Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn sty 06, 2025 4:33 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: śr kwie 16, 2008 10:26 pm 

Witam,
Czy ma ktoś doświadczenie w zakupie sprzętu na Ebayu z USA?Jak wyglada sprawa przesyłki?, Czy jest możliwość płatności po odebraniu zakupionego towaru?

Dzięki za wszystkie informacje.

PostZamieszczono: śr kwie 16, 2008 11:07 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Spróbuj tutaj :)
http://www.google.pl/custom?domains=www ... %3A1&hl=pl

Obecnie dość spore ryzyko na zapłacenie podatków, opłat celnych i VATu. Chyba, że będziesz miał szczęście!
Poszukaj na Allegro/ ebay są ludzie , którzy "zawodowo" sprowadzają sprzęt zza oceanu. Gwarancja z USA wynosi 1 rok a w EU 2-3 (zależnie od przedmiotu)... .

ps. a jaki sprzęt chcesz kupić (cyfrę czy lustro)
Pozdrawiam

PostZamieszczono: czw kwie 17, 2008 12:09 am 

Myślę o lustrze, przegladałem i naprawdę wygląda to interesująco. Za ok 1800PLN mogę mieć Canona 400d z dwoma obiektywami i innymi bajerami.

PostZamieszczono: czw kwie 17, 2008 12:26 am 
Awatar użytkownika

Raczej żaden sprzedawca nie będzie ryzykował kilkudziesieciu-kilkuset dolców, aby wysłać komuś paczkę za pobraniem do Polski (dla większości Amerykańców nasz kraj leży na końcu świata :D)... Płatność proponuje paypal'em (paypal.pl - bez prowizji i firma ta współpracuje z ebay'em, dzięki czemu można skuteczniej walczyć o swoje w razie oszustwa), a co do cła: 50/50 - może sprzedawca nakleić karteczkę, że ma to być prezent... ale nie zawsze się to sprawdza. Ba - z tego, co mówili znajomi, celnicy coraz częściej zaglądają właśnie do paczek z takim oznaczeniem ;-)

P.S. Też mam zamiar kupić aparacik i obiektywy z ebay'a :)

PostZamieszczono: czw kwie 17, 2008 3:02 am 
Awatar użytkownika

woody pisze:
Płatność proponuje paypal'em (paypal.pl - bez prowizji i firma ta współpracuje z ebay'em, dzięki czemu można skuteczniej walczyć o swoje w razie oszustwa):)

hmm... zacznijmy od tego, ze to eBay jest właścicielem paypal'a ;), skype itd.

Osobiście odradzam zakupy na ebayu czegoś, co można kupić w Polsce, mimo że drożej ale niestety pewniej i szybciej.

Na ebayu kupuje ostatnio troche rzeczy (elektronike oraz czesci samochodowe - podlegaja pod cło) - i polecam kupować tylko takie, ktorych nie ma w Polsce i zdecydowanie w PL nie można ich zdobyć, oraz cena nie gra roli, to chyba najważniejsze. Do takich zakupów dochodzi niesamowity dreszczyk, czy aby na pewno paczka przyjdzie.

Na 4 ostatnie paczki - 3 trafily na clo - mimo ze gifty ;) wiec na cuda bym nie liczyl.
Niektore rzeczy gabarytowo/wagowo moga bardzo zawyzyc transport do Polski, po doliczeniu cła, obslugi agencji celnej oraz czasu jaki przesyłka do nas dochodzi... nie warta jest skórka za wyprawkę (ale to na prawde tylko w przypadku rzeczy, ktore mozna zdobyć w pl, jesli nie, warto na ebayu probowac i liczyc sie z zawyzonymi kosztami towaru).

Co polecam?
Przede wszystkim transport kurierem UPS-SCS.com (odpowiednik UPS w USA) a nasz UPS w PL. Więc wsio ładnie przychodzi, w odpowiednim momencie kontaktuje sie z nami firma UPS-SCS z Warszawy proponujac usluge odprawy celnej za posrednictwem ich agencji... paczki dochodza o wiele szybciej - no ale wiadomo to kosztuje. Nastepnie kurier UPS przywozi przesylke do domu.

