Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn gru 23, 2024 9:58 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt lut 10, 2006 2:56 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
Potrzebuje pomocy bo w sprawach podatków, działalności gosp. niewiele wiem.. Chciałbym założyć działalność gosp. i pracować dla kogoś w USA i także dla kogoś na terenie Unii - Angia, Szwecja itp. I teraz mam pytanie bo nawet nie wiem czy to jest proste czy skomplikowane. W jaki sposób mogę wystawiać rachunek komuś w USA ? Czy to trzeba jakąś specjalną działalność zakładać, jak się rozliczać z podaktu zważywszy że ten ktos z USA czy Anglii nie posiada NIP..itd. Ktoś mógłby mi pomóc.. albo wskazać miejsce gdzie mógłbym się skonsultować w tych sprawach..? Z góry dziękuję.

PostZamieszczono: pt lut 10, 2006 3:10 pm 
Awatar użytkownika

serin pisze:
Potrzebuje pomocy bo w sprawach podatków, działalności gosp. niewiele wiem.. Chciałbym założyć działalność gosp. i pracować dla kogoś w USA i także dla kogoś na terenie Unii - Angia, Szwecja itp. I teraz mam pytanie bo nawet nie wiem czy to jest proste czy skomplikowane. W jaki sposób mogę wystawiać rachunek komuś w USA ? Czy to trzeba jakąś specjalną działalność zakładać, jak się rozliczać z podaktu zważywszy że ten ktos z USA czy Anglii nie posiada NIP..itd. Ktoś mógłby mi pomóc.. albo wskazać miejsce gdzie mógłbym się skonsultować w tych sprawach..? Z góry dziękuję.

Pytanie podstawowe, gdzie ma być prowadzona działalnośc godpodarcza dla firmy zagranicznej w Polsce czy też nie?
Jeżeli w Polsce to wystarczy zarejestrować firme i wystawiać faktury firmom zagranicznym. Podstawą jest umowa np. przedstawicielska, w której trzeba okreslic walutę wynagrodzenia a najlepiej w PLN jest mniej formalności i jasność przed US.
ZUS i inne opłaty płacisz w kraju.
W przypadku stałej działaności w innym państwie w grę moga wchodzić zasady podwójnego opodatkowania, obowiązkowego ubezpieczenia lub też nie itd., itd- ale w tymtemacie nie czuje sie mocny :-D

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 10, 2006 3:21 pm 

no wlasnie o to mi chodzi.. dzialalnosc chce tutaj (w Polsce) zalozyc tyle ze wystawiac faktury dla kogos w USA czy Anglii.. Czyli to jest proste.. wystarczy zalozyc dzialalnosc gosp. i juz..

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 10, 2006 3:30 pm 
Awatar użytkownika

serin pisze:
no wlasnie o to mi chodzi.. dzialalnosc chce tutaj (w Polsce) zalozyc tyle ze wystawiac faktury dla kogos w USA czy Anglii.. Czyli to jest proste.. wystarczy zalozyc dzialalnosc gosp. i juz..

Tak, bo w Polsce będziesz płacił podatki i ZUS. Dla US najważniejsza jest siedziba firmy i zasięg działania- kraj czyli Polska. :)

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 10, 2006 10:31 pm 

Kazinsky pisze:
serin pisze:

Tak, bo w Polsce będziesz płacił podatki i ZUS. Dla US najważniejsza jest siedziba firmy i zasięg działania- kraj czyli Polska. :)

hmm.. ale na dobra sprawe zasieg dzialania.. to wlasnie nie bylaby tylko Polska.. tylko US i UE ?

Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 10, 2006 10:40 pm 
Awatar użytkownika

I tu własnie aby Ciebie nie wprowadzic w błąd, nie podejme się jednoznacznej odpowiedzi. :-D

Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 11, 2006 9:43 am 

Mieszkaniec osiedla: Nie
jeśli chodzi o UE to będzie to wtedy export usług (ale płatnik musi byc zarejestrowany w ktoryms z rajow unii i tam miec swoja działalnośc).
Jezeli na dodatek Twoja działalnośc miesci sie w kwalifikowanej - art.27 ust.3 i 4 .pkt2 ustawy o podatku VAT to dzialalnosc nie podlega VAT, czyli rozumując liczbami Vatu brak dla Ciebie.
Musisz byc tylko płatnikiem EUVatu.
Jezeli chodzi o US to nie wiem, ale bałabym się akcyz za działalnosc prowadzona poza UE
Ale najlepiej podejdz sobie do jakis doradców podatkowych.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 13, 2006 1:35 am 

Xena_z_Xsary pisze:
jeśli chodzi o UE to będzie to wtedy export usług (ale płatnik musi byc zarejestrowany w ktoryms z rajow unii i tam miec swoja działalnośc).
Jezeli na dodatek Twoja działalnośc miesci sie w kwalifikowanej - art.27 ust.3 i 4 .pkt2 ustawy o podatku VAT to dzialalnosc nie podlega VAT, czyli rozumując liczbami Vatu brak dla Ciebie.
Musisz byc tylko płatnikiem EUVatu.
Jezeli chodzi o US to nie wiem, ale bałabym się akcyz za działalnosc prowadzona poza UE
Ale najlepiej podejdz sobie do jakis doradców podatkowych.

.. to jednak jak widze.. nie bedzie to wcale takie proste.. dziekuje za info.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn lut 13, 2006 10:28 am 

Mieszkaniec osiedla: Nie
Co do UE to bardzo proste. Idziesz do US i skladasz wniosek o bycie Europłatnikiem - do twojego nipu dostaniesz jeszcze literki PL;)
Wzór fvat zagranicznej moge Ci przesłać. Musisz tylko sobie uważnie przeczytać w podanym przeze mnie artykule i ustawie czy Twój rodzaj działalności odpowiada któremus z zamieszczonych.Wersja trudniejsza czyli jak nie ma tam Twojej usługi oznacza, że wpisujesz VAT na fvat(przewaznie 22%).

CO do USA to nie wiem. Pewnie trzeba popełniać cło i akcyzę jak kiedyś, kiedy nie byliśmy w UE.
Jesli moge Ci jeszcze coś podpowiedzieć to na prv,
Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.