Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest ndz gru 29, 2024 6:01 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn cze 25, 2007 10:56 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Ciemny pisze:
coś myślę, że nie da się nikomu udowodnic winy :(

No bedzie ciężko to fakt, ale to nie znaczy że nic się nie da zrobić. Jestem przekonany że gdyby chodziło o szybę Archicomu, albo AMD p. Dulemba wiedziałby co robić. My możemy jedynie wziąć to pod uwagę podczas kolejnych głosowań.

PostZamieszczono: pn cze 25, 2007 11:01 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
koneser pisze:
Wybra pisze:
Kleo pisze:
Same kosiarki nie rozrzucają za bardzo niczego. Podkaszarki natomiast mają dośc duże pole rażenia - różnymi rzeczami.
Jeśli chodzi o wrażenia ogólne, to raz przyuważyłam, jak pan kosiarką staranował krzaczek na śmierc.
Poza tym nie lubią, jak się przygląda ich pracy :lol: (a moje dziecko uwielbia kosiarki - więc siłą rzeczy trochę czasu przy nich spędzamy ;) ).

Myślę, że same kosiarki też mogą nieźle czymś strzelić. W końcu to obracające się ostrza. Szczególnie jak trafią na odpowiedni kamyk. Sprawdzone (nie pod oknem Konesera :) )

Wedle AMD rownie prawdopodobne jest ze kamien wyleciał spod przejeżdzającego samochodu :lol: Zreszta jak opublikuję całą korespondencję z nimi to dopiero będzie ubaw :?

Tak czy siak, ciężko Ci będzie od kogokolwiek dostać rekompensatę, bo nikt nikogo nie złapał za rękę, nie wiadomo, czy ktoś to w ogóle widział, no i nie wiadomo nawet, czy sami kosiarze - jezeli to rzeczywiście oni - zauważyli.

PostZamieszczono: pn cze 25, 2007 11:03 pm 
Awatar użytkownika

Nie to już nawet nie o to... czy archicom czy my... sprawa jest o tyle trudna, że jeśli nie ma świadków, na kamieniu nie ma odciskow palcow konkretnej osoby, monitoring nic nie zarejestrowal itd. To w zasadzie mozna mowić ze to kamień z pod torów wyleciał i wybił szybe.

Kiedyś jadac samochodem wyprzedzil mnie inny samochod, spod jego koła niczym pocisk wyleciał kamień i trafil w przednią szybę. Zrobiła się pajęczynka. W pierwszej chwili myslalem pojade za nim (przeciez mi wybil szybe;))... ale za moment zmienilem zdanie bo przeciez nic facetowi nie udowodnie :) nawet kamienia nie mialem, a nie wmowie mu przeciez ze to on mi wybil skoro mogl ktos inny. Pech i tyle.

PostZamieszczono: pn cze 25, 2007 11:08 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Tak sie teraz zastanawiam.... Czy można tak policzyć prawdopodobieństwo, że konkretna osoba jest temu winna, żeby wyszło prawdopodobieństwo większe od zera? Narazie jestem zdania, że nie można i z tego punktu widzenia AMD ma rację - prawdopodobieństwa, że zrobiła to kosiarka, przejeżdżający samochód, dzieciak sikajacy jedna ręka do piaskownicy, a drugą rzucający kamień w okno Konesera są chyba sobie równe i wynosza zero.... Mogę to zdanie jeszcze zmienić... Wciąż się zastanawiam.

