Jagodno

Forum osiedla Cztery Pory Roku
Dzisiaj jest czw gru 26, 2024 3:44 pm

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: ndz paź 15, 2006 12:01 pm 
Awatar użytkownika

Jaką my tu mamy na osiedlu prędkość? Ja się na tym nie znam i nie bardzo widzę różnicę między tym co mi się wyświetla w prawym dolnym rogu ekranu (100,0 Mb/s) a tym co oferują firmy zakładające internet (128, 256, 512 kbps) . Nie to żebym chciała coś zmieniać - sieć osiedlowa jest git i koniec - ja się tylko nie znam po prostu... Jaką my mamy tę prędkość w sieci CPR?? Plizz help :cry:

Tytuł:
PostZamieszczono: ndz paź 15, 2006 12:08 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Ja ogólnie proponuję stronę cprnet.pl, tam wszystko jest.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn paź 16, 2006 7:24 am 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Tak
CPRNet pisze:
W cenie abonamentu:

Dostęp do Internetu z szybkością do 1024 kbit/s (do 8mbit/s poza godzinami szczytu, szczegóły patrz: F.A.Q i tutaj)

1024 kbit/s = 1 Mbit/s i wszystko jasne

Joe pisze:
Jaką my tu mamy na osiedlu prędkość? Ja się na tym nie znam i nie bardzo widzę różnicę między tym co mi się wyświetla w prawym dolnym rogu ekranu (100,0 Mb/s)

100,0 Mb/s to jest prędkość twojej karty sieciowej, nie ma to zadnego związku z prędkością internetu.

Joe pisze:
a tym co oferują firmy zakładające internet (128, 256, 512 kbps) . Nie to żebym chciała coś zmieniać - sieć osiedlowa jest git i koniec - ja się tylko nie znam po prostu... Jaką my mamy tę prędkość w sieci CPR?? Plizz help :cry:

Z tego wynika ze dostawcy oferują kolejno 1/8x, 1/4x, 1/2x mniejszą szybkość niż CPRNet w jego standardzie. Poza godzinami szczytu różnica rośnie 8 krotnie.... oczywiście jest tu chwyt reklamowy tzn. magiczne "do" co znaczy ze zawsze transfer może byc niższy :twisted:

A dla całkowitej jasności:

bit/s = b/s = bps

Tytuł:
PostZamieszczono: pn paź 16, 2006 4:52 pm 
Awatar użytkownika

Dzięki :)
Znajoma ma problem, bo chce mieć dobry internet, a mieszka bardziej w centrum niż my... A teraz na rynku jest sporo przeróżnych ofert... Tylko że trudno ocenić tak "na oko" czy to się opłaca. Sama się zastanawiam, czy jak się wykupi prędkość 256 za 60zl to czy to ma sens - takie osiedlowe sieci to chyba czasem zwalniają w godzinach szczytu... Sama kiedyś mieszkając na gaju miałam cyfrowy net z dialogu - ale to już są koszty dużo większe, bo jeszcze telefon kosztuje do tego i musi być... Neostrada też ma jakieś ograniczenia... Ogólny wniosek jest taki: nie zdawałam sobie nawet sprawy, że mamy tak dobrze :-D :-D :-D

A ciekawe czy sens mają te takie potrójne zestawy: telefon, telewizja i internet. Jakies upc i multi media i takie inne różne. Może to jest opcja dla Nievivaldian :?: :?:

Może ktoś coś wie... 8)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn paź 16, 2006 6:02 pm 
Awatar użytkownika

Mieszkaniec osiedla: Nie
Joe pisze:
A ciekawe czy sens mają te takie potrójne zestawy: telefon, telewizja i internet. Jakies upc i multi media i takie inne różne. Może to jest opcja dla Nievivaldian Question Question

