Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest sob gru 28, 2024 3:08 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 7:28 pm 
Nielojalna Sekcja Specjalna
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
Moze ktos ma glebsza wiedze w zakresie licencjonowania produktow MS. Mam jedna, wydaje mi sie zaawansowana, kwestie do rozstrzygniecia a na stronach MS ciezko doszukac sie konkretow.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Ostatnio zmieniony ndz kwie 01, 2007 10:34 pm przez SARR, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 8:52 pm 

Z czym masz problem

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 9:29 pm 
Awatar użytkownika

:)

Chodzi o serwer terminali na w2k z SQL'em i office'm.

Krotki opis.
Serwer w2k z SQL. Wszystkie uzyszkodniki (zalozmy jest ich 50) lacza sie terminalowo. Polowa uzywa Excela, polowa Worda. Bedzie oczywiscie na tym dzialal jakis CRM i laczyl sie terminalowo.

Potrzebuje zakupic:
1. W2K Server (chociaz teraz to juz zapewne w2003).
2. SQL Server 2005 Std. Ed.
3. Windows Terminal Server 2003 User CAL - 50 szt.
4. SQL CAL User CAL - 50 szt.
5. MS Word 2007 PL - 26 szt.*
6. MS Excel 2007 PL - 26 szt.*
* w takim przypadku taniej wyjdzie 26 licencji Office Std. 2007 MOLP PL ale pozostaje pytanie czy poszczegolne skladniki pakietu mozna przypisac roznym uzytkownikom.

Poniewaz maszyna bedzie 2 procesorowa albo wiecej - nie biore pod uwage wersji SQL Server'a na procesor.
Zastanawialem sie w jakiej licencji to kupowac zeby bylo najtaniej i wyszlo mi w MOLP'ie.
Moje pytanie czy czegos nie pominalem i czy wybralem rzeczywiscie najtansza konfiguracje.

Oczywiscie na serwerze jakis soft do kontroli licencji office, lub odpowiednio dodane uprawnienia.

Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. :twisted:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 10:07 pm 
Awatar użytkownika

I tak mi sie jeszcze jedno pytanie nasunelo. Poniewaz nie mozna uzywac licencji OEM czy BOX Office'a do terminali, to, czy majac taka licencje na jakiejs koncowce mozna jej uzywac na zasadzie pobierania danych z programu w okienku terminala i obrabiac je lokalnie. Czyli w efekcie kupic taniej OEM-ewgo Office'a, zainstalowac lokalnie, ale uzywac do pracy z danymi z terminala ??

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 10:16 pm 
Awatar użytkownika

Nie jestem "miszczem" od M$ TS, ale wydaje mi się że :
1. Nie możesz podzielić licencji Office'a Std. na tych co odpalają Worda i na tych co odpalają Excela, na zasadzie 26 licencji Office i 52 userów ... no chyba że logują się na zmianę po dwóch per stacja na to samo konto ;)
2. Jeśli masz oema na końcówce to spokojnie możesz odpalić *.doc czy *.xls z serwera po RDP czy ICT i pracować na nim lokalnie

A może się mylę :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 10:33 pm 
Awatar użytkownika

Kasia i Wojtek pisze:
Nie jestem "miszczem" od M$ TS, ale wydaje mi się że :
1. Nie możesz podzielić licencji Office'a Std. na tych co odpalają Worda i na tych co odpalają Excela, na zasadzie 26 licencji Office i 52 userów ... no chyba że logują się na zmianę po dwóch per stacja na to samo konto ;)
2. Jeśli masz oema na końcówce to spokojnie możesz odpalić *.doc czy *.xls z serwera po RDP czy ICT i pracować na nim lokalnie

A może się mylę :?:

1. To ze nie mozna dzielic wydaje sie oczywiste, ale w przypadku MS czasem sie rozne dziwne wszystko sklada, wiec wolalem zapytac.
2. Ok. Rozumiem ze jest to wykonalne (ale chyba pod warunkiem ze na serwerze jest zainstalowany Office), moje pytanie czy jest to zgodne z zasadami licencjonowania MS.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 10:52 pm 

Warto zadzwonić na pomoc Microsoftu, bo jest wiele wyjątków od ich reguł. Sam się o tym przekonałem. Przy Office okazało się że jeżeli mam licencję na komputer stacjonarny w pracy, to nie potrzebuję już licencji na notebooka jeżeli używam go do celów w prywatnych, w uproszeczeniu.

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz kwie 01, 2007 11:03 pm 
Awatar użytkownika

Marek_W pisze:
Warto zadzwonić na pomoc Microsoftu, bo jest wiele wyjątków od ich reguł. Sam się o tym przekonałem. Przy Office okazało się że jeżeli mam licencję na komputer stacjonarny w pracy, to nie potrzebuję już licencji na notebooka jeżeli używam go do celów w prywatnych, w uproszeczeniu.

Przyznaje ze to bedzie ostatecznosc. Dlatego ze w jednym aspekcie mojego problemu spotkalem sie na grupach dyskusyjnych z dwoma wykluczajacymi sie wersjami. I obie byly podobno potwierdzone przez infolnie MS.

A moze ma ktos kontakt do regionalnego przedstawiciela MS. Mialem kiedys wizytowke, ale gdzies wyparowala.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.