PostZamieszczono: pn cze 25, 2007 11:25 pm 
Awatar użytkownika

Wszystko sie zgadza z tym ze moje szyby nie pędza za samochodami ;), wiec w te wersje nie wierze. Mógł ktoś rzucić kamieniem, choć doprawdy nie wiem dlaczego miałby to robić. Dziecko z procą? Może. Jednakże zbieżność miejsca i czasu obu zdarzeń (koszenie-tłucznie) sprawia iż na 99% wiem kto jest za to odpowiedzialny.
No i najważniejsze w tym wszystkim jest to że kamień mógł równie dobrze uderzyć nie moją szybę, a moje dziecko, lub nową furę Wybera :) a to juz nie jest śmieszne. Uważam że prace na osiedlu powinny być prowadzone ze szczególną starannością, a ludzie którym płacę moje ciężko pożyczone pieniądze powinni dbać abym miał o ich pracy jak najlepszą opinię. Z jaką starannością jest koszona trawa widać na trawnikach.
Powinni wiec za szybę zapłacić, bo może to ich nauczy że lepiej pracować z zachowaniem, jak to mówią osobnicy pokroju ZaTo, należytej staranności ;)
Tak wiec drodzy sąsiedzi, gdy widzicie sprzątaczkę, kosiarza czy powiedzmy innego pracownika AMD trzymajcie go za ręce, a najlepiej chodźcie za nim z kamerą, bo może on tłuc i niszczyć a włos mu z głowy nie spanie :?

PostZamieszczono: pn cze 25, 2007 11:26 pm 
Awatar użytkownika

Wybra pisze:
Tak sie teraz zastanawiam.... Czy można tak policzyć prawdopodobieństwo, że konkretna osoba jest temu winna, żeby wyszło prawdopodobieństwo większe od zera? Narazie jestem zdania, że nie można i z tego punktu widzenia AMD ma rację - prawdopodobieństwa, że zrobiła to kosiarka, przejeżdżający samochód, dzieciak sikajacy jedna ręka do piaskownicy, a drugą rzucający kamień w okno Konesera są chyba sobie równe i wynosza zero.... Mogę to zdanie jeszcze zmienić... Wciąż się zastanawiam.

Słaby z Ciebie matematyk :) Prawdopodobieństwo każdego zdarzenia w przyrodzie wynosi 50% ponieważ coś sie stanie, albo nie. :lol:

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 8:34 am 
Awatar użytkownika

koneser pisze:
Słaby z Ciebie matematyk :) Prawdopodobieństwo każdego zdarzenia w przyrodzie wynosi 50% ponieważ coś sie stanie, albo nie. :lol:

Zwłaszcza wyciągnięcia z worka z kamieniami diamentu 8)

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 8:37 am 
Awatar użytkownika

koneser pisze:
Co rozumiesz przez podkoszarki? :o

No kosiarka jezdzi sobie po ziemi,a podkaszarka to takie coś, które facet nosi na ramieniu i podkasza np. brzegi trawników przy chodniku, krzaczku itp. Siła rażenia wtedy jest naprawdę spora.

Z tym, że prowadząc kosiarkę nie ma się przecież wpływu na to, czy spod niej coś wyleci czy nie - więc nie rozumiem argumentu o szczególnej staranności przy koszeniu w odniesieniu do latających kamieni.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:00 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Kleo pisze:
koneser pisze:

No kosiarka jezdzi sobie po ziemi,a podkaszarka to takie coś, które facet nosi na ramieniu i podkasza np. brzegi trawników przy chodniku, krzaczku itp. Siła rażenia wtedy jest naprawdę spora.

Z tym, że prowadząc kosiarkę nie ma się przecież wpływu na to, czy spod niej coś wyleci czy nie - więc nie rozumiem argumentu o szczególnej staranności przy koszeniu w odniesieniu do latających kamieni.

