Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest ndz gru 22, 2024 8:28 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 2:19 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Witam,

1. Planuję kupno kawalerki w A3. Jedyna, która mi sie podoba ma niestety okna od północy. Czy ktos z mieszkanców A1 i A2 mających kawalerki od północnej strony mógłby napisac czy mieszkanko jest bardzo niedoświetlone ?

2. Chce wziac kredyt mieszkaniowy i napotkalem na firmę Expander. Ich doradcy pomagają dobrac odpowiedni bank i kredyt do danej sytuacji klienta. Mam pytanko czy ktos z Was korzystal z ich usług ?

3. Jakie sa koszty wynajmu kawalerki na osiedlu ?

Z gory dzieki za odpowiedz...

pozdrawiam
pieczara

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 2:30 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
2. Tam, my korzystalismy.

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 2:39 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Czyli warto sie do nich wybrac ? A jak wyglada kwestia rozliczenia sie za ich uslugi ?

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 3:51 pm 
Awatar użytkownika

pieczara pisze:
Czyli warto sie do nich wybrac ? A jak wyglada kwestia rozliczenia sie za ich uslugi ?

ja też korzystałem z usług Expandera, wszystko robią za friko, bo dostają prowizje od banku, więc Ciebie to nic nie kosztuje (a może coś się zmieniło, bo ja brałem kredyt 2 lata temu)... Generalnie polecam.

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 4:51 pm 
Awatar użytkownika

I jeszcze radzę się zastanowić nad kawalerką. W ogólnym rozliczeniu mieszkania te okazują się najdroższe. Może lepiej trochę dopłacić (w kredycie :wink: ) i wybrać jakieś 2 pokoje :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 5:05 pm 
Awatar użytkownika

My tez polecamy Expandera. W momencie brania kredytu bylismy niezdolni kredytowo w wiekszosci bankow, E. znalazl nam 2 takie, ktore byly sklonne - i to na miejscu, od razu.
Jesli mniej wiecej masz preferencje co do banku, chyba lepiej jednak uderzac bezpodrednio (podobno mozna wynegocjowac lepsze warunki...). My w kazdym razie nie narzekamy.

PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 5:29 pm 
Awatar użytkownika

pieczara pisze:
Witam,

1. Planuję kupno kawalerki w A3. Jedyna, która mi sie podoba ma niestety okna od północy. Czy ktos z mieszkanców A1 i A2 mających kawalerki od północnej strony mógłby napisac czy mieszkanko jest bardzo niedoświetlone ?

należy pamiętać że ten budynek będzie trochę przysłonięty przez przyszłe bud. C3 i D, więc trudno je porównywać z bud. A 1 i 2, które póki co maja widoczek na pole (buraków :P ). Analogiczne są raczej bud. C 1 i 2 ! A tu zdarzało się że mieszkanka od północy były np. zawilgocone !
I ja też radzę kupić tyćkę większe od razu. Jak się bierze kredyt np. na 30 lat to różnica kosztów kredytu nie jest wielka!

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 6:15 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

No to pytanko brzmi, jak z oświetleniem północnej części C1 i C2 ?

Co do większego mieszkania... Na większe trzeba miec kasę albo chciec i móc wziąc większy kredyt. Generalnie na razie większe nie jest potrzebne a wychodzę z załozenia, że nawet 2 pokoje nie rozwiązują problemu mieszkania rodzinnego czyli z dziecmi.

Z wyborem mieszkania się trochę spóźniłem i dlatego zależy mi teraz na tych oddawanych i kończonych w kwietniu.

