zmienić niektóre warunki umowy.

Jak powiedziała w czwartek prezes UOKiK Małgorzata Krasnodębska- Tomkiel, BRE Bank kształtował wysokość oprocentowania kredytów hipotecznych w sposób nieprzewidywalny dla klientów.

"Konsumenci nie są w stanie przewidzieć, w jakiej sytuacji to oprocentowanie będzie rosło, jak również malało" - powiedziała.

Dodała, że pozew dotyczy także zapisów umów w których bank domaga się od klientów, aby informowali go o zmianach swojej sytuacji finansowej. "Uważamy, że jest to nieuprawnione" - podkreśliła.

Jak powiedziała, przygotowane są kolejne pozwy wobec banków, które skierowane zostaną do sądu jeszcze przed Wielkanocą.

Miło słyszeć, że instytucje które utrzymują się z naszych pieniędzy podejmują stosowne kroki w tej sprawie.

Wg mojej wiedzy działanie BRE jest nadużyciem zapisu, który pojawił się w umowach.
Zapis jest nieprecyzyjny, ale wydawał się być sensowny zakładając sensowne działanie Zarządu BRE.

Korzystałem z usług finansowych BRE od ich początku w Polsce. Przez 10 lat BRE nie dał mi do podpisania
żadnego zapisu, którego potem tak nadużył jak ten, który znalazł się w mojej umowie kredytowej.

Schemat działania BRE w momencie podwyżek był jasny, prosty i nikt nie podważał jego zasadności.
W sytuacji obniżki stopy procentowej BRE zdawał się zwlekać z decyzją aby troszkę dorobić, aż w końcu uznał, że w obecnej sytuacji i tak klientów nie będzie stać na refinansowanie kredytów u konkurencji i mogą "olać obniżkę".

Jeśli BRE wyjdzie z tego obronną ręką będzie to dowód na to, że jest to taki sam bank jak inne choć przez 10 lat budował wizerunek banku, który działa fair.

PostZamieszczono: pt mar 27, 2009 9:11 am 

vitia pisze:
W sytuacji obniżki stopy procentowej BRE zdawał się zwlekać z decyzją aby troszkę dorobić, aż w końcu uznał, że w obecnej sytuacji i tak klientów nie będzie stać na refinansowanie kredytów u konkurencji i mogą "olać obniżkę".

przecież ani razu nie obniżyli 8)
Te marne 0,25 w przyszłym miesiącu to zwykły ochłap po czasie i gruuuuubo poniżej oczekiwań

PostZamieszczono: pt mar 27, 2009 9:14 am 
Awatar użytkownika

Przecież vitia napisał, że olali obniżkę - czyli nic nie obniżyli.

Obrazek

PostZamieszczono: pt mar 27, 2009 6:42 pm 

fajnie, że jest proces, tylko obawiam się, że przegrana BRE będzie oznaczać jedynie konieczność zmiany umów na model "marża + libor", przy czym wysokość oprocentowania w chwili zmiany będzie identyczna jak dotychczasowa :(

PostZamieszczono: pt mar 27, 2009 9:09 pm 
Awatar użytkownika

Staszek Kamiński pisze:
fajnie, że jest proces, tylko obawiam się, że przegrana BRE będzie oznaczać jedynie konieczność zmiany umów na model "marża + libor", przy czym wysokość oprocentowania w chwili zmiany będzie identyczna jak dotychczasowa :(

A kto Cie zmusi do podpisania takiego aneksu

PostZamieszczono: pt mar 27, 2009 10:36 pm 

nikt, tylko brak aneksu też w niczym nie zmieni faktu, że oprocentowanie pozostanie stanowczo zbyt wysokie

PostZamieszczono: pn mar 30, 2009 5:26 pm 

dali "mega obniżkę" to jest czas na podwyżkę:
http://www.multibank.pl/co_nowego/aktualnosci?_a=41404
opłaty za konta idą do góry. Minimalne wpływy też. Aquarius żądał 5000, teraz już 8000 miesięcznie.
Ja już w BRE Lichwie nie trzymam kasy, leży tylko jałmużna na kredyt

PostZamieszczono: wt mar 31, 2009 8:46 am 
Awatar użytkownika

Dostales obnizke w Multi?

PostZamieszczono: wt mar 31, 2009 8:54 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

mBank obniżył o 0,25

PostZamieszczono: wt mar 31, 2009 9:24 am 

pieczara pisze:
mBank obniżył o 0,25

w MultiBank po dzisiejszej spłacie też mam -0,25 - WOW ! aż 4 franki niższa kolejna rata ...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.