Ogólnie tak, bo trzy usługi w pakiecie kosztują znacznie mniej, niż w rozdzielonej ofercie - w sensie, że każda z osobna. Odrębną kwestią pozostaje to, na ile chce się z tego korzystać, i czy łatwo będzie się rozstać z dotychczasowym numerem telefonu, gdyż niejednokrotnie jest tak, iż w związku z chęcią skorzystania z takiej oferty konieczna jest zmiana numeru telefonu. Jednakże często taka oferta jest skonstruowana w taki sposób, iż przez jakiś początkowy okres operator daje darmowe minuty, które można wykorzystać np. do poinformowania znajomych o zmianie numeru telefonu. Jeszcze jedno: często jest też tak, że umowę z TP, czy innym opratorem telefonii stacjonarnej należy rozwiązać samodzielnie, bo nowy operator się tym nie zajmuje (zresztą sam nie może o to wystąpić, może conajwyżej pośredniczyć między abonentem a dotychczasowym operatorem telekomunikacyjnym)

Tytuł:
PostZamieszczono: pn paź 16, 2006 7:12 pm 
Awatar użytkownika

Piotrus pisze:
Joe pisze:
Ogólnie tak, bo trzy usługi w pakiecie kosztują znacznie mniej, niż w rozdzielonej ofercie - w sensie, że każda z osobna.

Ja tylko w kwesti formalnej, nie jest znacznie taniej, tylko rozdzielone usługi są znacznie droższe :)
Jeśli popatrzymy na cennik Internetu UPC to jego ceny są przeciętne:

http://www.upc.pl/internet/ceny

z koniecznością popisania umowy na 12 miesięcy, wykupienia pakietu pełnego i ograniczonym bardzo transferem do Internetu. Jeśli nie mamy pakietu pełnego to za najtańszy Internet płacimy prawie 70zł.
Najlepiej jakby koleżanka podała od kogo może dostać Internet, tak będzie łatwiej, same liczby niewiele mówią a zwykle służą tylko do skutecznego zaciemniania obrazu.
A co do zwalniania, każdy Internet zwalnia w godzinie szczytu. Wszystko zależy tylko od jakiej wartości i do jakiej i czy Internet przyśpiesza poza wartości z umowy poza godzinami szczytu...

Tytuł:
PostZamieszczono: pn paź 16, 2006 7:27 pm 
Awatar użytkownika

"nie jest znacznie taniej, tylko rozdzielone usługi są znacznie droższe" - no właśnie...

Firma nazywa sie internet brokers, z ul Dąbrowskiego, http://www.sieci.ibrokers.pl.

Tytuł:
PostZamieszczono: pn paź 16, 2006 8:34 pm 
Awatar użytkownika

Na Internecie ani pozytwnych ani negatywnych opinii o nich nie ma. Trochę drogo ale minimalna cena niższa od kablówki. 128kbit do przeglądania www i poczty wystarczy. Chyba najlepiej jednak popytać sąsiadów o opinie...

Tytuł:
PostZamieszczono: wt paź 17, 2006 4:07 pm 

Joe pisze:
"nie jest znacznie taniej, tylko rozdzielone usługi są znacznie droższe" - no właśnie...

Firma nazywa sie internet brokers, z ul Dąbrowskiego, http://www.sieci.ibrokers.pl.

Witam, ta "osiedlowke" prowadzi moj kumpel. Nie wiem jak z jakoscia ale z tego co wiem to bardzo mala siec (maja kilka domow/bram w rejonie Komuny Paryskiej itd.). Wg. mnie im mniejsza "osiedlowka" tym lepiej (oczywiscie wyjatkiem jest nasza siec ;)). Lanet ma prawie caly Gaj i stad kiepska jakosc...

Tytuł:
PostZamieszczono: wt paź 17, 2006 8:42 pm 
Awatar użytkownika

A no właśnie... Lanet, też miałam o to pytać :) Dziękuję za info, rozumiem, że kumpel dobry i firma solidna :?:

Tytuł:
PostZamieszczono: wt paź 17, 2006 9:07 pm 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o lanet to pokrywa z pół wrocławia i działa naprawdę spoko.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.