Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 30, 2024 10:47 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 8:11 pm 
Ja powstrzymam sie moze od komentarza a w zamian polecam przeczytac ksiazke przelozona na wiele jezykow i napisana przez dwow wybitnych dziennikarzy niemieckich na ktora powoluje sie autor artykulu:
H.-P. Martin, H. Schumann, Pułapka globalizacji. Atak na demokrację i dobrobyt, Wrocław 1999

PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 8:54 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
A nim ja znajde i przeczytam, to moze jednak cos powiesz.

Co takiego spowoduje, ze wsrod tych 80% bez pracy nie pojawi sie nikt, kto wymysli cos, za co pracujace 20% bedzie chcialo zaplacic. Albo ktos z tych 80%.
Nie wiem ile 100 lat temu bylo klubow pilkarskich ale na pewno nie zarabialy tyle co teraz. Jak widac mozna dzis z tego zyc calkiem dobrze. Nie jest to do niczego potrzebne ale ludzie nie musza po 12 godzin zasuwac w fabrykach i cos wymyslili (chociaz bardziej powiedzialbym, ze cos sie pojawilo). Ja dosc ostroznie podchodze do wszelkich przepowiedni dotyczacych przyszlosci swiata i ludzkosci. To chyba zbyt skomplikowany uklad by przewidywac jego przyszlosc na dziesieciolecia w przod.

Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 9:36 pm przez orson, łącznie zmieniany 1 raz

PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 9:34 pm 
Najpierw przeczytaj :)

PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 9:36 pm 
Awatar użytkownika

Kupilem wlasnie na alegro.
Poczytam.

PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 11:27 pm 
Awatar użytkownika

Mira pisze:
Moglbys to czyms potwierdzic? O zasilkach tez nie wspominalam. Chodzilo mi wylacznie o to kto na jakiej podstawie zostaje zakwalifikowany jako bezrobotny.

Trudno tu coś potwierdzać, tak napisali na stronie. Nie zajmują się bezrobotnymi tylko są czymś w rodzaju urzędu statystycznego, zbierają dane i je robią z nich ładne wykresy.
Dla nich bezrobotny to ten co nie ma pracy i ma tyle energii by pójść i to komuś zgłosić.
Zresztą we własnym interesie bo idą za tym jakieś tam kupony, opieka medyczna czy nawet mieszkanie komunalne nawet jak nie dostanie zasiłku.

Mira pisze:
Jezeli bierzesz pod uwage zachodni system wartosci to masz oczywiscie racje. Sa jednak ludzie ktorzy przezywszy wiele lat w innej niz nasza kulturze i nie tylko tacy maja na to zupelnie inny punkt widzenia.

No to ładnie, że są inne systemy ale ten działa i ludzie nie głodują.
A w innych raczej nie jest wesoło. Kto na ochotnika chce się przenieść na stałe do Indii, Indonezji, Chin, czy Wenezueli? :)
Nawet najniższy pracownik w Mcdonaldzie żyje lepiej niż jego przodek sprzed 100lat nawet jeśli ten należał do klasy średniej.

Mira pisze:
Jeszcze odnosnie postu ktory napisales wczesniej. Juz od polowy lat dziewiedziesiatych uwaza sie za pewne rozwoj spoleczenstw w kierunku 20:80. 20% pracuje 80% zyje z egzystencjonalnego miniumum i...sie bawi.

Nic o tym nie wiem, ale jeśli to prawda to co w tym złego....
Zresztą według oficjalnych danych poniżej poziomu ubóstwa w USA żyje ok. 12% (i kwalifikuje się do pomocy federalnej) a nie 80% i ta wartość pozostaje mniej więcej stała od 40 lat. (wg. http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_line_in_the_United_States ).
By się załapać jedna osobnik musi mieć dochód poniżej 10991$ rocznie czyli 916$ miesięcznie (wg. http://www.census.gov/hhes/www/poverty/threshld/thresh08.html ) . Są chętni do porównania do własnej pensji? :)

PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 11:34 pm 
Awatar użytkownika

wm pisze:
(...)
A w innych raczej nie jest wesoło. Kto na ochotnika chce się przenieść na stałe do Indii, Indonezji, Chin, czy Wenezueli? :)
(...)

Byłeś ostatnio w Chinach ?

PostZamieszczono: wt lis 03, 2009 11:46 pm 
Awatar użytkownika

lastwill pisze:
wm pisze:
(...)
(...)

