Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest wt sty 07, 2025 12:01 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: wt maja 13, 2008 8:03 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
Na dachu jej zamontować się nie da bo Nasz Kochany Zarząd na to nie wyrazi zgody. Nasz Kochany Zarząd nic nie zrobi także w sprawie by w Naszej Instalacji TV pojawił się dla wszystkich sygnał HD tv cyfrowej. Trzeba więc wziąć sprawy w swoje ręce i zaopatrzyć się w talerz, który trzeba by w moim przypadku umieścić na długim wysięgniku, no właśnie jak długim. I tu prośba o pomoc osób, które się coś na tym znają albo temat już przerabiały. Jak długi musiałby być taki wysięgnik. Moje mieszkanie to parter F2 niestety nie od strony ulicy. Od strony pól. Czy w ogóle jest możliwe zainstalowanie satelity? Czy też będę musiał z Naszym Kochanym Zarządem wejść na drogę wysoce sformalizowaną, tj. uzyskania zezwolenia na zamontowanie anteny na dachu, bądź spróbowaniu wyproszenia u Naszego Kochanego Zarządu by w ramach jakiegoś głosowania przerobić aktualną sieć tvk na cyfrową.

PostZamieszczono: wt maja 13, 2008 9:35 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Prawdopodobnie wystarczy jeden wysiegnik, a podwojny to juz na pewno.

Porozmawiaj z waszym zarzadem, bo juz od jakiegos czasu wasz zarzad zajmuje sie sprawa doprowadzenia do mieszkan sygnalu tv sat. A przynajmniej sie tym zajmowal.

Nie jest tez prawda, ze na dachu nie mozna :) Potrzeba tylko zgody zarzadu, a antena musi byc zamontowana np.na kominie przy pomocy obejmy. Jakis czastemu probowalem, ale bylo to nieoplacalne. Talex za pociagniecie kabli chcial kosmicznie duzych pieniedzy.

PostZamieszczono: wt maja 13, 2008 11:08 pm 

zoltek pisze:
Nasz Kochany Zarząd nic nie zrobi także w sprawie by w Naszej Instalacji TV pojawił się dla wszystkich sygnał HD tv cyfrowej.

Analogowej TVK najlepszy Zarząd Almighty nie przerobi na cyfrową TVK (no, chyba, że wejdzie do nas Aster Citi). Poza tym w Polsce jest raptem kilka kanałów HDTV, tak naprawdę nie ma co oglądać a poza tym to ponoć psuje wzrok i może w sumie dobrze...

PostZamieszczono: śr maja 14, 2008 7:54 am 
Awatar użytkownika

clifford pisze:
zoltek pisze:
Nasz Kochany Zarząd nic nie zrobi także w sprawie by w Naszej Instalacji TV pojawił się dla wszystkich sygnał HD tv cyfrowej.

Analogowej TVK najlepszy Zarząd Almighty nie przerobi na cyfrową TVK (no, chyba, że wejdzie do nas Aster Citi). Poza tym w Polsce jest raptem kilka kanałów HDTV, tak naprawdę nie ma co oglądać a poza tym to ponoć psuje wzrok i może w sumie dobrze...

psuje wzrok... bo jak się napatrzysz na obraz czystej jakości to chcesz więcej i więcej i więcej...

PostZamieszczono: śr maja 14, 2008 8:50 am 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Tak tylko powiem ze probowalismy z UPC, ale nie wyszlo. Teraz jest co innego na tapecie. Ale nie prowadze tej sprawy wiec wiele nie powiem. Jak cos bedzie wiecej wiadomo na pewno Zarzady poinformuja.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

PostZamieszczono: śr maja 14, 2008 9:23 am 
Awatar użytkownika

zoltek - ewentualnie dogadaj się z sąsiadem od strony placu zabaw. najlepiej żeby miał już talerz :)) wtedy wystarczy że zamontujecie konwerter x w jednym (2 lub 4 w jednym - w zal. jakie tunery macie)

PostZamieszczono: śr maja 14, 2008 3:26 pm 
Awatar użytkownika

clifford pisze:
zoltek pisze:

psuje wzrok ??? :boje: :o :lol: :lol: :lol:

PostZamieszczono: śr maja 14, 2008 7:20 pm 

Kiedyś jak jechałem do pracy, to "kątem ucha" usłyszałem w radio (Ram albo RMF) jakieś wywody nt. jakości telewizorów płaskich, który prowadziła jakaś instytucja w Niemczech, i tam padło takie, też przyznam kontrowersyjne, stwierdzenie jakoby HDTV bardziej męczyło wzrok.
Może chodziło o skupianie na szczegółach albo o obrazie z przeplotem? (przelot = rysowanie 2x = migotanie). Trudno mi się do tego odnieść, bo nie jestem okulistą, może to być bzdura.
Ale w kwestii oferty HDTV: miałem "n" box recorder i wywaliłem to badziewie po okresie umowy z powodu braku oferty. Na discovery HD same powtórzenia, na MGM same stare filmy w PAL, upskalowane do HD (sport mnie nie interesuje).

PostZamieszczono: śr maja 14, 2008 10:13 pm 

clifford pisze:
Ale w kwestii oferty HDTV: miałem "n" box recorder i wywaliłem to badziewie po okresie umowy z powodu braku oferty. Na discovery HD same powtórzenia, na MGM same stare filmy w PAL, upskalowane do HD (sport mnie nie interesuje).

W tym okresie to w zasadzie nikt nie oferował jakiejśc super ramówki w HD, więc "n" ani w tym gorsza ani lepsza

PostZamieszczono: czw maja 15, 2008 5:12 pm 

Dzięki za wszelkie sugestie. Zdecydowałem się na rozwiązanie z podwójnym wysięgnikiem, z obserwacji pozostałych anten porozwieszanych po balkonach wnioskuję, że to powinno wystarczyć. Na decyzje zarządów nie będę czekał, powiem tak prędzej powstaną autostrady w Polsce niż doczekam się cyfrowego sygnału w tvk. W 2012 sprawa sama się rozwiąże bo sygnał analogowy zniknie i tak czy siak zarządca będzie musiał dostarczyć sygnał cyfrowy ale mnie się 4 lata nie chce czekać :)

PostZamieszczono: czw maja 15, 2008 6:42 pm 

zoltek pisze:
Dzięki za wszelkie sugestie. Zdecydowałem się na rozwiązanie z podwójnym wysięgnikiem, z obserwacji pozostałych anten porozwieszanych po balkonach wnioskuję, że to powinno wystarczyć. Na decyzje zarządów nie będę czekał, powiem tak prędzej powstaną autostrady w Polsce niż doczekam się cyfrowego sygnału w tvk. W 2012 sprawa sama się rozwiąże bo sygnał analogowy zniknie i tak czy siak zarządca będzie musiał dostarczyć sygnał cyfrowy ale mnie się 4 lata nie chce czekać :)

to teraz zobaczysz nową jakość telewizji! To będzie jak przejście z czarno białego na kolor :)

PostZamieszczono: czw maja 15, 2008 9:08 pm 
Awatar użytkownika

zoltek pisze:
...Zdecydowałem się na rozwiązanie z podwójnym wysięgnikiem, z obserwacji pozostałych anten porozwieszanych po balkonach wnioskuję, że to powinno wystarczyć.

daj znać jak juz zamontujesz
8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.