Też nie bardzo to rozumiem. Facet pcha tą kosiarkę i nie zawsze jest w stanie zauważyć, że w trawie leży kamyk, który przez przypadek szybko wirujące ostrze wyrzuci w bok. Jestem też w stanie sobie wyobrazić, że podczas koszenia kosiarka wydaje z siebie głośne dzwięki i kosiarz może nie usłyszeć, że odrzucony na bok kamyk uderza w czyjąś szybę. Choć równie dobrze może udać, że tego nie widział. Możemy sobie teraz gdybać kto lub co jest sprawcą, ale nikt nikogo nie złapał, nie widział i dlatego nie masz szans, żeby kogokolwiek pociągnąć do odpowiedzialności.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:01 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

koneser pisze:
Wybra pisze:

Szczególnie w rozkładzie jednostajnym U(0,1) 8)

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:08 am 
Awatar użytkownika

Kleo pisze:
koneser pisze:

O i to jest bardzo wazna informacja którą p.Dulemba przemilczał, bo jak do tej pory twierdzi że "prace przy koszeniu wykonywane są niemal nowym i w pełni sprawnym sprzętem. Kosiarki posiadają wyrzut tylny - do kosza zbierającego." O recznych kosiarkach ani słowa hmm :?
Kleo pisze:

Hmm Przecież nie twierdzę że ktoś to zrobił umyślnie. Jezeli jadac autem bedziesz miala awarię hamulców i zdemolujesz komuś auto to czy bedzie to Twoja wina? Poniesiesz odpowiedzialność? Oczywiście!
Nalezyta staranność to: uzywanie odpowiedniego (bezpiecznego) sprzętu, używanie go zgodnie z instrukcją obsługi, zabezpieczenie terenu prac itd.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:33 am 
Awatar użytkownika

Wybra pisze:
Też nie bardzo to rozumiem. Facet pcha tą kosiarkę i nie zawsze jest w stanie zauważyć, że w trawie leży kamyk, który przez przypadek szybko wirujące ostrze wyrzuci w bok.

Również nie jestes w stanie przewidziec ze hamulce Ci wysiądą podczas jazdy, ale co to zmienia?

Wybra pisze:
Jestem też w stanie sobie wyobrazić, że podczas koszenia kosiarka wydaje z siebie głośne dzwięki i kosiarz może nie usłyszeć, że odrzucony na bok kamyk uderza w czyjąś szybę. Choć równie dobrze może udać, że tego nie widział. Możemy sobie teraz gdybać kto lub co jest sprawcą, ale nikt nikogo nie złapał, nie widział i dlatego nie masz szans, żeby kogokolwiek pociągnąć do odpowiedzialności.

Ale ja nie mam pretensji do kosiarza ze nie zauwazyl co narobil, tym bardziej ze w szybie wybił dziurę. Co innego jakby szyba poleciala.
Poważna firma po takim incydencie powinna dosc do wniosku ze ich wina jest bardzo prawdopodobna i lepiej za szybę zapłacić zeby nie psuć sobie opini. Wręcz cieszyli by sie ze to tylko poszła szyba w małym oknie, a nie lampa w nowym leksusie, albo czyjeś oko. Zostali ostrzeżeni i mają szansę zmienić sposób pracy, nadzoru, sprzęt itd aby sie zabezpieczyć przed takimi wypadkami na przyszłość. A oni zachowują się jak dzieci i zwalają na dzieci (z procą) :?

Kiedyś kupiliśmy Ice Tea w McScierwie ktora nam nie posmakowała. Patrze a tam termin ważności upłyną w 2006. No to wracamy z reklamacją, a pani mówi ze to nie jest 2006 tylko 2008 (faktycznie nadruk jakis taki kulawy był) otworzyła nam kilka następnych butelek do spróbowania (faktycznie wszystkie smakują równie podle) po czym dała nam w zamian IceTea o innym smaku. Tak wiec zmarnowała kilka butelek mimo iż nie mieliśmy krztyny racji. To sie nazywa profesjonalne podejscie do klienta. Takiego profesjonalnego podejscia oczekuję od każdego kto żyje z moich pieniedzy.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:39 am 
Awatar użytkownika

koneser pisze:
Również nie jestes w stanie przewidziec ze hamulce Ci wysiądą podczas jazdy, ale co to zmienia?