Byłeś ostatnio w Chinach ?

Nie byłem a coś ciekawego tam mają? :)
Czy to te miejsce gdzie dość fajnie jest w miastach nadmorskich a w jego wnętrzu wegetuje w nędzy 1.1mld ludzi?

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 12:42 am 
Awatar użytkownika

Pytam w cytowanym kontekscie i ogolnym kontekscie dyskusji w tym watku: jezeli chodzi o automatyzacje produkcji i stopien bezrobocia - to zestawianie Chin w jednym szeregu z Indonezja jest bardzo nietrafione (w zasadzie Wenezueli rowniez)

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 9:12 am 
wm pisze:
Mira pisze:
Moglbys to czyms potwierdzic? O zasilkach tez nie wspominalam. Chodzilo mi wylacznie o to kto na jakiej podstawie zostaje zakwalifikowany jako bezrobotny.

Trudno tu coś potwierdzać, tak napisali na stronie.

Mira pisze:
Jeszcze odnosnie postu ktory napisales wczesniej. Juz od polowy lat dziewiedziesiatych uwaza sie za pewne rozwoj spoleczenstw w kierunku 20:80. 20% pracuje 80% zyje z egzystencjonalnego miniumum i...sie bawi.

Nic o tym nie wiem, ale jeśli to prawda to co w tym złego....
Zresztą według oficjalnych danych poniżej poziomu ubóstwa w USA żyje ok. 12% (i kwalifikuje się do pomocy federalnej) a nie 80% i ta wartość pozostaje mniej więcej stała od 40 lat. (wg. http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_line_in_the_United_States ).
By się załapać jedna osobnik musi mieć dochód poniżej 10991$ rocznie czyli 916$ miesięcznie (wg. http://www.census.gov/hhes/www/poverty/threshld/thresh08.html ) . Są chętni do porównania do własnej pensji? :)

Moglbys podac linka?

Hmm...tak mysle ze forumowiczom mi oczywiscie tez obraz bezrobotnego i bezdomnego bedacy integralna czescia amerykanskich miast jest dobrze znany....

Wiesku wznosisz ody pochwalne na czesc USA a jednoczesnie piszesz odnoscie stosunku 20:80: "ale jesli to prawda to co w tym zlego..."
Ano to ze demokracja i takie spoleczne propoporcje wzajemnie sie wykluczaja....

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 9:14 am 
orson pisze:
Kupilem wlasnie na alegro.
Poczytam.

Jezeli tlumaczenie jest dobre bedziesz czytal jak trzymajacy w napieciu kryminal :)

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 10:46 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Mira pisze:

Niby dlaczego miałyby się wykluczać?

Poza tym zakladacie, ze stosunek 20:80 bedzie sie utrzymywal wiecznie po wynalezieniu tych zlych maszyn i wprowadzeniu tego zlego postepu cywilizacyjnego. A istnieje jeszcze cos takiego jak mechanizmy samoregulujace, ludzka kreatywnosc. Po pewnym czasie struktura populacji dostosuje sie do warunkow w jakich zyja ludzie. Tak jest w calej przyrodzie i na szczescie nie znalazl sie jeszcze zaden urzedas, ktory by to zablokowal dyrektywa.

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 7:47 pm 
Awatar użytkownika

lastwill pisze:
Pytam w cytowanym kontekscie i ogolnym kontekscie dyskusji w tym watku: jezeli chodzi o automatyzacje produkcji i stopien bezrobocia - to zestawianie Chin w jednym szeregu z Indonezja jest bardzo nietrafione (w zasadzie Wenezueli rowniez)

no tak ale tutaj chodziło o inne systemy i filozofie które te kraje mają do zaoferowania nie o ich pomyślność...

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 8:04 pm 
Awatar użytkownika

Mira pisze:
Moglbys podac linka?

to jest http://www.bls.gov/ u zakładka unemployment i dalej to już trzeba grzebać...

Mira pisze:
Hmm...tak mysle ze forumowiczom mi oczywiscie tez obraz bezrobotnego i bezdomnego bedacy integralna czescia amerykanskich miast jest dobrze znany....
Wiesku wznosisz ody pochwalne na czesc USA a jednoczesnie piszesz odnoscie stosunku 20:80: "ale jesli to prawda to co w tym zlego..."

nigdzie nie pisałem, że to raj na Ziemi :) Kraj jak każdy inny wysoko rozwinięty kraj. Ma swoje wady i zalety.
Jak ktoś chce pracować to może to robić, jak woli się bawić to jego sprawa...

