Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest pn sty 06, 2025 4:41 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw cze 29, 2006 10:22 pm 

Mieszkaniec osiedla: Tak
nie mam pojęcia jaki mam czynnik, chodzi o focusa z 99r.

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 30, 2006 3:34 pm 

no to masz na pewno nowy :) jedź na opolską

pozdrawiam

Tytuł:
PostZamieszczono: pt cze 30, 2006 6:59 pm 

Dzięki, tam właśnie się udam :)

PostZamieszczono: sob kwie 12, 2008 12:36 am 
Awatar użytkownika

witajcie,

jak niektorzy moze wiedza moje auto VW T4 - 1994 rok ucierpialo gdy uciekal nim zlodziej ( zlodziej poskarzyl sie na policji ze podczas ucieczki urwalo mu sie kolo i nie mogl kontynuowac jazdy - moze nawet oskarzy mnie o probe zamachu na swoje zycie)

ale w tym watku inna sprawa. mechanik
auto zostalo zawieziona laweta do mechanika na terenowaj 46 (Błaszczyk - Chodorowski ) firma polecona przez Pana od Lawety.

byla 23 godzina wiec sie nie sprzeczalem (bylem caly szczesliwy ze auto sie znalazlo) zostawilem auto na terenowej 46

sprobuje tu opisac uszkodzenia jakie byly w aucie oraz wycene jaka przedstwil mi pan chodorowski (mechanik - wspolwlasciciel warsztatu)

1. uszkodzona tarcza hamulcowa lewe przednie kolo - do wymiany tarcze po lewej i po prawej stronie
2. uszkodzona piasta koła przedniego - wg mechanika do wymiany
3. stacyjka komplet - do wymiany
4. uzywana felga i nalozenie opony na felge

wstepnie wyceniony koszt prac przez mechanika to okolo 800 zl (potem sie okazalo ze bardzo wstepnie)
przy rozmowie okazalo sie ze oprocz warsztatu firma prowadzi takze sklep przy ulicy pieknej 26/28
czesci mialy byc z tego sklepu - pomyslalem sobie fajnie bedzie moze taniej ;)
w miedzy czasie bylem u innych mechanikow stwierdzili ze jesli czesci beda nowe i dobrej jakosci to cena za w/w prace jest w miare rozsadna - wiec mimo problemow jakie byly na warsztacie (opoznienie prac) zostawilem auto

po wykonaniu! pracy mechanik zadzwonil do mnie z informacja ze nie moze ustawic zbieznosci bo do wymiany sa takze inne elementy - mysle sobie ok!- auto w koncu mialo maly wypadek wiec moze tak byc. slucham wiec dalej.
a pan chodorowski mowi tak
koszt dotychczasowej naprawy wynosi 1350 zl, do tego wstepnie ocenia ze wymiana sworzni i chyba tulejek bedzie kosztowala okolo 600zl i wtedy bedzie mogl pojechac zeby ustawic mi zbieznosc.
jak uslyszalem poprosilem zeby wstrzymal prace i pojechalem do niego

na miejscu poprosilem go o rachunki za czesci ktore kupil okazalo sie ze nie ma bo on kupuje duzo ( wtedy byla jeszcze mowa o tym ich sklepie na pieknej) i dlatego rachunki wystawiaja mu co miesiac ( mysle sobie: moze i tak jest)
to poprosilem o to zeby mi wystawil rachunek firmowy i wystawil ( zobaczcie na zalaczonym zdjeciu)

wymienie tylko to co najdrozsze:
2. tarcze hamulcowe 2 szt. 200,08zl
3. Piasta koła przód 1 szt 348,92 zl
5. Stacyjka kompletna 1 szt 274,50 zl
6. Wymiana stacyjki 122,00
7. Wymiana piasty i tarcz 183,00

do tego uznal ze wymiana koła i felga nie moga byc na fakturze bo felga jest uzywana. w sumie wszytko razem dalo 1323zl
zaplacilem i auto odebralem.
prosze was powiedzcie co myslice o cenach za czesci i za usługe.
pomijam fakt ze facet zrobil robote nie dzwoniac do mnie ze koszty sie zmieniaja - czy sie na to zgadzam.

wrocilem do pana chodorowskiego zeby sie jeszcze raz upewnic dlaczego czesci sa tak drogie. to mi wyjasnil ze kupil je jednak w motorpolu przy ul pieknej - wypasiony serwis vw i dlatego takie drogie, dobre i oryginalne... szkoda tylko ze nie pochwalis sie tym wczesniej ... stacyjka raczej nie wyglada na oryginalna trzeba sie postarać zeby przekrecic kluczyk a do tego kluczyki nie maja oryginalnyc symboli vw...

potem okazalo sie jeszcze ze pan chodorowski wymiel wszystko co sie tylko dalo i co raczej kosztowalo go duzo wysilku a nie wymienil sworznia dolnego ktory wisial praktycznie na jednym gwincie (okazalo sie ze byl tak starty po urwaniu kola)
i tu fakt powiedzial mi o tym ze sworznie sa do wymiany... zapomnial tylko dodac ze jazda na takim sworzniu grozi mi i innym uczestnikom ruchu utrata zdrowia... a moze nawet zycia. dowiedzialem sie tego dopiero od drugiego mechanika do ktorego bylem umowiony po kilku dniach ( zdazylem w tym czasie zrobic jakies 190 km)

to tyle
caly szczesliwy czlowiek ktoremy zlodziej dobrowolnie oddal auto... pozdrawiam wszystkich ktorzy mieli cierpliwosc zeby przeczytac ten caly opis.