pozdrawiam
pieczara

Tytuł:
PostZamieszczono: sob mar 19, 2005 11:39 pm 

a ja nie polecam Expandera, no chyba, że od lipca czegos się nauczyli...
Przez nich straciliśmy bardzo na kursie franka, grzebali się ze złożeniem wniosku z 3 tygodnie od naszej pierwszej wizyty, gdzie całość dokumentów już mieliśmy. Do tego dwie obsługujące nas panie- bo jedna poszła na urlop w międzyczasie nie bardzo rozumiały się na ofercie naszego banku, sposobu wypełnienia wniosku, nie poinformowały nas o wielu rzeczach- co nie musiało być takie ooczywiste, ze wiemy, bo czy jak idę z założenia do fachowca, to naprawdę sama muszę nauczyć się całości zagadnienia, by nie dać się zaskoczyć? Ciągle, przynajmniej w Expanderza, odniosłam wrażenie, że całe szczęście, że sami próbowaliśmy wcześniej porównywać oferty i poznać się na opłatach, sposobach wyliczeń itd.Skusiliśmy się na nich zachęceni tym, że na starcie mogą niższą prowizję za udzielenie kredytu wynegocjować-tak było w przypadku pko bp gdy nie ma się konta w tym banku. jednak w wyniku spadku kursu w międzyczasie, mielibyśmy do wypłaty dużo mniej złotówek- w wyniku czego wycofaliśmy wniosek expandera i złożyliśmy własny. róznice kursowe też były, ale nie takie!

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 2:16 pm 
Awatar użytkownika

My tez nie polecamy Expandera. Ich doradztwo w zakresie kredytow polega na wyborze pomiedzy 3-4 bankami. O reszcie wiedza niewiele i niedokladnie.
Grzebia sie strasznie ze skladaniem dokumentow. Brak jest dobrej informacji zwrotnej.
Moja rada - zrob liste bankow, wez dzien urlopu i zrob objazd. Dowiesz sie wiecej i konkretniej.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 8:06 pm 
Awatar użytkownika

Ja mieszkam w kawalerce co prawda nie od północy lecz od zachodu w A2 i jestem b. zadowolona.Koszt jest niewielki ,nie masz klaustrofabii ponieważ jest przestrzeń[aneks kuchenny ]Przy niewielkiej kasie polecam.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 8:48 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Eeeeech, zachod fajny jest, bo slonko pol dnia swieci a od polnocy ... nie bardzo ;(

Pozdrawiam
pieczara

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 10:56 pm 
Awatar użytkownika

To i ja dorzucę coś o Expanderze:

O M I J A J C I E_____I C H_____Z_____D A L E K A ! ! ! !

Gdybym ich słuchał, to chyba do tej pory bym nie kupił mieszkania. Koleś, który mnie obsługiwał, wyliczył mi zdolność kredytową około 40% mniejszą niż miałem w PKO BP. Wg niego starczyło na 45 metrowe mieszkanie i raczej nie na naszym osiedlu. Poza tym, jego horyzonty ograniczały się do 4-5 banków. Mało tego stwierdził, że bez 20% wkładu własnego nic nie zdziałam i żebym wrócił jak będę je miał. Być może potraktował mnie w ten sposób z powodu mojego ubioru :wink: (krótkie spodenki i adidasy).

Tytuł:
PostZamieszczono: pn mar 21, 2005 11:39 pm 

Pieszy pisze:
Być może potraktował mnie w ten sposób z powodu mojego ubioru :wink: (krótkie spodenki i adidasy).

To mu się nie dziwię ;-)

Tytuł:
PostZamieszczono: wt mar 22, 2005 1:29 pm 

pomieszczenie od północy wymaga większych nakładów ogrzewania. my mamy pokój od południa i od północy różnica jest znaczna zwłaszcza jak sie jest osobą ciepłolubną jak ja :wink:

Tytuł:
PostZamieszczono: wt mar 22, 2005 8:27 pm 
Awatar użytkownika

A dlaczego północ?Zastanów się nad zachodem a szczególnie nad węzłem cieplnym.Jakie są zalety tak usytułowanego mieszkania możesz się domyślić(zwłaszcza zimą)pozdrawiam.

Tytuł:
PostZamieszczono: wt mar 22, 2005 8:35 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Z tych które zostały tylko ta mi sie podoba...

pozdrawiam
Pieczara

Tytuł:
PostZamieszczono: czw mar 24, 2005 3:05 pm 
Awatar użytkownika

...chyba najlepiej odwiedzić osobiście te kawalerki i wtedy zdecydować... :wink: :roll:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.