No zmienia, bo podczas jazdy jak komuś wjedziesz w tył samochodu, to jest szkoda, sa dowody, jest sprawca.
Tutaj sprawcy nie ma... domniemywać można sobie wszystko... ale Twoje dochodzenie bedzie trwac i trwac...

Radzilbym sie przyzwyczaic do mysli, że będziesz musiał z kiermany wyciągnać kaiorkę na nową szybę. Wiem jak to boli i szczerze współczuję.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:43 am 
Awatar użytkownika

I nie dziw się, że firma nie chce płacić. Wyobraź sobie sytuację, gdzie jedziesz samochodem po osiedlu, spod kol wyskakuja kolejno kamienie i wybijaja np. 3 szyby w mieszkaniach. Pod wieczor wracasz do domu, czekaja na Ciebie sasiedzi, ktorzy chcą Ci wmowić bez zadnych dowodow, ze to TY im te szyby powybijales jadac samochodem do pracy ;) zaplacisz? :)

no dobra, moze byc nawet ze wybiles jedna szybe nie 3 :)

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 10:58 am 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Ciemny pisze:
koneser pisze:

No zmienia, bo podczas jazdy jak komuś wjedziesz w tył samochodu, to jest szkoda, sa dowody, jest sprawca.
Tutaj sprawcy nie ma... domniemywać można sobie wszystko... ale Twoje dochodzenie bedzie trwac i trwac...

Radzilbym sie przyzwyczaic do mysli, że będziesz musiał z kiermany wyciągnać kaiorkę na nową szybę. Wiem jak to boli i szczerze współczuję.

O to to.....
I to jest mój koniec w tym temacie.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 11:01 am 
Awatar użytkownika

Ciemny pisze:
I nie dziw się, że firma nie chce płacić. Wyobraź sobie sytuację, gdzie jedziesz samochodem po osiedlu, spod kol wyskakuja kolejno kamienie i wybijaja np. 3 szyby w mieszkaniach. Pod wieczor wracasz do domu, czekaja na Ciebie sasiedzi, ktorzy chcą Ci wmowić bez zadnych dowodow, ze to TY im te szyby powybijales jadac samochodem do pracy ;) zaplacisz? :)

Hmm jesli żyłbym z jeżdzenia po osiedlu, a płacili mi za to sąsiedzi - to poważnie bym to rozważył.
Twoj przyklad jest o tyle nietrafiony ze na drogach nie leży tyle kamieni co na trawnikach, a samochody nie rozrzucają wszystkiego na co trafią 'w standardzie'.

A ze raczej niczego im nie udowodnie i pewnie przyjdzie mi za szybe zapłacić - to już się z tą myślą oswajam. Ale chcę aby moi Szanowni Sąsiedzi mieli swiadomość komu powierzamy zarząd naszą własnością i na jaką pomoc ze strony zarządcy mogą liczyć w razie kłopotów.
Jest to ważna lekcja dla nas jako wspolnoty zwłaszcza że mogą się pojawić spory pomiedzy nami a Archicomem i ja juz nie mam wątpliwości czyje interesy bedzie reprezentował AMD.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 11:13 am 
Awatar użytkownika

Koneser, nie przypadkowo opisałem Ci moja sytuacje na drodze, gdzie wyprzedzajacy mnie samochod, a dokladniej kamien spod jego opony wybil mi przednia szybe... Mialem sprawce jednak NIC nie moglem zrobic, bo sytuacja byla o tyle trudna, ze nie udowodnilbym facetowi jego winy w tym przypadku. To samo jest u Ciebie... po prostu pechowe zdarzenie i nalezy sie z tym niestety pogodzic. Dobrze że naglosniles cala sprawe, dobrze ze zglosiles ja do AMD, pewnie AMD uczuli firmę koszaca trawe o wiecej uwagi podczas wykonywanej pracy, jednak oczekiwanie odszkodowania, gdyz zachodzi tylko podejrzenie... to troche za duzo. Brak dowodow niestety.