Załączniki:
Komentarz: faktura wystawiona przez pana chodorowskiego - specjalnie pojechal po druki na ul piekna do ich sklepu
faktura błaszczyk_1.jpg
faktura bÅ‚aszczyk_1.jpg [ 86.04 KiB | Przeglądany 3047 razy ]

PostZamieszczono: ndz kwie 13, 2008 10:31 pm 

załącznika nie widzę ale wymienione części i robocizna mieszczą się w granicach. dziwi mnie tylko jedno - gość powiedział że bierze dużo części z tego swojego sklepu i dlatego nie ma faktury bo mu co miesiąc wystawiają a potem stwierdził że części pochodzą z motorpolu. dlaczego więc nie potrafi pokazać faktury za części?

zawsze się znajdzie ktoś kto zrobiłby taniej ale żeby go znaleźć nieraz trzeba się najeździć a czas i zmarnowane na poszukiwaniach paliwo łącznie wychodzą drożej niż ten pierwszy mechanik.

co do jakości usługi (chodzi mi o tą stacyjkę) to się nei wypowiem bo nie widziałem. skoro jednak jest nowa to i kluczyk do niej jest nowy więc nie powinno być żadnych problemów.

dziwne też że nie wymienił sworzni... może dopiero po robocie zauważył? jeśli tak to znów pytanie dlaczego nie obejrzał wszystkiego dokładnie przed wyprawą po części?

powiem tak: nigdy ale to przenigdy nie wziąłbym lawety która się "przypadkowo" znalazła w pobliżu a już na pewno nie pojechałbym do zakładu który laweciarz poleca. nie jedną już historię słyszałem i w niejednej brałem sam udział - kiedyś jak rozwalił mi autobus pół samochodu dziwnym trafem w pobliżu się znalazł magik który zaoferował pomoc. auto było wówczas warte max 2500zł a on wycenił swoją robotę na 1800zł. wolałbym kupić drugie... pojechałem do innego i wszystko naprawiłem za niespełna 400zł hehe

pozdrawiam

ps. w ASO zapłaciłbyś jeszcze więcej. jak na części z motorpolu to całkiem tanio nawet (samo łożysko do VW golfa kosztuje tam 300zł a Ty całą piastę masz za 348). obok motorpolu jest GERMAZ i tam na pewno byłoby taniej. drugi sklep z klamotami do VW jest obok wojtanowicza na strachowskiego. trzeci jest na traugutta koło REMY1000 a czwarty na psiaku (nie pamiętam jaka ulica) za przystankiem koło kościoła. oczywiście są jeszcze inne ale te mogę polecić jeśli chodzi o ceny i asortyment.

PostZamieszczono: ndz kwie 13, 2008 10:45 pm 
Awatar użytkownika

pimpo pisze:
załącznika nie widzę ale wymienione części i robocizna mieszczą się w granicach. dziwi mnie tylko jedno - gość powiedział że bierze dużo części z tego swojego sklepu i dlatego nie ma faktury bo mu co miesiąc wystawiają a potem stwierdził że części pochodzą z motorpolu. dlaczego więc nie potrafi pokazać faktury za części?

(...)
dziwne też że nie wymienił sworzni... może dopiero po robocie zauważył? jeśli tak to znów pytanie dlaczego nie obejrzał wszystkiego dokładnie przed wyprawą po części?

powiem tak: nigdy ale to przenigdy nie wziąłbym lawety która się "przypadkowo" znalazła w pobliżu a już na pewno nie pojechałbym do zakładu który laweciarz poleca. (...)

dzieki za informacje,
najbardziej z tego wszystkiego nie boli mnie kwota jaka zapalacilem (choc inna niz ta na ktora sie umawialem) tylko to ze facet wypuscil mnie z warsztatu z autem ktore moglo uszkodzic mnie, kogos z mojej rodziny albo zupelnie obce osoby...
wedlug mechanika z paprotnej - sworznie to byla podstawowa, pierwsza i najprostsza rzecz do wymiany ze wszystkich ktore tu wymienilem. powinien mi to wymienic i potem pytac o reszte. a jesli mial zamiar kupowac czesci nowe to powinien sie mnie najpierw upewnic ze odpowiadaja mi ceny. - moglem przeciez zarzyczyc sobie czesci uzywane - z tego co wiem pelnowartosciwa uzywana cala zwrotnica kola do t4 kosztuje okolo 300 zlotych ...
ja takze nigdy wiecej nie zawioze auto do warsztatu poleconego przez pomoc drogowa. ;)

ps
laweta nie byla pierwsza z brzegu ktora sie pojawila tylko zostala przyslana przez ubezpieczyciela... i nie kosztowala mnie ani grosza ;) .......acha - ja zalacznik widze ;)

PostZamieszczono: pn kwie 14, 2008 2:41 pm 

Mieszkaniec osiedla: Nie
to ja dodam słówko w kwestii odradzenia udania się do pewnego mechanika- choć to daleko,ale może ktoś przypadkiem chciałby tam się udać. Nie polecam. "mechanik" właściciel i banda jego pracowników to Auto-Młotek na Wilczyckiej w Kiełczowie

PostZamieszczono: pn kwie 14, 2008 3:31 pm 
Awatar użytkownika

Ja nie polecam Zakładu pana Guza z Marcinkowic.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.