Mira pisze:

Czy Stany to nie przypadkiem republika a nie demokracja? :)
Demokracja to ogólnie 2 wilki i owca głosujące co będzie na obiad więc raczej nie zawsze jest przyjemnym miejscem do zycia...

A ten stosunek 20:80 i Brzeziński to mi pachnie latami 80-tymi wtedy to tworzono takie new age proroctwa.
Ogólnie to polecam lekturę roczników jakieś poważnej gazety tak sprzed 10, 20, 50 lat i porównanie tamtejszych proroctw z obecną sytuacją, zwykle 100% pudło i zabawa gwarantowana :)

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 9:03 pm 
Awatar użytkownika

Mira pisze:
Ja powstrzymam sie moze od komentarza a w zamian polecam przeczytac ksiazke przelozona na wiele jezykow i napisana przez dwow wybitnych dziennikarzy niemieckich na ktora powoluje sie autor artykulu:
H.-P. Martin, H. Schumann, Pułapka globalizacji. Atak na demokrację i dobrobyt, Wrocław 1999

Próbowałem coś znaleźć o tej książce na Internecie i praktycznie poza odnośnikami do wirtualnych księgarni nic na jej temat nie ma. To nie rokuje dobrze.
Wygląda na to, że nikt na jej temat nie dyskutuje, nie pisze i nie tworzy komentarzy w blogach.
Jest 2 akapity na jej temat w Johana Norberga "In defence of global capitalism" i podsumowanie: "potężny błąd logiczny".

Ich wizja to praktycznie H.G. Wells-a "Maszyna czasu" z 1895r.
Świat zaludniony przez Eloi którzy praktycznie nic nie robią. Pracują natomiast Morlock-wie którzy co pewien czas zagryzają jakimś Eloiem.

"Pułapka globalizacji" to taka "Maszyna Czasu" tylko bez zagryzania.

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 9:10 pm 

wm pisze:
Mira pisze:

Próbowałem coś znaleźć o tej książce na Internecie i praktycznie poza odnośnikami do wirtualnych księgarni nic na jej temat nie ma. To nie rokuje dobrze.

cytuje się ją na zajęciach na Uniwersytecie Ekonomicznym :-)

(jako podstawa do dyskusji)

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 11:14 pm 
Awatar użytkownika

Jeśli tamtejsi studenci potrzebują ściągawki to Johan Norberg "In Defence of Global Capitalism" str. 138-139 rozprawia się w sposób morderczy z główną tezą tej książki (czyli rozwój techniki = bezrobocie). :)

PostZamieszczono: śr lis 04, 2009 11:24 pm 
Staszek Kamiński pisze:
wm pisze:
Mira pisze:

cytuje się ją na zajęciach na Uniwersytecie Ekonomicznym :-)

(jako podstawa do dyskusji)

Poleca sie ja do czytania na uniwersytetach niemieckich :-)

Jak to milo Staszku Cie znowu przeczytac :) :) :)

PostZamieszczono: czw lis 05, 2009 12:10 am 
wm pisze:
Mira pisze:

http://sammelpunkt.philo.at:8080/954/1/ ... oboril.pdf

http://www.jhterstegge.de/downloads/glo ... sfalle.pdf

http://www.mentalpsychologie-netz.de/ge ... rbeit.php4

http://www.der-waldgaenger.de/index.php?id=166

http://www.iguw.de/texte/Kreikebaum4_.txt

To tylko kilka sposrod wielu....

PostZamieszczono: czw lis 05, 2009 4:04 pm 

"W jednym z krajów, który zakupił bardzo dużo szczepionki, dwie osoby zmarły z powodu A/H1N1, cztery osoby zmarły (tak się podejrzewa, podkreślam) w kilka godzin po podaniu szczepionki. Czy to nie jest sygnał dla ministra zdrowia, czy tu nie zapala się czerwone światło? - retorycznie pytał w Sejmie wiceminister zdrowia Adam Fronczak, odpowiadając na zarzuty posłów, że nasz rząd nie sprowadził jeszcze szczepionki na A/H1N1. "

http://www.tvn24.pl/-1,1627321,0,1,wice ... omosc.html

PostZamieszczono: czw lis 05, 2009 4:20 pm 

tak w ogóle to polecam film Dr Rath'a
http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.