Najwieksze emocje budzi Urzad Celny BYTOM 2 (podlozyc bombe i wysadzić w cholere), moja przesylka nadana z Japonii przez EMS (nasz odpowiednik EMS POCZTEX), trafila tam na PONAD PÓŁTORA MIESIĄCA leżakowania i pachniała sobie na półce. Co sie okazało... podobno wysłali informacje, ze jest paczka do oclenia, ktorej oczywiscie ja nie dostalem... DODZWONIĆ SIĘ DO BYTOM 2 ? NIE DA RADY. Ja dzwoniłem kilkadziesiąt! razy na placowke pocztowa pytajac dziewczyn tam pracujacych co dalej... podaly telefony gdzie co i jak i do kogo... (bez tracking number przesylki ani rusz, wiec jak cos koniecznie pytac sprzedawce na ebayu o ten nr) jednoczesnie informujac ze oni mają w UC BYTOM 2 kilka TYSIĘCY przesyłek, bo z całej Polski do nich spływają... jednym słowem tragedia.

Podsumowując:
NIGDY nie kupię na ebayu czegoś z USA, co mogę kupić w pl - mimo że trochę drożej ale pewniej, szybciej... gwarancja jest etc.
W przypadku płatności paypal na zwrot kasy można liczyć w ciągu 2 miesięcy, jak widać można się w ciągu dwóch miesięcy nie doczekać na przesyłkę (która de facto uczciwie została do nas wysłana).

Wysyłka za pobraniem? z USA? Nigdy w życiu kolo z USA nie wyśle za pobraniem. Mało tego, nawet po płatności via Paypal, niektórzy potrafia poczekać ok 10 dni, zanim wyślą paczkę (zabezpieczenie dla nich czy aby konto na paypal nie jest kradzione etc).

Aha i żeby nie było tak różowo (że to tylko się czas dłuży itd):
- moj znajomy na zakupach w USA via eBay ;) został oszukany na 300$ (sprzedajacy pozytywnych komentarzy mial ok. 400).
- ja na 1200$ (sprzedajacy pozytywnych komentarzy mial ok: 1300) - podobno paczkę wysłał 27.02.2008, no cóż, paczka chyba na pieszo do mnie idzie.

Pozdrawiam

PostZamieszczono: czw kwie 17, 2008 8:42 am 
Awatar użytkownika

Ciemny- wyjaśnił parę rzeczy.
Ściąganie z USA było na topie rok temu, spory procent ludzi kupowała tam o wiele taniej bo w USA nie ma VAT-u (jako gifty, leki itp.). Ktoś się zorientował o co chodzi i w Polsce i Stanach już jest większa kontrola. A po doliczeniu tych wszystkich opłat to już nie ma "okazji", a gwarancja jest o 2 lata krótsza i dreszczyk emocji czy przesyłka dojdzie lub...czy sprzedawca nie pomyli się z towarem (specjalnie czy umyślnie) bo o takich czytałem, a odkręcać taką sprawę to już ciężka sprawa?!
Jedyny pewniak to osoba, która wraca ze Stanów i wiezie sprzęt w walizce jako swój, bez opakowania.

Punkt widzenia UC:
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/7 ... z-z-uc.htm

ps. na Allegro jest gość lord_of_allegro, który handluje sprzętem z USA, można się dopytać o cenę interesującego Ciebie zestawu.
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1745886

PostZamieszczono: czw kwie 17, 2008 9:29 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
A co zrobic, jeśli mimo wszystko chce się coś kupic z USA? Konkretnie interesowałaby mnie roomba i scoba, cło zapłacę legalnie. Kto wysyła do Polski w ogóle? szukac na ebayu po kolei?

PostZamieszczono: czw kwie 17, 2008 10:08 am 
Awatar użytkownika

Kleo pisze:
A co zrobic, jeśli mimo wszystko chce się coś kupic z USA? Konkretnie interesowałaby mnie roomba i scoba, cło zapłacę legalnie. Kto wysyła do Polski w ogóle? szukac na ebayu po kolei?