Aha wydaje mi sie troche niesprawiedliwe to, ze opisujesz AMD jako firme, ktora dziala na korzysc archicomu czy innych firm, a nie nas mieszkancow... sprawa jest o tyle trudna, ze rowniez bym się tego nie podjal. BRAK DOWODOW. Zreszta jak chcesz wez od AMD namiary na firme, ktora kosi trawe i ciagnij te sprawe sam... bedzie ciezko.

Pozdrawiam dla mnie EOT.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 11:30 am 

Poza tym, jeśli się nie mylę, szczególnie mieszkańcy Wiosny mają prawo twierdzić, że nie raz AMD był pomocny w rozwiązywaniu ich sporów z Archicomem. Ale tak w zasadzie, to oni musieliby potwierdzić to moje wrażenie.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 11:36 am 
Awatar użytkownika

Pawel pisze:
Poza tym, jeśli się nie mylę, szczególnie mieszkańcy Wiosny mają prawo twierdzić, że nie raz AMD był pomocny w rozwiązywaniu ich sporów z Archicomem. Ale tak w zasadzie, to oni musieliby potwierdzić to moje wrażenie.

W ogóle Wiosna mam wrazenie jest przez AMD traktowana lepiej. Przykladem niech bedzie sprawa odszkodowań za przebite opony. Czy AMD jakkolwiek pomogło poszkodowanym z Jesieni? Wiosna dostała odszkodowania Jesień nie.

PostZamieszczono: wt cze 26, 2007 12:31 pm 
Awatar użytkownika

Ciemny pisze:
Koneser, nie przypadkowo opisałem Ci moja sytuacje na drodze, gdzie wyprzedzajacy mnie samochod, a dokladniej kamien spod jego opony wybil mi przednia szybe...

A ja nie przypadkowo podałem Ci moj przyklad z McDonaldem. Takiego traktowania oczekuję
od ludzi którym płace. To oni mają dbać żebym był zadowolony a nie ja bronić sie przed ich nieudolnością. Stosunki Ciemny-Koneser są zdecydowanie rózne niż stosunki zleceniodawca-usługodawca.
Uważam dochodzenie swoich praw, oraz domaganie sie dobrego traktowania za swoj konsumencki obowiązek, a za swoj sasiedzki obowiazek poinformowanie sąsiadów o zainstniałej sytuacji oraz jakości otrzymanej usługi.

Ciemny pisze:
Aha wydaje mi sie troche niesprawiedliwe to, ze opisujesz AMD jako firme, ktora dziala na korzysc archicomu czy innych firm, a nie nas mieszkancow... sprawa jest o tyle trudna, ze rowniez bym się tego nie podjal. BRAK DOWODOW. Zreszta jak chcesz wez od AMD namiary na firme, ktora kosi trawe i ciagnij te sprawe sam... bedzie ciezko.

Ja sie z zadnym Dendrolem szarpał nie bede. Z AMD tez nie. Dowodów nie mam ale mam uprawdopodobnione podejrzenie. A ze AMD bedzie działal na korzysc Archicomu to juz moj wniosek z zaistnialej sytuacji. Skoro biorą stronę firmy ktorej zlecaja prace, a nie moją to tym bardziej bedą brali stronę A. z którego zlecen zyja.
Ciemny pisze:
Pozdrawiam dla mnie EOT.

Wiem ze narzekanie na AMD jest na tym forum niepoprawne politycznie i każdy kto dopuszcza sie takiego swinstwa jest zaraz trollem pokroju Anihilatiego, ale ja i tak mam juz zszarganą opinię
:D
Zreszta nie dziwi mnie to za bardzo bo przecież p.Bartosz to taki miły i uczynny człowiek i żaróweczki wymieni ;) i furiatom roznym grzecznie wszystko wyjaśni.

Ostatnio zmieniony wt cze 26, 2007 12:37 pm przez koneser, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.