Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest ndz gru 29, 2024 6:06 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn cze 11, 2007 8:18 pm 
Awatar użytkownika

Utknęłam w pracy statystycznej na terminie "precision weighted pooled estimates". Nie wiem co to :( :o :( :o A bardzo potrzebuję wiedzieć jak oni te dane tym "czymś" analizowali. Proszę o pomoc :(

PostZamieszczono: pn cze 11, 2007 9:16 pm 
Awatar użytkownika

Dobra, zmiana zapytania. Co to jest precision weighting? Naprawdę nikt tu się nie uczył statystyki? ja to mogę po polslku opisowo przedstawić, tylko niech ktoś się zna, plizz. Potrzebuję poznać dokładny polski termin. :o

PostZamieszczono: pn cze 11, 2007 9:32 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
"A great many automatic indexing methods have been implemented and evaluated over the last few years, and automatic procedures comparable in effectiveness to conventional manual ones are now easy to generate. Two drawbacks of the available automatic indexing methods are the absence of reliable linguistic inputs during the indexing process and the lack of formal, analytical proofs concerning the effectiveness of the proposed methods. The precision weighting procedure described in the present study uses relevance criteria to weight the terms occurring in user queries as a function of the balance between relevant and nonrelevant documents in which these terms occur; this approximates a semantic know-how of term importance. Formal mathematical proofs are given under well-defined conditions of the effectiveness of the method."

Artukył jest niestety zahasłowany :)

PostZamieszczono: pn cze 11, 2007 9:36 pm 
Awatar użytkownika

dzięki Ci Wybra, ale ja potrzebuję po polsku i w tym właśnie problem :( po angielsku tez mam to wyjasnione

A może umiesz statystykę choć trochę? przydałby mi się konsultant 8) serio mówię

PostZamieszczono: pn cze 11, 2007 9:50 pm 
CPR Vertical Team
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Joe pisze:
A może umiesz statystykę choć trochę?

Może trochę. Ale o czymś takim pierwsze słyszę. To mi wygląda na jakiąś metodę z automatyki, informatyki, w której wykorzystuje się jakąś metodę statystyczną. Bez artykulu i wzorow nic wiecej nie powiem :)

PostZamieszczono: wt cze 12, 2007 5:23 pm 
Awatar użytkownika

Kruca, rzeczywiście zagadkowy termin.
Podaj przynajmniej jakiś punkt zaczepienia, czego ta praca dotyczy ?

PostZamieszczono: wt cze 12, 2007 5:57 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Wybra pisze:
To mi wygląda na jakiąś metodę z automatyki, informatyki, w której wykorzystuje się jakąś metodę statystyczną.

Mi raczej na medycynę ?
Choć statystyka jest wszędzie. Joe, Wybra ma racje. Kontekst może dać naprawdę wiele, więc może by się dało wrzucić choć większy kawałek pracy ?

PostZamieszczono: wt cze 12, 2007 6:59 pm 
Awatar użytkownika

To może ja to najpierw przetłumaczę i wrzucę tak żeby był kontekst i żeby tylko zerknąć czy ma to sens po polsku? Praca faktycznie dotyczy medycyny, badanie, które jest analizą wielu badań interwencyjnych z wielu lat, zebrano wszystkie dane (pooled = sumaryczne?) i przeanalizowano tak jakby całą tę zbiorczą populację.
Dzięki, wkrótce wrzucę to co zrobię :)

Poza tym pracę napisali Holendrzy i nie wiem czy prawidłowo w ogóle dobrali termin angielski, bo też jest taka możliwość...

PostZamieszczono: wt cze 12, 2007 10:38 pm 
Awatar użytkownika

a Tobie zależy, żeby tą pracę przetłumaczyc, czy zrozumieć?

PostZamieszczono: wt cze 12, 2007 10:56 pm 

Joe pisze:
To może ja to najpierw przetłumaczę i wrzucę tak żeby był kontekst i żeby tylko zerknąć czy ma to sens po polsku? Praca faktycznie dotyczy medycyny, badanie, które jest analizą wielu badań interwencyjnych z wielu lat, zebrano wszystkie dane (pooled = sumaryczne?) i przeanalizowano tak jakby całą tę zbiorczą populację.
Dzięki, wkrótce wrzucę to co zrobię :)

Poza tym pracę napisali Holendrzy i nie wiem czy prawidłowo w ogóle dobrali termin angielski, bo też jest taka możliwość...

W przypadku Holendrów zakładałbym raczej, że dobrze zastosowali angielszczyznę. Jest oczywiście możliwa pomyłka, ale jednak chyba mało prawdopodobna.

PostZamieszczono: wt cze 12, 2007 11:56 pm 
Awatar użytkownika

mgd pisze:
a Tobie zależy, żeby tą pracę przetłumaczyc, czy zrozumieć?

Nie da się jednego bez drugiego (tzn. da się, ale to chyba nie ma sensu). Nie rozumiem szystkiego niestety, a kwestia dobrania terminu nagli. A na korepetycje ze statystyki powinnam się wybrać, owszem, ale wątpię czy do czwartku zdążę ze wszystkim. 8) Bardziej chyba teraz chodzi o to czy ze statystycznego punktu widzenia jest to dla odbiorcy polskiego zrozumiałe:

Cytat: in homogenous subsets of studies, pooled estimates and 95% confidence intervals were obtained by precision weighting. The 95% CIs calculated with the standard error of the weighted average, calculated as the inverse of the square root of the sum of weights.

tłum
W jednorodnych podzbiorach badań sumaryczne dane szacunkowe oraz 95% przedziały ufności (CI) otrzymano poprzez ważenie (precision weighting). 95% CI obliczono z uwzględnieniem standardowego błędu średniej ważonej, obliczonej jako odwrotność pierwiastka kwadratowego sumy danych ważonych

PostZamieszczono: śr cze 13, 2007 12:40 am 
Awatar użytkownika

Ja nie jestem statystykiem, tylko matematykiem ( :) ) więc nie znam się dobrze na terminach statystycznych (nie mówiąc juz o tym, ze jak coś czytam, to nie zawracam sobie głowy tłumaczeniem dziwnych terminów na język polski), ale wydaje mi się, że jest ok.

Na końcu powinno być raczej "jako odwrotność pierwiastka kwadratowego sumy wag" (zamiast "danych ważonych").
Co do wyrażenia "precision weighting" ,może tak chyba być, szczerze powiedziawszy nie wiem, czy używa się po polsku zwrotu "ważenie", ja bym to przetłumaczyła jako "precyzyjna nadanie wag", ale żeby byc pewną tego co mówię/piszę to musiałabym zobaczyć co oni rzeczywiście zrobili z tymi danymi.

Niech Wybra jeszcze skonsultuje.

PostZamieszczono: śr cze 13, 2007 8:07 am 
Awatar użytkownika

Dzięki dzięki dzięki, wszelkie sugestie uwzględnię. :)

PostZamieszczono: śr cze 13, 2007 7:44 pm 
Awatar użytkownika

Chodzi o średnią ważoną.
Innymi (własnymi) słowy jest to średnia z 2 populacji uwzględniająca ich liczności (udział w całości).

Tak myślę... :? jestem pewien

Dodane po kilku minutach.
Nie. Teraz sprawdziłem w kilku słownikach i już nie jestem taki pewien.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.