Ktoś polecał tę firmę
http://www.polamerusa.com/

PostZamieszczono: pt kwie 18, 2008 8:43 pm 

No to chyba jednak kupuję aparat u nas. Woody co masz na oku?Ja chyba pozostanę przy Canonie 400D

PostZamieszczono: pt kwie 18, 2008 11:51 pm 
Awatar użytkownika

Na początku powiem, że jestem laikiem jeżeli chodzi o fotografię (do tej pory bawiłem się Minoltą z5). Zamierzam kupić Canona 40D (ewentualnie 30D - w zależności od tego, jak będzie się zmieniała cena w najbliższych miesiącach). Do tego mam w planach (zależy, jak będzie z kasą) kupić obiektywy: Tamron 17-50/2.8, 70-200 USM L lub 70-200 IS USM L, 50/1.4 i lampę 580EX II. Przeznaczenie aparatu - zdjęcia sportowe, głównie snowboarding, snowkiting, kitesurfing, ale również portrety.

Na sprzęcie jeszcze się nie znam, ale mam kumpla, który pracuje jako fotograf (złożył mi zestaw). Pożyczy mi książeczki o fotografii, co by zrozumieć, czym jest np. liczba przewodnia w lampie błyskowej :P Sprzęt kupuje w USA (taaani $) - będę tam przebywał od czerwca do końca października, także celników się raczej nie muszę obawiać, bo przecież sprzęt przywiozłem ze sobą z Polski ;-)

PostZamieszczono: sob kwie 19, 2008 10:59 pm 

Ja też jestem kompletnym laikiem ale patrząc na to co chcesz kupić widzę, że zamierzasz stać się rasowym fotografem :D . Ja jestem już bardzo mocno napalony na Canona 400d i w tym tygodniu chcę go już mieć. Na razie pozostanę przy kitowym obiektywie, a kiedyś może pomyślę o innych. Nigdy nie bawiłem się w robienie zdjęć, myślę, że teraz się to zmieni.

PostZamieszczono: ndz kwie 20, 2008 11:29 am 
Awatar użytkownika

Zobaczymy :) kupie tyle, na ile starczy mi kasy. Zawsze obiektywy i resztę można dokupić ( tym bardziej, że się nie znam :-) )

PostZamieszczono: ndz kwie 20, 2008 12:15 pm 
Awatar użytkownika

Z wlasnego, minimalnego doswiadczenia to moge powiedziec, ze lepiej chyba skromniejsze (tansze) body a pieniadze chwile potrzymac i za chwile kupic obiektyw, ktory sie nada do tego co bedziesz mial ochote fotografowac.

PostZamieszczono: ndz kwie 20, 2008 8:43 pm 

Tak ale wolę dołożyć 200PLN i mieć już obiektyw. Po doświadczeniach wyłącznie ze zwykłymi cyfrówkami, zapewne i tak będzie to bez porównania. Szczerze to nawet nie wiem czy aż tak się zaangażuję w fotografię, żeby kupować lepszy obiektyw :D

PostZamieszczono: ndz kwie 20, 2008 10:20 pm 
Awatar użytkownika

Jak już wchodzisz do jakiegoś systemu to inwestycja w szklarnię jest decydująca. Body zawsze możesz wymienić, bo jest tutaj duża rotacja. Dobra optyka posłuży wiele lat i przeżyje ileś tam mutacji body. Na początek mam na myśli jasny zoom np. f:2,8- 3,5, w przedziale ognisk. np. 28- 100 (na 35mm). Można kupić body+ dual kit (zazwyczaj nieco słabsze), sprzedać je i kupić jeden lepszy itp.....

ps. na canonach się nie znam bo mam sprzęt z innej stajni (olympus).

PostZamieszczono: pn kwie 21, 2008 12:33 am 
Awatar użytkownika

Luki pisze:
Tak ale wolę dołożyć 200PLN i mieć już obiektyw. Po doświadczeniach wyłącznie ze zwykłymi cyfrówkami, zapewne i tak będzie to bez porównania. Szczerze to nawet nie wiem czy aż tak się zaangażuję w fotografię, żeby kupować lepszy obiektyw :D

1. Zoom
2. Macro
3. Lampa
Lub w innej kolejnosci.
Dolozyc 200 na kita to akurat ok. Raczej bym sie nie pchal w wersje x0D i na poczatke pozostal przy xx0D jesli chodzi o Canona. Ale to tylko moje zdanie. No chyba, ze swinka skarbonka pojemna.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.