Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest ndz gru 29, 2024 5:48 am

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt cze 08, 2007 6:52 pm 
Awatar użytkownika

http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4210835.html

PostZamieszczono: pt cze 08, 2007 7:10 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
BOSCH rulez

PostZamieszczono: pt cze 08, 2007 10:46 pm 
Awatar użytkownika

Electrolux kupił AEG i ostatnio wybudował montownię w Oławie. Przy podejściu cena, cena,cena i produkcji tylko na Wschód, taka sytuacja może się niestety powtarzać w innych urządzeniach tej firmy. Wystarczy spojrzeć na pralki AEG montowane na Wschód, oszczędzają nawet na tzw. Aqua Stop a panel sterujący jest w wersji "idioten", tj. znajdują się tylko symbole bez napisów, jakże wygodne rozwiązanie. po co drukować kilkanaście wersji językowych skoro wystarczy jedna proste, nieprawdaż?
Podobnie rzecz ma się z np. proszkami do prania Ariel kupiony w markecie w Polsce czy na Litwie ma sie nijak do tych samych proszków wyprodukowanych w Niemczech na Niemcy.

Kto chce dłużej pocieszyć się z poprawnego użytkowania sprzętu agd musiałby kupić sprzęt za zachodnią granicą :(

ps. no może gdyby Miele wybudowało montownię w Polsce.

PostZamieszczono: pt cze 08, 2007 11:02 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Kaz van der Wroc pisze:
Electrolux kupił AEG i ostatnio wybudował montownię w Oławie. Przy podejściu cena, cena,cena i produkcji tylko na Wschód, taka sytuacja może się niestety powtarzać w innych urządzeniach tej firmy. Wystarczy spojrzeć na pralki AEG montowane na Wschód, oszczędzają nawet na tzw. Aqua Stop a panel sterujący jest w wersji "idioten", tj. znajdują się tylko symbole bez napisów, jakże wygodne rozwiązanie. po co drukować kilkanaście wersji językowych skoro wystarczy jedna proste, nieprawdaż?
Podobnie rzecz ma się z np. proszkami do prania Ariel kupiony w markecie w Polsce czy na Litwie ma sie nijak do tych samych proszków wyprodukowanych w Niemczech na Niemcy.

Kto chce dłużej pocieszyć się z poprawnego użytkowania sprzętu agd musiałby kupić sprzęt za zachodnią granicą :(

ps. no może gdyby Miele wybudowało montownię w Polsce.

Przykro mi, że masz takie podejście (dotyczy to produktów składanych w Polsce). Takie akcje są robione przez różne firmy, tylko dlatego, żeby produkt nie wylądował w tak zwanym Rejestrze produktów niebezpiecznych, bo wtedy są o wiele większe konsekwencje. Zgodzę się z Tobą, że sprzęt produkowany na rynek Polski jest bardziej ubogi niż na rynku zachodnim, ale jest to w dużym stopniu związane z naszą historią i co istotne - wielkością portfela.

PostZamieszczono: pt cze 08, 2007 11:43 pm 
Awatar użytkownika

Ojciec Dyrektor pisze:

Przykro mi, że masz takie podejście (dotyczy to produktów składanych w Polsce). Takie akcje są robione przez różne firmy, tylko dlatego, żeby produkt nie wylądował w tak zwanym Rejestrze produktów niebezpiecznych, bo wtedy są o wiele większe konsekwencje. Zgodzę się z Tobą, że sprzęt produkowany na rynek Polski jest bardziej ubogi niż na rynku zachodnim, ale jest to w dużym stopniu związane z naszą historią i co istotne - wielkością portfela.

Nie mam nic przeciwko montowniom w Polsce ale na sprzet agd jestem wyczulony, bo mam możliwość porównania. :)

PostZamieszczono: sob cze 09, 2007 10:43 am 

[

Nie mam nic przeciwko montowniom w Polsce ale na sprzet agd jestem wyczulony, bo mam możliwość porównania. :)[/quote]

Skoro tak, to pewnie wiesz, że zrezygnowano z kosztownego AQUA-STOPU nie tylko dlatego żeby obniżyć koszty produkcji, ale też dlatego, ponieważ obecnie używane materiały są na tyle wytrzymałe, że zapewniają wystarczającą ochronę przed zalaniem.

Miele też odeszło od tego rozwiązania. Stosuje je tylko w swoich najwyższych modelach. No ale trzeba czymś dodatkowo uzasadnić cenę...

PostZamieszczono: sob cze 09, 2007 2:20 pm 

Kaz van der Wroc pisze:
Ojciec Dyrektor pisze:

Nie mam nic przeciwko montowniom w Polsce ale na sprzet agd jestem wyczulony, bo mam możliwość porównania. :)

Najgorsza zmywarka z jaką mieliśmy do czynienia to był Ariston (4 awarie). Paradoksalnie najbardziej psują się zachodnie modele z dużą dozą elektroniki, widzę to po znajomych i lekturze opinii w sieci. Może to polska woda albo niestabilna sieć elektryczna, ale ten zachodni sprzęt dość często u nas wymięka :-)
Teraz mamy Amicę, model do zabudowy ZZA 6628I, która jest niby polska, ale podzespoły przyfrunęły z tego, co widziałem chyba z Italii, chodzi od roku 2x dziennie odpukać bez awarii, gwarancja też jest na kilka lat (3 albo 5 nie pamiętam)

PostZamieszczono: ndz cze 10, 2007 10:32 pm 
Awatar użytkownika

Pietrek pisze:
Cytuj:

Skoro tak, to pewnie wiesz, że zrezygnowano z kosztownego AQUA-STOPU nie tylko dlatego żeby obniżyć koszty produkcji, ale też dlatego, ponieważ obecnie używane materiały są na tyle wytrzymałe, że zapewniają wystarczającą ochronę przed zalaniem.

Miele też odeszło od tego rozwiązania. Stosuje je tylko w swoich najwyższych modelach. No ale trzeba czymś dodatkowo uzasadnić cenę...

Uniwersalny AquaStop można sobie dokupić w markecie za ok. 70 zł a producent by kupił za ok. 30-40% tej ceny, przy cenie pralki/zmywarki to są grosze! Czyżby u nas była inna woda.

Z tego co pamiętam w Miele jest to standard tylko inaczej jest nazwany- Waterproof/ Watercontrol. A co do ceny Miele, no cóż.... cenią się. W przypadku pralek mogę jeszcze to rozumieć (biorąc pod uwagę, np. bezkonkurencyjny programator, emaliowana obudowa, świetne wyważenie pralek, cicha praca , niespawany bęben itp.), trudniej mi jest natomiast zrozumieć ceny ekspresów do kawy do zabudowy gdzyż nie ma tutaj zbytniej różnicy pomiędzy podobnymi np. AEG.
O jakości produktów i ich niezawodności świadczy rynek wtórny. Miele znane ze swojej niezawodności ma i swoją cenę na Allegro czy niemieckim ebay.

Odnośnie owej wytrzymałości nowoczesnych urządzeń na wodę to obawiam się, iż to będzie zawsze problem nr 1, jeżeli już nie zabezpieczeń urządzenia, to czynnika ludzkiego.
:)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.